Slovenija

Zdravniška zbornica in vlada se nista dogovorili o aneksu, ki bi zadovoljil zahteve družinskih zdravnikov

Ljubljana, 06. 05. 2019 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
16

Arbitraža med podpisniki splošnega dogovora o aneksu k splošnemu dogovoru ni bila v celoti uspešna, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Vlada bi o aneksu po napovedih ministra Aleša Šabedra lahko odločala 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov.
Vlada bi o aneksu po napovedih ministra Aleša Šabedra lahko odločala 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. FOTO: Aljoša Kravanja

Arbitraža med podpisniki splošnega dogovora o aneksu k splošnemu dogovoru ni bila v celoti uspešna, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dogovora o tem danes ni uspelo doseči.

Odločitev o aneksu bo tako sprejela v vlada v sredini meseca, so po arbitraži sporočili z ministrstva. Že po zadnjem srečanju s koordinativnim telesom družinske medicine je minister za zdravje Aleš Šabeder napovedal, da bi to lahko bilo 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij, odpovedni rok pa se jim izteče konec meseca.

Če aneks ne bo potrjen, bodo celjski zdravniki naslednji dan podali odpovedi

Do takrat ministrstvu dajejo čas tudi celjski zdravniki, ki so sicer na podlagi obljube Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi. Če aneks do 31. maja ne bo potrjen, so zdravniki napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi. Pred časom so kolektivne odpovedi z junijem napovedali tudi mariborski in ptujski zdravniki.

Zdravniki med drugim zahtevajo postavitev meje za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarinah, kot je sicer meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum. Splošni dogovor za letošnje leto je mejo za odklanjanje novih bolnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo prag obremenitve.

Predlog o 1895 glavarinskih količnikih je že konec aprila zavrnil tudi upravni odbor ZZZS. Ob tem je ocenil, da je to neuresničljiv cilj, za katerega bi potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je predlagal, da se pri opredeljevanju tako v preteklih letih upošteva obremenitev državnega povprečja in da bi nove bolnike sprejemali najmanj obremenjeni zdravniki, kar so predstavniki ZZZS danes na arbitraži tudi pojasnili ostalim partnerjem v zdravstvu.

Na arbitraži so se dopoldan sestali predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zdravniške zbornice, združenja zdravstvenih zavodov, lekarniške zbornice, skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, skupnosti socialnih zavodov in skupnosti organizacij za usposabljanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
06. 05. 2019 18.36
+5
Sploh ne Vem zakaj se minister pogovarja z njimi, če jim kej ne paše pa naj gredo. Če so res tako veliki strokovnjaki jim nove službe ne bo težko najti, če pa niso bodo pa kr naenkrat eksistenčni problemi za marsikoga. Veljalo bo prej drugo kot pa prvo.
pravica5
07. 05. 2019 07.51
-1
in kaj bo narod? tisti z malho dnarja bodo šli itak privat,
brezvode
06. 05. 2019 18.14
+7
Ja ja moj zdravnik je na zasluženem dopustu že cel teden in nič ga ne pogrešam, ne me basat 1500 ali 1800 pacientov na zdravnika saj nismo vsi naenkrat bolni kaj toliko jamrajo naj bolj delajo, ko si je treba vsake praznike zapolnit z dopustom pa ni nič narobe.
igy02
06. 05. 2019 17.28
+6
Ideologija nas bo pokopala. Smo verjetno največji ujetnik ideologije v Evropi. Katere, vam je verjetno jasno. Brez vsedržavnega konsenza vseh strank in zdravnikov, ne bo šlo. Seveda pomeni pametno vključitev koncesionarjev. Kar talajte minuse, vam bo lažje. Boljše pa ne.
Julijann
06. 05. 2019 17.24
+22
Prejsnja vlada se je drla...zdravstvo bo javno in kvalitetno, sedanja ponavlja isto kot papiga....zdravstva pa je vse manj javnega in kvalitetnega...kaj gre potem narobe?
nogutsnoglorry
06. 05. 2019 17.18
+21
dokler ne bomo počistili tam zgoraj kjer se dnar odteka, ne bomo mel za navadne zdravnike, in vedno slabše bo
oježeš
06. 05. 2019 17.08
+11
Na, a zdaj smo državljani postali že glavarinski količnik?
migi
06. 05. 2019 17.29
+12
Me prav zanima kakšni pridevnik dobimo naslednjič.....glede na videno in slišano....namesto pokojnin - strihnin!!!!
smajser1
06. 05. 2019 17.04
+17
Ma nagnat vse, ki izsiljujejo in so dali odpoved!
nogutsnoglorry
06. 05. 2019 17.16
-6
ja samo pol boš pa čakal 2 leti, da ti bo zdravnik naklofen predpisal, ker te boli živec
smajser1
07. 05. 2019 14.50
.. si smesn... hehe...sem cakal na specialisticni pregled 1 leto 5 mesecev in 13 dni... za pet minut in odgovorom pri nas ste zakljucili... bom tudi orezivel brez naklofena, ce ne pa grem v sosednjo avstrijo na crnem trgu se vse dobi pa se vrst ni...