Slovenija
Oglas

Zdravo in rodovitno sadno drevje

Ljubljana, 05. 02. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zimski čas je idealno obdobje za obrezovanje sadnega drevja in ponuja več prednosti. Obrezovanje je lažje, ker na drevju ni sadja in listja pa tudi tveganje za razvoj škodljivcev in bolezni je manjše.

Oblikovanje in odstranjevanje vej izboljša videz in omogoča boljšo osvetlitev v notranjost drevesa. Prispeva k zdravju, pravilni rasti in boljšemu pridelku. Obrezovanje spodbuja rast novih poganjkov in cvetnih brstov, izboljša se velikost in kakovost plodov, ker so krošnje zračne pa se olajša tudi obiranje.

Kdaj se lotimo obrezovanja

Najboljši čas za obrezovanje sadnega drevja je odvisno od sorte. Jablane in hruško se obrezuje pozimi, ko so drevesa v fazi mirovanja. Idealno obdobje je od sredine ali pozne jeseni do zgodnje pomladi, še preden se začnejo brsti in cvetovi razvijati. Izogibajte se obrezovanju v času zmrzali ali padavin, da se drevo ne poškoduje. Koščičasto sadje kot so marelica, češnja, sliva in druge, se obrezuje tekom rasti, se pravi spomladi in poleti.

Uporabite ustrezno orodje

Uporabite obrezovalne škarje, žage ali električne obrezovalnike, da se izognete poškodbam drevesa. Orodje pred vsako uporabo dezinficirajte, da preprečite prenos bolezni z enega drevesa na drugega. Pred rezom preverite, da so rezila ostra in nudijo brezhiben rez. Po obrezovanju zaščitite rezane površine s smolo, da preprečite vdor bolezni ali škodljivcev.

GARDENA Vrtne škarje ExpertCut zagotavljajo največjo natančnost pri vsakem rezu. Škarje z mimoreznimi rezili zagotavljajo čiste in natančne rezultate, zlasti pri rezanju mladih poganjkov, svežega lesa in zelenih rastlin in so primerne za obrezovanje sadnega drevja.

GARDENA ExpertCut imajo posebna, izjemno trpežna kaljena rezila, ki omogočajo čist rez in preprečijo poškodbe.
GARDENA ExpertCut imajo posebna, izjemno trpežna kaljena rezila, ki omogočajo čist rez in preprečijo poškodbe. FOTO: Arhiv ponudnika

Ko režemo debelejše veje, se je dobro za stabilnost postaviti z nogami v širini ramen, da se med rezanjem ohrani ravnotežje in nadzor. Pred rezom primite vejo z eno roko, da jo stabilizirate za bolj nadzorovan rez. Pri delu pazite na dlani in prste in ne silite škarij skozi veje; naj orodje opravi delo.

GARDENA Škarje AssistCut so idealno orodje za udobno rezanje vej z največjim premerom rezanja 25 mm. Baterijske škarje s senzorjem, zagotovijo dodatno moč pri rezanju debelejših vej takoj, ko zaznajo upor. Pri napolnjeni bateriji vam škarje AssistCut omogočijo kar 1.400 rezov. Natančno brušena rezila iz nerjavnega jekla izdelana v Nemčiji omogočajo natančne reze za zaščito rastlin, škarje pa se poponoma napolnijo le v 100 minutah s priloženim USB-C kablom.

GARDENA Škarje AssistCut vam s pomočjo baterije nudijo podporo pri rezanju debelejših vej.
GARDENA Škarje AssistCut vam s pomočjo baterije nudijo podporo pri rezanju debelejših vej. FOTO: Arhiv ponudnika

Odstranite bolne in poškodovane veje

Odstranjevanje bolnih, poškodovanih ali mrtvih vej je nujno opravilo, ki pomaga preprečiti širjenje bolezni in škodljivcev, ki bi lahko prezimili na drevesu. Najprej začnite z odstranjevanjem mrtvih ali poškodovanih vej, katere odrežite vse do zdravega tkiva. Pri večjih vejah je potrebna pri rezu pozornost, saj se lahko pri uporabi neustreznega orodja veja pod težo predčasno odlomi in poškoduje zdrave dele ter lubje. Odstranite preveč goste ali prekrižane veje, da omogočite boljšo osvetlitev in zračnost.

GARDENA Škarje za veje SlimCut z natančno brušenim rezilom so primerne za obrezovanje v drevesnih krošnjah in odstranjevanje gostega podrastja pri tleh. Odlikuje jih zaščita proti sprijemanju, zato veje odrežejo natančno in brezhibno.

GARDENA SlimCut so primerne za obrezovanje grmičevja ali vej v krošnjah dreves, ter redčenje gostega podrastja.
GARDENA SlimCut so primerne za obrezovanje grmičevja ali vej v krošnjah dreves, ter redčenje gostega podrastja. FOTO: Arhiv ponudnika

Oblikujte krošnjo

Odstranite odvečne veje, ki rastejo navznoter, se križajo ali silijo navzven. Bodite natančni pri obrezovanju in se izogibajte prekomernemu odstranjevanju vej, saj lahko to oslabi drevo. Vse navpično rastoče poganjke odstranimo, da bo krošnja bolj zračna.

GARDENA Škarje za veje in grmovje StarCut 160 plus s skupno dolžino 3,5 metra ponujajo varno obrezovanje vej visoko v krošnjah dreves kar s tal, brez uporabe lestve. Nastavljiv kot rezanja, kavelj za odstranjevanje vej, robousten prenosni mehanizem in izjemna rezila so le nekatere posebnosti, ki poskrbijo za preprosto delo.

GARDENA StarCut ponujajo izjemno udobje in varno obrezovanju debelejših vej s tal.
GARDENA StarCut ponujajo izjemno udobje in varno obrezovanju debelejših vej s tal. FOTO: Arhiv ponudnika

Zimsko obrezovanje je ključno za dolgoročno zdravje in produktivnost sadnega drevja. S pravilnim pristopom in osnovnim razumevanjem procesa boste lahko uživali v obilju okusnih plodov in čudovitem videzu svojega sadnega drevja.


Naročnik oglasne vsebine je Husqvarna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3