Slovenija

'Zdaj bi se počutil grozno, če še ne bi imeli sklenjene pogodbe o dobavi elektrike'

Ljubljana, 24. 11. 2022 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
14

Težave podjetij so zaradi visokih cen energentov vse večje. Ena izmed hujših posledic bo prekinitev dobavnih verig, opozarjajo gospodarstveniki. Slovenija ni imuna, ob tem pa pri HSE izpostavljajo, da več kot polovica večjih podjetij še ni zakupila elektrike za prihodnje leto. "Zdaj bi se počutil grozno, če še ne bi imeli sklenjene pogodbe o dobavi elektrike," dodaja Matevž Fazarinc iz Steklarne Hrastnik. Medtem se Evropa pripravlja na zimsko energetsko krizo, v kateri bi lahko v nekaterih državah, med njimi je tudi Nemčija, prihajalo do prekinitev dobav z električno energijo.

Zeleni energetski prehod se, vsaj sodeč po izjavah gospodarstvenikov ob robu energetskega foruma, ki ga organizira Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Sloveniji (AHK Slovenija), dogaja ob nepravem času. Največ skrbi povzroča varnost dobav. Pri največjem proizvajalcu kemijskih izdelkov na svetu BASF opozarjajo na možne izpade proizvodnje. "Če moramo zaradi varnostnih protokolov ugasniti našo tovarno, potem se ugasnejo tudi ostale tovarne v dobavni verigi. V tem primeru ne moremo vzpostaviti normalnega delovanja vsaj pol leta ali 9 mesecev. To so nepredstavljive razmere, ki bodo povzročile velike turbulence v dobavnih verigah našim kupcem," meni Simon Franko, generalni direktor BASF Slovenija.

A četudi bo energije po bolj optimističnem scenariju to zimo in naslednje leto v Evropi dovolj, ga skrbi cena te energije. "Za določene panoge v energetsko intenzivnem sektorju je to šok, ker se je energija podražila tudi do 10-krat, zato določene industrije ali poslovni modeli tega ne morejo prenesti ali prenesti takšnega dviga cen na končne uporabnike."

Tudi Matevž Fazarinc iz Steklarne Hrastnik opozarja pred prekinitvami dobavnih verig. "Mi smo imeli srečo, ker smo zakupe opravili že prej. Trenutno se še pogovarjamo o cenah energentov, v prihodnosti pa kaže, da bo še večja težava dobavljivost oz. prekinitve v dobavnih verigah." Kot pravi, so dolgoročno pogodbo za zakup električne energije podpisali že lani, ko so mnogi še čakali, zato zdaj težav (še) ne občutijo. "Zdaj bi bilo grozno biti v koži podjetij, ki še nimajo sklenjenih pogodb o dobavi električne energije. Ne predstavljam si, kako bo po 1. januarju 2023 poslovanje teh podjetij dolgoročno, glede na to, da se večini letos iztečejo pogodbe z dobavitelji električne energije." 

"Razumljivo je, da podjetja čakajo," meni Marko Bahor s HSE, a je jasno tudi, da bodo do konca leta morala zagristi v kislo jabolko. "S tem čakanjem so si podjetja naredila medvedjo uslugo. Če so čakala lani, ko so dobavitelji ponujali cene za 120 evrov za megavatno uro, zdaj ne morejo več odlašati, čeprav to pomeni 250 evrov za megavatno uro za naslednjih tri do pet let."

Obnovljivi viri električne energije.
Obnovljivi viri električne energije. FOTO: Dreamstime

Po določenih prognozah se bodo razmere začele umirjati šele leta 2027, morda kakšno leto prej. Ob takih številkah pa bo po njegovem določen del podjetij izgubil bitko ali pa se bo prestrukturiral in začel proizvajati nekaj drugega.

Energetska spirala

Po eni strani se je Evropa zavezala k energetski preobrazbi, po drugi strani pa ji, kot kaže, ostali veliki gospodarski igralci prepočasi sledijo ali sploh ne želijo slišati o zelenem prehodu. Evropa je v težkem položaju. Po eni strani s pospešeno zeleno gradnjo energetske infrastrukture hiti k zniževanju emisij, po drugi strani pa s tem izgublja konkurenčnost. Ujeta je v spirali, v položaju, kjer se prihodnost zdi temna, tvega propad podjetij, ki jih nato nadomešča z onesnaževalci iz tretjih držav. "Zakaj moramo v Evropi plačevati emisijske kupone, v ZDA ter Indiji, Turčiji in na Kitajskem pa tega ne rabijo," se sprašuje generalni direktor Mik Celje Franci Pliberšek. "Zakaj Evropa nadaljuje s takšno politiko, s katero namesto evropskih izdelkov podjetij, ki propadajo, kupujemo izdelke iz držav, ki imajo tudi po 10-krat višji ogljični odtis. Kaj smo s tem naredili? Ali niso prizadevanja za ustavitev globalnega segrevanja enotna?"

Gospodarstveniki postajajo čedalje bolj neučakani, nestrpni. Franko dodaja, da materiali iz drugih regij ohranjajo bistveno nižje cene – take, kot so bile pred krizo. "Evropa na ta način izgublja svojo konkurenčnost na določenih segmentih in moramo dobro razmisliti, ali določene proizvodnje sploh še obdržati v Evropi," ob tem pa se moramo vprašati, kaj to pomeni za dobavne verige, potrošnike, delovna mesta, življenje Evropejcev.

Fazarinc pa že opaža premike v trženju, ko nekatera podjetja zmanjšujejo kakovost izdelkov na račun trajnosti oz. zelenega energetskega prehoda. "Nas se zaenkrat še to ne dotakne, se pa tega zavedamo in se pripravljamo za prihodnost."

Se pa vsi strinjajo, da izzivi na svetovnem energetskem trgu zahtevajo tesnejše sodelovanje med evropskimi vladami in akterji energetskega trga. Nujen prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije lahko uspe le z dialogom, tako pa bo Evropa postala privlačnejša destinacija za tuje naložbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
26. 11. 2022 12.44
+0
vsi bomo varčevali.cerkev im zgleda svoje elektrarne,elektriko jim pa verjetno mi plačujemo preko cestne razsvetljave
ap100
24. 11. 2022 20.07
+6
ptiči imajo perje, ljudje ga nimamo zato se moramo greti - in vedno smo se hvalili da smo električno samozadostni -zdaj so nam pa še to vzeli
zibertmi
26. 11. 2022 14.55
+1
smo del trga evrope.to smo hoteli,kot tudi nato.smo pa elektično zadostni
sunny3
24. 11. 2022 20.01
+6
kaj ta blebeta o ceni 250 EUR za megavatno uro.....današnja dobljena ponudba je 410 EUR !!!!
GospodT
24. 11. 2022 20.44
+1
sunny3
24. 11. 2022 20.55
+1
podjetjem ponudbe pošiljajo dobavitelji električne energije. cena EE na slovenski borzi pa je vidna na spletni strani... bsp-southpool. K tej ceni pa sevada dobavitelji dodajo svojo provizijo
Rafael Kramar
25. 11. 2022 14.13
+1
Tudi jaz dobil 410e ponudbo v začetku tedna. Pa v dveh urah jim moram kao podpisati aneks, sicer cena ne velja več... svašta!?
Artechh
24. 11. 2022 19.43
+3
Kimejte še naprej Urški von Pfizer
zibertmi
26. 11. 2022 14.57
+0
smo hoteli pa kimajmo.v jugi nam je bilo slabo.sedaj nam življenje diktira bruselj in nato.smo neto plačniki v oba stebra
LocoCoko
24. 11. 2022 19.22
+5
Podpirate...trpite... 🙋‍♂️
Rafael Kramar
25. 11. 2022 14.40
-2
Trpimo ostali. Tisti, ki podpirajo plešejo.
zibertmi
26. 11. 2022 14.58
+0
ne ,ko smo se osamosvojili smo hoteli v evropo,smo hoteli evro in nato.vsi takrat s volilno pravico in toliko stari,da smo za začetek nosili orožje
Rafael Kramar
26. 11. 2022 16.00
+1
Na pol ovca
24. 11. 2022 18.48
+13
3x zjutraj in zvečer slava Ukrajini popoldan Yes Biden in Jawoll Ursula in bo zadeva urejena