Slovenija

Zdravniki še vedno ne priznavajo odškodninske odgovornosti za smrt Sebastjana Ojstrška

Ljubljana, 27. 02. 2019 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
23

Bogovi v belem še vedno nočejo priznati svojih napak, čeprav je okrožno sodišče v Ljubljani odločilo, da je vzrok smrti 24-letnega Sebastjana Ojsterška, ki je pred leti pretresla Slovenijo, v nestrokovnem, neustreznem ravnanju delavcev tožene stranke – UKC Ljubljana torej.

Odstranitev nedelujoče ledvice. Poseg, ki se ga je 24-letnik bal, ga celo želel prestaviti. Prestal ga je uspešno, a okreval ni nikoli.

"Vzrok njegove smrti je v nestrokovnem, neustreznem ravnanju delavcev tožene stranke," torej zaposlenih v UKC Ljubljana, je odločilo ljubljansko okrožno sodišče minuli mesec, ko sta njegova starša brez njega preživela že sedmi božič.

"Bolečina, ki jo je moral Sebastjan pretrpeti, te sili naprej, da bo nekdo odgovarjal," pravi mama Urška Trotovšek.

Naša največja bolnišnica zdaj mora odgovarjati z dobrimi 65.000 evri, pravi vmesna sodba. A odvetnik staršev je že prejel pritožbo in čeprav ta še ni uradno v rokah druge stopnje, višjega sodišča, je jasno, za kaj gre. "Teh napak nočejo priznati," meni odvetnik družine Andrej Pitako.

21. decembra 2011 so Sebastjana prebudili in mu odstranili cevko za dihanje. Zdravnik se je odločil za ponovno intubacijo, a se je grlo zaprlo. Na delu sta bila nato že dva zdravnika, ki sta se morala poslužiti kar štirih postopkov, da sta uspešno vstavila cevko in je Sebastjan spet prišel do kisika. Za to je ekipa potrebovala eno uro, ORL-specialista in torkalnega kirurga pa naj bi na pomoč poklicali prepozno. Še več – fantu se je medtem ustavilo srce, oživljali so ga 40 minut.

UKC Ljubljana pa zdaj višje sodišče prepričuje, da ni nobenih dokazov, da izvedba treh postopkov za vzpostavitev dihalne poti ni bila strokovna.

Krivde do danes ni prevzel nihče, starša sta ostala brez slovesa. Klinični center pa še ni rekel zadnje, pa čeprav nam danes zadeve zaradi varstva osebnih podatkov in nezaključenega postopka niso želeli komentirati. 

Tudi v njihovi pritožbi Pitako ne najde novosti. "Nobenih novosti, pavšalne navedbe," pravi odvetnik. Kot na primer ta, da je edem grla predvidljiv zaplet. Zelo hudi edemi pa da so nepredvidljivi zapleti in nastanejo nepričakovano.

Višje sodišče ima tri možnosti: da pritožbo UKC Ljubljana zavrne ali da sodbo okrožnega razveljavi in samo odloči oziroma da sodbo razveljavi in jo vrne na okrožno sodišče v ponovno odločanje. Da naj stori prav slednje, jih poziva UKC in, kot da to ni dovolj, sodišču predlaga, da naj stroške pritožbenega postopka, ki so ga sprožili prav v bolnišnici, plačajo starši.

'V Sloveniji se da dobiti tudi cenejši nagrobnik'

UKC Ljubljana pa zdaj želi stroške njihove pritožbe celo naložiti staršem. "Dejstvo je, da se je v teh sedmih letih teh stroškov nabralo kar nekaj, okrog 30.00040.000 evrov," pravi Trotovškova.

Z možem sta medtem priglasila le stroške nagrobnika. In zagovornica ljubljanskega kliničnega centra naj bi jima takrat celo dejala, da je to predrago in da se da v Sloveniji dobiti tudi cenejši nagrobnik. "Saj nisva razmišljala o ne vem kako dragem nagrobniku, ampak da ti nekdo reče, da se da dobiti ceneje ... Izredno težko opišem, kako sva se z možem takrat počutila," poudarja Sebastjanova mama.

Pri tem pa poudarja, da sicer sploh ne gre za denar. "Želela sva le, da se opravičijo, a tega v vseh teh letih nisva dobila," še pravi in dodaja, da je bila – ko je bila vmesna sodba izrečena – hvaležna, da je nekdo ta fascikel, to mapo sploh prebral. Ampak očitno še nimajo dovolj, še pravi Urška Trotovšek, ki bo vztrajala, dokler ne bo izkoristila vseh možnosti, ki jih ima na voljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
01. 03. 2019 09.34
+7
Ime in priimek, zdravnikov, tožilcev,sodnikov, odgovornega iz zavarovalnice, odgovornega direktorja iz UKC in to zadevo rešim v 1 dnevu, če bi bil otrok moj. Bi pač brali malo drugačne novice, v neki drugi kroniki.
aloalo
28. 02. 2019 21.05
+6
V tej dežavi se ne da več zadev reševati na dostojen način, zaleže pa samo ena svat in to je ročni vnos podatko, drugače ne morem napist ker me bo toti admin spet zbrisov.
resslovenka
28. 02. 2019 20.28
+8
Sem spremljala zgodbo. Sočustvujem s starši. Verjamem, da bo pravici zadoščeno. Pri nas verjetno ne. Poiskati jo bodo morali izven naših meja. Žal.
pajek1985
28. 02. 2019 19.45
+20
Midva z partnerko sva izgubila sina(dvojčka). Čakali so do zadnjega dneva, nikakor niso hoteli narediti carskega reza, češ da bo drugi otrok pri porodu sam padel ven. Ker ni padel ven kot so predvidevali , v tistem trenutku ni bilo niti ekipe za carski rez, niti zdravnika v bolnišnici za opravljanje le tega. Je za drugega otroka bilo žal prepozno. Nabijali so nama o vsem mogočem, da bi se izgovorili. Od tega je dve leti. Bolnica nič. Zavarovalnica nič. Niti pikice v dveh letih. Še dobro da sem na skrivaj snemal pogovore z zdravniki. Kjer potrdijo da če bi opravili carski rez bi bilo vse ok. Res so bogovi v belem.. Vsaj do takrat bodo, ko se mi bo utrgalo in bom vzel pravico v svoje roke.
resslovenka
28. 02. 2019 20.24
+3
Razumem. Tudi pri nas je bilo velikoooo zamolčanega. Je prišlo na dan po naključju pri pediatrinji, ko je bil na pregledu bratec umrlega 3 leta po dogodku. Aja... Dvakrat ovita popkovinica, pa še okoli nogice, čisto zdrav drugače. No... Pa posteljica je odstopila.... Pa...seveda v stiski je bil. Jaz bi tožila, tudi če bi vse skupaj trajalo 20 let. Ne zame, za odvzeto otroštvo in bodočnost tega bitja nasploh. Starši se za to mukotrpno pot niso odločili. 😔
periot22
28. 02. 2019 15.23
+8
Naj odgovarjajo za slampatijo!
krnekilojz
28. 02. 2019 13.01
+12
če bi to moji hčeri naredili bi mene sigurno zaprli! Jaz se ne bi jajcal po sodiščih 7 let
FC Chelsea2
28. 02. 2019 11.57
+7
Ja to je pravna država za trenutno oblast kajne?
Lado Lopati?
28. 02. 2019 10.18
+9
KAJ JE , !!!!!! KAR HOČETE TO IMATE !!!!!!! SOČUSTVUJEM Z MAMO ,AMPAK VI STE VREDNI PREZIRA ,KER TO MAFIJO OD KOALICIJE DO VLADE IN JAVNEGA SEKTORJA PODPIRATE PRI VOLITVAH !!!! ZA PAŠTETO 3leta ,BELI ŠUŠMARJI UBIJEJO PA NIČ !!!!!! VIVA KLOVNOVA DRŽAVA !!!!!
periot22
28. 02. 2019 15.26
+12
Lado kaj se pa razburjas? A v prejšnjih vladnih je bilo pa super ko so pokradli vso Slovenijo pa ostali ne kaznovani!!!!!!!
Lado Lopati?
28. 02. 2019 10.17
-9
KAJ JE , RAJA NEUMNA !!!!!! KAR HOČETE TO IMATE !!!!!!! SOČUSTVUJEM Z MAMO ,AMPAK VI STE VREDNI PREZIRA ,KER TO MAFIJO OD KOALICIJE DO VLADE IN JAVNEGA SEKTORJA PODPIRATE PRI VOLITVAH !!!! ZA PAŠTETO 3leta ,BELI ŠUŠMARJI UBIJEJO PA NIČ !!!!!! VIVA KOMUNISTIČNA DRŽAVA !!!!!
jakec1575
28. 02. 2019 09.36
+35
Da ne bo zagovornica ostala brez nagrobnika in brez zob. kaksna nesramnost. Brez primere.
krnekilojz
28. 02. 2019 13.02
+4
tisti moment, ko bi to izrekla, bi ostala brez vsaj enega zoba
Opazujemvas
28. 02. 2019 09.34
+33
Toliko o svetosti življenja, dragi zdravniki, da vas ni sram.
krnekilojz
28. 02. 2019 13.03
+9
NorskeKroner
28. 02. 2019 09.24
+22
Ne obupajte! Kar tako naprej..in veliko moci
Uporabnik1375217
28. 02. 2019 09.16
+36
Meni se zdi bolano, da jih klicete bogovi v belem. Prej javnosektorasi v boju za visje place in manj dela.
Nimasmisla
28. 02. 2019 08.00
+37
a oni tudi ne priznavajo sodišča že večkrat slišano
anakondabox
28. 02. 2019 07.40
+72
Sedaj ni več Hipokratove prisege, ker ne ustreza prostor-času v katerem se nahajamo. Zato morajo medicinci sprejeti prisego v sebi in se prikloniti: etiki, dobrosrčnosti in strokovnosti. Zgolj denar ne bo odrešil sveta (najvišje plače) pa tudi bolnikov ne. V meni se prepletata jeza in neizmerna bolečina, ko se vživljam v trpljenje staršev, ki so izgubili sina. Res je, da je človeški organizem bolj zapleten kot vesolje in danes je znanost odškrnila vrata zgolj tretjini psihofizičnega občestva človeka. Zato se, spoštovani zdravniki, ne imejte za bogove. Zgolj ti delajo brez napak, ker imajo v zakupu absolutno resnico. Medicinec dela napake, ker je človek, pa če mu je to všeč ali ne. In prav je, da te napake tudi prizna, če dela v imenu etike. Če pa dela več služb hkrati, se javljajo pomote, tudi smrt. Ali so kdaj že zaprli kakšnega zdravnika v Sloveniji, razen Radana in neko homeopatinjo? Niso, ker ščitijo hrbet drug drugemu pa če so rabote še tako krvave. Mnogi starši, ki so neverodostojno, po kup strokovnih zapletov, izgubili otroka (Bor Nekrep, S. Osteršek) so izjavili: 'Ne bi šli v tožbo, če bi zdravnik priznal napako in se nam opravičil.' Nekaj takih etičnih zdravnikov še obstaja in ti so lahko vzor in zgled za druge. Zgornje besedovanje prikliče slabo atmosfero, prepire med medicinskim osebjem, dolge čakalne vrste. Pa samo majhen obrat k spoštovanju, sodelovanju in etiki bi bil potreben v prid bolnikom. Kajti zdravniki ne delajo zgolj za svoje plače pač pa v prvi vrsti za paciente. Delati pa bo treba v medsebojnem spoštovanju, tako da drug drugemu ne 'odrgnete kože'. #bošlo
mertseger
28. 02. 2019 07.36
+59
Upam da jim sodišče na koncu prisodi sto tisoče €. Saj plačali jih bomo na koncu davkoplačevalci ker zdravniki iz svojega žepa ne bodo dali niti centa. Ampak pomembno je da ta njihova Vzvišenost dobi po prstih.
prizla
28. 02. 2019 07.00
+113
Zadeva mi je zelo znana in zmeraj ko prebiram podobne članke me popade bes, saj vidiš kako je navaden smrtnik nemočen, proti pokvarjenemu zdravniškem lobiju. Sami imamo tudi vloženo tožbo, zaradi malomarnega zdravljenja očeta, kar je imelo za posledico smrt očeta. Ko prideš na sodišče in poslušaš njihove izgovore in zagovore, ti postane jasno kako pokvarjeno je vse skupaj.... Samo za primerjavo! Sodni izvedenci za UKC Maribor, so njihovi kolegi iz UKC Ljubljana.... Mislim da sem s tem povedal vse!
komarec
27. 02. 2019 22.57
+51
Čemu se potem čudijo Izoli?
Darko32
28. 02. 2019 09.00
+28
Če smo realni in pošteni se bodo očitno IZOLE dogajale vsak dan, saj kar se dela je višek pokvarjenosti. Tudi tista odvetnica, če imama vsaj malo morale in očino je nima, ker ji je denar nad vrednoto človeštva bi bila vsaj tiho in ne streljala takšne kozlarije. To pa samo dokazuje in potrjuje kakšen odnos imajo do bolnikov. Zato se več ne smemo čuditi če bo reševanje primerov prišlo v veljavo isto kot v IZOLI in žal vse poti vodijo v to smer.