Slovenija

Začetek pogajanj med Fidesom in vlado v sredo opoldne

Ljubljana, 09. 01. 2024 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po začetku opozorilne stavke zdravnikov in zobozdravnikov, je vlada pogajalska skupina, ki je bila imenovana v ponedeljek, za danes ob 14. uri sklicala sestanek. Termin Fidesu zaradi stavkovnih aktivnosti na terenu ni ustrezal, predlagali so kasnejši termin: danes ob 17.30 ali v sredo ob 10.00. Pozno popoldne pa so iz Fidesa sporočili, da bodo pogajanja začeli v sredo, ob 12. uri na Ministrstvu za zdravje. Vsaj eno uro prej želijo prejeti protipredlog aneksa.

Zdravniki so danes ob 7. uri začeli enodnevno opozorilno stavko. Delo poteka okrnjeno, na svoje zahteve pa opozarjajo tudi na zborih stavkajočih. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana jih je nagovoril tudi predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal. 

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je poudaril. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Ministrica: Dogovor s Fidesom je mogoče doseči v kratkem času 

Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je ob robu obiska Psihiatrične bolnišnice Begunje poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. Čeprav je stavka pravica zdravnikov in zobozdravnikov, je po njenem mnenju nepotrebna, dogovor pa je mogoče doseči v zelo kratkem času. 

Vladna stran si po njenih besedah želi k pogajanjem pristopiti zelo konstruktivno, da ne bi prišlo do zaostrovanja."Verjamem, da na obeh straneh premoremo toliko volje in energije, da bomo ta korak naredili in da zaostrovanje ne bo potrebno," je poudarila. Po njenih besedah pogajanja vedno potekajo tako, da je treba nekje popustiti, nekje pridobiti in najti skupno stališče.

Na vprašanje, ali je dogovor mogoče skleniti do prihodnjega tedna, saj je premier Robert Golob pred dnevi zatrdil, da vlada na parcialne dogovore ne bo pristajala, Fides pa ima po drugi strani konkretne zahteve, je odgovorila, da je to vprašanje treba pustiti pogajalski skupini. "Se pa strinjam, parcialni pristop ni možen," je poudarila in spomnila na pretekle parcialne dogovore, ki da so vodili v neskladja, ta pa so zdaj problem. Zato je k pogajanjem treba pristopiti centralno, enotno in zagotoviti celovit sistem plač v javnem sektorju, je poudarila.

Stavka v javnem zdravstvu bo trajala do 21. ure, delo poteka v okrnjeni obliki.
Stavka v javnem zdravstvu bo trajala do 21. ure, delo poteka v okrnjeni obliki. FOTO: Shutterstock

Za pogajalsko mizo bodo v sredo ob 12. uri

Iz urada vlade za komuniciranje so pozneje sporočili, da so pogajanja sklicana za danes ob 14. uri, a Fidesu zaradi poteka stavke ta ura ni ustrezala. Kot pravijo, ves čas opozarjajo, da želijo pohitritve reševanja stavkovnih zahtev, torej z učinkovitimi pogajanji. Na srečanje z vladno pogajalsko skupino so bili pripravljeni tudi že danes, takoj po zaključku seje glavnega stavkovnega odbora, ki se je sestala ob 15. uri. 

"Vladni pogajalski skupini smo predlagali, da s pogajanji začnemo že nocoj, takoj po zaključeni seji glavnega stavkovnega odbora, predvidoma po 17.30 uri in da pogajanja izvedemo 'na daljavo', preko spletnih komunikacijskih orodij. Odgovor vladne pogajalske skupine glede danes še čakamo. Za pogajanja za naprej smo vladni pogajalski skupini tudi že predlagali naslednja pogajanja za jutri ob 10. uri." 

Odgovor vladne pogajalske skupine še čakajo. Pozno popoldne pa so iz Fidesa sporočili, da bo začetek pogajanj v sredo, ob 12. uri na Ministrstvu za zdravje. "V sindikatu Fides smo vladno pogajalsko skupino prosili, da nam najpozneje do 9. ure pošlje protipredlog aneksa h Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter k Posebnemu tarifnemu delu Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, da začnemo po vrstnem redu zapirati točke stavkovnih zahtev."

Zdravniška zbornica: Zdravniki si stavke nikoli ne želijo 

Na Zdravniški zbornici Slovenije so izrazili podporo stavki zdravnikov. "Prepričani smo, da smo tudi tokrat v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih sprememb," so zapisali. Ustrezni delovni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je ob robu zbora delavcev v UKC Ljubljana dejala, da je treba v zdravstvenem sistemu bistveno izboljšati pogoje dela vseh zaposlenih. "Več ljudi je treba pritegniti v zdravstveni sistem in seveda narediti pogoje dela za njih take, da ne bodo odhajali."

Nezadovoljstvo med zdravniki je sicer po njenih besedah precej veliko. "Objektivno gledano imamo zdaj starejši zdravniki več razlogov za nezadovoljstvo, ker smo bili tudi v teh dodatkih oziroma spremembah plače popolnoma spregledani. Mlajši zdravniki so pa v resnici bolj nezadovoljni, ker vedo, da bodo v tem sistemu delali še desetletja," meni. Dodala je, da se starejši zdravniki še iz časov, ko so imeli občutek, da ne morejo ničesar spremeniti. "Mladi ljudje se sedaj zavedajo, da si lahko življenje organizirajo tudi drugače, in to se dogaja. Sposobni mladi ljudje zapuščajo zdravstvo na vseh ravneh, v vseh poklicih," je opozorila.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: Bobo

Spomnila je, da je vlada pogajalsko skupino oblikovala šele v ponedeljek pozno zvečer. "Čudi me, da se vlada bolj ne zaveda tega problema zdravstva in ne kaže toliko interesa za to, da bi naredila korake, ki bi okrepili javno zdravstvo."

Po navedbah zbornice si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni velik organizacijski zalogaj in neprijetnost tako za uporabnike zdravstvenih storitev kot za zaposlene v zdravstvu, zato si želijo, da se čim prej poišče sprejemljive rešitve. "Zdravniki se res zavedamo, da je stavka čisto zadnji ukrep in si želimo, da bi to slišali odločevalci in bi se čim prej usedli za skupno mizo," je dodala. Fides je za ponedeljek sicer napovedal nadaljevanje stavke, a Beovićeva meni, da bi od stavke odstopili, če bi se vlada z zdravniki "spet začela normalno pogovarjati".

Njen delovni dan sicer danes ne poteka nič drugače kot sicer, saj na infekcijski kliniki obravnavajo predvsem akutne bolnike in tiste, ki spadajo v rizično skupino, "pri katerih se zdravniška stavka v nobenem primeru ne izvaja".

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Caseino123
28. 01. 2024 12.04
+1
Moramo pa se vprašat zakaj ? Zdravstvene zavarovalnice ne igrajo nobene vloge več, ker denar gre naravnost v državno zavarovalnico. Lepo nas je LUKA MESEC napel z "ukinitvijo" dop.zavarovanja, razlagal da bomo plačevali 60% manj, v resnici pa plačujemo vse zzzs ju, in verjemite da zasebna zavarovalnica bo VEDNO BOLJ GORPODARNA Z DENARJEM kot zzzs, ker zzzs ne mora v stečaj, tam se lahko krade neomejeno in to se dogaja ko ima država vse v rokah.. Meseca pa niso enkrat vprašali zakaj je LETA ZAVAJAL
Caseino123
28. 01. 2024 12.00
+1
Da ne boste mislili, izsilili bodo do zadnjega centa, dobili podporo sindikatov (zdravniških, tožilskega, sodniškega) na volitvah in v kazenskih postopkih. Gre pa za tako enormna zvišanja, da delajo predstavo za javnost. Ko zdravnik želi 5000€ višjo osnovo (brez dodatkov, dežurstev ki namečejo še po 10-15.000€ zraven) ko bo osnova za 60% višja bodo višji še dodatki, 2in pol meseca dopusta, kateremu se ne želijo odpovedat niti dneva
Kostorog
10. 01. 2024 20.41
+1
Ja res zdravstvena politika Slovenske Drekomešalske Sekte je bila pa boljša, Al kaj 1908615.
Uporabnik1908615
09. 01. 2024 20.28
+0
dokler bo SLO levičarska zdravstvena politika raje plačevala na desetine milijonov iz naših zdravstvenih zavarovalnic raznim številnim zasebnim klinikam na Hrvaškem zaradi dolgih čakalnih dob v SLO, namesto da bi raje plačevali in razvijali s tem denarjem zasebno konkurenco v SLO in zadržali raje ta denar in paceiente doma, toliko časa se zdravstvu in pacientom zelo slabo piše
Tone 12345
09. 01. 2024 20.24
+5
Teli dohtarji ti med njihovim rednim delom ko prejemajo državno plačo v isti ordinaciji ponudijo da če plačaš boš rakoj na vrsti če ne pa čez eno leto!!!država je temu zdravniškemu mafijcu plačala fax!!!
Tone 12345
09. 01. 2024 20.22
+4
To poslušam že najmanj 20 let ta bolan fides to bi vse razgonu čez noč to bando izkoriščevalsko
punkracij
09. 01. 2024 19.40
-2
Potrebno je doreči in tej vladni garnituri reči dovolj je,čas je da odidete.
P1800
09. 01. 2024 19.55
+1
Aha, torej si eden od tistih, ki jim je 580, premalo, povej to raji v oči če upaš, ona je tista, ki ima žep v katerega sega Ptič
Tone 12345
09. 01. 2024 20.25
+1
Ni to kriva vladna garnitura ni daleč od tega
kr--en
09. 01. 2024 19.28
-1
Vlada se pred stavko ni hotela udeležiti sestanka s Fidesom, zdaj pa bi sestankovali kar med stavko. Kaj se je spremenilo?
Potouceni kramoh
09. 01. 2024 19.23
+7
Če bi kdo upravičeno lahko štrajkal v tej plesnivi deželi so zgolj delavci in penzionisti.Zdravnike, sodnike in ostale požeruhe pa brcnit v rit da bodo za delo fit.
roten
09. 01. 2024 19.12
+1
Veselko kako spanje
AlexReal
09. 01. 2024 19.06
+1
To pa so pogajanja ! Na eni strani zdravniki, ki spadajo v javni sektor, na drugi strani vodje javnega sektorja. Kako že gre tisti pregovor da vrana vrani ne izkljuje oči ? Kaj lahko pričakujemo od takih pogajanj. Vlada poklekne, naslednji na vrsti za stavko so potem učitelji, nato.....
Slava b
09. 01. 2024 18.56
+5
Ob 12.h bo začetek sestanka,ob 14.h bo konec sestanka.Šihta bo konec,potem gremo pa fuš.
biggie33
09. 01. 2024 18.52
+8
Mafija v belih haljah..
zmerni pesimist
09. 01. 2024 18.48
+4
Potem se bojo pa oglasili šolniki in ostala raja iz javnega sektorja itd
Skunk Works
09. 01. 2024 18.47
+4
Stavke in slabe plače, nezadovoljstvo, apatija, okrog in naokrog....Ta film sem gledal že v 80 tih, ko je razpadala gnila socialistična juga....Neverjetno, da se ljudje niso nič naučili iz tistih časov...A so slovenci res najbolj zabit folk na svetu, da kar naprej hočejo tisto kar ne gre in ne gre?..
Delavec_Slo
09. 01. 2024 18.46
+6
A bojo fidesovci vstali iz toplih postel do takrat- boste zmogli!
Skunk Works
09. 01. 2024 18.40
-3
Za stanje v Sloveniji na vseh področjih je največ kriva socialistična miselnost, ki še vedno preveva veliko večino ljudi. Ker se ljudem ne ljubi misliti s svojo glavo in raje mislijo s televizijo, je stanje še slabše..Ker se ljudem ne ljubi nič samoizobraziti, je stanje še slabše. Ampak ne glede na rinjenje z glavo skozi zid, bo človeška narava vedno poskrbela za neuspeh socialističnega stila vladanja in vodenja države. Ker ima svet proizvajalce in neproizvajalce. Ljudi ki delajo in lenuhe, ki ne želijo delati, ampak se šlepati na druge. Iz tega lahko zaključimo naslednje: - Ne morete z zakonodajo prisiliti revnih v blaginjo tako, da z zakonodajo bogate izrinete iz blaginje.- Za kar ena oseba prejme, ne da bi za to delala, mora druga oseba delati, ne da bi prejela. – Država ne more nikomur dati ničesar, česar prej ne vzame od nekoga drugega. – Ne morete pomnožiti bogastva z delitvijo. – Ko polovica ljudi dobi idejo, da jim ni treba delati, ker bo druga polovica skrbela zanje, in ko druga polovica dobi idejo, da ni dobro delati, ker bo nekdo drug dobil tisto, za kar delajo, je to začetek konca vsake družbe in države. Napisano ravnokar v živo spremljate v Sloveniji……Ne razumem, pa ste enkrat to šolo že dali skozi…
User300173
09. 01. 2024 18.37
+8
Mislim, da je dvozivke in glavarino potrebno takoj ukiniti. Javno zdravstvo si bo opomoglo ne glede kaj dohtarji govorijo. Če Vlada takoj ne nastopi z jasnimi smernicami, bo pogorela. Pogajanja samo v sklopu celotnega javnega sektorja.
kr--en
09. 01. 2024 19.21
+2
pekoči paradižnik
09. 01. 2024 18.31
+8
Kdaj se bo našel nekdo, ki bo imel dovolj poguma in bo te zdravnike in sodnike imenoval z imenom, kakor jim gre,... so navadni kruhoborci,..... in jim povedal, da naj nehajo imeti za norca vse po vrsti in na vprašanje o belem odgovarjati o črnem,....
paru
09. 01. 2024 18.17
+8
Beovičeva, zamudila si priložnost, da bi bila tiho!