Slovenija

Zdravniki s prvim junijskim dnem začenjajo delo po modri knjigi

Ljubljana, 01. 06. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
12

Zdravniki in zobozdravniki bodo v skladu z napovedmi zdravniškega sindikata Fides ponekod začeli delo po standardih in normativih iz modre knjige. Vodstvi sindikata in ministrstva za zdravje sta enotni, da oskrba bolnikov zaradi tega ne sme trpeti. Koliko zdravnikov se bo odločilo za tak način dela, v Fidesu niso napovedali.

Na prvi junijski dan bodo zdravniki in zobozdravniki, kot so napovedovali v zdravniškem sindikatu Fides, začeli delo po standardih in normativih iz modre knjige. 

Dosledno upoštevanje izhodišč iz modre knjige bi med drugim pomenilo, da bi zdravniki sprejeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kuštrin po petkovem sestanku z ministrom Alešem Šabedrom ni mogel napovedati, koliko zdravnikov bo danes začelo tak način dela. Več informacij o tem bodo imeli po seji glavnega odbora Fidesa, ki je sklican za torek.

Predsednik sindikata Fides ocenjuje, da se ne bo spremenilo nič dramatičnega.
Predsednik sindikata Fides ocenjuje, da se ne bo spremenilo nič dramatičnega. FOTO: POP TV

Po bolnišnicah določila iz modre knjige že izvajajo ali pa imajo vsaj pripravljeno časovnico, kdaj in kako implementirati standarde in normative. V večini bolnišnic napovedujejo, da bo delo potekalo po ustaljenem planu.

Kuštrin je ocenil, da se z današnjim dnem ne bo zgodilo nič dramatičnega, saj v poletnih mesecih upade število zdravstvenih storitev. Prav tako je prepričan, da se ne bo zgodilo nič takega, kar bi ogrozilo zdravje ali življenje bolnikov.

Zdravniki, ki ne zmorejo in se bodo z junijem odločili delati po standardih in normativih, bodo imeli vso organizacijsko, pravno in sindikalno podporo Fidesa. V Fidesu sicer nimajo ne želje ne namena kogarkoli prisiliti, da to pravico izkoristi.

Ponekod opozarjajo, da delo po modri knjigi ni mogoče

V združenju zdravstvenih zavodov in posameznih bolnišnicah opozarjajo, da implementacija standardov in normativov iz modre knjige, kot jih z junijem zahteva sindikat Fides, ni mogoča. Zato tudi menijo, da je treba znova pristopiti k pogajanjem med vlado in sindikati ter na novo oblikovati ustrezen dogovor.

Šabeder in Kuštrin sta se v petek dogovorila, da bodo težave reševali za skupno mizo na partnerski način. V Fidesu namreč poleg uveljavitve standardov in normativov iz modre knjige zahtevajo tudi izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema.

Standarde in normative iz modre knjige je po stavki zdravnikov potrdil sporazum o njeni začasni zamrznitvi. Takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in Kuštrin sta ga podpisala decembra 2016.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
02. 06. 2019 13.25
+1
V črno knjigo jih vse dat....
staridida
02. 06. 2019 13.21
+0
Kuštrin-kaštron....
staridida
02. 06. 2019 13.16
+1
Končno-ljudje v belem bojo začeli modro delat....
ROMELS
01. 06. 2019 15.18
+11
Stari zdravniki, bi se v grobovih obračali, če bi videli početje zjamrane generacije kolegov.
Andrejka Caharijaz
01. 06. 2019 14.39
+8
G. Kostrun marsikaj ne ve. Zanima me res, kaj vse piše v modri knjigi??? Komaj 24 pacientov na en dan službe je pa zelooo malo pacientov. V tem primeru noben zdravnik nebo posvetil pacientu 15 - 20minit,sej so nori. To je pa preveč. Zdej pa vidiš da ti zdravniki izsiljujejo,vkljucno z kostrunom.. Kar je preveč-je preveč administracije, ki nikomur ne služi!! Pred 10 leti je moja zdravnica imela preko 2800 pacientov, vse je zmogla, vse smo zmogli, sej ne prideš jamrat kaj te boli in kaj ne. Tam sem bila 5-7 minut, več ne rabiš!!! Tole je pa izsiljevanje zdravnikov. Žal.
najvsivedo
01. 06. 2019 12.54
+9
Kakšen red pa velja za zdravnike dvoživke ?????...ali ostane vse po starem.
ROMELS
01. 06. 2019 12.51
+14
Včasih so rekli, da lenuhom zaleže le palica.
Levcekk
01. 06. 2019 12.09
+11
Nic ni prida nasega zdravstva,ker je politicno.Ker sem naperjen proti lopovskim elitam me politika oz.drzava zeli podredit,utisat in disciplinirat iz zato zlotablja tudi zdravstvo in tako so me 5 let zavlacevali z preiskavami za transplantacijo ledvice(SB.Celje),ki normalno traja 1 leto in sele po pritozbi zast.pac .pravic in ovadbe in ovadbi,ki pa jo na policiji PU.Celje niso hoteli sprejeti in sele po pritozbi na MNZ.so jo morali so me koncno pripravili za na cakalno listo mi pa tudi grozijo,da ce bo glasen se mi na operaciji lahko kaj zgodi oz.ne bom prezivel da odgovarja pa tko nikoli nihce za nic.
Uporabnik113189
01. 06. 2019 10.46
+21
Bela knjiga, modra knjiga, lahko je tudi zlata, kaj ko bi preprosto začeli delat strokovno, kvalitetno in ustrezno izobraževali, ne pa da se išče rešitev v uvozu "kadrov" iz krajev, kjer dobi doktorat tudi vrač, pa zeliščar. Nekdo v naši državi namerno ruši sistem..
FAUSTOS1
01. 06. 2019 10.43
+6
vedno ko vidim napis FIDES-z vem da gre orbanovske poteze populizem in trosenje laži in izsiljevanje do onemoglosti-nikoli ni bilo raziskano smrti več pacientov v bolnišnici kjer dela koštrin na mestu anesteziologa in prav tu so umirali pacienti.
anakondabox
01. 06. 2019 10.22
-4
Standardi in normativi iz modre knjige so dobri, saj modra izhaja iz besede-modrost. Če bodo zdravniki delali po teh standardih in normativih iz stroke in s srcem, naj si vsak sam odgovori. #H.etika
komarec
01. 06. 2019 10.09
+6
Pacienti z delom po Izoli.