Slovenija

'Velika večina zdravnikov ne zasluži 15.000 evrov bruto'

Ljubljana, 01. 06. 2010 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Fides od vlade zahteva umik predloga o zmanjšanju plačevanja dežurstev zdravnikov, minister Marušič odgovarja, da bo za finančno vzdržnost zdravstva treba storiti še več, v zraku pa je stavka celega javnega sektorja.

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES FOTO: Dare Čekeliš

V zdravniškem sindikatu Fides od vlade zahtevajo umik predloga o zmanjšanju plačevanja dežurstev v javnem sektorju, ker je do zdravniškega poklica diskriminatoren, je po današnji seji predsedstva sindikata pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. V torek bodo z odgovorom seznanili glavni odbor, ki se bo odločil o nadaljnjih ukrepih.

"Predsedstvo Fidesa sem seznanil s predlogi vlade. Moram reči, da so kolegi zgroženi nad odnosom vlade do zdravniškega poklica, posebej zato, ker vemo, da v Sloveniji manjka okoli 2000 zdravnikov," je pojasnil Kuštrin. Izpostavil je, da morajo zdravniki zaradi potreb bolnikov zagotavljati 24-urno zdravstveno varstvo, kar pa glede na njihovo maloštevilčnost lahko zagotavljajo le z nadurnim delom. "Noben zdravnik se razpisu nadurnega dela ne more odpovedati," opozarja.

Kakšni bodo nadaljnji ukrepi Fidesa v primeru, da vlada njihovi zahtevi ne bi ugodila, danes ni želel napovedati. "Stavke ne izključujem, imamo pa tudi mnogo drugih možnih ukrepov. A bi bilo naštevanje možnosti zdaj prejudiciranje odločitve glavnega odbora sindikata. Lahko pa povem, da so zdravniki tako zgroženi nad tem diskriminatornim odnosom vlade, da bi lahko delo - če bi tako hoteli - zaustavili že jutri," pravi Kuštrin.

Upa, da bodo Fidesu solidarnost pokazali tudi ostali sindikati javnega sektorja, v nasprotnem primeru bodo po njegovih napovedih vseeno "akcije peljali sami naprej". Sicer pa podpore ostalih sindikatov javnega sektorja glede na pretekle izkušnje ne pričakuje.

Fides podprl tudi preostali javni sektor

Popoldne pa se je sešel tudi stavkovni odbor 19 sindikatov javnega sektora. Predsednik odbora Dušan Miščević je povedal, da odbor podpira Fides pri zahtevi do vlade, hkrati pa je dodal, da od vlade zahtevajo, da vlada spreminja člene zakonov, ki niso usklajeni z pogajalsko skupino sindikatov javnega sektorja. Zato so vlado tudi javno pozvali vlado, naj vse sporne spremembe členov umakne iz zakonodajne procedure in nadaljuje pogajanja. Naslednja seja stavkovnega odbora bo v sredo, do takrat pa bodo spremljali razmere in se nanje takrat primerno odzvali.

'Velika večina zdravnikov z dežurstvi nima 15.000 evrov bruto plače'

Operacija
Operacija FOTO: POP TV

Vodja sindikatov v zdravstvu v okviru Pergama Matija Cevc je poudaril, da pri dežurni službi ne gre le za zdravnike, ampak v velikem delu tudi za zdravstveno nego in denimo v primeru ljubljanskega kliničnega centra za tehnične službe. Tudi ti bodo zaradi sprememb prizadeti, pri čemer jih na delo razporeja delodajalec.

Cevc je poudaril, da velika večina zdravnikov, ki dežura, nima 15.000 evrov mesečne bruto plače, ampak so plače okrog 3000, 3500 evrov bruto. Tu gre po njegovih besedah za populističen pristop, ki je nevaren, saj na nek način prizadene avtoriteto in pomen zdravniške službe in zdravstva na splošno. Za primer je Cevc navedel tudi svojo plačo: kot zdravnik internist po 35 letih delovne dobe z vsemi napredovanji dobi 3400 evrov bruto mesečno.

Marušič: Treba bo storiti še več

Zdravstveni minister Dorjan Marušič pa opozarja, da je zdravstvena blagajna v minusu, za zagotavljanje finančne vzdržnosti pa bo treba vpeljati čisto vse možne ukrepe. Če se bodo kolegi zdravniki odločili za stavko zaradi nasprotovanja znižanju plačila dežurstev, bo to njihova osebna presoja. Odločitev o današnjem pozivu Fidesa bo po njegovih besedah sprejela vlada, sam pa bo pri razpravi sodeloval. Opozarja pa, da ima tudi z upoštevanjem prihrankov, ki naj bi jih dosegli z znižanjem plačevanja dežurstev – privarčevali naj bi 20 milijonov evrov letno – zdravstvena blagajna še vedno primanjkljaj.

Dorjan Marušič
Dorjan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Spomnil je, da je ukrep znižanja vrednotenja dežurstev v zdravstvu za 33 odstotkov eden izmed ukrepov, ki jih je podedoval ob nastopu ministrske funkcije. Stroške dežurstev je po njegovem mogoče zmanjšati le preko zakona. Druga dva ukrepa, s katerimi naj bi delno razbremenili zdravstveno blagajno, sta še skrajševanje ležalnih dob v bolnišnicah in zmanjševanje sredstev za terciarno dejavnost. "V zagotavljanje finančne vzdržnosti sistema bo treba vpeljati čisto vse ukrepe, sam imam svoj seznam. V kolikor bomo z izvajalci našli še dodatne ukrepe, jih bom preučil. Aktivno smo se lotili tudi področja zdravil, vendar tu ukrepi ne bodo tako hitri. Kljub temu pričakujem, da bi do konca leta lahko privarčevali določena sredstva."

Vlada niža dežurstva

Vlada je na četrtkovi seji določila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga bo posredovala v DZ za obravnavo po skrajšanem postopku. V predlog so vključene tudi določbe o znižanju položajnega dodatka in dodatkov za dežurstvo, ki s sindikati javnega sektorja niso usklajene.

Vlada tako kljub nestrinjanju sindikatov predlaga drugačno osnovo za obračun izplačila v času dežurstva in znižanje dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času v času dežurstva za 50 odstotkov. Pri dežurstvih vlada namreč ugotavlja, da zlasti na področju zdravstva prihaja do nesorazmerno visokih izplačil v času dežurstva glede na plačilo dela v rednem delovnem času, kjer je intenzivnost delovnih obremenitev višja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
16. 08. 2010 02.08
Bruto izplačane plače v javnem zdravstvu so znašale junija letos 63,2 milijona evrov, junija 2008 pa 50,8 milijona evrov bruto. Tako pravi statistika AJPES-a. V članku piše "... kolegi zgroženi nad odnosom vlade do zdravniškega poklica ...". Glede na zgornje zneske (12 mio mesečno več kot pred dvema letoma - koliko je potem to na leto?) - zakaj zgroženost?
Frane Šajn
01. 07. 2010 09.09
A da ne zaslužjo vsi 15 000€ brutto, ja dajmo dežurat dokler je cajt pa kaj vam je lenuščki. Moja baba hodi celo leto v kšiht pa ne dobi te cifre , ma tud do 40 nadur kak mesec ma ne za dnar je lahko fraj pa ne 50% več in ne kadar hoče.
d888
08. 06. 2010 19.48
velik problem sprivatiziranega zdravstva je da kmalu vecina ljudi ne bo imela denarja niti za sistematicen pregled kaj sele operacijo lep primer so ZDA
andr12345
08. 06. 2010 19.40
Rešitev bi bila popolna privatizacija zdravstva. Potem bi dobro premislili preden bi komentirali take, že tako neprofesionalne članke. Zdravja in dostopa da zdravnikov ne bi imeli za nekaj samoumevnega. Zdravnike bi veliko bolj cenili, saj bi se morali odločiti med npr. nakupom novega avta ali pa operacijo srce. Zdravniki bi bili bolj zadovoljni- imeli bi boljše plače. In ljudje bi se začeli zavedati kako pomembno je zdravje. Veliko bi vas shujšalo, nehalo piti in kaditi. Vaši možgani bi delovali bolje in neumnih komentarjeev ki jih pišete ne bi bilo več.
Gojcic
02. 06. 2010 21.59
Edini resitvi sta: 1. Znizat place zdravnikom za 20% ali 2. Odpustiti vecino njih ter jih nadomestiti z boljso in cenejso tujo delovno silo Zdravniki pri nas so zelo zelo slabi! Seveda ne vsi. Tisti, ki je znanstveno podkovan je ponavadi nehuman po srcu, tisti ki je human in zna z ljudmi pa ponavadi ni strkovno dobro podkovan. Vecinoma se pa zdravniki pri nas NOSIJO zelo visoko in mislijo da so nekaj vec. Jah do pred kratkim smo v Slo imeli le eno fakulteto za medicino, kar je predstavljalo veliko omejitev za vpis na fakulteto. Gor so prisli vecinoma piflarji z gimnazije, LJ elita in tisti ki so imeli veze in nekaj malega kvalitetnih ljudi. Se enkrat niso vsi zdravniki slabi, jih je pa sigurno vec kot pol!!
slostrong
02. 06. 2010 18.21
Nad nekaterim izjavam sem zgrožen. Zdej ne vem a res sami s 5. razredov OŠ pište na ta forum, al je to plod razmer v vasih družinah in razočaranosti nad samimi seboj. Nekateri govorite kot da so zdravniki krivi, da so ljudje bolni. Sej mi zdravnikov ne potrebujemo,če bo država s šparanjem dosegla to kar si večina nas želi, da bodo vsi Slovenci zdravi, potem naj odpusti zdravnike iz sistema, pa dejmo zaposlit veterinarje, mesarje(če je ze vsak lahko kirurg), pa čistilke,....Pa bomo potem vidl, kako bo z zdravjem. Treba je znižat dežurstva zdravnikom, ki so na oddelkih, ki ponoči nimajo nobenega dela, in pa zdravnikom, ki na urgentnih oddelkih cele noči delajo, dvignit, zaradi mene tut 1000€ na dežurstvo, ker te si to res zaslužjo.
dolzvlado115
02. 06. 2010 15.04
kar se mene tiče imajo živinozdravniki že dolgo večji ugled.če lahko našemu zdravstvu sploh pripišeš kakšen ugled. da le nebi rabil kakšnih njihovih uslug.TAKRAT BO VSE V BOŽJIH ROKAH.
Buena Vita
02. 06. 2010 14.59
kot pravi večina,,,je res,,zdravstvo je na podgani,ne na psu
Buena Vita
02. 06. 2010 14.56
poglejmo,je res ali ne
papez46
02. 06. 2010 10.56
1. Zdravstvo je del JAVNEGA SEKTORJA 2. Zdravniki so torej JAVNI USLUŽBENCI 3. Zdravstvo se financira iz prispevkov delavcev, upokojencev - skratka z JAVNIM DENARJEM 4. Cena dela zdravnika in vseh ostalih delavcev v zdravstvu mora biti določena. 5. Določena mora biti tako, da jo sistem lahko krije. 6. Če se kdo od JAVNIH USLUŽBENCEV NE STRINJA z določeno ceno dela - lahko kadar koli izstopi iz sistema in začne pot SAMOSTOJNO. Zdravniški polkic je sicer res specifika, vendar se je vsak sam odločil, da bo "zdravnik". Z vsem lepim in slabim, kar pač neko delo prinaša. Da o Hipokratu sploh ne pišem. Kdor pa je Hipokrata zamenjal z € - nima v zdravstvu kaj iskati. Če je KRIZA in recesija za celotno državo, potem MORAJO DEL varčevanja prispevati tudi zdravniki. Žal. Na izsiljevanja zdravniškega CEHA, kot davkoplačevalec NE PRISTAJAM. KAKŠNA STAVKA GOSPODJE? Ne želite si stavke NAS DAVKOPLAČEVALCEV, ki polnimo vse možne zdravstvene in zavarovalniške BLAGAJNE. KAJTI, KO BOMO STAVKALI MI IN NE BOMO VEČ PLAČEVALI V RAZNE BLAGAJNE - BOSTE ITAK BREZ PLAČ, DELOVNIH MEST IN VAM SPLOH NE BO TREBA VEČ DEŽURATI.
tilus@email.si
02. 06. 2010 09.44
Gospod Kuštrin, če berete te komentarje potem vidite kaj si ljudje mislimo o vaši kasti. Vedite, da če toliko ljudi ima tako slabo mnenje o vas, potem je v resnici nekaj narobe. Trdite, da je samo nekaj takšnih zdravnikov, ki imajo tako visoke plače. Zakaj pa potem zaradi tistih nekaj zganjate tak kraval? Med tistimi nekaj pa je še kakšen, ki je upravičen do takšne plače. Ostale, ki pa s spanjem zaslužijo takšne zneske je pa treba sankcionirati in to pričakujemo od vas. Ne bodite tako vzvišeni!.
cirenij
02. 06. 2010 09.25
Vseh zdravnikov res ne smemo metat v isti koš. Pri mojem osebnem ne čakam dolgo, ker delo razporedi. Vzame si čas za pogovor. Če ga potrebujem, ga pokličem po telefonu. Pa niti pod razno ne zasluži astronomskih zneskov. Ker ni v kasti privilegirancev, kot je visok procent Slovencev na vseh razno raznih področjih.
sannja5
02. 06. 2010 08.33
@Dharma: Dobro si napisal. Drugače tudi jaz poznam razmere v zdravstvu in v šolstvu. veliko jih gara za zajamčeno plačo, res gara, tu štej medicinke po bolnicah, kuharice, snažilke, vestne zdravnike in dobre učitelje. Imaš pa kup voluharjev, ki hodijo dobesedno izžemat sistem, med šihtom na kosila, kavice, prosti izhodi, vse za bajno plačo. Tako da javnega sektorja ne gre posploševat, treba je vzet iz njega zdravo jedro in zaustavit kršitve ter zlorabe.
strogoff
02. 06. 2010 08.31
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _
dule100
02. 06. 2010 08.27
Resnica je ta, da velika večina zdravnikov, glede na svoje kvalitete in znanje, zasluži preveč !
gogagoga
02. 06. 2010 08.09
pa ne 1.500€ bruto, halo, kaj ste normalni??? za 2 dni?? pa še ni dovolj??!! le v kup, le vkup uboga gmajna!! revolucija!!!
gogagoga
02. 06. 2010 07.36
nufi01.06.2010, 22:51 sem delal v zdravstvu. vem kako je postavljen sistem. -vem, da dohtarja ne smeš zbudit ponoči, četudi imaš reanimacijio v intenzivni negi -vem, da je šel predstojnik klinike domov na kosilo med nedeljskim dežurstvom in na tablo napisal svojo cifro, da ga pokličemo, če ga bomo rabili. lepo prosim, vsi vemo, da gre ob oživljanju za sekunde... -vem, da so dohtarje non stop obiskovali predstavniki firm, ki izdelujejo zdravila (zastonj najbrž ne) -vem, da kljub dolgoletnim študijem in ne vem kakim specializacijam NE ZNAJO niti pravilno oživljati in intubirati pacienta -vem, da smo v kleti imeli ne vem kako diagnostično napravo za tedanjih 20.000 DEM, ki je nikoli niso uporabili (je pa dohtar vtaknil provizijo v žep) in na koncu: dokler bodo na medicinsko fakulteto sprejemali samo odličnjake, sinčke in hčerkice dohtarjev, bomo pač v tej državi imeli samo 1/3 zdravnikov (strokovnjakov, ki bodo s srcem opravljali svoj poklic) in pa 2/3 dohtarjev - šalabajzarjev.
Buena Vita
02. 06. 2010 07.34
nerazzuri tisti ki štejejo so že v tujini,pr nas so v glavnem manipulanti uvoženi iz vzhodnih držav,,
LaStellaRossa
02. 06. 2010 07.29
VSA ČAST tistim zdravnikom, ki REŠUJEJO ŽIVLJENJA. In vsa čast vsem ostalim, kihodijo v službo in prejemajo takšne zneske. In potem je minimalna plača 600 Euro za fizikalce problem konkurenčnosti Slovenije v svetovnem gospodarskem smislu? PRAV je, da DOBRO PLAČAMO tiste, ki so experti...vsem ostalim zdravnikom pa...IMATE EVROPSKI TRG DELA...če ste sposobni pa pojdite v tujino !
cirenij
02. 06. 2010 07.17
Morali bi ločit zdravnike, ki v času dežurstva opravljajo težke operacije in tiste, ki v glavnem prespijo. Plačano dežurstvo po delu. Njihov predsednik sindikata se pa na žalost obnaša pred kamerami agresivno in porogljivo, res kot veliki, nedotakljivi Bog. Če je vlada pametna, naj sprejme zakonodajo(saj dogovor z njim ni možen), zdravniki pa naj stavkajo. Samo naj tudi prevzamejo odgovornost za morebitne zdravstvene zaplete in podaljšanje čakalnih vrst.