Slovenija

Zdravniki jeseniške bolnišnice vladi: Dovolj je zavlačevanja in sprenevedanja

Ljubljana, 01. 04. 2024 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi stavkovnih aktivnosti je bilo v jeseniški bolnišnici v februarju opravljenih za 7,2 odstotka manj načrtovanih operacij, v prvih treh tednih marca pa se je delež nenujnih operativih obravnav zmanjšal že za 26 odstotkov. Zdravniki in zdravnice so v javnem pismu opozorili, da sedanja oblika dela pomembno vpliva na obseg njihovega dela in obravnavo pacientov, kar se bo ob nadaljevanju stavke v naslednjih tednih še poslabšalo. Sprašujejo se, kdaj bodo pristojni ugotovili, da javno zdravstvo na tak način ne bo preživelo. Od vlade zahtevajo takojšnje učinkovito reševanje razmer v zdravstvu.

Zdravniki in zdravnice Splošne bolnice Jesenice so na vlado, kabinet predsednika vlade, ministrstvo za zdravje, sindikat Fides, Zdravniško zbornico Slovenije in medije naslovili javno pismo, v katerem so pojasnili, da so bile od začetka zdravniške stavke 15. januarja do 1. marca v Splošni bolnišnici Jesenice stavkovne aktivnosti omejene na enourne zbore zdravnic in zdravnikov dvakrat tedensko.

S 1. marcem je večina zdravnic in zdravnikov, ki so do sedaj opravljali nadurno delo v obliki nujne medicinske pomoči, umaknilo soglasja za nadurno delo. Tako po 1. marcu 2024 večina zdravnikov dela tedensko 40 ur rednega dela in 8 ur nadurnega dela, kar je v skladu z evropsko direktivo. Nova oblika dela je zahtevala pripravo novih urnikov in razporedov dela, kar je imelo za posledico dodatno zmanjšanje obsega dela predvsem operativnih strok. 

Na večjih oddelkih, kot so kirurški, anesteziološki in interni oddelek, zagotavljanje nujnih obravnav sicer poteka nemoteno, prizadete pa so predvsem nenujne elektivne obravnave in operacije. Največ težav nova organizacija dela povzroča pediatričnemu oddelku in oddelku za ginekologijo in porodništvo, ki ne moreta zagotoviti, da bi z delom po veljavni zakonodaji in evropski direktivi o delovnem času, z razpoložljivim kadrom opravili vse nujno delo.

Radiološki oddelek, ki je bistven za kvalitetno delo bolnišnice in zagotavlja slikovno diagnostiko, je kadrovsko že leta podhranjen in deluje le s sodelovanjem zunanjih sodelavcev. Že pred pričetkom stavkovnih aktivnosti ni zagotavljal normalnega dela. Z zmanjševanjem dela zunanjih izvajalcev, se bo količina in kakovost slikovne diagnostike še dodatno zmanjšala, kar bo močno vplivalo na delo vseh bolnišničnih oddelkov.

"Vse to tudi močno vpliva na odnose med zaposlenimi, povečuje stresne obremenitve, kar vpliva na naše delo in zdravje," opozarjajo. 

Zaradi stavkovnih aktivnosti je bilo v jeseniški bolnišnici v februarju opravljenih za 7,2 odstotka manj načrtovanih operacij, v prvih treh tednih marca pa se je delež nenujnih operativih obravnav zmanjšal že za 26 odstotkov.
Zaradi stavkovnih aktivnosti je bilo v jeseniški bolnišnici v februarju opravljenih za 7,2 odstotka manj načrtovanih operacij, v prvih treh tednih marca pa se je delež nenujnih operativih obravnav zmanjšal že za 26 odstotkov. FOTO: Bobo

Od ponedeljka, 4. marca, zbori zdravnikov, tako članov kot nečlanov Fidesa, potekajo vsak dan med 8. in 9. uro, kar še dodatno vpliva na potek njihovega dela. Zaradi stavkovnih aktivnosti je bilo v februarju opravljenih za 7,2 % manj planiranih operacij. V prvih treh tednih marca pa se je delež nenujnih operativih obravnav zmanjšal že za 26 %. "Kljub temu zdravniki v naši bolnici še vedno zagotavljamo vse nujne obravnave pacientov v skladu s stavkovnim minimumom delovnega procesa," zatrjujejo. 

Ugotavljajo pa, da sedanja oblika dela pomembno vpliva na obseg njihovega dela in obravnavo pacientov, kar se bo ob nadaljevanju stavke v naslednjih tednih še poslabšalo. "Zavzemamo se za učinkovit in transparenten javni zdravstveni sistem, ki bo poleg skrbi za paciente prijazen tudi do zdravnikov, ki smo nosilci zdravstvene dejavnosti. Ob vsem tem zato težko razumemo zavlačevanje vlade RS, ki bo zdravnike in vse zaposlene v zdravstvenem sistemu pripeljalo do izgorelosti, bolnikom pa odvzelo pravico do primernega zdravljenja. Sprašujemo se, kdaj bodo pristojni ugotovili, da na tak način javno zdravstvo ne bo preživelo."

Od vlade zato zahtevajo takojšnje učinkovito reševanje razmer v zdravstvu: "Dovolj je zavlačevanja in sprenevedanja!" so zaključili javno pismo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakak2
05. 04. 2024 10.05
A SI MORETE MISLITI - ZDRAVNIK, KI HOČE ZDRAVITI LJUDI!? odysee.com/@JakaKozmos:c/DrMilic_sl:0?r=6FiimuhdMUtc86AuWFCWY5mtviZmv3X8
iziizi
02. 04. 2024 08.40
+4
vauuuu gospod golob res ste dober komercialist za propad države in delanje krize
paru
01. 04. 2024 20.05
+3
Dragi gospodje dohtarji na Jesenicah! Odpeljite se vsak dan skozi Karavanški predor v Beljak , tam delajte , če vas bodo hoteli, v bolnici 40+8. Ampak tam boste morali delati 40+8, tu se pa , iz lastnih izkušenj vem, šlepate oz. počivate 40+8, zato , da popoldne, dragi specialisti, delate na pop. s.p. pri privatniku. Pop s.p. vam vzame malo dajatev od nakazil, saj ste redno zaposleni v Bolnici Jesenice. Boste ugovarjali? Dajte no, poglejte kdo dela pri Fabianu in še vam jih lahko precej naštejem...pa ne , da bi bil nevoščljiv dodatnega zaslužka, kar delajte popoldne, ampak problem je, ker v matični ustanovi počivate 40+8...V Beljaku vas ne bodo gledali in posledično tudi ne boste imeli želje delati popoldne oz. zelo malo, ker boste utrujeni od 40+8. In vi to dobro veste...Moja zadnja izkušnja, na napotnico zelo hitro sem pri vas v bolnici naročen čez 4 mesece , ta isti specialist pa me vzame samoplačniško čez 3-4 dni! Torej? Razpustite vlado in dohteraj in postaviti na novo s tujci, če sami nismo sposobni...
jakak2
01. 04. 2024 19.58
+4
Torej, predlagamo, da direktor/ca takoj umakne vsa soglasja za delo v drugih zavodih / ustanovah / podjetij / d.o.o.-jih / s.p.-jih, javnih ali zasebnih, tujih ali lastnih. Na ta način se bo kadar razbremenil in se bo hitro ugotovilo s koliko kadra dejansko bolnišnica razpolaga (človek/ur) ter ustrezno prilagodila ali spremenila program. ps – če komu to ne ustreza, lahko poda odpoved in si odpre (investira v) lastno privatno prakso Srečno ...
Oknaj 4
01. 04. 2024 19.56
+4
Stavka bo trajala dokler njegovo arogantstvo ne odstopi . Ni potrebno vsi on pa sigurno
Lepinja
01. 04. 2024 19.39
-4
še dobro, da je prvi april
Uporabnik1908615
01. 04. 2024 19.37
+2
vlada je zadolžena za organizacijo in reformiranja zdravstvenega sistema in levi politiki vsiljujejo komunistine modele namesto da bi kopirali uspešne modele zdravstva iz Avstrije, Švice ali Nizozemske, kjer so zdravniki svobodni in samostojni, brez korupcije in čakalnih dob, kar je značilnost soc ialistično komunističnih modelov zdravstva z zdravo medseboj no konkurenco klinik in svobodno izbiro držacvljanov tako zdravnikov kot zavarovalnic, levičarji v vladi pa hočejo zatreti v SLO zdravo zasebno konkurenco, ki bi zmanjšala korupcijo in čakalne dobe v državnem zdravstvu in zato naša edina zdravstvena zavarovalnica raje plačuje zasebne klinike na hrvaškem, da zmanjšujejo čakalne dobe v SLO
Špinača
01. 04. 2024 19.20
+5
Kaj ima vlada tu zraven!? cenjeni??? zdravniki na fides se obrnite za večje plače! 🤣
mali.mato
02. 04. 2024 10.59
+2
Grma53
01. 04. 2024 18.48
+6
Cenzor pravi, da je dovoljeno vlado, plačane neodvisne medije in nevladnike le hvaliti.
Uporabnik1908615
01. 04. 2024 18.47
-3
kriva je golobova vlada, ki podpisuje lažne sporazume in obenem uvaja prisilno državno komunistično zdravstvo, namesto zdravo zsebno konkurenco z svobodnimi in samostojnimi zdravniki in s svobodno izbiro zdravnikov in zavarovalnic za paciente, saj se komunistično monopolno državno zdravstvo ni uspelo v nobeni državi v svetu ni obneslo, če bi to delali v gospodarstvu bi država zelo hitro bankrotirala...
Oknaj 4
01. 04. 2024 18.41
-5
Za to oblast bi bila velika težava če bi zdravniki pljunili u roke in spucali čakalne vrste . Kaj mislite da bi jih oblast pohvalila in nagradila ? Spet bi se izgovarjali na poplave in na prejšnje predvsem pa na prejšnjo vlado
brezvode
01. 04. 2024 18.35
+10
Kdo vam je zgradil bolnico, da se vi sedaj tako ošabno vlečete za svoje plače
Samo navijač
01. 04. 2024 18.21
+3
Preveč jih je. Delat se jim pa tak ne ljubi.
Hc4life
01. 04. 2024 18.19
-1
Čilska hunta bi to rešla po hitrem postopku
Slava b
01. 04. 2024 17.53
+8
S stavko zahtevajo višje plače.Če denar toliko pomaga,zakaj ga pacientom ne napišejo na recepte.
landrick landrick
01. 04. 2024 17.48
+10
Zdravniki dovolj je vaše požrtnosti!
kiropraktik
01. 04. 2024 17.44
+8
Upam da zdravniki dobijo račun za nedelo! Če ne delajo, ni plače!
Omizje
01. 04. 2024 17.42
+6
Fides še je ustrelil v koleno NE v oba kolena
avgust.
01. 04. 2024 17.40
+3
Malce bi morala vlada postaviti bilanco, kan vse gre sedaj ta denar od obveznih prispevkov. To bi morali mi zahtevati, saj sedaj vsi plačujemo. Kar se dvoživk tiče-če bi bil zidar in bi ti gospodar dovolil oz. plačal samo en meter pločnika na dan, več pa ne bi smel narediti, ker država (tam ZZZS) ne plača, ali ne bi hotel malo pospešit zadevo in popoldne privat malce pohitet pa še zaslužit zraven? Vrste so umetno ustvarjene - verjetno pa so nekatere privat ustanove, ki mogoče sploh niso v lasti zdravnikov, ampak te samo tam dodatno zaposlujejo, zelo zainteresirane za to, da so vrste čim daljše. A to je problem vlade, da to reši, ne zdravnikov.
mali.mato
02. 04. 2024 11.15
+2
Rast112
01. 04. 2024 17.33
+3
Zdravniki pozivajo kar so sami krivi za to anamalijo. Kdo je tu nor in kdo je pameten? Enako zdravniki počnejo kar počne SDS nadloga naredijo mineštro nato je pa ne pojejo sami in so krivi drugi, če se jim prezge. Zdravniki bi naj bili pametnejši vendar vidimo, da temu ni tako. Sami sebi kopljejo grob, ker delajo po nareku Janše, da naj Golobu nagajajo vsaj do evro volitvah. S tem bodo sami sebe pokopali, saj čisto nič ne delajo za narod predvsem delajo za svoje kandidate, da ne bi volili slučajno koga drugega kot Janšisti in nsi. Žal pri tem ne bodo uspešni, saj niso do sedaj nič pokazali, da res hočejo, da bi Slovenija prišla v dobro kondicijo, briga jih za to samo, da oni dobijo svojo kvoto, da nas bodo v EU sramotili in tozarili. Ne hvala, takih nočemo. Točno vemo kam muca tačke moli.