Slovenija

Letalo z evropskimi državljani vzletelo s tokijskega letališča

Jokohama / Tokio, 21. 02. 2020 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
242

Italijansko letalo, na katerem so evropski državljani, ki so bili na ladji Diamond Princess in ki niso okuženi s koronavirusom, je vzletelo s tokijskega letališča. Na njem sta tudi dva Slovenca, ki se bosta izkrcala v Berlinu. Do Slovenije bosta nato skupaj s hrvaškim državljanom priletela na najetem komercialnem letalu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrnitev domov
    03:18
    Iz 24UR: Vrnitev domov
  • Iz SVETA: Slovenska državljana se vračata domov
    01:39
    Iz SVETA: Slovenska državljana se vračata domov

Italijansko vojaško letalo, na katerem so državljani članic Evropske unije, ki so bili potniki ladje Diamond Princess in ki niso okuženi z novim koronavirusom, je ob 14. uri vzletelo s tokijskega letališča, poročajo italijanski mediji.

Namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri je včeraj sicer povedal, da bo na letalu 56 ali 57 potnikov z ladje – od tega približno 30 Italijanov, preostali pa iz drugih evropskih držav. Na pot se jih je nato odpravilo 'le' 37.

Na njem je 37 potnikov z ladje, od tega je 19 Italijanov ter 18 državljanov drugih članic EU - Nizozemske, Nemčije, Romunije, Grčije, Hrvaške, ter tudi Srbije in Črne gore. Na letalu pa sta tudi dva slovenska državljana.

Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva. Pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni, poročajo italijanski mediji, ki navajajo dobro obveščene vire.

Slovenska državljana z Diamond Princess v Slovenijo z berlinskega letališča

Na MZZ so pred tem danes potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču, so dodali.

Po postanku na berlinskem letališču Tegel naj bi letalo v Rimu pristalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Slovenca se bosta izkrcala v Berlinu, do Slovenije pa bosta skupaj s hrvaškim državljanom priletela z najetim komericalnim letalom.

Kot so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komunikacijo, so se predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ), Ministrstva za zdravje RS, Ministrstva za obrambo RS (MORS) in Ministrstva za notranje zadeve RS (MNZ) namreč strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za evakuacijo oziroma vrnitev slovenskih državljanov iz Nemčije najem komercialnega letala.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru EU konzularnega kriznega odzivanja sprejelo ponudbo Kriznega oddelka Ministrstva za zunanje zadeve Italije, da se pri evakuaciji EU državljanov vključi tudi slovenske državljane. Po predvidenem načrtu bo letalo z evropskimi državljani najprej pristalo na berlinskem letališču Tegel, nato bo poletelo proti Rimu.

Kot so še sporočili, vlada soglaša z najemom letala v višini do 20.000 evrov, ki bo slovenska in hrvaškega državljana iz Berlina pripeljalo v Slovenijo in nalaga Upravi RS za civilno zaščito in reševanje, da v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosi za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Slovensko zunanje ministrstvo pa se je v okviru sodelovanja EU na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani strinjalo, da skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljejo tudi hrvaškega državljana. Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji. Po poročanju hrvaških medijev je bilo na krovu Diamond Princess sicer skupno šest hrvaških državljanov, od tega jih je pet članov posadke.

S križarke Diamond Princes, ki je zasidrana v japonski Jokohami, so evakuirali potnike, državljane EU. Z avtobusom so jih najprej prepeljali na letališče v Tokiu, z Japonske pa jih je proti Evropi nato odpeljalo italijansko vojaško letalo.
S križarke Diamond Princes, ki je zasidrana v japonski Jokohami, so evakuirali potnike, državljane EU. Z avtobusom so jih najprej prepeljali na letališče v Tokiu, z Japonske pa jih je proti Evropi nato odpeljalo italijansko vojaško letalo. FOTO: AP

Japonske oblasti ne povedo, v kateri bolnišnici sta okužena Slovenca

Pri dveh slovenskih potnikih na ladji pa je, kot smo poročali včeraj, test pokazal prisotnost virusa. Premestili so ju v bolnišnico na Japonskem, kjer bosta čakala na nadaljnji razvoj dogodkov. Za zdaj ne kažeta simptomov okužbe in se počutita dobro, so včeraj povedali v Ljubljani.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnila Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je test pokazal, da sta okužena Slovenca nosilca virusa, ki pa zaenkrat še ni povzročil simptomov in bolezni, kar pa ne pomeni, da jih ne bo. "Seveda je vsak dan večja verjetnost, lahko pa okužbo prebolita tudi brez težav, ni nujno, da vsi pacienti zbolijo," je dodala.

Poudarila je, da virus zaenkrat predstavlja še veliko neznank: "Glede na informacije, ki jih imamo, je zelo podoben gripi - se pravi, da okužba traja nekaj dni, če imaš težjo obliko, se zdravi dalj časa, sicer pa lahko hitro ozdraviš. V bolnišnici naj bi okužena Slovenca ostala 12 dni, tako njuna kot naša želja pa je, da ju čim prej prepeljemo v domovino. Je pa res, da je vse odvisno od japonskih oblasti, ki tega trenutno ne dovolijo, niti ne sporočajo, v kateri bolnišnici sta pacienta. Zaenkrat je napovedano, da bosta v bolnišnici 12 dni."

Postopek vrnitve bo popolnoma enak kot pri potnikoma, ki sta se v domovino vrnila včeraj, razlika bo pri tem, da bo pri njima že transport varovan pod strogimi pogoji. Na letališču bosta izolirana in tam počakala na teste brisov, je pojasnila Repar Bornšekova.

Z epidemologinjo sta se Slovenca v karanteni dogovorila o podrobnostih

Dva od skupno šestih slovenskih potnikov na ladji Diamond Princess, ki nista okužena z novim koronavirusom, sta se včeraj že vrnila v Slovenijo, in sicer s komercialnim letom. Kljub temu da testi niso pokazali okužbe, so za njiju uvedli preventivno 14-dnevno karanteno na njunem domu.

''Karantena je neka oblika izolacije, ki je v Sloveniji dolgo nismo uporabili. Gre za res strogo omejitev gibanja. Res smo izjemno previdni, ker si domišljamo, da lahko s strogimi ukrepi lahko globalno širjenje virusa zaustavimo. Lahko sta le v svojem bivališču, z epidemologijo sta se dogovorila o tem, kako bosta dobivala hrano, kaj smeta in česa ne, lahko bosta v stiku s službo, ampak ne smeta iz hiše in se z nikomer srečevati,'' pojasnjuje Simona Repar Bornšek.

Pri dveh slovenskih potnikih na ladji je test pokazal prisotnost virusa. Premestili so ju v bolnišnico na Japonskem, kjer bosta počakala na nadaljnji razvoj dogodkov.
Pri dveh slovenskih potnikih na ladji je test pokazal prisotnost virusa. Premestili so ju v bolnišnico na Japonskem, kjer bosta počakala na nadaljnji razvoj dogodkov. FOTO: AP

Ostali potniki na komercialnem letu o tem, da sta na letu potnika iz karantene, niso bili obveščeni. Kot pojasnjuje Repar Bornšekova: ''Slovenca sta bila iz japonskih oblasti izpuščena kot zdrava, zato nista potrebovala dodatne zaščite. S testom smo potrdili, da še vedno nimata tega virusa, zato nista predstavljala grožnje ostalim potnikom. Zaradi teh primerov ni potrebna nobena skrb, saj se bodo morda tako strogi ukrepi, ki jih izvajamo zdaj s temi primeri, izkazali za nepotrebne, zato je strah državljanov odveč.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kianolog
22. 02. 2020 16.59
+1
Modifikacija ženskega MODRCA je odlična obrazna maska, če jih ne bo za dobit! V vojni so vsa sredstva dovoljena :-)
martinov
22. 02. 2020 10.17
Novice, da je letalo strmohlavilo pa še ni na POP TV
nehajtebrisat
22. 02. 2020 09.12
super, komi čakam.
User1538643
22. 02. 2020 07.01
+3
Ali se oni zalagajo, da virus zajezijo, ali da ga razširijo?
User1538643
22. 02. 2020 07.19
+2
hladnpir
21. 02. 2020 21.42
+5
pa ne tega v slo vlačit!
Qwerty
21. 02. 2020 21.10
+12
Za 15.000€ jih grem jaz iskat z avtom. Joj kako se meče denar stran. A je potrebno z nemčije priti prav z letalom v prvem razredu dol?
gapev
21. 02. 2020 21.01
+24
Za malega Krisa smo zbiral denar, k revež ni bil kriv, za tele nepremišljene turiste bomo pa kril vse vrste transporta in zdravljenja?! A je ta virus na spisku za zdravljenje iz zdravstvene blagajne?! Za take obstaja turistično zavarovanje v karanteni nej jih imajo pa tam kaj jih sm dam vlacjo!!!
Casey Ry
21. 02. 2020 20.57
+12
Crni humor! Slovenci smo tak zleht, da se bo virus usral in pobegnil, tak da, ni panike! 😁
jolanka
21. 02. 2020 20.13
+16
saj dvomim, da bomo izvedeli, če bosta tadva, ki sta včeraj prišla s komericalnim letom in še tadva, ki prideta jutri, no, če bo kdo od njih zbolel. bodo že zatuškali in prikrili svojo nesposobnost.
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 20.41
-2
FlatyEric
21. 02. 2020 20.10
+15
Čez nekaj časa pa bo pisalo, da je s tem letalom bil ta virus prenesen v Evropo.
Old_geezer
21. 02. 2020 20.16
+21
Virus je že v Evropi. V Italiji jih majo 8, ki so se okužili v italiji.
letmeseeit
21. 02. 2020 19.55
+7
LMŠ-TV premaknil novico v ozadje, ukaz z vrha ?
Equilibre
21. 02. 2020 19.48
+15
Če nimajo znakov to še ne pomeni da nimajo virusa. Upam da nebo noben zbolel ampak možnost je, da se razvije tud bolj pozno in da so naši tud pripravljeni na to.
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 19.35
+0
KO BEREM VSE TE KOMENTARJE, SE SPRAŠUJEM, ALI RES VSEM ZDRAVJE POPUŠČA, MISLIM MENTALNO? ČE VAS JE STRAH, BODITE DOMA. NE RINITE V TRGOVINE, RESTAVRACIJE,BIFEJE,IPD. NE BOSTE ZBOLELI, PRIHRANILI BOSTE IN SHUJŠALI. KO BOLEZEN MINE, SE DRŽITE TEGA RECEPTA ŠE NAPREJ.
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 19.28
-13
ČEMU VSE PODROBNOSTI, KDAJ BODO LETELI, KJE BODO PRISTALI. MISLIM, DA JE POPOLNOMA DOVOLJ, ČE SVOJCI TO VEDO IN PRIDEJO PONJE. KAJ OSTALE LJUDI TO BRIGA?! DRUGI NISO KOMPETENTNI ZA TO. KJE VAM JE PAMET, DA TO OBEŠATE NA VELIK ZVON. VIŠEK NESRAMNOSTI!
lambert
21. 02. 2020 19.49
+10
ZARADI TEBE NAS JE LAHKO STRAH ... TI KAR BODI DOMA. SE ZNA RAVNO TEBI ZGODIT, DA BOS KAJ POKASIRAL/A ... TAKIM SE RADO KAJ TAKEGA ZGODI.
FlatyEric
21. 02. 2020 20.11
+10
Me zanima če boš še tako govoril, ko boš ti fasal ta virus.
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 20.47
+4
lambert, če boš vedel-a, kje in kdaj pridejo, boš kaj bolj ali manj zdrav-a? Pustite ljudi živeti!!! Ljudje hočeti vedeti kdo so ti z ladje samo zato, da bi jih pljuvali in šikanirali. Kot sem rekel-a, bodite doma in boste prihranili in shujšali.
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 20.49
+3
FlatyEric, na tbojo žalost, nimam osnovnih pogojev, da dobim virus. Si žalosten privoščljivec? Kam smo prijadrali, ne verjamem, da Slovenci....
lambert
22. 02. 2020 07.08
+1
VERJETNO SI ZE SEDAJ VARNO ZAPRT/A V KAKSNI USTANOVI ... KER PISES NEUMNOSTI ... NIHCE NIKOMUR NIC NE PRIVOSCI ...
JApajaDAja
21. 02. 2020 19.19
+13
za kitajce je najbolj ekonomično...vsi ste negativni, pojdite domov !
lambert
21. 02. 2020 19.15
+28
PRIPRAVITE SE GA. SOCANOVA, CE TA DVA V DOMACI KARANTENI ZBOLITA ... OSEBNO TOZIM ...
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 20.51
+3
lambert, kaj boš tožil, zakaj, koga? Si normalen? Najbrž ne.
lambert
22. 02. 2020 07.09
+1
VERJEMI, DA BOLJ KOT TI. SKODA PREBIRAT TVOJE NEUMNOSTI, KI JIH TROSIS PO SPLETU.
TolstojV
21. 02. 2020 19.09
+39
Med tistimi državami ki se niso dovolj preventivno odzvale na koronavirus je gotovo Slovenija. Potnike iz okužene ladije je neglede na priporočila mednarodne zdrastvevene organizacije poslala v domačo oskrbo namesto v bolnišnično karanteno. Kaj bodo javnosti natrosili, če bosta ta potnika ki sta v domači karanteni slučajno zbolela za kironavirus kot se je to zgodilo v Avstraliji in Ameriki in še v Izraelu. Potem sta ta dva Slovenca infecirala potnike na letalu na katerem sta nezaščitena potovala. Koga še vse sta potem okužila še v Sloveniji! V tem primeru bi morala kazensko odgovarjati! Kdaj bomo zvedeli v katerem kraju živita ta potnika, da se prebivalci lahko zaščitijo če že o tem ne razmišljajo v ministerstvu!
JApajaDAja
21. 02. 2020 19.14
+12
dva-primorski konec, dva-koroški konec.....
jspatipaon
22. 02. 2020 09.32
+2
kianolog
21. 02. 2020 19.07
+7
WTC so 11.9.2001 napadli z olfa noži in avioni ... Nas pa 21.3.2020 z avioni corona virusa!
kitzbill
21. 02. 2020 19.04
+22
naša sta prišla domov kot ,, neokužena ,, šla na letalo, kjer je cca. 150 potnikov. ok ma če sta zdrava in neokužena, zaki so pa zdej v karanteni doma še 14 dni
crazy but true
21. 02. 2020 19.07
+7
Preventivno. Bolje da cicajo v eni sobici in gledajo tv 14 dni, kot da se slucajno razsiri virus..
kianolog
21. 02. 2020 19.00
+22
Tukaj se neha solidarnost ampak se začenja bitka za obstoj. Mi ali oni. Ti ali JAZ!
Rožice cvetijo
21. 02. 2020 19.30
-5
kianolog...in,kaj predlagaš...tako, primitivno?
Old_geezer
21. 02. 2020 20.20
+2