Slovenija

Zdravniki v zaostritev stavke, želijo preklic soglasij za nadurno delo

Ljubljana, 22. 01. 2024 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, U.Z.
Komentarji
1269

Zdravniki so na stavkovnih zborih izrazili jasno željo po preklicu soglasij za nadurno delo, je v izjavi medijem povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Sindikat bo tako postal koordinator zbiranja preklica soglasij zdravnikov, ki bodo to želeli. Nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora.

 

Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, o preklicu soglasij pa bodo razpravljali "kdaj pozneje", je po pogajalski seji povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Pogajanja so po njegovih besedah pokazala, da si vlada pogajanj ne želi, pač pa želi izsiliti pogoje, ki jih je podpisala z ostalimi sindikati, pri tem pa bi Fides potegnil krajši konec. "Vse bolj jasno je, da zdravstvenega stebra ne bomo videli in bojim se, da bo tudi ta plačna reforma obstala nekje v predalu," je dejal.

Fides vztraja pri dogovoru, ki bi prinesel takojšnje finančne učinke, vladna stran pa na takojšnje parcialne finančne učinke ne pristaja, je po pogajanjih dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež. Do tega se bodo ponovno opredelili, nato pa se bodo pogajanja nadaljevala, je dodal. "Želimo si, da se stavka zamrzne, da se usedemo za pogajalsko mizo in tam ostanemo," je poudaril.

Kako poteka zaostrovanje stavke?

V več slovenskih bolnišnicah so, kot je prejšnji teden napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, danes zaostrili stavko. Zdravniki morajo sicer tudi ob stavki opravljati zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v hudo okvaro zdravja ali smrt. Opravljati morajo nujno medicinsko pomoč, vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter starejše od 65 let, zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb, zastrupitev, kroničnih bolezni, obravnavo nosečnic in porodnic ter onkoloških bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bile dosedanje zaostritve po besedah podpredsednika sindikata Fides Milenka Stankovića bolj blage. Glede na to, da jim z vlado doslej ni uspelo doseči dogovora, pa so se odločili, da bodo začeli strogo izvajati le zdravstvene storitve, ki jih v primeru stavke določa zakonodaja, druge storitve, ki niso nujne, pa bodo prenaročili, je zjutraj povedal v izjavi za medije. Hkrati se bodo strogo držali določb kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Med njimi je Stanković omenil pravico do enourne priprave na delo. Po njegovih besedah večina zdravnikov med delovniki prav tako ne hodi na malico, zdaj pa se bodo te pravice strogo držali. Tako bodo v času osemurnega delovnika v skladu s kolektivno pogodbo lahko delali šest ur in pol, je pojasnil. "Po dežurnih službah ne bomo ostajali tukaj in krpali, ampak bomo zjutraj odhajali domov. In pa striktno se bomo držali lokalnih napisanih standardov in normativov," je še povedal. Kot je dodal, se sicer pogovarjajo tudi o možnostih dodatnih zaostritev stavke.

Na vprašanje, ali ne mislijo popustiti, saj zdravniško stavko najbolj občutijo bolniki, je odgovoril, da teh stvari ni mogoče prelagati na pleča zdravnikov. "Mi smo tudi javni uslužbenci, plačujemo prispevke in davke tako kot vsi in imamo ustavno pravico, da če se z nečim ne strinjamo (...), da stavkamo," je poudaril in dodal, da so možnosti stavke zdravnikov sicer precej omejene.

Anesteziolog Bojan Kontestabile je medijem povedal, da bo v januarju v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bo 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bo prejel plačilo 5490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro, je pojasnil. Svoje delo rad opravlja, težko pa sprejme, da "čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejme 14 evrov".

Bolniki v čakalnici
Bolniki v čakalnici FOTO: Shutterstock

Za zaostrovanje stavke so se, ker sindikatu z vlado ni uspelo doseči dogovora, odločili tudi v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj, je dejal vodja tamkajšnjega sindikata Fides Borut Kostanjevec. Tudi v celjski bolnišnici bodo tako bolj dosledni pri zagotavljanju zakonskega minimuma zdravstvenih storitev. Tako kot v ljubljanskem kliničnem centru bodo bolj striktni pri uveljavljanju pravice do priprave na delo in do malice. Sicer pa so bili zdravniki na jutranjem zboru zaposlenih po njegovih besedah zelo ogorčeni. "Ena izmed udeleženk je rekla, da bo umaknila soglasje za nadurno delo," je pojasnil. Pobuda zdravnikom k umiku soglasij s strani Fidesa sicer še ni prišla, je dejal. Kostanjevec je poudaril, da namen zdravnikov ni stavkati na plečih bolnikov.

Predstavnik Fidesa v SB Murska Sobota Borislav Vrbanec je poudaril, da je zdravniška stavka v murskosoboški bolnišnici že precej zaostrena, doslej sta namreč odpadli približno dve tretjini načrtovanih operacij. Gre za operacije, ki ne sodijo v zakonski minimum delovnih procesov v času stavke. Tudi Vrbanec je omenil možnost umika soglasij za nadurno delo – v tem primeru bi zdravniki po njegovih besedah delali do največ 48 ur tedensko. Za ta korak se sicer še niso odločili. Ob tem je poudaril, da je v nekaterih državah EU delovni čas zdravnikov omejen na le 40 ur tedensko, slovenski zdravniki pa da delajo več kot 48 ur na teden.

Tudi v SB Nova Gorica bodo stavko zaostrovali tako, da se bodo strogo držali in opravljali le zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja, je pojasnil sindikalni zaupnik Fidesa v tej bolnišnici Jure Klanjšček. Na vprašanje, ali razmišljajo o možnosti umika soglasij za nadurno delo, je odgovoril, da gre za individualno odločitev vsakega zdravnika. Doslej se v okviru sindikata Fides o tem še niso pogovarjali. "Kažejo pa zaposleni, tako člani kot nečlani Fidesa, ob teh zadnjih potezah vlade eno veliko razočaranje in nezadovoljstvo z načinom, na katerega se obravnava zdravnike, zato je precej mogoče, da bodo posamezniki začeli dajati umik soglasij," je poudaril. Tudi v SB Nova Gorica bodo strožje spoštovali pravico do ene ure priprave na delo in do malice, je povedal Klanjšček.

Predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel je povedal, da bodo tudi v tej bolnišnici bolj dosledno delali v skladu z zakonskim minimumom. Na vprašanje, ali je torej v tem tednu pričakovati več odpovedi nenujnih zdravstvenih storitev, je odgovoril pritrdilno. Na kirurškem oddelku sicer trenutno opažajo veliko nujnih operacij zaradi poškodb, na internem pa zdravijo bolnike z respiratornimi obolenji, je pojasnil.

Sindikalna zaupnica Fidesa v celjski bolnišnici Mateja Grat je pojasnila, da bodo še dosledneje upoštevali zakonski minimum delovnih procesov. Še naprej bodo oskrbovali vse skupine bolnikov, ki jih ščiti zakon, ostale pa bodo prenaročili na čas po stavki. 

Kot eno od možnosti zaostrovanja je tudi Gratova omenila umik soglasij za prekomerno obremenitev. Podali so navodila, kako lahko tisti, ki bi želeli umakniti soglasje, to izvedejo takoj. Vsi ostali lahko obrazec z zahtevo oddajo sindikalnemu zaupniku. Ti bodo obrazce zbirali v tem tednu, ali jih bodo uporabili, pa bo nato odvisno od samega poteka stavke. Pri tem je pojasnila, da vsak zaposleni po pogodbi dela 40 ur tedensko. Če delodajalec nima dovolj kadra, zakon dopušča, da lahko zdravnika obremeni za dodatnih osem ur tedensko brez njegovega soglasja. Zaradi hudega kadrovskega deficita so zdravniki po njenih besedah sami privolili, da se jih lahko obremeni nad 48 ur tedensko, ob upoštevanju zakonskih omejitev glede počitkov v referenčnih obdobjih. In to privolitev so podali delodajalcu na obrazcu. Kot je dejala, tako marsikdo dela tudi 250 ur mesečno. Če bodo ta soglasja umaknjena, bodo zdravniki delali rednih 40 ur. Delodajalci pa jih bodo lahko obremenili še za dodatnih osem ur brez njihovega soglasja, več pa ne. Če bi v celjski bolnišnici vsi zdravniki umaknili soglasja za nadurno delo, bi po njenih oceni lahko pokrivali le delovišča v urgentnem centru in tam, kjer teče neprekinjena zdravstvena oskrba bolnikov. S kroničnim deficitom kadra se sicer že vsaj zadnjih pet do deset let v celjski bolnišnici soočajo predvsem v internističnih strokah.

Koliko storitev so odpovedali?

 

V UKC Ljubljana so prejšnji teden od ponedeljka do petka odpovedali okoli 600 zdravstvenih storitev. "Številke so bile po kliničnih oddelkih različne, po odpovedih pa malce odstopata ORL klinika in ginekologija," so pojasnili. Danes so medtem skupaj odpovedali 57 obravnav. "V UKCL kljub nekaj odpovedanim terminom zaradi stavke za zdaj še nismo dobili pritožbe pacienta, ki o odpovedi ne bi bil pravočasno obveščen," so nam odgovorili. 

 

V SB Jesenice so danes odpovedali med 15 in 20 odstotkov nenujnih posegov. Paciente so osebno poklicali po telefonu in jih vnaprej obvestili o odpadlem terminu. "Večina pacientov je o spremenjenem datumu/terminu obveščena nekaj dni vnaprej," so zapisali. O tem, da bodo njihovi posegi odpovedani, so obvestili tudi paciente, ki so bili naročeni na druge dni ta teden. 

 

V celjski bolnišnici je bilo prvi teden stavke odpovedanih okoli deset odstotkov nenujnih storitev. Kot ocenjujejo, pa takšen okvir delovanja dopušča verjetno tudi do 30 odstotkov zmanjšanja obsega rednega dela.

 

Koliko storitev so prenaročili, smo vprašali tudi UKC Maribor, SB Novo mesto in SB Nova Gorica. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Pogajanja niso prinesla napredka

V preteklem tednu sta se sicer večkrat sestala Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran, a pogajanja niso prinesla napredka, saj stranema ni uspelo doseči stavkovnega sporazuma. Vlada njihove zahteve označuje kot nemogoče. Neuradno naj bi poleg treh plačnih razredov za starejše zdravnike Fides zahteval še dodatnih sedem razredov, kar bi pomenilo tudi do 5000 evrov več.

Iz Fidesa so v odzivu sporočili, da je večina razkritih vladnih podatkov spretno vzeta iz konteksta z namenom diskreditacije njihovih legitimnih – že dogovorjenih in podpisanih – stavkovnih zahtev. Kljub temu pa niso mogli zagotoviti predstavnika, ki bi v našem studiu pojasnil, kakšne so njihove zahteve. Fides pravi še, da se ob takšnem odnosu vlade o vsebini ni mogoče pogajati, saj bi bila povsem nezavezujoča.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je prejšnji teden dejala, da je stavka Fidesa sicer zakonita, a da je dejstvo, da za paciente ni dobra, saj omejuje dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in dodatno podaljšuje že tako dolge čakalne dobe. Fides medtem pravi, da odgovornost za to nosi vlada.

Javni poziv Komisiji Republike Slovenije za medicinsko etiko 

Slovensko zdravniško društvo medtem poziva k spoštovanju sporazuma, ki sta ga vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides v začetku lanskega leta sklenila ob mediaciji društva. "Odločevalci naj čim prej najdejo rešitev, ki bo v korist vsem, bolnikom, zdravnikom in javnemu zdravstvu," so sporočili iz društva. Spomnili so, da je Slovensko zdravniško društvo januarja lani sodelovalo kot mediator med vlado in Fidesom ter doseglo sporazum o rešitvi stavkovnih razmer. Sporočilu pa so priložili sporazum, ki je bil 3. februarja lani objavljen tudi v uradnem listu.

Civilna iniciativa Glas ljudstva pa Komisijo Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME) javno poziva, naj se opredeli do dveh kriznih dogajanj v slovenskem zdravstvu, pri katerih so glavni akterji zdravniki in ki poleg številnih drugih problemov sprožata tudi pomembna medicinsko-etična vprašanja. To sta stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides in naraščajoče število bolnikov brez izbranega osebnega zdravnika. Komisijo sprašujejo, ali cilji, ki si jih zastavljajo stavkajoči zdravniki, upravičujejo odrekanje zdravstvene oskrbe pacientom in ali s sedanjo stavko zdravniki kršijo etična načela svojega poklica. Od KME pričakujejo tudi jasno stališče, ali družinski zdravniki s tem, ko odklanjajo paciente in nasprotujejo ureditvi, ki bi vsem zavarovancem omogočala enakopraven dostop do zdravstvenih storitev, kršijo načela medicinske etike. Če bo temu pritrdila, predlagajo, da pozove družinske zdravnike, naj sprejmejo normativ, ki bo vsem pacientom omogočil osebnega zdravnika. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sid13
26. 01. 2024 15.37
+3
Glede na izjavo dr.Bojana Kontestabile, nasi zdravniki z tremi plačami zaslužijo več kot 80% v dvanajstih mesecih. Ti zdravniki sploh nimajo pojma kako je ko z minimalko moras preziveti mesec. Oni nas sprašujejo, ce se nam zdi normalno da dobijo vec kot 5000€ na mesec?!? Hallloo kaj se norca delate z ljudi??? In potem bi vi zdravniki radi bili spoštovani??? Da ne govorimo o odnosu,ki ga imate do pacientov. V Ptujski bolnišnici je odnos zdravnikov do pacientov na podnu. In potem bi oni radi bili spostovani? Sam pohlep vas je.... slabo luc pa mečete na vse zdravnike!
veneti
25. 01. 2024 16.59
+1
Sramota je, da v naših časih zdravniki ne delajo za dobro ljudi. Vsi so pozabili svoje zaobljube. Cele dneve razmišljajo samo kako do več denarja. Privat klinike, dežurstva, dodatki, naročila opreme, vse bi izkoristili in cele dneve razmišljajo, kako bi prišli do več in več. Zadnjič sem bil na 15 minutnem pregledu in plačal 150€. Vsem oderuhom vzeti licenco in naj gredo v afriko privat klinike odpirati. P.S. vsi smo jim plačali šolanje. Takoj ko odprejo privat kliniko bi morali vrniti vse stroške z obrestmi.
Terna
25. 01. 2024 20.48
+1
Joj jst sem placala tud tvoje solanje. Daj bodi zgled in mi vrni!
Terna
25. 01. 2024 20.48
Joj jst sem placala tud tvoje solanje. Daj bodi zgled in mi vrni!
Uporabnik 293
25. 01. 2024 14.15
+3
Ukinit koncesionarje takoj!!! Plesen sistema....delajo zjutraj, račun izstavijo popoldan, da dobijo dodatek na koncesijsko delo.....
Terna
25. 01. 2024 20.50
+2
Ne bi se tako grobo izrazala, bi se pa dalo to elegantno resit: zmanjsa se placilo koncesij in ne bodo tako vabljive. Je pa mal krize ker JZ ni sposoben vsega tega furat- premalo vlaganja v prostore opremo in kadre.
Uporabnik 293
25. 01. 2024 14.12
+4
Kdaj te spijo toti dohtari, če naredi 400 ur v mes.? Aja v bolnici spi, preko koncesije pa je v pripravljenosti !!!!
Uporabnik 293
25. 01. 2024 14.10
+2
5000 € pa še nima dovolj? Pijavka
alenka.NN
25. 01. 2024 13.39
+5
In zakaj se ne sme komentirati ubogega dr.Kontestabile, bogatuna z vilo pod Golovcem in občinskim stanovanjem....njegov frend, anesteziolog z normiranim s.p., slučajno v našem objektu s soprogo tudi dr., se drenjata na 100 m2, neprofitna najem.....jaz nisem nobenmu fouš, mam za sebe več kot dosti svojega, ampak ko gledam te "fidetovce"....za zmoret, sramota in naj se že spravijo delat g..amat ena
Maresan
25. 01. 2024 11.21
+4
ja višje plače ampak pol naj ne delajo še privat na zasebni kliniki, naj tiste ure naredijo v bolnici
Terna
25. 01. 2024 20.51
Tako je! Samo kapacitete javnega zdravstva je treba se uštimat. Včeraj!
AlojzBodre
23. 01. 2024 17.57
+6
Če se jim dvigne plače , naj potem podpišejo, da ne bodo več sprejemali podkupnin.
Samo12
23. 01. 2024 15.54
+8
Naj se preverijo elitna stanovanja v Ljubljani in 17 letne lastnike, sinove zdravnikov, pa nepremičnine po svetu in predvsem križarjenja z lobisti ter Gargamel om
Apokalipso
23. 01. 2024 11.58
+2
Kakšno vlado imamo?? Kako sploh lahko dovoli stavko zdravnikom ?? In za to izkoriščajo bolne ljudi, težko bolne ljudi ! Kazensko bi jih morali preganjati !!! In vsak bi moral odgovarjati za svoje delo, tako kot mora to avtomehanik ! Ali kdo podpiše mehaniki listino, da popravlja avto na odgovornost lastnika?? Halooo !!! Zakonsko bi morali zavezat zdravnike, da vestno in odgovorno opravljali svoje delo. Nagrajevati pa po uspešnosti in nič drugače !!!
Samo12
23. 01. 2024 15.53
+3
Imamo jo, lahko bi bila boljša in prvo počistila Janšizem. V primerjavi z prejšnjo vlado pa je odgovor, da je ta veliko boljša
Vajkim
23. 01. 2024 11.46
+5
Članek zavajajoč..zdravnik na uro 14 evrov od tega 184 v pripravljenosti..čistilka 20 ev. na roko,, morda samo to je delo na črno...snažilka in še drugi v zdravstvu imajo nekaj čez pet eur. med .ses.. cca 7 eur. dipl ses. 8- 10 eur., zdravnik cca 20 - 25 eur. za 8 ur dela in še druge ugodnosti to je približna resnica . Večina cca 75 % ne doseže 8 eur na uro. Stavka je neupraičena v tem trenutku ko se vzpostavlja enoten sistem.
Samo12
23. 01. 2024 11.03
+4
Naj te odslužene zdravnike, lobiste in puklastega spakirajo na jahto in na križarjenje za vedno
Kostorog
23. 01. 2024 10.58
+5
Hipokrat se obrača v grobu od sramote.
Lord Byron
23. 01. 2024 08.57
+2
Bo potrebno uvesti red in se ga držati na vseh področjih v državi ne pa delati tako po domače za znance ostale pa pošiljat od vrat do vrat.
brabusednet
23. 01. 2024 08.49
-5
Podpiram zdravnike in sodnike v celoti,če je nekaj obljubljeno naj bo izvršeno.Za vse je kriv predvsem Golob in tovariši golobarji.Kaj vse so obljubljali vsem in vsakomur.Zdrastvena reforma prioriteta takoj po volitvah z polno paro se lotimo.Tovariši nesposobneži so mislili,da je vladat kar tako za šalo.Sedaj golobarjem in tudi njihovim volilcem letijo bumerangi v bučo z vseh strani.Ne morejo se jih otresat bedaki nesposobni.Privoščim,da bi še huje postalo.To,kar so obljubljali in sejali laži so dobili in prav je tako.Dlje,ko bodo se oklepali vladat huje bo sem prepričan.Izgubili so vso zaupanje sama laž na laž.Zato podpiram zdravnike,da jih pameti naučijo te bleferje neotesane.Narod pa naj pleše na polno sploh volilci,ki so nam to katastrofo izvolili.
Vajkim
23. 01. 2024 11.48
+0
Ali podpirate tudi vse ostale skupine v enaki meri kot zdravnike, pa povejte od kod denar cca 3 mil. letno
smuuki
23. 01. 2024 17.00
+0
Denarja je dovolj in preveč. Če ga nvo ji dobijo na lepe oči 9 mio kje je problem? Samo ta denar namesto uličnim postopačem zdravnikom so prezadovoljni
smuuki
23. 01. 2024 17.04
+4
Plačati iz proračuna tisto kar je treba in ukiniti nepotrebne stroške kar nvo ji zagotovo so bo mir in ljudje zadovoljni. Ta denar ki manjka je bil s strani vlade na silo odvzet in podeljen ulični gverili. To je razlog za nezadovoljstvo in revolt. A vi to prvič slišite? A vi podpirate deljenje uličnim postopačem v Ljubljani?
zdravilozavse
23. 01. 2024 08.46
+1
Je pa tako,država si je sama skopala luknjo.Predvsem PV je obilno prispeval k temu.Velikodušno je ponujal sodnikom in tožilcem,razmetaval za nevladne organizacije,poviševal plače politikom in logično je,da so svoje lončke dodali tudi ostali deli JS.Vsak se sklicuje na odgovornost in zahtevnost pri svojem delu,kar je nesprejemljivo in ne pelje nikamor.Sodniki,tožilci trdijo,da so podplačani za svoje delo?Zdravniki trdijo,da so premalo plačani za opravljeno delo?Šolniki trdijo,da so za svoje delo premalo plačani?Pri nikomer od navedenih pa ni moč izmeriti učinka.Zdaj pa realnost;sodniki delajo kolikor delajo ob vseh ugodnostih učinek je vprašljiv,ni pa dvoma,da jih za delovanje države potrebujemo tako kot zdravnike in učitelje.Brez zdravnikov tudi država in zdravstvo ne funkcionira,v končni fazi pa tudi šolniki so tisti,ki so zadolženi za izobraževanje tako sodnikov kot zdravnikov.Ukinit vse te panožne pogodbe in kolektivne pogodbe,posodobiti ZDR in v ZDR enotno urediti plačna razmerja ter določiti dodatke,potem bodo vsa ta izsiljevanja posameznih skupin odpadla.Dokler pa bo vsaka skupina po svoje uveljavljala pogoje plačila in dodatkov,pa bomo imeli nered na vseh področjih.
DSS
23. 01. 2024 08.40
+6
Kera čistilka ma 20 na uro....ne se smešit....še 10 nima
smuuki
23. 01. 2024 08.48
-1
V Italiji že desetletja min 10 na uro plus žepnina. Pol primorskih žena hodi "fašistom" pucat stanovanja. Nobena manj kot 10 na uro.
Majda Jeras
23. 01. 2024 08.36
+5
ta ubogi zdravnik ki ima za delo in pripravljenost na delo isto tarifo bi moral iti za snažilko in bi oddelal 400 ur na mesec potem bi mu zares lahko dali 20 evrov na uro
nopino
23. 01. 2024 08.33
+10
Voduškova (dr): mi fidesovci!!!!. A niso več zdravniki, kar naenkrat so ratali FIDESOVCI. Od sedaj niso več: g. doktor temveč "g. fidesovs"
LesiSLO
23. 01. 2024 08.32
-3
10% zdravnikov je odšlo iz javnega sektorja. Kdaj bomo spoznali, da je stanje kritično?