Slovenija

Zdravniki in sestre morajo vaditi oživljanje

Ljubljana, 24. 07. 2009 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi smrti 16-mesečne deklice bodo morali na mariborski pediatriji izvajati posebne ukrepe. Med drugim bodo morali zdravniki in sestre redno vaditi oživljanje.

Zdravniška zbornica Slovenije se v celoti strinja s predlogi strokovnega nadzora na pediatrični kliniki v Mariboru, do katerega je prišlo zaradi smrti 16-mesečne deklice. Zato je predlagal tri nujne ukrepe, ki jih mora UKC Maribor začeti izvajati takoj, so sporočili z zbornice.

Osebje v mariborski pediatriji bo moralo opravljati vaje iz oživljanja.
Osebje v mariborski pediatriji bo moralo opravljati vaje iz oživljanja. FOTO: Reuters

Na pediatriji morajo zagotoviti natančen protokol za oceno stopnje dehidracije in sheme rehidracije pacientov, uvesti boljši nadzor huje bolnih otrok s pripomočki za oživljanje ob otrokovi postelji ter izvajati redne vaje zdravnikov in medicinskih sester v oživljanju, skupaj s prepoznavanjem znakov za kritično bolezen otroka.

Ob izrednem ekspertnem strokovnem nadzoru so namreč ugotovili več pomanjkljivosti. Tako je bila pomanjkljivo zapisana ocena kliničnega stanja ob sprejemu otroka, nadzor nad otrokom na oddelku je bil pomanjkljiv, oživljanje pa ni potekalo v skladu z veljavno doktrino, po kateri je treba začeti oživljati otroka na mestu in po eni minuti oživljanja poklicati na pomoč.

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici, ki je obravnaval ugotovitve izrednega ekspertnega strokovnega nadzora z mnenjem, pričakuje, da bo UKC Maribor izvajanje naloženih ukrepov začel takoj, hkrati pa je predlagal tudi ponovni strokovni nadzor pediatriji čez tri mesece, ki ga je že potrdil izvršilni odbor zbornice. Strokovna komisija bo pri ponovnem nadzoru preverila, ali ustrezno izvajajo vse predlagane ukrepe, da bi v prihodnje preprečili takšne in podobne primere.

V UKC Maribor so takoj po prejemu zapisnika zdravniške zbornice pričeli z izvajanjem naloženih ukrepov, so sporočili iz UKC Maribor. "Na Kliniki za pediatrijo v UKC Maribor že izvajamo v zapisniku navedene ukrepe, kljub dejstvu, da uradnega poročila sklepov včerajšnjega sestanka odbora za strokovno-medicinska vprašanja še nismo prejeli, kakor tudi ne lečeča zdravnica, ki je na zapisnik ekspertnega nadzora posredovala Zdravniški zbornici Slovenije svoje pripombe," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo ...

Tudi starše deklice zastopa odvetnik iz primera Nekrep Andrej Pitako.
Tudi starše deklice zastopa odvetnik iz primera Nekrep Andrej Pitako. FOTO: POP TV

Aprila je v mariborski pediatrični kliniki umrla 16-mesečna deklica. Zdravniki so trdili, da so deklici ob sprejemu v bolnišnico postavili diagnozo rotavirus, pozneje pa so se pojavili še dodatni zapleti, konkretneje pljučnica s sumom na sepso. "Približno pet ur po sprejemu ji je zastalo dihanje in srce. Kljub takojšnji kardiopulmonalni reanimaciji in intenzivni terapiji ob prisotnosti dveh izkušenih dežurnih pediatrov je bolnica tretji dan po hospitalizaciji umrla," so primer opisali na UKC Maribor.

Odvetnik staršev pa pravi, da diagnoze rotavirus ni bilo. Ko je bila deklica sprejeta, naj zdravniki sploh ne bi vedeli, kaj je z njo, diagnozo pa naj bi postavili šele, ko je že umrla. Očitek je še eden: podobno kot v primeru Bora Nekrepa naj bi bila mati po sprejemu z malo bolnico več ur sama. "Pet ur jih ni nobena zdravnica spremljala. Mati se čuti zapostavljeno, kajti ko je hčerkica dobivala krče, je lahko govorila le s sestrami, ki so bile baje osorne,“ je povedal odvetnik. Ko se je stanje deklice močno poslabšalo, so z njo ponoči odhiteli na oddelek za intenzivno nego, tam pa naleteli na zaklenjena vrata, dodaja.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
24. 07. 2009 17.50
viky_p se popolnoma strinjam s tabo.
hillya
24. 07. 2009 17.49
alterego. V bolnici ljudje umrejo zato, ker jih nočejo vzeti domov in ljudje umirajo po bolnicah. Kdo je še kaj takšnega videl, da svojega nekdo noče vzeti domov, ko je na koncu - tik pred smrtjo. bojijo se smrti pa bomo vsi en dan umrli.
Insignia90
24. 07. 2009 16.23
huuuh to pa je slabo v ptujski bolnici je pa še baje slabše tako kam pa naj grem naj naročim helikopter iz graza če se mi kaj zgodi da me bodo v Graz pelali.....al kaj ???!!!!
Jani.
24. 07. 2009 15.33
Jože Pernek
24. 07. 2009 14.52
+1
Očitno imajo določeni poslanci ter zdravstveno osebje MB pediatrije nekaj skupnega: ISTO GRAFIČNO PODJETJE KI JIM JE ŠTANCALO DIPLOME
darkosa
24. 07. 2009 13.29
nekdo...
24. 07. 2009 12.33
Zups82 ne meči si peska v oči in ne meči ga tudi drugim. Nažalost imam veliko opravkov po bolnišnicah in ZD pa ti lahko povem da tako mb, kot lj kot celjska bolnišnica nima premalo kadra. Kadra je celo preveč. Problem je nekje drugje... Ta kader (večina) je nesposoben! In palčani so na uro in ne po učinku... torej kaj bo... pač se bodo sestre praskale kar tudi se (večina) in jamrale kako jih je premalo. Tiste ko pa delajo pa nimajo časa niti jamrat da jih je premalo. Lahk ti povem primer iz lj pediatrije. Sester na oddelku v dopoldanski izmeni 12. Otrok pa 10. Zakaj rabimo 1,2 sestri na otroka? Če pa je pri večini zraven itak eden od staršev (sploh pri dojenčkih). In pa kaj sploh počnejo. Namreč nobena nima nobenega pedagoškega čuta in otroka niti pogleda ne. Zdravstvo v privat roke, zavarovalnica pa naj plačuje preglede in ostalo pa bo red. Zdravstvenih delavcev je dovolj. Le organizirat se je treba. Primanjkuje predvsem zdravnikov. Kvalitetnih zdravnikov.
spammer01
24. 07. 2009 12.32
+1
Če sem oče te punčke -vzamem zakon v svoje roke !
alterego
24. 07. 2009 11.51
a zato največ ljudi umre v bolnicah
fmarty@email.si
24. 07. 2009 11.44
se pravi da te deklice ob diagnozi rotavirus niso priklopili na infuzijo ??? če ne ne bi dehidrirala! uboga deklica.
orhideja_
24. 07. 2009 11.33
se čist strinjam s tem ukrepom, še ostali ljudje bi lahko enkrat na leto ponovili vso prvo pomoč, ker nikol nweš kdaj ti lahko pride prav.
Slovencek1
24. 07. 2009 11.32
Morda bi bilo tudi dobro, da ponovijo kak letnik faksa??????
remember
24. 07. 2009 11.32
Zdravniška zbornica je danes sporočila, da je kirurg, ki je sperforiral 14 letno deklico do smrti umaknil pritožbo in bo štiri mesece vadil doma na krožniku pravilno uporabo noža in vilic.
zazica
24. 07. 2009 11.28
Napaka pod sliko odvetnika. Nekrep , ne Nekret. drugače pa žalostno:(