Slovenija

Zdravila, ki obetajo v boju proti koronavirusu, tudi v Sloveniji

Ljubljana, 24. 03. 2020 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko se novi koronavirus po svetu vse bolj širi, številni znanstveniki, raziskovalci in zdravstveno osebje mrzlično iščejo nova zdravila, ki bi zmanjšala smrtnost in skrajšala dolžino poteka bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija in številni laboratoriji in bolnišnice po svetu zdaj preizkušajo najverjetnejše učinkovine. Podobna zdravila uporabljajo tudi v Sloveniji na infekcijski kliniki.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi začela eno največjih svetovnih študij, ki bo preverjala nekaj najverjetnejših kandidatov za zdravila za novi koronavirus. Študija se imenuje SOLIDARITY, njen cilj pa je združiti moči in znanje s celega sveta, da bi čim prej dobili relevantne podatke o učinkovitosti. Preizkušali bodo pet zdravil, remdesivir, klorokin/hidroksiklorokin, ritonavir/lopinavir in kombinacijo slednjih učinkovin z interferonom beta. Na infekcijski kliniki uporabljajo kombinacijo zdravil ritonavir/lopinavir in klorokin, en pacient je prejel tudi remdesivir, zdravniki pa nestrpno pričakujejo rezultate teh študij, ki se izvajajo po svetu. O katerih zdravilih pa potekajo največje študije? 

Remdesivir

V naši največji bolnišnici imamo bolnika, ki prejema zdravilo remdesivir, ki bi morda lahko predstavljalo rešitev v zdravljenju covida-19. Na Kitajskem je klinično testiranje v zaključni fazi in poročajo, da dokazano učinkuje. Ker zdravila v Sloveniji nismo imeli, smo zanj zaprosili Američane in ga dobili, zdaj pa na infekcijski kliniki čakajo na rezultate. Na infekcijski kliniki so poskusno enemu pacientu dali remdesivir, kot pravijo, naj bi prišlo do izboljšanja stanja, a ne vedo, če je bilo za to zaslužno zdravilo ali pa mogoče naravni potek bolezni in uspešno zdravljenje na intenzivni enoti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po svetu s kliničnimi testi sicer preverjajo učinek številnih zdravil. Poleg remdesivirja, ki je bil razvit kot zdravilo proti eboli, še lopinavir in ritonavir, ki sta bila prvotno namenjena zdravljenju virusa HIV. Kot je rekel prof. dr. Borut Štrukelj, ki predava na ljubljanski fakulteti za farmacijo, remdesivir deluje tako, da "preprečuje namnoženje virusa v celici. Deluje na virusni encim in na tak način preprečuje razmnoževanje." Kot je še povedal, veliko polagajo v to zdravilo, v sedmih državah Evropske unije izvajajo študijo, v kateri sodeluje kar 3000 ljudi.

Profesor Štrukelj je tudi spomnil, da je zdravilo prej na voljo kot cepivo, a dodal, da je cepivo ponavadi bolj učinkovito. Zdravilo remdesivir se je prvotno uporabljalo za ebolo, a tam se ni izkazalo za preveč učinkovito. Če se bo izkazalo kot učinkovito pri zdravljenju covida-19, bodo verjetno zdravilo začeli registrirati po hitrem postopku. Na vprašanje, če bi to zdravilo lahko končalo pandemijo, je dejal, "da je to vprašanje bolj hipotetično. Mi verjamemo v kombinacijo, saj to zdravilo bolj učinkuje v prvi fazi okužbe. Kasneje, po petih, šestih, sedmih dnevih, prihaja do tako imenovanega vnetja pljučnih mešičkov. Takrat bi morali uporabiti druga zdravila, med njimi tudi biološko zdravilo, ki je pokazalo določene učinke. Skratka, kombinacija je boljša."

Tudi prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, glede najverjetnejših kandidatov za zdravila pravi: "Zdravilo za virus, ki so ga razvili (sicer neuspešno) za zdravljenje ebole (remdesivir) očitno tudi deluje pri tem virusu in je ta trenutek najbrž edino, ki prepreči replikacijo virusa. Druga zdravila, morda z izjemo klorokina, predvsem olajšajo potek bolezni in tako kot tocilizumab na primer preprečijo pretirano vnetje, ki je lahko usodno predvsem za starejše ter oslabljene paciente."

Klorokin/hidroksiklorokin

Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi na Twitterju objavil, da je staro zdravilo "preobrat, ki so ga vsi čakali."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znanstveniki in raziskovalci so glede zdravila pazljivo optimistični, a trdijo, da je treba opraviti še več študij, preden bi ga lahko predlagali kot potencialno zdravilo za covid-19. Trumpovo navdušenje najverjetneje izhaja iz dveh oziroma treh objav v znanstvenih revijah, ki trdijo, da bi lahko to staro in preizkušeno zdravilo pomagalo.

Prva je bila že pred časom narejena na Kitajskem, kjer so zdravniki prepoznali izboljšanja pri številnih pacientih, a kot opozarja WHO, je do teh podatkov zelo težko priti, za zdaj je na voljo zgolj skopa objava v reviji.  

Druga študija je bila narejena in vitro, kar pomeni, da je bila narejena v laboratorijskih pogojih, s posebnimi postopki, ki bi lahko ponazarjali obnašanje virusa v interakciji s celico. Tam se je pokazalo, da sta tako remdesivir kot klorokin imela pozitivne učinke pri uničevanju virusa, bodisi s preprečevanjem vstopa v celico bodisi z blokiranjem sposobnosti virusa, da se lahko replicira. Znanstveniki so v drugi polovici marca tudi objavili svoje izsledke in priporočajo, da se izvedejo študije na ljudeh – in vivo.

Tretja, na katero se je Trump tudi skliceval, pa je bilo opažanje v Franciji pri zdravljenju 20 pacientov in merjenju številčnosti virusa v krvi. Raziskovalci iz Francije so objavili opazovanja, v kateri so z hidroksiklorokinom zdravili 20 bolnikov s covidom-19, dodali so tudi, da je antibiotik azitromicin, ki so ga dodali nekaterim pacientom, prav tako najverjetneje povečal učinek antimalarika. Ugotovili so, da je zdravilo znatno zmanjšalo virusno obremenitev v nosnih brisih. Vendar ni šlo za naključno nadzorovano preizkušanje, ki bi ga zahtevalo preizkušanje novega načina zdravljenja. Število pacientov je bilo majhno, a so francoski zdravniki opozorili, da je bila kljub majhni skupini opazna učinkovitost, zato je treba v čim krajšem času opraviti več preizkusov. Zdaj je v različne študije, ki preverjajo učinkovitost klorokina, vključenih na stotine ljudi, prve rezultate pa pričakujejo že konec naslednjega meseca.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi začela eno največjih svetovnih študij, ki bo preverjala nekaj najverjetnejših kandidatov za zdravila za novi koronavirus.
Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi začela eno največjih svetovnih študij, ki bo preverjala nekaj najverjetnejših kandidatov za zdravila za novi koronavirus. FOTO: AP

dr. Kristina Nadrah z Infekcijske klinike UKCL je dejala, da zdravilo uporabljajo tudi v Sloveniji, ne vejo pa še, če je učinkovito. "Imamo podatke o obnašanju hidroksiklorokina in vitro, nekaj podatkov s sorodnih virusov in živali, a smo zelo omejeni glede zdravljenja covida-19, predvsem na ljudeh," je povedala in dodala, da spremljajo strokovne objave in čakajo na rezultate študij, ki bodo bolje pokazale učinkovitost posameznih terapij.

Ritonavir/lopinavir

To kombinirano zdravilo se uporablja za zdravljenje okužb s HIV. Razvit je bil posebej za zaviranje proteaze virusa HIV, pomembnega encima, ki med sestavljanjem novih virusov cepi dolgo beljakovinsko verigo v peptide. Ker se lopinavir v človeškem telesu hitro razgradi z našimi lastnimi proteazami, ga dajemo z nizko stopnjo ritonavirja, še enega zaviralca proteaze, ki omogoča, da lopinavir ostane dlje časa. To kombinirano zdravilo tako uporabljajo tudi v Sloveniji, a kot je spomnila dr. Nadrah, je nedavna študija na Kitajskem pokazala, da verjetno ni najbolj učinkovito v pozni fazi bolezni.

Kot so zapisali v študiji, so zdravniki v Vuhanu 199 bolnikom dali dve tableti lopinavirja/ritonavirja dvakrat na dan poleg običajnega podpornega zdravljenja. Med skupinama ni bilo bistvenih razlik, so 15. marca poročali v NEJM. Toda avtorji opozarjajo, da so bili pacienti zelo bolni - umrla jih je več kot petina - in zato je bilo zdravljenje morda prepozno, da bi lahko pomagalo. Čeprav je zdravilo na splošno varno, lahko slabo deluje z zdravili, ki jih običajno dajejo hudo bolnim bolnikom, in zdravniki so opozorili, da lahko povzroči pomembno okvaro jeter, so zapisali v Nature.

V naši največji bolnišnici imamo bolnika, ki prejema zdravilo Remdesivir, ki bi morda lahko predstavljalo rešitev v zdravljenju COVID-19.
V naši največji bolnišnici imamo bolnika, ki prejema zdravilo Remdesivir, ki bi morda lahko predstavljalo rešitev v zdravljenju COVID-19. FOTO: Shutterstock

Preverjajo tudi kombinacijo ritonavirja/lopinavirja z interferonom beta, ki uravnava vnetne procese v telesu. A kot opozarjajo pri WHO, je pri zdravljenju z interferonom beta potrebno veliko pazljivosti, saj lahko pri tistih, ki imajo že zelo razvito bolezen covid-19, povzroči več škode kot pa koristi.

Pri težko bolnih pacientih so lahko določena zdravila preveč obremenjujoča

Ravno to je težava večine teh terapij, kar se je pokazalo v večini držav. Najbolj ogroženi so starejši pacienti in tisti, ki imajo številne druge bolezni, ki poslabšajo izid zdravljenja, tudi omejuje uporabo nekaterih zdravil. V Italiji je 99 odstotkov umrlih trpelo za kroničnimi boleznimi, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali srčna obolenja, le 0,8 odstotka umrlih ni imelo spremljajočih bolezni. Skoraj polovica umrlih je imela tri ali več spremljajočih bolezni, povprečna starost umrlih je sicer 79,5 leta. Do 17. marca je zaradi koronavirusa umrlo 17 ljudi, mlajših od 50 let. Vse žrtve, mlajše od 40 let, so moški z resnimi obstoječimi bolezenskimi stanji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
25. 03. 2020 10.12
+4
Klor uniči vse, zato nam ga pa dodajajo komunalna podjetja v pitno vodo.
gobo
24. 03. 2020 21.00
-7
Strihnin se je dobro obnesel
SlovencNaIrskem
24. 03. 2020 20.50
-10
Ta clanek je zavajajoc, da ne recem, poln lazi. Edina resnica, potrjena s strani svetovne zdravstvene organizacije je ta, da bo potencialno cepivo pripravljeno mogoce sredi naslednjega leta. Vse ostale bedarije ki jih kvazi strokovnjaki objavlajo so lazi. To kar Trump blebece, pa da sploh ne omenjam.
TrixTrax
24. 03. 2020 20.52
+15
BenQurer24
24. 03. 2020 21.57
+0
terminator0071
24. 03. 2020 20.34
+23
Komaj čakam na neko zdravilo ali cepivo,katero bo virusu uničilo to krono!!Sem se že naveličal vsak dan na vsakem kanalu gledati to obliko virusa!!
spam1
24. 03. 2020 20.40
+13
Veš kaj je najhujše? Da se komaj začenja ...
Lucky
24. 03. 2020 20.58
-1
Sta prepričana? Če gledaš podatke, se meni zdi huje to, da cel svet trpi zaradi določene skupine ljudi. Sedaj, niti ni pomembno, ali so to starejši, ali tudi mlajši z več povezanimi boleznimi. Je res samo zdravilo rešitev? Nisem prepričan.
BenQurer24
24. 03. 2020 21.57
+1
milencek
24. 03. 2020 18.46
+45
Upam da pomaga 🙏
setisfekšn
24. 03. 2020 18.37
-29
Pa kakšne študije to je spet bpesek v oči dejte vsem te tablete pa boste vidl a je a ni !a bo shodu al ne!kaj blefirate s vtemi študijami!!!sam zarad zaslužka spet pa da boste izpadli rešitelji človeštva!!!
FrankEinstein
24. 03. 2020 18.44
+27
Cofar
24. 03. 2020 18.37
+69
veseli smo lahko, da ne živimo v Ameriki :) ker imam glede na to koliko plačamo za zdravstvo zelo dobre zdravnike.
BenQurer24
24. 03. 2020 18.32
+7
Mislim da kr dobro naši zdravijo... Pa kake linexi... Tud nebi škodovali
BenQurer24
24. 03. 2020 18.36
+5
Zikepike
24. 03. 2020 18.30
-18
Tle ne bi smelo biti, MORDA, MOGOČE, ČE BO...ali je ali ni. Kaj vam zgeldam k labartorijski zajec. Clovesko zivljenje je postalo drobiž...centi....
Fluxx
24. 03. 2020 18.35
+18
Zato pa se delajo masovne študije. Na koncu pa velja milostno načelo, ko pacientu daš tudi eksperimentalno zdravilo, če ni druge opcije in več da bo drugače umrl. Zaupajmo znanosti, je na naši strani.
Zikepike
24. 03. 2020 19.49
-6
vidim ja, kam nas je znanost in raziskovanje pripelalo
picijulka1
24. 03. 2020 21.20
+8
Najboljš da se vrneš v Potočko zijalko. Pa boš rešen.
kolbek460
24. 03. 2020 18.23
+12
Ob najdbi zdravila bodo eni še bolj bogati drugi še bolj revni ,tisti ki so pa ustvarjali ta svet pa bodo na pokopališčih ,
slo_veter
24. 03. 2020 18.21
+3
Ja g. Trump .. raje pohitite .. saj v 4 dneh boste prišli na prvo mesto, po številu okuženih . Potem pa no limit , vsak dan 10K ali več x število dni do cepiva .. takole čez prst milijon prej dva, preden se začne to deliti med ljudi.
lojze3
24. 03. 2020 18.07
+14
Osnovna funkcija zdravila je profit izdelovalca
upornik19
24. 03. 2020 18.06
+1
jst bi tableto za celo večnost!
zafršolal
24. 03. 2020 20.27
+1
SenecaLucius
24. 03. 2020 17.49
-26
Zakaj zdravila? Povprečna življenjska doba v Sloveniji brez korone je 81 let, s korono pa trenutno 92 let! 😉😇
bema1201
24. 03. 2020 17.59
+23
morosito
24. 03. 2020 17.39
+15
Eni ki ste omenjali bogate. V Ita nimajo sploh prednosti pa umirajo tako kot ostali
Hellsrael
24. 03. 2020 17.28
+20
Ko pride do iznajdbe upajmo da ne bo sto evrov
WestCoast
24. 03. 2020 17.18
+27
Hmm Upajmo na najboljše
orcus
24. 03. 2020 17.15
+41
Rusi imajo podobno zdravilo na trgu ze dalj casa. Ne Eu niti Usa ga nista hoteli registrirati. V Rusiji stane nič in je prosti prodaji proti virozam in med njimi koronavirusom. Glede na situacio nam ga Rusi zagotovo ne bodo sedaj ponujali. Toliko o tem. Kar je naredila Eu za Italijo je pa sedaj druga zgodba!! Šli bodo kot angleži in to upraviceno!
padrino 1
24. 03. 2020 17.51
+18
BenQurer24
24. 03. 2020 18.27
+2
Ja... Samo če ga vžameš 15 čez 12.... Uprašanje če ti to pomaga... To bi blo treba jemat istočasno z lekadolom...
slaiko
24. 03. 2020 18.43
+3
Proti covid 19 to zdravilo nima učinka. Sak je koronc več vrst. Žal
mislim-resno
24. 03. 2020 17.14
+32
Zakaj ne uporabljajo v Sloveniji Favipiravir (Avigan) - japonsko zdravilo za zdravljenje gripe. V kitajskih študijah nekaj dni nazaj se je pokazalo superiorno v vseh pogledih nasprav HIV zdravila Ritonavir/Lopinavir (Kaletra). Treba je samo malo pobrskati po Internetu. Favipiravir je učinkovit v zgodnji fazi bolezni in preprečuje težje oblike.
BenQurer24
24. 03. 2020 18.30
+3
Pri tej gripi je zaplet aspiracijska pljučnica...
BenQurer24
24. 03. 2020 18.30
+4
TOX6
24. 03. 2020 17.13
+35
pred mesecem sem znancu predlagal naj naredijo respiratorje iz snorking mask za potapljanje, ki zajamejo cel obraz. cena brez ventila cca 15-30€. v Italiji so prav danes take maske, ki jim jih je odstopil decatlon testirali na bolnikih??? izgleda da ideja ni bila slaba=)