Slovenija

Zdravniki in zobozdravniki bodo 9. januarja stavkali

Ljubljana, 18. 12. 2023 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je za 9. januar napovedal enodnevno opozorilno stavko, za 15. januar pa začetek splošne stavke zdravnikov iz zobozdravnikov. Za stavko je po oceni sindikata odgovorna vlada, saj ni izpolnila zavez iz sklenjenih sporazumov, je povedal predsednik sindikata Damjan Polh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdravniki in zobozdravniki na okopih
    04:29
    Iz 24UR ZVEČER: Zdravniki in zobozdravniki na okopih
  • Iz 24UR: Fides napovedal stavko
    03:12
    Iz 24UR: Fides napovedal stavko
Predsednik Fidesa Damjan Polh
Predsednik Fidesa Damjan Polh FOTO: Bobo

"Stavka je mila oblika tega, kar bo sledilo, če se v zdravstvu ne bo nič zgodilo," je ob opominjanju na slabe razmere v zdravstvu opozoril prvi mož Fidesa Damjan Polh.

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu izpostavili še zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na prisilne ukrepe, ki jih po njihovi oceni uvaja prejšnji teden sprejet zdravstveni interventni zakon, pa tudi zapiranje oddelkov in ambulant kot posledice pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Sklep o začetku splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo 9. januarja potekala od 7. do 21. ure, je na seji 12. decembra sprejel glavni odbor sindikata in ga danes posredoval vladi, ministrstvu za zdravje, pa tudi zdravstvenim zavodom in sindikalnim zaupnikom.

"Zato NAM JE DOVOLJ! Če vlada ne bo zagotovila varnosti zaposlenih, realizirala danih zavez iz sporazumov, ki jih je sama potrdila, bo 9. januarja 2024 v znak protesta potekala prva enodnevna opozorilna stavka. Brez trdnih in uresničljivih zavez se bo nadaljevala in stopnjevala en teden kasneje vse do izpolnitve stavkovnih zahtev." Fides

V sklepu je predviden tudi drugi del stavke, ki se bo začel 15. januarja in bo trajal do sprejema sklepa o prenehanju stavke glavnega odbora sindikata ali pa do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev. Po Polhovih besedah se bo stavka v drugem delu do preklica nadaljevala, "če ne bo nobenih trdnih in uresničljivih zavez". 

Fides predlaga uvedbo delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik s skoraj 5890 evrov bruto plače 

Kot je pojasnil, v sindikatu razumejo, da bo moral uvedbo novega zdravstvenega plačnega stebra potrditi še DZ. Vseeno pa od vlade zahtevajo ponudbo s takojšnjim učinkom, ki ni vezana na parlamentarni postopek, glede ostalega pa so pripravljeni sesti za pogajalsko mizo.

Na vprašanje, kaj je tisto, kar lahko vlada ponudi s takojšnjim učinkom, je Polh odgovoril, da so v sindikatu pripravili dva aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki med drugim določata karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

V predlogu aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides tako med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, katerega plača bi lahko dosegla tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov bruto.

V drugem predlogu aneksa pa sindikat zahteva črtanje določbe kolektivne pogodbe, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje.

Tri stavkovne zahteve

Sicer pa sindikat v sklepu o začetku splošne stavke navaja tri stavkovne zahteve – sklenitev omenjenih aneksov, ki bi se začela uporabljati 1. januarja 2024, ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje s 1. julijem 2024. Kot tretjo zahtevo pa so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

Vladi očitajo, da je bila ob vse hujši krizi zdravstva njena edina predlagana rešitev "zakonska uvedba prisilnega dela s premestitvami že danes preobremenjenih ljudi v zdravstvu po vsej državi, prepoved, zahtevano prekomerno delo ne glede na zdravstvene in starostne omejitve ter celo prisilen vpoklic upokojenih zdravstvenih delavcev". "To je enako, kot bi po desetletjih zamujanj s protipoplavnimi ukrepi z interventnim zakonom prepovedal rekam, da prestopijo bregove, ko je povodenj že davno zapustila struge, teče skozi hiše in odnaša še zadnje ljudi, ki skušajo pomagati," so dodali.

Opozorilna stavka je zato po njihovih besedah poziv k dolgoročnim ukrepom, ki bodo osebje obdržali v javni mreži. Ob tem so spomnili, da mineva 425. dan od podpisanega in na vladi potrjenega sporazuma, s katerim so predstavniki države zaposlenim v zdravstvu zagotovili, da bodo pripravili sistemsko zakonodajo in uredili plačni sistem. Januarja pa bo minilo že eno leto, odkar je vlada s Fidesom podpisala zavezo, da bo do 1. aprila letos oblikovala ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja in ga do konca junija vložila v zakonodajni postopek. 

Četrta napoved stavke v mandatu aktualne vlade

Gre že za četrto napoved stavke sindikata Fides v mandatu aktualne vlade. Prvič je sindikat stavko napovedal septembra 2022, kot glavno pa takrat izpostavil zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema. Vladna stran in sindikat sta nato 19. oktobra 2022 podpisala sporazum o začasni prekinitvi stavke, ki je predvidel oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada se je s sporazumom zavezala, da bo ločen plačni zdravstveni steber oblikovala do 1. aprila 2023 in ga nato do 30. junija 2023 vložila v zakonodajni postopek, kar pa se ni zgodilo.

8. decembra 2022 je nato glavni odbor Fidesa sprejel odločitev o enodnevni opozorilni stavki v januarju. Takrat so stavkovne zahteve razširili. Fides je večer pred napovedano stavko slednjo odpovedal, in nato z vladno stranjo podpisal nov stavkovni sporazum. S sporazumom je vlada med drugim izjavila, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvu niso krivi zdravniki, hkrati pa se je zopet zavezala k oblikovanju ločenega plačnega zdravstvenega stebra do 1. aprila 2023 in do njegove vložitve v zakonodajni postopek do 30. junija 2023.

Tretja napoved stavke se je zgodila letos spomladi – za njen začetek je bil takrat določen 2. april. A so večer pred začetkom stavko v Fidesu preklicali. Odločitev so sprejeli po tistem, ko je vlada sindikatom javnega sektorja, torej tudi Fidesu, poslala osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema, kar so v sindikatu ocenili kot prvi korak k izpolnitvi vladnih zavez o ločenem zdravstvenem plačnem stebru. 

Zdravniška zbornica: Razmere v zdravstvu slabe, stavka zdravnikov je zadnji ukrep

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ob napovedi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ocenila, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. Poudarila je, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov ne bo.

Hkrati ocenjuje, da mora država sprejeti interventne ukrepe, ki bodo v javno mrežo privabili in zadržali dovolj osebja tako zdravnikov in zobozdravnikov kot sester, administratorjev, strežnic, informatikov in ostalih, da bodo lahko zagotavljali potrebe prebivalstva.

Pri tem so v zbornici poudarili, da so zdravniške organizacije že ob prvem predlogu interventnega zakona, ki naj bi ga pregledali in predlagali dopolnitve v enem dnevu, pripravile številne dopolnitve in popravke. Dodatne dopolnitve so na ministrstvo poslale naknadno ter predstavile na odboru za zdravstvo v DZ. "Opozorili smo, da morajo v primeru izrednih razmer ob naravni nesreči ukrepi, kot so delovna obveznost, preklic dopustov in razporejanje zaposlenih, veljati za vse zaposlene, tudi v drugih dejavnostih, ne samo v zdravstvu. Pripombe zdravniške stroke niso bile upoštevane," so še zapisali.

Poudarili so, da v zbornici razumejo pomen zakona, ki mora urediti zdravstveno zavarovanje, vendar pa ta ne vsebuje ničesar, kar bi zdravstvo izboljšalo. Prepričani so, da nekateri členi zdravstvene delavce celo spodbujajo, da bi delo v zdravstvu opustili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rozle1
07. 01. 2024 19.42
Že tako imajo veliko ugodnosti. Na primer UKC se pripeljejo z avtom v garažo se stemplajo, ker imajo ta privilegij, potem pa za nekaj ur izginejo kot duh, prezasedeni so.
Ajoj23
27. 12. 2023 10.51
Ni težko podpirat stavko ko si zdrav..
Important notice
23. 12. 2023 13.54
+1
Mislim, da imajo bolj pravico stavkati medicinski tehniki in negovalno osebje....
E.Nigma
22. 12. 2023 16.03
Stavka je mila oblika tega, kar bo sledilo, če se v zdravstvu ne bo nič zgodilo," Zgodilo se bo to da bom 2jurja v Bosno nesel. Pa še dopusit imel plačan
E.Nigma
22. 12. 2023 16.04
yanay
19. 12. 2023 21.00
+2
Zdravniki in vsi ostali zaposleni v javnem sektorju bi se morali zavedati, da je javna blagajna s sredstvi omejena. Zato bi morala vlada vzpostaviti plačni sistem, ki celovito obravnava vse zaposlene. Seveda z zavezo, da se vlada dodatno ne zadolžuje. Parcialno reševanje posameznih plačnih stebrov, je vladni strel v lastno koleno. Če iz omejene kvote nekomu nekaj daš, potem moraš nekomu drugemu vzeti. Potem takem bodo zopet izviseli tisti, ki so že sedaj na robu preživetja. Zdravniki so bili v preteklih letih že večkrat deležni povišic, zato je zelo nehigienično, da vztrajajo na svojih stališčih. Zelo me tudi zanima, kaj se je zgodilo z več kot 100 milijoni, ki so bili namenjeni za zmanjšanje čakalnih vrst. Na katere lepljive prste so se nalimali. Bo to kdo raziskal?
MiCud
19. 12. 2023 15.45
+5
imajo tihi štrajk že nekaj let
heartbreaker
19. 12. 2023 11.56
+0
spet??? pa saj so lansk let al kdaj štrajkal. Majo še premal???
smuuki
19. 12. 2023 09.50
-1
Opažam da ni težko zmanipulirat širokih množic. Nedelovanje zdravstvenega sistema ni krivda zdravstvenih delavcev in zdravnikov. To je sposlovala politika, da si sredstva namenjena zdravstvu porabi drugje. Preko zavarovalnice omejujejo do zdravstvenih storitev s prstom pa kažejo na zdravnike in zdravstvene delavce. Ne se jezit na zdravstvo. Podpiram zdravnike imajo prav
smuuki
19. 12. 2023 09.43
+1
Morda pa zdravnikom uspe s svojo odločnostjo prvi korak k novim volitvam. Prav zdravniki bodo sprožili plaz nezadovoljstva novih štrajkov da se prisili vlado k odstopu
lakala28
20. 12. 2023 18.50
Tako je. Ves ta cirkus je rezultat delovanja bolnikovih oprod, ne pa realna potreba. Tako bolnik kot njegove oprode so vredni obsojanja. Ko je država utrpela takšno škodo, kot so bile letošnje poplave se le še največje podgane tukaj usajajo in zahtevajo višje plače. Pri tem me ne presenečajo ne bolnik in ne prvaki dohtarjev. Bolani in pokvarjeni VSI do amena.
19. 12. 2023 08.52
-3
Ne stavkajte za en dan, začnite stavkati, dokler ne dobite kar hočete. En dan, to je kozmetika!
Bubba
19. 12. 2023 08.01
+3
V nekaterih oddelkih, pisarnah in še kje stavkajo že sedaj.
odpisani zasedli vlado
18. 12. 2023 21.57
+5
Ne delajo nič pa še stavkali bodo.Sramota.
Alen1982
18. 12. 2023 21.47
+2
Glede na to, da bo vlada plače JU usklajevala z inflacijo, torej če inflacija pada se jim plače znižajo??
Raček Pujsaček
18. 12. 2023 21.46
+6
A ne zgleda glih tako; kot da celo leto stavkajo! Nekaj posebnega bi bilo; če bi oglasili ; za 9.jan in 15. jan ; obratujemo z običajnim delovnim časom!
najram
18. 12. 2023 21.42
+8
pa saj že zaj stavkajo vsaki dan...kličeš po telefonu desetkrat na dan.... pa ni odziva...greš v zd.dompa spet ni nobenega...prazni hodniki...ne vem no....kaj delajo
punkracij
18. 12. 2023 21.34
+2
Adijo pamet s to vlado.ki se obnaša kot ,da zivimo na naftni vrtini in imamo proračun iz tega naslova.
ZIPPO
18. 12. 2023 21.25
+2
Pri Brad Pittu zakljenjeni komentarji hahahaha 😂😂😂
Darko32
18. 12. 2023 21.18
+6
Tukaj pa smo sedaj javno videli kriminal in nezaslišano početje. Stavke zdravnikov se da komentirati, zahtevka sodnikov in onega z pištolo pa se ne da komentirati. Tukaj moramo biti jasni in odgovorni, da takšno početje je resni problem, da ljudje nimajo pravice vedeti in povedati glede njihovega denarja, katerega plačujjeo v proračun. Morajo sedaj biti tiho. Tukaj ni vredu poteza in gre za resni napad na Slovenske davkoplačevalce. Žal to so dejstva preko katerih ne moremo.
Mizainstol
18. 12. 2023 21.18
+6
G. Polha je treba zapreti, ker grozi Slovencem, jutri pa prepovedati dvozivke in podeljevanje ter podaljsevanje koncesij. Pojdite na svoje zdravniki, a denarja iz javne blagajne ne boste seboj vzeli!
smuuki
19. 12. 2023 09.45
+0
Napaka. Podpreti ga moramo in prisiliti vlado delati v korist državi in ne v svojo korist. Prave dvoživke so ministri, ki brezmejno zalagajo svoje nvo je
St. Gallen
18. 12. 2023 21.16
+3
babica mi je vedno govorila, medicino se splaca studirati