Slovenija

'Zdravniki so se na poziv preiskovalne komisije odzvali hitro'

Ljubljana, 07. 03. 2019 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, ki jo vodi Jelka Godec, je dopolnila sklepe, s katerimi je na svoji prvi seji v začetku februarja določila seznam prič ter gradiva, ki jih želi pridobiti.

Jelka Godec
Jelka Godec FOTO: POP TV

Komisija bo tako na podlagi doslej prejete in pregledane dokumentacije dodatno od Nacionalnega preiskovalnega urada in Specializiranega državnega tožilstva zahtevala dokumentacijo v zvezi s postopki, ki jih morebiti vodijo zoper določene osebe, ki jih bo komisija obravnavala kot priče.

Kot so sporočili iz DZ, bo komisija obenem na ustavno sodišče naslovila zahtevo za pridobitev informacije, v kateri fazi je pritožba podjetja Bunc kardiologija zoper zahtevo preiskovale komisije iz prejšnjega mandata za predajo dokumentacije. V zvezi z Bunc kardiologijo pa bo za dokumentacijo zaprosila tudi protikorupcijsko komisijo.

Prav tako bo preiskovalna komisija zaprosila za vpogled v spise v zvezi s postopki, ki naj bi bili vodeni na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani v povezavi s kirurgom Robertom Blumauerjem.

Poslanke in poslanci so na današnji seji sprejeli tudi dopolnitev dokaznega sklepa v zvezi z zaslišanjem prič.

Pričakujejo dokumentacijo

Komisija je sicer danes ugotovila, da nekateri organi, ki so jih zaprosili za posredovanje dokumentacije, te do roka niso oddali. Dokumentacijo komisija pričakuje danes, če je ne bo prejela, jih bo pozvala, da to storijo v roku petih dni. Če tudi po tem roku od organov komisija ne bo prejela dokumentacije, pa bo opravila zaseg dokumentacije.

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec je ob tem ugotovila, da so se na poziv preiskovalne komisije hitro in učinkovito odzvali zdravniki. Člane komisije pa je danes pozvala tudi k pomoči pri vzpostavitvi stika z Igorjem Gregoričem, saj je bil eden od glavnih akterjev pri vzpostavitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Stika z njim po uradno pridobljenih podatkih namreč komisija ni mogla vzpostaviti.

Parlamentarna preiskovalna komisija je sicer na prvi seji 1. februarja določila 57 prič, s katerimi bo opravila pogovor, ter katero gradivo v zvezi z otroško kardiologijo bo zahtevala od 19 pravnih in fizičnih oseb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nives Frank
07. 03. 2019 17.11
+3
Sami obračuni med seboj to ni dobro za ljudi .ki se zdravijo in se še bodo.
anakondabox
07. 03. 2019 15.42
+6
Ker tudi za zdravstvo in zdravstveno zavarovanje, ljudje plačujemo denar, me zanima ali bo tokrat viden izplen oziroma izboljšanje zdravstvenih storitev. O čakalnih vrstah smo se že naposlušali. To je bil bombonček za pridobivanje glasov volivcev. Ministrica Milojka je napravila več škode kot koristi, zato dolguje kar precej novcev, ki jih seveda ne bomo nikoli videli. Minister Fakin je res pravi fakin (Sskj. 209; malovreden, postopaški človek). Od njega do sedaj ni bilo bistvene koristi, razen da 'stvari' dobro zamegljuje. Kar naj poleti in odleti! Se ne bo nič poznalo. #avion
JApajaDAja
07. 03. 2019 14.22
+1
nora tv piše, da zdravstveni fakin "dobiva krila"....kdo je naslednji?
jakec1575
07. 03. 2019 13.49
+20
Ni samo korupcija, je tudi odnos do stvari do vsakega evra. Dostojnosti ni vec. vsak vsiljuje svoj ego. Nihce v JS se ne vprasa od kje denar. Mnogi mislijo, da je to vreca brez dna. Nikogra ne zanima. odnos je, naj placajo. Vse v taksni ustanovi bi poslal za 3 mesece v zasebni sektor. samo zato, da dobijo odnos do vsakega evra. da se naucijo nekje prisparati, da je potem za relevatne stvari. V slovenskem zdravstvu je prevec tega kaj meni priprada in zelo malo, kaj lahko naredim za boljse odnose, varcnost, da je za vec posegov. Hipokratova prisega se ni etika. Dolocena generacija zdravnikov in menedzerjev je brez etike. Ti unicujejo javno zdravstvo. biti zdravnik je poslastvo in podjetnistvo za megalomanski zasluzek. seveda, odlicni morajo biti placani. In to dobro. vendar vse ima svoje meje. Dolocena lepo usedena generacija reže priloznosti mladim zdravnikom. ni za solanja, ni za izobrazevanja, ki so bila tem starim prdcem lepo v celoti placana. 805 prispevne stopnje gre ta visje place. verjetno ne za mlade zdravnike, ki dobijo 1200 neto. Sprenevedanje Fidesa, starejsih kolegov je enormno. malo vec dostojnosti, etike, odnosa. Tu je padlo slovensko zdravstvo. Ni pa vse slabo. iz osebne izkusnje lahko recem, da se premnogi trudijo in vzdrujejo visok nivo slovenskega javnega zdravstva. V imenu teh, se morajo zadeve urediti. Ti se tudi ne boijo normativizacije in ciscenja sistema kalnih vod.
Stanislava Zidar
07. 03. 2019 13.40
+9
Povsot je korupcija poleg pljuvanja čez druge ter skrbeti za lastno žep to je cilj..... Kaj pa ostalo razn da živite tudi na račun drugih
JApajaDAja
07. 03. 2019 14.10
-7
FAUSTOS1
07. 03. 2019 13.26
+5
godečeva seveda ni nikoli bila kredibilna ,kajti ,ko ti je edini cilj popljuvati vlado ter promovirati lastno stranko,ki je milo rečeno mati vseh korupcijskih dejanj v sloveniji, seveda ne narediš nič, no za seje raznih komisij dobiš nekaj denarja v lasten žep in to je cilj