Slovenija

Zdravniki kritični do napovedane odprave popoldanskega dela

Ljubljana, 16. 05. 2022 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
367

Usklajena, a še ne potrjena koalicijska pogodba strank prihodnje vlade na področju zdravstva med drugim predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov. Pri Zdravniški zbornici Slovenije in Mladih zdravnikih Slovenije so do tega kritični, saj po njihovi oceni ne prinaša rešitve težav, ampak lahko prispeva k dodatnim odhodom zdravnikov iz javnega zdravstva. Pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar je ocenila, da bi popolna prepoved dodatnega dela zdravnikov lahko vodila do neenake obravnave ene poklicne skupine v primerjavi z drugimi.

Birokratsko omejevanje obsega in organizacije dela zdravnikov v razmerah, ko jih primanjkuje vsaj tisoč, lahko vodi v dodatno zmanjšanje kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema, so ocenili predstavniki pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Kot so dodali, že omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah, predlog popolne prepovedi popoldanskega dela pa zdravnike v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah postavlja v še bolj neenakopraven položaj. Zaradi tega bi lahko prišlo do stopnjevanja prehodov zdravnikov v zasebni sektor.

Mladi zdravniki Slovenije menijo, da so pogoji za dodatno delo zdravnikov izven javnega zavoda že sedaj jasno opredeljeni (slika je simbolična).
Mladi zdravniki Slovenije menijo, da so pogoji za dodatno delo zdravnikov izven javnega zavoda že sedaj jasno opredeljeni (slika je simbolična). FOTO: Dreamstime

Za izboljšanje preglednosti in dostopnosti javnega zdravstvenega sistema so ključni izboljšanje upravljanja javnih zavodov, fleksibilna organizacija dela z možnostjo nagrajevanja zaposlenih in vzpostavitev enotnega informacijskega sistema, so navedli alternative pri zbornici.

'Vsak zdravnik, ki opravi pregled, poseg ali poda mnenje, s tem skrajšuje čakalne dobe – ne glede na to, kdaj to počne'

Tudi Mladi zdravniki Slovenije so ocenili, da ukinjanje dodatnega dela zdravnikov ne predstavlja rešitve razmer v zdravstvu. "Vsak zdravnik, ki opravi pregled, poseg ali poda mnenje, s tem skrajšuje čakalne dobe ne glede na to, kdaj to počne," so poudarili za STA.

Kot so pojasnili, so pogoji za dodatno delo zdravnikov izven javnega zavoda že sedaj jasno opredeljeni, količina dodatnega dela izven lastnega zavoda pa omejena. Hkrati pa pogoji dela in plačilo v javnem zdravstvu niso niti približno konkurenčni ustanovam izven javnih zavodov.

Ob tem so podprli enake svoboščine oziroma omejitve prostega časa za vse delavce javnega sektorja. Tako imenovane dvoživke lahko namreč po njihovih navedbah najdemo v številnih poklicih v javnem sektorju, pretežno v nezdravstvenih profilih.

Pirc Musarjeva: Popolna prepoved popoldanskega dela zdravnikov bi lahko vodila do neenake obravnave različnih poklicev

Podobno mišljenje je izrazila tudi pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar. Uvedba konkurenčne prepovedi dela je po njenih besedah  nesmiselna, saj jo za zdravnike že sicer predvideva zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih. Posamezni zdravnik mora tako pred pričetkom dodatnega dela pri drugem delodajalcu od svojega siceršnjega delodajalca pridobiti dovoljenje.

Nataša Pirc Musar je kot del težav pri trenutnem stanju izpostavila pomanjkanje nadzora nad zdravniki, ki delajo v javnem sektorju, dodatno pa tudi pri zasebnikih oziroma koncesionarjih.
Nataša Pirc Musar je kot del težav pri trenutnem stanju izpostavila pomanjkanje nadzora nad zdravniki, ki delajo v javnem sektorju, dodatno pa tudi pri zasebnikih oziroma koncesionarjih. FOTO: Luka Kotnik

Po njenem mišljenju bi bilo zato smiselno pripraviti natančna navodila, pod katerimi pogoji lahko javnozdravstvena ustanova zdravniku odobri takšno dovoljenje. Popolna prepoved izdaje omenjenih dovoljenj zdravnikom pa bi po njeni oceni lahko vodila do neenake obravnave oziroma diskriminacije zdravnikov v primerjavi z drugimi poklicnimi skupinami.

Ob tem je kot del težav pri trenutnem stanju izpostavila pomanjkanje nadzora nad zdravniki, ki delajo v javnem sektorju, dodatno pa tudi pri zasebnikih oziroma koncesionarjih.

Fides bo skrbno preučil zdravstveni del koalicijske pogodbe

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so STA sporočili, da bodo zdravstveni del koalicijske pogodbe skrbno preučili. Pogodbo bodo predstavili članom glavnega odbora in se po sestanku do nje tudi opredelili. Sestanek bo predvidoma v drugi polovici tega tedna, so pojasnili.

Predsedstvo SD se je v soboto seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafiranje, s tem pa je po navedbah Gibanja Svoboda koalicijska pogodba usklajena med vsemi prihodnjimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano.

Za zdravnike zdravstveni del koalicijske pogodbe med drugim predvideva prepoved popoldanskega dela zdravnikov iz javnega sistema pri zasebnikih in koncesionarjih ter uvedbo konkurenčne prepovedi dela, uveljavitev in ovrednotenje standardov in normativov v zdravstvu (ukiniti nameravajo sočasno delo zdravnikov na več deloviščih), pa tudi finančno stimulacijo zdravstvenega kadra in nagrajevanje rezultatov dela.

V zdravstveni negi prvi odzivi na zdravstveni del še ne potrjene koalicijske pogodbe pozitivni

V zbornici zdravstvene in babiške nege ter v sindikatu zdravstva in socialnega zdravstva med drugim pozdravljajo napoved sprejetja kadrovskih standardov in normativov ter odpravo plačnih nesorazmerij.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je v odzivu navedla, da koalicijsko pogodbo, ki napoveduje sprejetje in uveljavljanje po njenih besedah nujno potrebnih kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi ter odpravo plačnih nesorazmerij, vidijo kot korak v pravo smer. "Plače v zdravstveni negi še vedno niso konkurenčne in dokler se to ne bo zgodilo, je zaman iskati vzroke, zakaj mladi zapuščajo poklic in odhajajo v tujino in to moramo preprečiti," je dejala, o čemer smo že pisali.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je pojasnila, da v sindikatu s celotno vsebino koalicijske pogodbe niso seznanjeni. "Kar pa smo razbrali iz neuradnih podatkov, iz medijev (...), so navedene točke tiste, ki bi lahko rešile javno zdravstvo sicer gotovega propada, v katerega zaenkrat drvi," je zapisala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokoskakokodaka
16. 05. 2022 21.59
+1
Vidi se, da je narod, še posebej pa leva struja ignorantska in se ne spozna na zdravstvo. Ne razumejo da dvoživke lahko marsikje delajo poleg čistega privat tudi program koncesije, kar spada v sklop javnega zdravstva. DA V JAVNIH USTANOVAH TEŽKO MOTIVIRAJO FOLK DA NAREDI 100% PROGRAMA MEDTEM KO VSAK KONCESIONAR NAREDI 110%. Narod je zavisten in neumen. Adijo javno zdravstvo.
prevalanar
16. 05. 2022 21.52
+4
Zakaj pa zdravnikov primanjkuje v javnem zdravstvu, v zasebnem pa ne? Mladi zdravniki naj najprej odslužijo šolanje in štipendije v javnih zavodih, potem pa na svoje ali v tujino. Videl sem 2 direktorja bolnišnic v Avstriji s plavima očesoma, ko sta se stepla za našega proktologa.
kokoskakokodaka
16. 05. 2022 21.46
-2
Kaj ljudje resno mislite da bodo(bomo) zdravniki popoldan nadure delali za 130% urno postavko, se pravi za 15 eur neto. Lastniki koncesij bodo ponudili dvakratnike ali celo trikratnike plače, da bojo trenutne dvoživke postali čisti privatniki in nori bi bili da ne bi vzeli tega. Lahko tudi cel oddelek damo odpovedi in samo preko SPja poslujemo z javnim zavodom. Začuda bo leva vlada grobar javnega zdravstva.
petka5
16. 05. 2022 21.49
-1
od koga pa misliš da bodo ti privat dohtarji ziveli... narod nima dnarja, da bodo kar vsi mnozicno placeval privat zdravstvo... gkede s. p. prekarstvo ni dovoljeno
kokoskakokodaka
16. 05. 2022 21.56
Ljudje mešate koncesionarje in ZDje. Koncesionar dobi enako plačilo za program kot javni zdravstveni zavod, vendar trenutno pri njem delajo dvoživke, ki jih dobro plača. Sedaj bo dvoživka dala odpoved v javnem zavodu in se zaposlila polno pri koncesionarju, kjer bo plačni količnik x2.
Z0r98xyw
16. 05. 2022 21.44
+3
covid letos ne bo
Blaz69-lj
16. 05. 2022 21.42
+3
Podatki jasno kažejo, da zdravniki ne odhajajo v tujino! So pa postavili veliko ovir, da jih ne uvozimo od drugod, da lahko tukaj postavljajo nerazumne pogoje in izsiljujejo. Mafijo je treba razgnati. Njihove namišljene “17 urne” delavnike pa skrajšati na realnih 8 ur poštenega dela. Še šofer ne sme voziti kamiona več kot 8 ur na dan…
Blaz69-lj
16. 05. 2022 21.35
+7
Zdravniki so v času korone pokazali svoj pravi obraz - koruptivni dobičkarji brez morale.
fcrs_lj
16. 05. 2022 21.30
+4
Problem ni popoldansko delo zdravnikov, problem rata, ko so cakalne vrste v javnem zdravstvu eno leto, ta isti zdravnik oz specialist pa je odprl medicinski center in te v javnem zdravstvu naroci cez eno leto in pove da lahko pa prides pr privatniku prej na vrsto cez en tedn in seveda je ta privatnik on oz njegov kolega, s katerim si delita zasluzek, ki zaradi dolgih cakalnih vrst cveti. Doktori v javnem zdrav. namenoma podaljsujejo cakalne vrste, da bi sluzili pri svojem popoldanskem delu
ZIPPO
16. 05. 2022 21.28
+7
SRAMOTA POPOLDANSKI DOHTARSKI ZASLUŽKARJI!!! KOLIKO LJUDI JE DALO SVOJE PRIHRANKE ZA VAŠE POPOLDANSKE PREGLEDE IN POSEGE!!! MEDTEM KO BI MORALI DELATI POLNI DELOVNI ČAS NA KLINIKAH!!! SRAMOTA DA SE SPLOH OGLAŠATE!!!
Jarek
16. 05. 2022 21.27
-1
Poznam primer zdravnika, ki v dopoldanskem času v državni kliniki operira tumorje. Torej dobesedno rešuje življenja. V popoldanskem času dela na zasebni kliniki. Zakaj kogarkoli moti njegovo popoldansko delo? Če se bo ta zdravnik odločil, da odide iz javnega zdravstva pa pričakujem, da njegove kirurške obveznosti prevzame Luka Mesec.
vvvilice
16. 05. 2022 21.22
+4
Včasih so rekli: nebo je meja. No, tukaj bi imeli več.
Sars2
16. 05. 2022 21.15
+9
Seveda dr.pop.sluzijo mastne denarce,ljudi se bolj spravljajo v bedo,zdaj pa bodo morali tisto za kar so šolani,na državne stroške,delati,pokazati v dop.casu
Sars2
16. 05. 2022 21.12
+2
Seveda za tisto,kar bi morali dr.opraviti v dopoldanskem času,jih ne,ampak potem pop.racunajo ,
User2127030
16. 05. 2022 21.03
+6
Zobozdravnike je potrebno malo preveriti. Ti so še banditi.
User2127030
16. 05. 2022 21.00
+2
Zdravnikom, ki ne operirajo govorim za take. Ti zdravniki niso sposobni narediti skupaj štiriurnega delavnika, da si nebi vzeli vmes par pauzic, ne pa da bi še po 8 urnem delavniku šli delati v zasebno ambulanto. So redki posamezniki ampak to negre skozi vso leto, desetlja. Jaz sem že marsikaj menjal in sprobal in država sploh neve kaj je res in kaj ne. Ni lahko prikažejo storitve in zavarovalnica ter država to plačata. Razumete zdaj to? Vi sploh ne dojemate problema. Noben za nič ne odgovarja država jihcpa zalaga z denarjem. In taki najbolj kričijo da je potrebno vzeti revežem in da se problem3e na njih preusmeri. Pa resnica je da niso sposobni narediti dve uri skupaj brez pauze. Kot da bi bili na dopustu šetajo gor dol.
mayye
16. 05. 2022 21.16
+1
No, pol pa ne štekam, zakaj hodiš k zdravniku. Mislim, res ne. Sej noben nič ne dela, ne zna in ti škodi. Pejt k bioenergetiku pa se nehaj pritoževati.
Loana
16. 05. 2022 20.59
-1
To ni rešitev. Ker je dober zdravnik pa naj še pop pomaga ljudem če lahko. Treba je še povečati vpise na medicinske fakultete, usvarite pogoje ki bojo vzdržni za mlade zdravnike da ne grejo v tujino. Primerna plača, humani delovnik in več ko bo zdravikov večja bo razbremenitev dela.
BroNo1
16. 05. 2022 20.52
+17
Naj govorijo kar hočjo ampak primarno delo opravijo brez zanimanja lajti mudi se jim k privatniku. Prav je naj prepovejo, ali boš v javnem zdravstvu ali pa pojdi privat!!!
virtex
16. 05. 2022 20.49
+3
Fajonka se bo čudila, kako so čakalne dobe kar naenkrat 3000 dni in ne 30, kot je napovedala. Kriv bo JJ.
BeGood
16. 05. 2022 20.49
+10
Lahko bodo upravičeno kritični do prepovedi popoldanskega dela, ko bodo znali argumentirano obrazložiti, zakaj dolge čakalne vrste v zdravstvu, ko pa proti plačilu lahko prideš pri zasebniku takoj na vrsto. Več kot očitno je, da se v 8 - urnem delavniku ne izčrpajo. Če bi popoldne delali v zasebni vrtnariji bi človek še razumel, zdravniško delo je pa prezahtevno za daljši urnik.
Infiltrator
16. 05. 2022 20.48
+5
Pravilno,to zdravniško mafijo bi morali ze davno zjebat
Vizi892
16. 05. 2022 20.48
+11
Primerljive place z zdravniki imajo zaposleni, ki opravljajo zahtevna delovna mesta v gospodarstvu. Niti enega od teh v gospodarstvu ne poznam, ki bi poleg rednega dela bil zmožen opravljati še kakšno delo zraven, saj so z osnovno zaposlitvijo preveč zasedeni. V bistvu delajo po cele dneve in jim na misel ne pade, da bi se kakšno popoldansko delo iskali.
mayye
16. 05. 2022 21.04
-1
Ja seveda. Čist nobenega računalničarja ne poznam....aja, sej res...