Zdravnik zadovoljen s Krisovim napredkom: 'Vse je pod nadzorom'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
V.L/ Urška Šestan/ ...
KOMENTARJI
84
Stanje malega Krisa je dobro. "Vse je pod nadzorom," so sporočili njegovi starši. Zdravnik je z njegovim napredkom zadovoljen, še posebej glede dihanja in obračanja. Poročali smo tudi že o večjem napredku: uspelo se mu je samostojno prevaliti.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:39

Iz 24UR: Krisov napredek

04:31

Iz 24UR ZVEČER: Veliki gibalni premiki za Krisa

Novice iz Los Angelesa o malem Krisu, ki je pred dnevi prejel revolucionarno zdravilo Zolgensma, so vsak dan bolj spodbudne. Potem ko smo včeraj poročali, da se mu je že uspelo povsem samostojno prevaliti, sta nas danes na njegovem uradnem Instagramovem profilu že razveselila nova fotografija in novica, da je zdravnik zadovoljen s Krisovim napredkom, še posebej glede dihanja in obračanja. Zdravnik mu je sicer povečal odmerek steroidov, ker krvna slika ni bila perfektna, ampak "vse je pod nadzorom," so sporočili njegovi starši. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Mama: Kris se ne zbuja več prepoten

Kot je za oddajo 24UR povedala njegova mama Ana, Krisova krvna slika sicer ni najboljša, zato mora še vedno jemati steroide. A to je odziv na terapijo. Zdaj se počuti malo boljše, tri dni je namreč bil malo slabše, imel je vročino, bruhal je, a to so bili stranski učinki, ki jih je zdravnik napovedal, je pojasnila Krisova mama. Veseli jo, da se Kris ne zbuja več prepoten, saj mu je prej vsako noč morala brisati pot in menjati odejico, zdaj pa se je zbudil povsem suh. Kot je dodala, se veseli novih izboljšanj in komaj čaka, da bodo lahko sporočili še kaj dobrega.

"Zdaj sam rokico dvigne in se obrne in tudi glavico že, kot vidim po videoposnetkih, že malo od tal dvigne, tako da pričakujem vsak dan nekaj novega," je včeraj povedala njegova nona Irena. "To je največja sreča, to je, to je, kot da bi ... ne vem, mislim, dobil novo življenje. Nanj sem zelo ponosna, ker je drugi dan po injekciji že sedel na vozičku in se je zaprl v kopalnico, da mi je pokazal, kje se tušira, on je neki čudežni deček,"navdušeno pripoveduje nona Irena. 

Rodil se je s spinalno mišično atrofijo

Kot smo že poročali, ima Kris redko dedno mišično-žilno bolezen, zaradi katere počasi izgublja mišično moč, brez zdravila pa bi mišice nekega dne odmrle. Zolgensma je revolucionarno zdravilo farmacevtskega podjetja Novartis, ki ga je maja letos odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA). Evropska unija mora zdravilo še odobriti, zato v Sloveniji ne bi bilo na voljo pravočasno za malčka.

Glasujte za 24ur.com
Glasujte za 24ur.comFOTO: 24ur.com