Slovenija

Zdravi otroci naj gredo v šolo

Ljubljana, 18. 09. 2009 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Doma naj ostanejo le oboleli otroci, zdravi pa naj se udeležujejo pouka in vzgojno-izobraževalni proces naj se povsod normalno nadaljuje, svetuje ministrstvo za šolstvo in šport.

Ministrstvo za šolstvo in šport je že pred začetkom šolskega leta sklicalo posvete z ravnatelji vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji, kjer so jim predstavniki Inštituta za varovanje zdravja posredovali informacije v zvezi s pandemsko gripo, v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pa so prejeli informativne materiale s preventivnimi nasveti. Vsem zavodom so posredovali tudi okrožnico z napotki za pripravo načrta zagotavljanja kontinuiranega dela v času pandemije.

Zdravi otroci naj se udeležujejo pouka in ta naj poteka normalno, svetuje ministrstvo.
Zdravi otroci naj se udeležujejo pouka in ta naj poteka normalno, svetuje ministrstvo. FOTO: Blaž Garbajs

Glede na to, da je pojave gripe in njej podobnih obolenj pričakovati tudi v prihodnje, je izrednega pomena, da ti zavodi dosledno upoštevajo priporočila epidemiologov, so zapisali na ministrstvu. Na ta način namreč lahko omejimo širjenje kroženja virusa, pri čemer moramo vedeti, da ga povsem zaustaviti ne moremo. Zdravstvena služba, ki bo pozorno spremljala dogajanje, zato pričakuje podobne dogodke, kot so se zgodili ta teden na OŠ Polzela.

V bodoče bodo regionalni epidemiologi po prejemu obvestila o pojavu povečanega števila obolelih otrok v vzgojno-izobraževalnih zavodih kontaktirali šolskega zdravnika, pediatra ali družinskega zdravnika. Ta bo bris odvzel le pri enem ali dveh otrocih, ki kažeta znake okužbe na gripo. Če se bo laboratorijsko potrdila prisotnost pandemskega virusa, bodo izbrani zdravniki preostale obolele otroke, ki imajo podobne bolezenske znake, obravnavali kot da prebolevajo gripo.

Po dosedanjih podatkih zdravstvene službe sicer bolezen še vedno poteka v blagi obliki, z znaki in simptomi, ki so značilni za sezonsko gripo in gripi podobnim boleznim.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
19. 09. 2009 18.09
Zakaj ministrstvo samo SVETUJE. UKAZATI MORA,ne pa SVETOvATI. Pa kam smo pa prišli,da bomo otrokom oz staršem svetovali. V ŠOLO PA PIKA.
Tonček Balonček
19. 09. 2009 05.55
Miklavčič naj takoj odstopi, sicer pa hočemo predčasne volitve.
laufer
18. 09. 2009 16.40
Pametno bi se bilo zgledovati po Francozih, ki so nekaj krat bolj umni od Slovencev!
Inspire
18. 09. 2009 16.22
Zdravi so si sami podaljšali počitnice .