Slovenija

Zdravnica spregledala raka?

Ljubljana, 08. 06. 2007 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Starša, ki jima je pred tremi leti za posledicami raka umrl sin, tožita zdravstveni dom v Logatcu.

Katarina Turk, direktorica zdravstvenega doma v Logatcu, je za 24ur.com povedala, da so v zdravstvenem domu zelo prizadeti zaradi vložene tožbe, ker naj bi šlo za širjenje neresnic. "Od odvetniške pisarne Sluga smo prejeli obvestilo, da sta starša vložila civilno tožbo zoper naš zdravstveni dom. Gre za nepreverjene govorice, kar bomo dokazali v odgovoru, ki ga za nas pripravlja odvetnik gospod Stanovnik.“

Kot poroča Dnevnik, sta februarja 2002 21-letni fant in njegova mati obiskala splošno zdravnico Darjo Modic Likar. Pokazala sta ji poškodovano pigmentno znamenje na nogi. Zdravnica jima je zatrdila, da je znamenje neškodljivo, pacientovega obiska pa sploh ni zabeležila v zdravstvenem kartonu. Ker pa je mamo skrbelo, sta se s sinom 19. aprila vnovič oglasila pri isti zdravnici in zahtevala napotnico za specialistični pregled. Čeprav sta zahtevala napotnico za specialista kirurške stroke, jima je zdravnica napisala napotnico za dermatologa. Ker na napotnici ni bilo oznake nujno, je pacient prišel na vrsto za pregled šele 5. junija 2002.

Primarij dr. Boris Kralj ju je ob pregledu vprašal, zakaj sta tako dolgo odlašala s pregledom. "Upajmo, da ni šlo že naprej“, naj bi bil njegov komentar ob pogledu na fantovo pigmentno znamenje. Bolnika je napotil k plastičnemu kirurgu, ki mu je še isti dan izrezal znamenje. Čez devet dni so izvidi pokazali, da je šlo za rakavi melanom. 16. julija so fanta sprejeli na zdravljenje na ljubljanskem onkološkem inštitutu, čez dve leti, 16. aprila 2004 pa je zaradi sistemsko razširjenega melanoma umrl.

Starša vložila civilno tožbo

Starša sta na ljubljansko sodišče vložila civilno tožbo zoper zdravstveni dom v Logatcu, kjer je zaposlena zdravnica Darja Modic Likar. Zaradi zdravničinega nestrokovnega ravnanja starša od zdravstvenega doma zahtevata vsak po 20 000 evrov odškodnine. Starša sta zaradi smrti sina edinca izjemno prizadeta, mati se še vedno zdravi pri psihiatru, še poroča Dnevnik.

Modic Likarjeva že drugič v kazenskem postopku

Zdravnica je bila že enkrat v kazenskem postopku, a so jo na sodišču oprostili. Junija 1998 je na domu pregledala 39-letnega pacienta, ki je ležal na tleh. Ker ni ugotovila nobenih poškodb, je postavila diagnozo akutni alkoholni opoj in domačim naročila, naj moškega opazujejo. Naslednji dan se mu je stanje močno poslabšalo in ko ga je obiskala, je bil že v globoki nezavesti. Odredila je prevoz v ljubljanski klinični center, kjer so ugotovili, da ima pacient hudo poškodovano glavo. Pacienta so operirali, vendar je čez tri dni umrl.

Tožilstvo je takrat zdravnici očitalo povzročitev smrti zaradi malomarnosti. Mati pokojnika je trdila, da je zdravnico opozorila, da je sin padel vznak na betonska tla, zdravnica pa je zagovarjala, da ji padca ni nihče omenil.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolekibolek
10. 11. 2010 16.03
KATASTROFALNO ZDRAVSTVO V SLOVENIJI
esc
11. 06. 2007 20.36
Oba primera sta mi znana, še posebej prvi: 39-letnik s poškodbo glave, v tem primeru močno dvomim v kakršnokoli krivdo zdravnice; zanimivo bi bilo predvsem vedeti, kaj vse je botrovalo "nesreči" pokojnika poleg pijače, mogoče tudi nasilje v družini? Na koncu je tako ali tako najlažje iskati krivca v zdravnici, vsakršna "družinska idila" v preteklosti pa je povsem zanemarljiva. V tem drugem primeru pa je vmes pač posegla usoda, kar bi se lahko zgodilo vsakomur od nas. Ne vemo kaj imamo in kaj nas čaka v življenju. Tudi sama imam nekaj grenkih izkušenj z zdravniki iz Logatca (dr. Čuk), pa vendar nismo proti tej zdravnici sprožili nobenih postopkov, srečna sem lahko le, da je moja hči ostala živa, čeprav še danes nosi posledice. Dr. Čukova jo je zdravila 3 leta, dokler ni hči padla v komo in šele nato so postavili diagnozo: tumor na možganih. Po tem je bilo v zdravstveme domu malo "panike", vendar nič drugega. Srečna sem, da je hči še živa. Res je hudo, če ti umre edinec, vendar glavni krivec za to ni zdravnik temveč bolezen (usoda?). Mogoče celo nas same čaka podobna, pa nam nihče ne bo (z)mogel pomagati? Kar pa se tiče dr. Likarjeve, vam povem, daje zelo zelo dobra zdravnica, kar za ostale zdravstvene delavce v Logatcu (z izjemo dr. Džaičeve) ne bi mogla trditi. Zadnji čas je, da v ZD zamenjajo direktorico, kajti potem se bo mogoče kvaliteta kadra le izboljšala. Mirno lahko zamenjajo vse zdravnike, dr. Likarjevo in dr. Džaičevo pa lahko obdržijo, saj so pacienti z njima zelo zadovoljni. Staršem pokojnega Damirja pa tole: zalo žal mi je za izgubo vašega sina, vendar spravili ste se na napačno osebo. Raje poglejte svojo vest... Tudi natakar da vinjenemu gostu še alkohola, pa čeprav po zakonu ne bi smel, vendar za to ne odgovarja (kaj vse se lahku pripeti vinjeni osebi si lahko mislimo, lahko vmes poseže celo usoda in umre...)
victoriosus
09. 06. 2007 22.10
-1
Žal je udrihanje čez zdravnike res postalo del folklore. Koliko je "bolnikov", ki imajo vsak dan isti "problem"; koliko je pijancev, ki vsak dan kličejo zdravnika, ker so praktično v komi, koliko je ljudi, ki rabijo samo pozornost in pridejo vsak dan na EKG..... Veste, enkrat tudi zdravnikom prekipi in postanejo tudi manj pozorni na nekaj, ker kar se dogaja praktično vsak dan pri isti osebi. Zdravniki so tudi vendarle samo ljudje. Ni opravičilo, ampak krivda ni samo na njej. Pa še nekaj, psihosomatskih bolezni je veliko več, kot si mislimo. Vegos, brez znanja je molk najbolj modra odločitev.
nekdo...
09. 06. 2007 17.12
Vegos očitno ne dojameš da je blo govora o antidepresivih torej ni nihče govoril o aidsu itd ampak o duševnih boleznih. pa seveda nisi meu nič nazaj za povedat pa si pač zgodbo prilagodil sebi. ah
Vegos
09. 06. 2007 12.29
Hinko, nič ne tlačim skupaj, samo malo bolj barvito poskušam prikazat primer. Če sem dal skupaj gnojne vile in tetanus, je to pač ponazoritev ob kakšini POŠKODBI lahko pride do OKUŽBE ki lahko tudi napreduje v BOLEZEN. In da mi noben ne bo govoril da je to "vse v glavi". Kdo tukaj kaj "vse skupaj" tlači, razen tebe, dragi Hinko?
someone-out-there
09. 06. 2007 12.20
Tale POP TV komentiranja so pa postala pravo leglo za udrihanje čez 'od nas drugačnih', da raznih nestrpnosti ne omenjam. Dajte tistim, ki nimajo namena žalit in želijo pametno debato to dopustit, ostali po svoja negativna čustva zadržite zase. Razumem, tudi mene nese čez rob, a zato ker smo anonimni še ni treba žalit drugih.
hinko.murovec@siol.net
09. 06. 2007 08.20
Spoštovani Vegos, brez zamere toda povejte pošteno ali ste sploh kdaj kaj prebral ? Očitno je, da tlačite vse skupaj, bolezen, okužbe, poškodbe itd. Človek božji taki res rabite zdravnika. LP
Vegos
08. 06. 2007 21.29
Nekdo, pa bi mi lahko morda priporočil par avtorjev, po katerih povzemaš te teorije? Pač, malo zato da vidim kje si sploh svoje mišljenje pobral, malo pa zato da se z njim še sam seznanim? Ker kakšna infekcija s tetanusom ki si se nataknil na gnojne vile se mi pa res ne zdi psihosomatska zadeva, niti se mi psihosomatska ne zdita AIDS in hepatitis... In nikar mi ne govori kaj vse si ti dal skozi ker nobene garancije nimaš, da jaz ali pa kdorkoli drug "vsega tega" ni dal skozi. Različni ljudje se pač različno odzivamo.
anaconda
08. 06. 2007 21.17
nekdo:odvisno kakšno diagnozo si imel,da si to lahko tako hitro dal skozi,gotovo si prebral veliko literature,samo bolj malo ti je ostalo v glavi,da take brezveznarije klatiš.
nekdo...
08. 06. 2007 20.34
Vegos lej če nebi tega sam dau skozi nebi niti verjel da je vse samo v glavi. AMPAK JE. pa še nekaj vegos ko boš TI prebral končno kaj literature potem boš vedel da je VEČINA bolezni psihosamtskega izvora in dokler si ti ne razpucaš v svoji glavi tako dolgo boš "bolan"
miha.kutnar@email.si
08. 06. 2007 20.23
Pozdravljeni ! Zdravnico osebno poznam in sem bil ne samo presenečen, ampak šokiran, ko sem prebral ta članek. Najprej se mi ne zdi objektivno poročanje medijev. Če že omenijo prvo zadevo naj napišejo tudi dejansko stanje za katerega vsi (ki živimo v okolici Logatca) vemo kakšno je bilo. Ko je prvič prišla je bil gospod (kot že neštetokrat prej) močno alkoholiziran, ko so jo klicali drugič pa je imel razbito glavo; kaj pa se je vmes dogajalo pa bi vam znali domačini zelo podrobno povedati... pa pustimo to... vem, da je težko ko izgubiš drago osebo in da na vse pretege iščeš krivca za to tragedijo. Sprašuješ se Zakaj vse to, Zakaj prav on in Kdo je kriv/odgovoren... Velikokrat se zgodi tudi človeški faktor, in prav je da se takrat razkrije, vendar diskreditacija zdravnice pa se mi zdi nekorektna. O posploševanju zadeve na tem in tovrstnih forumih pa je brez veze razpravljati, ker je zadeva najmanj neokusna. V svojem sicer kratkem življenju sem kar nekaj časa preživel v bolnišnicah in zdravstvenih domovih in lahko rečem, da kadar sem v logaškem zdravstvenem domu naletel na Dr. Likarjevo sem bil z njenimi storitvami več kot zadovoljen. VEDNO se mi je 100 posvetila ne glede na vrsto, ki jo je imela v čakalnici, in vedno sem našel pri nje modre nasvete ko sem jo o kakšni zadevi tudi sam vprašal. Nikoli nisem imel problema z napotnico, po potrebi mi je bil na voljo tudi prevoz (reševalno vozilo). Skratka, posploševanje zadeve in udrihanje po zdravnikih je za Slovenijo pravzaprav že folklora. Odškodninska tožba 3 leta po dogodku pa je, dragi moji, nič drugega kot iskanje dobička na lastni tragediji z "možgani, ki so jih staršem sprali prijatelji za šankom v najbližji vaški gostilni" iskreno sožalje svojcem, staršem pa tehten premislek. Nič ne bo obudilo njihovega otroka, tudi denar ne, vse skupaj pa lahko dobi le še bolj grenak priokus. Pa tudi smisla v odpiranju ran, ki so se v 3 letih malce zacelile ne vidim. s spoštovanjem MihaK
DadiLadi
08. 06. 2007 19.52
Nekdo .... če bi bilo toliko veliko ljudi s takšnim razmišljanjem kot ste Vi potem nebi daleč prišli. Jaz sem čisto nič ne smilim sam sebi niti se ne čutim bolnega, funkcioniram mogoče bolje kot Vi!!!! Sem poln energije, elana, veselja samo predno sem do tega prišel je pa tudi trajalo! Drugače se pa strinjam z Vegos-em, da človek, ki teh stvari ne razume in ne pozna, to popolnoma ni jasno!!!
Vegos
08. 06. 2007 19.34
Nekdo, to pa ni res, to je pa spet nekaj s čmer so ti glavo nafilali. Človek se ne more prisilit, da je dobre volje, če kemija njegovih možganov ne funkcionira tako kot je treba. In verjemi da depresina ni prav nič kul in ni prav nič fajna in da je vsa pozornost ki jo dobiš zaradi depresije bolj nadležna kot prijetna. Mislim, kako ste pametni...vidite, točno to je tisto kar človek NJAMANJ rabi, ko je v takem razpoloženju: Moraliziranje samo škodi, nič ne koristi in vi ki mislite kakšno uslugo delate človeku ki mu rečete "Naj neha bit zamorjen", premislite še enkrat. Pravkar ste bili namreč odgovorni, da se mi je še poslabšalo. Ampak verjamem da človeku, ki teh stvari ne razume in ne pozna, to ni jasno. Preberite kako strokovno literaturo.
nekdo...
08. 06. 2007 19.25
bina1 pri 99.9 ljudi je to da je treba jemati antidepresive SAMO v glavi ampak naši vrli zdravniki jih pač za vsako "bolezen" predpišejo. pa veš zakaj? ker se smilijo sami sebi pa hočejo bit bolani da bi se smilili še drugim
anaconda
08. 06. 2007 18.37
aurelius,od kje vam pravica, da pravite da smo ljudje ki jemljemo antidepresive nori.Vidim,da ste premalo seznanjeni o tem,o tem kaj so to antidepresivi!PAZITE NASE IN NA SVOJE ZDRAVJE;KAJTI VSAK ČAS STE LAHKO NA ANTIDEPRESIVIH!
hinko.murovec@siol.net
08. 06. 2007 18.34
Nevem kaj bi g. Aurelius-u odgovoril na njegovo trditev, da je nor kdor jemlje antidepresive. Res navaja depresive, kar je znak popolnega nepoznavanja področja. Če bi bili vsi depresivni ljudje tudi nori potem bi bil razvit svet enostavno norišnica ( kar sicer v drugem smislu je ). Med duševnim bolnikom in psihičnim bolnikom je kar precej razlike in svetujem, da si tozadevno kaj poiščete na internetu . Vsekakor je potrebno linč pustiti v pristojnosti sodnih organov. Soštovana " Vejicica " sam zdravnico poznam osebno je zdravila nekaj časa mojo ženo , ki je kot pacijent precej zahtevna saj je invalid prve stopnje in po kriterijih g. Aureliusa norec. Vem, da je ženi posvetila veliko pozornosti in kot sem v začetku napisal je nekaj takih in nekaj drugačnih zdravnikov. Možno je vedno vse, vsekakor pa je res , kot nekateri pišejo, da je žalost, ko se spremeni v požrešnost in zahteva finančno plačilo dokaj bedna. Za take stvari se resnično žalujoči zavzame za vse drugačna zadoščenja nikakor pa ne za denar. Ali to pomeni, da bi recimo mirno " prodala svojega otroka za 40.000 EURov " ?. Res malo čudna žalost, a dejansko žalostno. LP
DadiLadi
08. 06. 2007 17.59
Aurelius zelo obžalujem, da imate takšno mnenje! Sicer pa depresivov ne moreš jemati ker potem bi še bil človek bolj depresiven!
theykilledKenny
08. 06. 2007 17.34
kovamarko: DA. Osebno menim, da kdor jemlje depresive, je nor...
theykilledKenny
08. 06. 2007 17.32
Kaj vse folk nardi, da bi prišel do denarja!
vatre
08. 06. 2007 17.13
Kot prvo moram reči, da mi članek nekoliko tendenciozno deluje. Pač napisan je tako, da se lepo bere in pri ljudeh sproži emocije. Seveda, to so zadeve, ki se tičejo vseh nas in smo posredno ali neposredno prizadeti. Kot drugo me moti: ˇ"Zaradi zdravničinega nestrokovnega ravnanja starša od zdravstvenega doma zahtevata vsak po 20 000 evrov odškodnine" . Kako si to razlagat; kazen za zdravstveni dom ali povrnitev mnogih stroškov včasu sinove bolezni ali zadoščenje za vse duševne bolečine, ki jih ni možno izmerit? Življenaj ni možno nadomestiti z nobeno konvertibilno valuto. Popolnoma enako bolezen, z enakim izidom, je imela tudi moja mama, zato vem kaj se je dogajalo v dveh letih bolezni. In kako naprej v življenju, ko se to pripeti? Ni recepta, a tožba je ena od slabših možnosti, je kot sol na odprto rano skozi mnoga leta sodnega procesa.