Slovenija

Kris potrebuje zdravilo v štirih mesecih: 'To za nas pomeni novo življenje'

Ljubljana, 25. 09. 2019 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
597

Kaj preostane materi in očetu, ki vesta, da bi njun otrok ozdravel, ker je na trg prišlo revolucionarno zdravilo? 19-mesečni Kris, ki se je rodil z redko dedno mišično-žilno boleznijo, spinalno mišično atrofijo, ima namreč le še štiri mesece časa, da ga prejme. Zdravilo stane astronomskih 2,3 milijona evrov, zato se starši obračajo na vse ljudi, da pomagajo Krisu v bitki za življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdravilo za Krisa stane več kot dva milijona evrov
    06:59
    Iz 24UR ZVEČER: Zdravilo za Krisa stane več kot dva milijona evrov
  • Iz 24UR: Množičen odziv Slovencev
    03:17
    Iz 24UR: Množičen odziv Slovencev
  • Iz SVETA: Denar za Krisa
    02:19
    Iz SVETA: Denar za Krisa
Malemu Krisu lahko pomagate tudi tako, da pošljete SMS s sporočilom KRIS5 na 1919.

Kaj preostane materi in očetu, ki vesta, da bi njun otrok ozdravel, ker je na trg prišlo revolucionarno zdravilo, in to celo takšno, da bolezen pozdravi zgolj en odmerek, ko izvesta, da zdravilo stane astronomskih 2,3 milijona evrov in da ima njun 19-mesečni sin zgolj še štiri mesece časa, da ga prejme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri nas bo zdravilo registrirano prepozno

Govorimo o stiski, v kateri sta se znašla starša Krisa iz Kopra, ki se je rodil z redko dedno mišično-žilno boleznijo, spinalno mišično atrofijo. Zdravilo je od maja letos na voljo v ZDA, pri nas bo registrirano šele prihodnje leto, kar je za malega bolnika prepozno, saj je primerno le za otroke do drugega leta. Kris pa bo drugo svečko upihnil čez štiri mesece.

Za malega Krisa se je v dobrem dnevu nabralo že 310 tisoč evrov pomoči.

19-mesečni Kris se je rodil s spinalno mišično atrofijo, redko dedno mišično-žilno boleznijo. Kar pomeni da malček, kljub zdravilom, ki upočasnjujejo njegovo bolezen, sčasoma izgublja na mišični moči, dokler ne bodo mišice nekega dne povsem odmrle.

Ker nima dovolj moči, ne more samostojno sedeti, kaj šele hoditi, starši 24 ur na dan skrbijo zanj. Konec maja letos pa je ameriška Agencija za zdravila odobrila revolucionarno zdravilo zolgensma, ki v enkratnem odmerku pozdravi to bolezen. A zdravilo je primerno le za otroke do drugega leta. Ko bo zdravilo predvidoma prihodnje leto na voljo v Sloveniji, saj ga mora odobriti Evropska unija, bo Kris zanj že prestar.

Zbrati je treba astronomskih 2,3 milijona evrov

Zato morajo starši v manj kot štirih mesecih zbrati astronomskih 2,3 milijona evrov, kolikor stane to zdravilo na ameriškem trgu. Gre za najdražji enkratni odmerek zdravila do zdaj, a mlada družinica upa, da bo mali Kris nekoč shodil.

Kris potrebuje zdravilo v štirih mesecih.
Kris potrebuje zdravilo v štirih mesecih. FOTO: osebni arhiv

Mama Ana Jerak pravi, da je diagnoza za Krisa grozna. "Z zdravili, ki jih imamo zdaj, smo dejansko bolezen upočasnili. To pomeni, da Kris še ne stoji samostojno, ne hodi, glavico drži v redu, čedalje bolje, končno je začel premikati tudi roke in noge, če tega zdravila ne bi bilo, pa ga verjetno ne bi bilo več med nami," pojasnjuje.

Ko so izvedeli, da obstaja v ZDA zdravilo, ki bi Krisa dejansko pozdravilo in ustavilo bolezen, so dobili novo upanje: "To za nas pomeni novo življenje, novo upanje. Novo upanje v smislu, da bi zdravilo Krisu ustavilo bolezen do te mere, da ne bi napredovala. Se pravi, da bi Kris napredoval od tukaj, kjer je. Ker s temi zdravili, ki jih prejema, Krisu nihče ne zagotavlja, da bolezen ne bo napredovala in mu torej odvzela še tisto, kar mu je ostalo. Torej za nas to zdravilo res pomeni veliko."

Nevrolog Osredkar: Edina možnost je, da zdravilo aplicirajo v ZDA

Nevrolog s pediatrične klinike v Ljubljani Damjan Osredkar pravi, da to zdravilo odpira čisto novo poglavje v medicini: "Gre za gensko zdravljenje. To pomeni, da redke bolezni, ki so urejene z našim telesom, lahko zdaj popolnoma pozdravimo. To je v medicini nekaj čisto novega in ne pri nas ne v svetu še nimamo pravih izkušenj, kaj to na dolgi rok pomeni, ampak prve izkušnje s tem zdravilom, ki jih imajo v ZDA, kažejo, da to zdravilo zelo uspešno zavre to bolezen in zelo izboljša naravni potek bolezni."

Kris boleha za redko dedno mišično-žilno boleznijo, spinalno mišično atrofijo.
Kris boleha za redko dedno mišično-žilno boleznijo, spinalno mišično atrofijo. FOTO: osebni arhiv

Zdravilo je še čisto novo, zato v Evropi še ni registrirano, pojasnjuje nevrolog: "Pričakujemo, da bi bilo lahko to zdravilo registrirano v prihodnjem letu in do takrat je treba poskušati na različne načine, kako ta zdravila pripeljati v Slovenijo. To so neke uradne poti, po katerih smo že marsikatero zdravilo pripeljali v Slovenijo."

"Zaenkrat je tako, da dokler zdravilo ni registrirano v Evropi, ga mi ne moremo aplicirati. V nekaterih primerih je mogoče po sočutni rabi priti do zdravila, to smo v preteklosti za bolnike s spinalno mišično atrofijo že uspeli storiti, v tem primeru to ni mogoče," razlaga Osredkar.

Po pogovorih s podjetjem, ki proizvaja zdravilo, so tako ugotovili, da je edina možnost, da Kris dobi to zdravilo, v ZDA. Tam bi mu zdravilo aplicirali, naprej pa bi ga nato spremljali na nevrološkem oddelku pediatrične klinike v Ljubljani.

'Slovenija omogoča zdravljenja zelo veliko zelo redkih bolezni'

"Dejansko nam doktor Osredkar je pomagal, da držimo našega Krisa pri življenju, da mu omogočimo normalno življenje, da ima Kris tudi neko prihodnost. Zahvala njemu, brez njega nam to zagotovo ne bi uspelo, ker je res težko priti v stik z njimi. Jaz sem poskušala, ampak je skoraj nemogoče to doseči kot fizična oseba, sam," je hvaležna mama Ana Jerak.

Nevrolog Osredkar ob tem poudarja, da je Slovenija sicer zelo prijazna do svojih državljanov, ker "za zelo veliko zelo redkih bolezni omogoča zdravljenja, ki so lahko zelo draga."

"Zato sem prepričan, da bomo v prihodnosti lahko takšna draga zdravila tudi našim pacientom omogočili. Mislim, da si nihče ne želi takšnega zbiranja po medijih, je pa dejstvo, da smo v neki zelo specifični situaciji. Krisu se izteka čas, v katerem lahko to zdravilo dobi, zdi se, da bo zdravilo registrirano prepozno in starša sta se odločila, da bi rada otroka tako zdravila, mi jima pa skušamo na vse načine pomagati," dodaja Osredkar.

'Za nekoga en evro ne pomeni dosti, nam pa pomeni ogromno'

"Za nekoga en evro ne pomeni dosti, nam pa pomeni ogromno. Dejansko nam pomeni, da je Kris z nami, Krisovo življenje, skratka, pomeni nam vse," pravi Jerakova.

Sredstva zbirajo preko tekočega računa društva Palčica pomagalčica, predvidoma jutri pa bo urejeno tudi preko SMS sporočil, kar je, po besedah Jerakove, za ljudi najlažje in najhitrejše.

Vsem, ki bi želeli pomagati devetnajstmesečnemu Krisu, lahko sredstva nakažete na TRR:

SI56 0510 0801 6627 635

Palčica pomagalčica

Namen nakazila: za Krisa

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (597)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CiSaMi
29. 09. 2019 12.05
-2
Kar Čez noč polna socialna omrežja dobrodelnih odbojkarskih navdušencev ki nabirajo lajke na račun ubogega otroka ..ps denar dobi tudi če screenshota povratnega sms ne deliš
anonymous666
27. 09. 2019 17.25
upam da bo vse uredu 💗
schranz91
26. 09. 2019 16.19
-43
na obrazu mu piše da se zaradi dnarja misli okoristit on in ne da je za otroka, razberem v nulo
Von_Clausewitz
26. 09. 2019 13.03
+2
In ravno tej izšolani osebki bluzijo o načelih morale in etike...hoče pa za cepivo 2,3 M $??? In pol je z mano nekaj narobe...😂
Von_Clausewitz
26. 09. 2019 13.00
+19
2.3 milijone za eno cepivo??? Uh, tukaj bo nekdo dobro zaslužil, najprej banke in navsezadnje mafijska zdravstveno farmacevska industrija😡
pizzamargerita
26. 09. 2019 14.38
+5
extradeluxe
26. 09. 2019 12.45
+43
Jaz mislim da nam bo uspelo.
medika007
26. 09. 2019 11.14
+52
Pravkar nakazala in bila prijetno presenečena, ker Delavska hranilnica ne vzame provizije. Lepo in stiskam pesti, da hitro zberemo potrebna sredstva.
medika007
26. 09. 2019 11.31
+51
Tistemu, ki mi je namenil minus pa samo tole, tukaj bo štel vsak cent!!! Ker če bi bila provizija, bi nakazala 0,69 € manj in če je takih nakazil na DH kar nekaj, se tudi tu nabere kar nekaj eurov. Moj namen ni bil delati reklame za DH, daleč od tega!!! Nimam veliko, ampak za take stvari bom pa vedno darovala in tudi potočila kakšno solzo.
pizzamargerita
26. 09. 2019 10.50
+86
Nakazala desetino plače. Če mi država za razne davke in prispevke, od katerih nimam nič, ukrade polovico plače, lahko pogrešim tudi desetino in jo z veseljem prispevam za zlatega fantka. Naj mu koristi, naj ozdravi, to bo za vse nas največje darilo!
User1035444
26. 09. 2019 12.54
-30
pizzamargerita
26. 09. 2019 14.36
+10
Rde?a pesa in hren
26. 09. 2019 09.35
+34
Glede države in njene politike imam svoje mnenje. In to od l. 1991 naprej. Žal je v tej podalpski vasici premalo kompetentnih ljudi, da bi prevzeli ključne položaje v politiki in dvignili državo tam, kje rmora biti. Tisti, ki pa so, so pa drugje. Ampak to ni tema pogovora. Jaz bom ne glede na gnojišče pomagal Krisu. In ti že danes. Brez pardona.
fairplayy
26. 09. 2019 09.24
+45
Kje je sedaj država, ki naš denar zapravlja za propadle projekte in tajkune??
Fery Zaka
26. 09. 2019 10.19
+35
Rabiš odgovor? Ok, ti ga bom jaz dal. Država trenutno zapravlja naš denar za propadle projekte in tajkune. In glavine. In opankarje... In, zanimivo, kake pol milijarde, če ne še več, za preplačila dobaviteljem v zdravstvu. To se pa dejansko tiče tudi te teme.
kor22
26. 09. 2019 09.12
+28
Nekateri pisete od kod take cifre, udravilo so razvjali vsaj eno desetletje, nevem kolko znanstvenikov in dnarja so vlozli v to, nekje sem bral da vec miljard, in glede na to da je zfravilo namenjeno takemu malenu procentu ljudi ki ga potrebujejo je cena upravicena ker drugace ne morejo pokrit vlozkov, je pa to vseeno revolucionrano za naprej saj se bo z tovrstno farmacijo dalo pozdravit raka sladkorno celo vid pa sluh..., jasno da se je zaj deago ko pa se je komaj v povojih, po drugi strani bi pa lahko tud drzave investirale v take stvari kot pa v razne bedarije(banke...) sicer sem doniro, lahko bi pa tud naredli na majnse zneske poljubno ker vsak si ne more privoscit 5€ donacije mogoce bi pa kdo doniro 1,2 ali 3€.
NandoKerry
26. 09. 2019 09.42
+26
kor22 Zadnji uradni komentar Novartisa za New York Times govori da je Novartis v prvem letu zaslužili 1 miljardo evrov z tem zdravilom oz drugače prvo leto po začetku prodaje so imeli 400 otrok po 2,3 milijona evrov. Računaj. Tako da se jim bo hitro povrnil vložek če se jim celo že ni. Vse ostalo je pohlep farmacije.
User1035444
26. 09. 2019 12.56
+6
Kot vse gospodarske družbe, tudi farmacija živi za dobiček. Verjetno cela milijarda ni šla za luksuz. Tukaj so plače, vlaganje v novo opremo in raziskave. S socialistično miselnostjo o denarju, bi verjetno še navadnimi okužbami umirali.
kor22
26. 09. 2019 09.11
+3
Die einemaister
26. 09. 2019 09.07
+19
Koliko bodo donirali Čeferin in tista za Slovenijo oziroma, kar cel svet nepomembna banda, ki jo je pripeljal s sabo???
denden
26. 09. 2019 11.18
+5
A misliš, da so tako naivni, da bodo svoj prispevek, tako kot veliko drugih, objavili na FB. in si tako nakopali še 100 x več nestrpnih komentarjev, kaj smo toliko, samo promocija, nabira politične točke, itd.
Die einemaister
26. 09. 2019 11.22
+2
Dej dej, ne zagovarjaj jih, NIČ ne bodo prispevali, na hitro.
denden
26. 09. 2019 11.25
+2
Me zagovarjam jih, samo povem, da sam na njihovem mestu tega ne bi na velik zvon obešal. Ne mislim pa kar tako trdit, da od teh nobeden ni nič dal.
Die einemaister
26. 09. 2019 12.29
+3
V vsakem primeru jih bodo nestrpni, komentarji, tako, da bolje da donirajo in povejo koliko.
Mladen sir
26. 09. 2019 09.01
-3
Se bodo pač ministri za zdravstvo zamenjali pa bo zdravilo zastojn.Vedno so bila če pa vam pozaperem v zapor vse nevrologe bodo vsi zdravi samo par jih dobrim pustim.Tu imam v moji vasi norcev ko ubijajo ljudi namerno potem pa zahtevajo prek zdravnikov ,vlade denar da si ga med seboj delijo.Par ljudi iz vlade gre tudi v aretacijo pri meni pa 3 ulice bedakov .ko imajo račune drugje .ZDRAVILO JE ZASTOJN SAMO PREDSEDNIK SE BO ZAMENJAL ČE NE BO DELAL DOBRO,ker mi je rekla bivša dela za nas .Sedaj pa je brat na VLADI RS.
Akuster
26. 09. 2019 09.00
+23
Vladajoča politika pa že pripravlja načrt, kako od dobrodelnega zneska pobrati davek!!
Marticka
26. 09. 2019 08.58
+13
Ti si res prizadet.. Da te ne bo karma obiskala..noben te ne sili da doniras.. A se manj da take komentiraš.. Se dobro da smo narod ki rad pomaga.. Vsem!!! Če bi čakali to gnilo državo bi na žalost verjetno bilo prepozno.. Tko pa dobri ljudje samo tko naprej.. Že 1 evro je za malega krisa ogromno..
Mererrek
26. 09. 2019 08.39
-90
Kje so podatki koliko je družina nakazala drugim ko so potrebovali pomoč?
NandoKerry
26. 09. 2019 08.43
+39
A ni dovolj da že proizvajalec zdravila izsiljuje, sedaj bi pa še ti
tapametna
26. 09. 2019 14.17
+3
Haha a si ti na glavo padu?? Zakaj te pa to zanima?? ZA OTROKA GRE!!! Kako ti lahko pade na pamet tako butasto vprašanje. Pejt k njim dam pa jih vprašaj, če boš potem lažje spal. Aja, a doniral si že al še čakaš na podatek...
Smacky
26. 09. 2019 08.26
-3
Ne razumem nekaj. Toliko pozivov za doniranje, nihče pa se ne vpraša, zakaj hudiča in kako je to mogoče, da je eno zdravilo tako drago?? A se kdo to vpraša? A ne bi mogoče začeli še z drugega konca in vršili pritisk na farmacijo, da zneske postavijo v realne okvirje??
fairplayy
26. 09. 2019 09.21
+10
Po drugi strani, če je denar za luksuz, drage avte, letala, jahte, mrd vojaško ubijalsko industrijo potem so ta zdravila, ki rešujejo drobiž
tapametna
26. 09. 2019 14.20
+0
Trenutno NI ČASA za take stvar !! Joooj folk, kok ste eni res zaplankani. Sam neka pametovanja skoz pa zakaj, zakaj, zakaj... Ja mogoče bi blo fajn, da se te stvari uredijo ampak ne ravno pri KRISU, ko se gre za življenje.
NandoKerry
26. 09. 2019 08.19
+81
Doniral za Krisa kolikor sem lahko. Pa še bom če bo potrebno čeprav nisem ravno pri denarju. Se pa sprašujem kje je meja sodobnega kapitalizma. Koliko farmacevti lahko računajo za življenje. Danes 2,3 milijona. Jutri ? čez 5 ali 10 let? 10 milijonov, 100 milijonov ? milijarda mogoče ? Včasih je obstajala neka zadeva ki se ji reče "Hipokratova zaprisega". Žal jo je zamenjala številka. Številka bančnega računa. Nakaži in boš živel. Žalostno kako nizko je človeška rasa padla. Krisu pa vse najboljše in verjemi zbrali bomo zate.
spam1
26. 09. 2019 15.59
+0
Če ne bi bilo drage farmacije, TEGA ZDRAVILA SPLOH NE BI BILO.
Mateja Muše
26. 09. 2019 07.58
+19
Za Krisa lahko nakažete tudi preko SMS-a: KRIS5 na 1919
Smacky
26. 09. 2019 08.14
-4
Samo telekomovi naročniki, kaj pa ostali?
Piškot
26. 09. 2019 08.16
+16
Smacky
26. 09. 2019 08.22
+5
Die einemaister
26. 09. 2019 09.08
Predplačniški paket lahko samo se mi zdi.
User1035444
26. 09. 2019 12.57
+1