Slovenija

'Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno'

Ljubljana, 09. 01. 2024 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Opozorilni stavki zdravnikov in zobozdravnikov se po ocenah predstavnikov Fidesa v UKC Ljubljana in Maribor ter nekaterih bolnišnicah pridružuje velika večina zdravnikov. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, nekaj operacij je bilo odpovedanih. Se je pa zgodilo, da se zaradi stavke kakšen bolnik ni udeležil naročenega pregleda.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stavka pacientov
    03:25
    Iz 24UR: Stavka pacientov
  • Iz SVETA: Opozorilna zdravniška stavka
    03:24
    Iz SVETA: Opozorilna zdravniška stavka

Zdravniki so ob 7. uri začeli enodnevno opozorilno stavko. Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je poudaril. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj. 

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto, da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril. 

Ker delo danes poteka okrnjeno, Polh zagotavlja, da bodo kljub stavki vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. Nujna zdravstvena stanja pa bodo obravnavali tako kot sicer. Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Specializant Rok Strle je ob robu zbora zdravnikov v UKC Ljubljana za medije izpostavil, da so zdravniki preobremenjeni, problem pa je najti tudi menjave in koristiti bolniški stalež. "Butasto se počutiš, ker opozarjaš na stvari, ki so določene z zakonom," je poudaril. Dodal je še, da pri stavki ne gre le za zdravnike, pač pa da so v zadnjem času dale odpoved tudi nekatere medicinske sestre, ki jih bo težko nadomestiti.

Stavki se v bolnišnicah pridružuje večina zdravnikov, delo poteka v omejenem obsegu

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Kot je povedal vodja sindikata Fides v zavodu Borut Kostanjevec, se ga je udeležilo 35 kolegov od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. Ker je kar nekaj zdravnikov trenutno odsotnih in se zbora niso mogli udeležiti, ocenjujejo, da se je stavki pridružila velika večina njihovih zdravnikov. "Pridružila se je večina zdravnikov z vseh oddelkov, kar pomeni, da dejansko ni oddelka, ki stavke ne bi podpiral," je še dodal. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, tako da na primer od treh kirurških miz deluje samo urgentna, vsi ostali bolniki so bili prenaročeni. Bolniki so bili pravočasno obveščeni, tako da težav za zdaj pri njih ni bilo. Se je pa zgodilo, da niso prišli niti nekateri bolniki, ki so bili naročeni in so starejši od 65 let in bi jih kljub stavki lahko obravnavali.

Stavki so se pridružili tudi zdravniki v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki so se sestali na zboru ob 8. uri. V stavki sodeluje večina zdravnikov, je ocenil sindikalni zaupnik Fidesa v koroški bolnišnici Vasja Kašnik, ki je presenečen nad današnjim velikim odzivom sodelujočih v stavki. Dejal je, da tudi ogromno nečlanov Fidesa podpira stavko. "Predvsem se vidi ta nemoč, že malo frustracija zaradi popolne ignorance in neupoštevanja s strani vlade, da bi se stvari uredile. Vse se dela po svoje, z nekimi deležniki, ki nimajo nobene veze z zdravstvom, nobenih izkušenj z zdravstvom, ignorira se zdravnike, ki smo nosilci zdravstvene dejavnosti, ki edini poleg ostalih, ki delajo v zdravstvu, poznamo sistem, kako funkcionira, kje so problemi. In na to tudi opozarjamo," je dodal.

Poudaril je, da stavka poteka po pravilih stavke in da bodo v času stavke zagotavljali minimum delovnega procesa ter izvajali s pravili določene obravnave bolnikov. Triažne preglede bodo opravljali tudi pri bolnikih, ki sicer ne sodijo v okvir pravil izvajanja stavke, in ocenjevali, ali vendarle potrebujejo obravnavo že danes oz. jim bodo zagotovili potrebne informacije. "Tisti, ki ne bodo spadali v ta minimum delovnega procesa, bodo dobili nov datum za pregled, ki bo dokaj hitro, vsaj upam da, če ne bo potrebna nadaljnja stavka v naslednjem tednu, ki je napovedana," je dejal Kašnik. Ocenil je, da bolniki razumejo situacijo zdravnikov. Danes novega zbora stavkajočih v slovenjgraški bolnišnici ne predvidevajo, Kašnik pa upa na ureditev situacije. Če bo treba, bodo člani sindikata imeli nov sestanek konec tedna.

V šempetrski bolnišnici so se zdravniki sestali ob 8.30. Prostor bolnišnične knjižnice je bil poln, kar je sindikalnega zaupnika v bolnišnici Jureta Klanjščka presenetilo. "Točnega števila vseh zdravnikov ne vem, se nam pa je pridružila velika večina zaposlenih zdravnikov in podpira stavko. Med njimi so tudi taki, ki niso člani sindikata Fides," je povedal.

Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič je povedal, da nima točnega števila stavkajočih zdravnikov. V bolnišnici so delo organizirali tako, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje zakonsko določenega obsega zdravstvenih storitev. Nekaj bolnikov so prenaročili in jih o tem tudi ustrezno obvestili, odpovedali pa so približno tretjino operativnega programa.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je po oceni tamkajšnjega predstavnika sindikata Fides Borisa Rižnarja današnji opozorilni stavki pridružila večina zdravnikov, saj po njegovih besedah čutijo potrebo, da se zadeve v zdravništvu, zdravstvenem sistemu in glede prihodnosti mladih zdravnikov začnejo reševati ter da se "vsaj za silo" ustavi odhode iz javnega zdravstva. "Da naredimo plačni sistem, ki bo ustrezen, in uredimo delovne pogoje. Ker tako, kot je zdaj, ko zdravniki in ostali zdravstveni delavci in sodelavci odhajajo ali drugam ali v pokoj, se je število kritično zmanjšalo, da je ponekod sistem že tik pred nedelovanjem. Ko se manjša število kadra, se povečujejo obremenitve, ker dela pa nimamo nič manj. Bi rekel, da iz dneva v dan več. Problematika je večplastna," je opozoril Rižnar. Glede poteka dela danes v UKC Maribor, kjer ima Fides okoli 180 članov, je ocenil, da posebnih težav ni in da se pretežno izvaja, kar je bilo razpisano za danes. Po njegovih besedah prestavljanja operacij ni bilo.

V Splošni bolnišnici Celje je zbor stavkajočih potekal med 9. in 10. uro. Po besedah sindikalne zaupnice Fidesa v tej bolnišnici Mateje Grat so zdravniki večinsko podprli stavko in se tudi udeležili zbora zdravnikov. Zdravniki so sicer po njenih besedah razporejeni na svoja delovišča po razporedu, okrepljena je zasedba v urgentnem centru, saj, kot je dejala, nujnim situacijam oz. nujnim bolnikom namenjajo posebno pozornost. Po ambulantah pa opravljajo vse storitve, ki so v skladu z zakonom.

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića v stavko vključili praktično vsi zdravniki in zdravnice. Stavka poteka tako, da izvajajo minimum delovnega procesa na način, kot to opredeljuje delovna zakonodaja. "To pomeni, da pogledamo vsa vročinska stanja, vse poškodbe, nosečnice, mlajše od 18 in starejše od 65 let ter bolnike, ki bi se jim lahko v kratkem času zdravstveno stanje poslabšalo," je povedal. Stavkajo tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer večjih posebnosti ne beležijo. Po Kostićevih besedah stavka v zdravstvenem domu sicer poteka tako, da ne naročajo bolnikov, tiste, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, pa ustrezno oskrbijo. Obravnavajo tudi naročene bolnike. 

V večini organizacijskih enot Osnovnega zdravstva Gorenjske zdravniki in zobozdravniki podpirajo zahteve sindikata Fides in stavko, kljub temu delo tudi danes poteka normalno oziroma brez sprememb, so sporočili. V največji enoti, Zdravstvenem domu Kranj, so tako vse ambulante odprte po običajnem urniku, izvajajo pa minimum delovnega procesa. Nekatere nenujne bolnike pa so prenaročili na prvi možni termin. "Pacienti se v primeru zdravstvenih težav tudi v času stavke obračajo na ambulante svojih osebnih zdravnikov. Naročajo se kot sicer: pokličejo, pišejo ali osebno pridejo v ambulanto svojega osebnega zdravnika."

 Zastopniki pacientovih pravic opozarjajo na neurejenost zdravstvenega sistema

Nekateri zastopniki pacientovih pravic so ob tem opozorili, da se bolnikom škoda povzroča že zaradi sistemske neurejenosti zdravstva. Pravico do stavke razumejo, vendar kljub temu menijo, da čas zanjo ni primeren zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov in nerazumno dolgih čakalnih dob na vseh področjih.

"Vsi zdravniki, ki se sprehajajo po hodnikih, bi lahko delali in ne bi bilo narejene tolikšne škode in slabe volje med bolniki. Stavka se mi zdi do bolnikov res nedopustna, ker že tako težko pridejo do obravnave," je poudarila zastopnica pacientovih pravic za območje Novega mesta Zlata Rebolj. Vsi bolniki namreč nimajo denarja, da bi si plačali samoplačniške storitve, je opozorila. Zaveda se sistemske neurejenosti zdravstva. "A ko bolnik potrebuje pomoč, ga ne zanima, kdo je kriv za neurejenost sistema," je dodala.

Zastopniki pacientovih pravic zato upajo na čim prejšnjo rešitev v dobrobit tako zdravstvenih delavcev kot tudi bolnikov. "Razumem obremenjenost zdravnikov pri njihovem delu, vendar se mi zdi, da čas za stavko v tem obdobju najrazličnejših prehladnih obolenj, ko je že tako malo osebnih zdravnikov na voljo, čakalne dobe pa so dolge na vseh področjih, res ni najbolj primeren," je izpostavila zastopnica pacientovih pravic za območje Celja Cvetka Jurak.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Po mnenju ministrice Valentine Prevolnik Rupel je sicer stavka nepotrebna. Prepričana je, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
17. 01. 2024 08.51
+1
To je vedno isto. Preveč je v tej državi lenuhov, ki bi samo kradli delali pa nič. Kriva je pa politika ki jim vedno popušča. Sedaj so pa ministri loleki, sami zase, ki v glavnem kradejo,... Računalniki, zgradbe, prijatelji, nepremičnine, firme za hčerke....
123soba
17. 01. 2024 08.48
+2
rcarlos
10. 01. 2024 20.36
+1
A ni zanimivo, da največkrat štrajkajo ravno ljduje, pri katerih so najdaljše čakalne dobe... Recimo na pregled ali poseg pri zdravniku čakaš nekaj mesecev ali tudi več let... Pri sodnikih poglejte kako dolgo zavlačujejo s primeri, večina primerov se vleče 10+ let... Si predstavljate, da pridete v trgovino in ni npr. mleka, mesa,... In ti trgovka reče da pridite čez dva meseca, takrat bomo meli cajt naložit na police... Do takrat bi vsi pomrli od lakote, enako je lahko s tem večletnim čakanjem pri zdravniku... Npr. trgovke in tudi delavci v proizvodnji najmanj štrajkajo, so tudi zelo obremenjeni, na minimalcu in bolj kot ne vestno opravljajo svoje delo... Talajte povišice glede na uspešnost, sodnik naj dobi povišico, ko bo povprečn čas reševanja primera skrajšal za polovico ali tretjino, zdravniki naj dobijo povišice takrat, ko bodo skrajšali čakalne vrste... Ne pa popoldn privat, večina še med šihtom dela za svojo privat ordinacijo, pol še pa jamrajo, pa ne se hecat :D... Dejte prvo neki pokazat v pozitivni smeri v smislu krajšanja čakalnih vrst in sodniki pri hitrosti reševanja primerov, pol pa zarad mene, če vam podvojijo plačo :)
karina 1
10. 01. 2024 08.24
Zdravniki - skupina ljudi, ki je prepričana, da so vredni več kot ostali smrtniki. Pod pretvezo skrbi za zdravstveni sistem stavkajo za svoje plače. Ko delajo v javnem zdravstvu je vse pretežko in so utrujeni in preobremenjeni. Ko delajo privat, jim ne manjka nič. Sramota! Objavljate osnovne izhodiščne plače. Dajte raje objavit kakšne so vaše dejanske plače - tiste z dodatki za sevanje, dodatek za izpostavljenost infekcijam, obremenitve oči, dodatek za težje fizične obremenitve,.... Koliko vas je, ki bi upali pokazat vašo dejansko plačilno listo - skupaj z dežurnimi?
nikhrast
09. 01. 2024 19.58
-1
Stavka se ne plača, kako potem odtrgajo zdravnikom pri mesečni plači?
simc167
09. 01. 2024 19.28
+1
Kk vas ni sram?
zmerni pesimist
09. 01. 2024 19.08
+3
A za več denarja pa ne bi bili preobremenjeni
ZDENKO 1
09. 01. 2024 19.08
-3
Fakulteto, stavim da večina komentatorjev niti v sanjah.
ZDENKO 1
09. 01. 2024 19.07
-4
Koliko komentatorjev, ki komentirajo zdravnike in koliko so leni, preden komentiraš pomisli, ali si sposoben končati medicinsko
karina 1
10. 01. 2024 08.26
+1
Saj jim nihče ne očita, da so butasti. Očita se jim, da so leni in egoistični.
24ur cenzura komentarjev
09. 01. 2024 19.01
+1
In res je. Poglejte anketo kdo je proti stavki. Ženske. Ženske v politiki so konec države, zaradi njih, ptičarja in lukeca smo, kjer smo
Delavec_Slo
09. 01. 2024 18.53
+5
Mi tudi delamo prekomerno, da lahko vi štrajkate za nič!
zmerni pesimist
09. 01. 2024 18.50
+4
Ja popoldanski na črno je pa težak
Tatjana Strm?nik
09. 01. 2024 18.50
+5
Pred leti so bili profesorji proti, da se vpiše več študentov na medicinsko fakulteto. Verjetno so se bali novih izobražencev in konkurence. Smo ena redkih držav na svetu, kjer imajo študentje zastonj študij. Ko pa je treba pričeti z delom, pa že takoj mladi zdravniki jočejo, da imajo prenizke plače. Sedaj FIDES želi, da se starejšim zdravnikom in zobozdravnikom povišajo plače. Skratka, nikoli nimajo dovolj. In še, če nek delavec popoldne dela na črno, se ga kaznuje. Zdravnike ne. Pa delajo na več koncih. Potem se ne smejo čuditi in še manj jokcati, češ kako so utrujeni in da nimajo nobenega družinskega življenja. Lari fari. Prepričani so, da so bogovi v belem. Zame ne. Pozabili so na Hipokratovo zaprisege. Namesto, da bi se borili za paciente, se raje borijo le za svoj pogoltno denarnico.
1D10T
09. 01. 2024 18.43
-1
polovica jih itak hodi taj ko jim je dugcajt al pa majo prehlad, jaz ži nisn bil pri dohtari 100 let, pri zobošiptarju pa1000
Koronavirusovec
09. 01. 2024 18.40
+5
Ko sem bil v ambulanto v ukc sprejet po več ur čakanja, pa potem okoli 20 minut ležim na postelji medtem ko zdravnik v sosednji sobi s sestrama kofetka in se krohot vije do sobe kjer sem ležal. A koketiranje s sestram je tako naporno?
1D10T
09. 01. 2024 18.37
+2
dejte jim neke dodatke, d bojo lahk u lublan stanovanja kupl, pa migrose not dali, bojo vse sužnji plačal, ni panike
JanezAn
09. 01. 2024 18.36
+2
So v stiski ja, ko je bilo pred leti govora, da bi morali odpreti še eno medicinsko fakulteto, da bi bilo več zdravnikov in boj razbremenjeni, je bil zdravniški lobi odločno proti, ker jim mnogo bolj godi, če jih je premalo, ker potem lahko izsiljujejo kar se jim zahoče.
Betuul
09. 01. 2024 18.25
+1
Namest sindikalnih stavk za zdravnike! Bi bilo bolj zdravo da bi zanjih njihov sindikat organiziral : redne sprostilne Tibetanske vaje in 🧘🏿‍♂️budistične meditacije in pravilno 🧘🏻‍♀️dihanje zaradi zdravstvenih napetosti🥋
Malo_sutra
09. 01. 2024 18.22
+3
Slovenija dejmo stopit skupaj… zdravnik1919
Rookoko
09. 01. 2024 18.22
+6
Zdravniki so ves čas v stiski. :D