Slovenija

ZDA Slovenije ne silijo v Nato

, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav slovenski premier Janez Drnovšek v ZDA ni dobil dokončnih zagotovil o povabilu v Nato, so ameriški sogovorniki v glavnem izražali podporo našemu vključevanju. Nekateri ameriški senatorji pa so Drnovšku zastavili tudi nekaj neprijetnih vprašanj.

Splošni vtis po Drnovškovem maratonskem obisku v Združenih državah je za Slovenijo vsekakor pozitiven. Ameriška politika podpira slovensko vključevanje v zvezo Nato, zlasti na nižjih diplomatskih krogih pa je slišati tudi nekaj pomislekov. Američane v tem trenutku najbolj skrbi dejstvo, da je slovensko javno mnenje glede Nata razdeljeno, zato bi bilo po njihovem bolje, če bi Slovenija izpeljala referendum za vstop v Nato še pred praškim vrhom. Kot smo poročali, so jasni namigi o potrebnosti referenduma že pred tedni prišli iz krogov blizu sedeža Nata v Bruslju, nekaj podobnega pa so - sicer na bolj diplomatski način - povedali tudi ameriški senatorji.

Protesti proti Natu pred Cankarjevim domom
Protesti proti Natu pred Cankarjevim domom FOTO: POP TV

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) je republikanski senator Gordon Smith dejal, da Slovenije v Nato nihče ne sili. "Če Slovenci nočejo v Nato, se seveda ne smejo čutiti dolžne, da vstopijo. To so odločitve, ki jih morajo države sprejeti po demokratični poti."

Podobno razmišlja tudi ameriški državni sekretar Colin Powell. Po njegovih besedah ZDA pričakujejo, da bodo Slovenci za vstop v Nato - če bo Slovenija povabilo dobila -, in da nima smisla vabiti zaveznike, ki o tem niso prepričani.

Poleg javnomnenjske podpore Natu je ameriške sogovornike zanimalo tudi vprašanje obrambnih izdatkov. Po njihovem mnenju bi morala Slovenija, tako kot večina evropskih članic Nata, obrambi nameniti več denarja. Senator Smith je tako jasno dejal, da članstvo v zvezi Nato ne bo brez cene in da svoboda ni zastonj.

Senator Richard Lugar pa je nekoliko bolj diplomatsko rekel, da kongres pričakuje, da bo Slovenija glede zveze Nato igrala pomembno vlogo pri obrambi vseh članic.

Po poročanju STA naj bi bil Washington nezadovoljen tudi zaradi škandala z nakupom vladnega letala, ki naj bi ga Slovenija plačala z denarjem iz vojaškega proračuna. To vprašanje so omenjali neimenovani viri na nižji diplomatski ravni, slovenski predstavniki pa naj bi Američanom pojasnili, da vlada od nakupa letala odstopa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3