Slovenija

Zdravila tega stoletja

Ljubljana, 30. 12. 1999 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prehodu v 20. stoletje so zdravniki poznali bolj malo zdravil, za katere so z gotovostjo vedeli, kako učinkujejo in pri katerih boleznih. Odkrili so kinin proti malariji, morfij proti bolečinam, digitalis proti oslabljenemu srcu, uporaba narkoze pa je omogočila razvoj kirurgije. Farmacevtska industrija je zatem doživljala nesluten razvoj.

Že konec prejšnjega stoletja,leta 1893 je Herman Dresser vpeljal aspirin kot zdravilo proti vročini. Dolga leta so spremljali njegove stranske učinke - pomaga namreč preprečevati krvne strdke. Kasneje so zdravilo začeli uporabljati kot preventivo proti srčnemu infarktu. Novost v farmaciji so bili tudi anksiolitiki ali tako imenovana zdravila proti tesnobi, ki še danes pomagajo ljudem z manjšimi nevrotičnimi težavami in zdravijo nespečnost. Insulin sta prvič v čisti obliki izločila raziskovalca Banting in Best leta 1921. Inzulin veže telesu lastni sladkor, uporabljajo pa ga sladkorni bolniki.

Med pomembnejša odkritja druge polovice tega stoletja sodijo citostatiki. Mnogi so omogočali popolno ozdravitev nekaterih rakastih obolen. Tudi o hormonih so na začetku stoletja zdravniki vedeli bolj malo. Skozi desetletja se je z njimi zdravilo vedno več ljudi, danes pa na nekatere vrste hormonov sploh ne gledamo več kot na zdravila - npr. kontracepcijska sredstva. V zadnjih desetletjih so razcvet doživeli še antibiotiki, zdravila proti visokemu pritisku, zdravila za opešano srce in zdravila proti visokemu holesterolu.

Zdravila prejšnjega stoletja, pa tudi nekatere njihove lastnosti, so bila bolj ali manj odkrita slučajno. V zadnjih desetletjih je iskanje zdravil bolj usmerjeno in načrtno. A tudi medicina danes ni več odvisna le od kemije, temveč vse bolj tudi od tehnike, saj si zdravljenja zapletenih bolezni brez modernih medicinskih aparatov zdravniki in pacienti praktično ne znajo več predstavljati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3