Slovenija

Zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti

Ljutomer, 05. 06. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
21

Končnih ugotovitev strokovnega nadzora in postopka zdravstvene inšpekcije nad delom v Domu starejših občanov Ljutomer še ni, je pa zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti in odredila njihovo odpravo. Zbornica zdravstvene in babiške nege pa bo pred pripravo poročila o strokovnem nadzoru ta mesec opravila še en obisk v domu.

V domu je med epidemijo prišlo do večjega izbruha okužb z novim koronavirusom, ki so ga le s težavo zatrli. V javnost so prihajala poročila o domnevno neustreznih ravnanjih vodstva doma in razhajanjih z osebjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je domu priskočilo na pomoč pri skrbi za obolele.

Zdravstevna inšpekcija je v DSO LJutomer odkrila nepravilnosti in odredila njihovo odpravo.
Zdravstevna inšpekcija je v DSO LJutomer odkrila nepravilnosti in odredila njihovo odpravo. FOTO: Bobo

Minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta konec aprila javnost obvestila o strokovnem nadzoru v domu ter o nadzorih zdravstvene in socialne inšpekcije. V domu sicer potekata dva nadzora, saj so na inšpektoratu za delo ugotovili, da socialna inšpekcija, ki deluje v okviru inšpektorata za delo, nima pravne podlage za uvedbo nadzora.

Zdravstveni inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem določb zakonodaje, ki ureja področje nalezljivih bolezni. Kot so pojasnili, so ugotovili neskladnosti pri zagotavljanju minimalnih tehničnih pogojev za izvajanje programa, saj so se pri delu križali čisti in nečisti postopki in poti na oddelkih, v kuhinji, garderobi in skladiščih.

Iz DSO Ljutomer so sporočili, da so tako zaposleni kot vodstvo dosledno upoštevali vsa priporočila in navodila s strani inšpektorja, kar je tudi razvidno iz zapisnika o inšpekcijskem pregledu z dne 29. maja 2020, kjer je zapisano, da so bili vsi ukrepi realizirani. S tem smo v domu okrepili naš sistem obvladovanja tudi tako zahtevnih okužb, kot je covid-19. Kot pravijo, je inšpektor v poročilu zapisal: "V predmetni zadevi ni razlogov za nadaljevanje upravnega postopka in se le ta v skladu z 28. členom ZIN zaključi z zapisom na ta zapisnik." Kot so prepričani, gre za zlonameren poskus diskreditacije vodstva in zaposlenih v DSO Ljutomer s strani lokalne politike.

Nepravilnosti so ugotovili pri ravnanju z bolniškim perilom, prezračevanju prostorov, transportu umrlih in zagotavljanju tehničnih pogojev za izolacijo, to je vzpostavitvi treh con. Neskladnosti so ugotovili tudi pri izvajanju programa v delu, ki se nanaša na čiščenje, razkuževanje in ravnanje z odpadki, ter pri izvajanju izolacije, saj osebje ni bilo ločeno glede na to, ali delajo z obolelimi ali zdravimi oskrbovanci.

"Osebje na začetku epidemije ni imelo dovolj osebne varovalne opreme, ta se je nepravilno uporabljala, uporaba ni bila nadzorovana. Program usposabljanja zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih je bil pomanjkljiv, osebje pa ni bilo usposobljeno za pravilno uporabo osebne zaščitne varovalne opreme ter o pomenu ločevanja čistih in nečistih postopkov in poti. Standardni higienski ukrepi in higiena rok se niso dosledno izvajali," so ugotovili v inšpekciji.

Zavezancu so zato inšpektorji odredili odpravo neskladnosti, v nadaljevanju postopka pa bodo preverili izvedbo.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije je sklep o začetku strokovnega nadzora v domu izdala 28. aprila. Kot je pojasnila predsednica zbornice Monika Ažman, so se z odgovornimi v domu in drugimi zdravstvenimi delavci pogovarjali 7. maja. Rok za posredovanje zahtevane dokumentacije so na prošnjo doma podaljšali do konca maja, drugi nadzorni obisk pa bo komisija izvedla ta mesec in potem izdala poročilo o končanem nadzoru.

Inšpektorat za delo oziroma njihova socialna inšpekcija na podlagi končnega poročila ugotavlja, da nima pravne podlage za uvedbo inšpekcijskega nadzora, saj so se razmere v domu že umirile, direktor in osebje pa so pri tem sodelovali ter spoštovali usmeritve in navodila za zajezitev okužbe, je pojasnil glavni inšpektor na inšpektoratu za delo Jadranko Grlić.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je aprila obiskal DSO Ljutomer.
Zdravstveni minister Tomaž Gantar je aprila obiskal DSO Ljutomer. FOTO: Posnetek zaslona

Ob tem je poudaril, da izvajanje zdravstvenih storitev in dejavnosti ni v njihovi pristojnosti, ampak to nadzoruje zdravstveni inšpektorat. Zato k slednjemu spadajo tudi ugotovitve zdravstvenih delavcev o nečistih površinah, slabi organizaciji in usposobljenosti osebja ter dvom, da bodo direktor ter vodja zdravstvene nege in oskrbe upoštevali navodila za izvajanje zdravstvene nege.

Sicer je bilo po Grlićevih navedbah v Ljutomeru več nadzorov, v zadnjem so izrekli ukrepe za uskladitev kadrovske strukture s standardi, ureditev organizacije dela in dopolnitev kadrovskih normativov, kar je direktor izpolnil. O kadrovskih standardih, ki ne zadoščajo potrebam, je socialna inšpekcija več deset let opozarjala ministrstvo, vendar opozoril niso upoštevali, je ob tem opozoril Grlić.

Enako neustrezno stanje v domskem varstvu je po Grlićevih besedah pri zdravstvenem kadru, za odobritev več kadra pa se je zadnja leta Skupnost socialnih zavodov Slovenije neuspešno pogajala z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Skupnost je celo vložila tožbo, na problematiko pa že nekaj let opozarjajo s protesti in zahtevami tudi sindikati delavcev v domskem varstvu.

Tudi če bi bili v času epidemije covida-19 v domu Ljutomer vsi na delovnih mestih, osebja ne bi bilo dovolj. Podobno je bilo v domovih v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer so prav tako imeli večji izbruh okužb. Opažanja interventnih zdravstvenih delavcev iz bolnišnice o stanju v domovih so z njihovega vidika lahko upravičena, ni pa to stalnica v domovih starejših, je še dodal Grlić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
05. 06. 2020 17.34
+4
Zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti, iz vsega NE BO NIČ, bo pa zguba časa in denarja!
EEgon
05. 06. 2020 15.09
+9
Zavnitev okuženih oskrbovancev DSO Ljutomer s strani bolnice Ptuj???
kr_en_moz
05. 06. 2020 14.29
-2
Saj neke ocene nam dajejo celo življenje, od šole pa naprej. V zdravstvu imamo vrste mladih ljudi, ki imajo še celo življenje pred sabo, pa ni denarja za zdravljenje. Tu se gre pa za ljudi, če bi jih že pozdravil čez dva dni ne bi vedli nič, dementnost. Žalostno, ampak smrt je del življenja. Ko 1x ne bom več doživljal in spremljal življenja okoli sebe, ne čakati na kovis19 ampak samo ozključite aparat. Zanimivo, pa da imamo manjšo smrtnost letos napram lani
periot22
05. 06. 2020 15.47
+4
Roninax
05. 06. 2020 12.04
+0
inspekcija je ugotovila nepravilnosti.... oni pa krivijo ministrstvo😂😂 prleki ko prleki
saj bo
05. 06. 2020 11.44
-5
A ne razumete, da vasih tarc imamo poln kufer! Ravno zaradi tega, niso uspeli dobiti nobenega zdravstvenega delavca, ki bi se izpostavil . Pisma medicinskih sester pa so Znidarsiceva in njene kolegice napisale same, res v srce segajoce besede. Keber je prostitut bil in ostal.
periot22
05. 06. 2020 15.48
+3
RamzesII
05. 06. 2020 11.39
+9
In potem se čudite reakciji zaposlenih v bolnišnici Ptuj, če bi klonili, bi sedaj gotovo bili v istem zosu.
Oliguma
05. 06. 2020 11.38
+15
Sem imel starega starša v DSO par let..neopisljivo. V 4 letih se je nabralo vsega sraja za eno knjigo. Poleg tega, da te spravijo še na beraško palico. Meni verjemite, da je veliko boljša varjanta britof.
BeGood
05. 06. 2020 11.37
+11
Največ zdaj nergajo svojci tistih umrlih oskrbovancev, ki se zanje v času pred epidemijo sploh niso zanimali, jih niso obiskovali, niti ne plačevali razlike v oskrbnini. Zdaj so zavohali možnost odškodnin in bodo rovarili v nedogled.
Bogdan Kranjc
05. 06. 2020 11.33
+3
zakaj gospod Keber ne razreši problema saj dobro služi.
matej1111
05. 06. 2020 11.30
-3
Kaj Marjanšek je že našel puško v kuruzi?! hahahahahah
kameltrajbar
05. 06. 2020 11.13
+19
ce slucajno prides v bolnico, mors vprasat, ce si na spisku.....
Prljavi prasek
05. 06. 2020 11.56
+9
Ne če imaš zvezdo si takoj na vrsti.. 😂
kameltrajbar
05. 06. 2020 11.10
+23
mi smo resevali zivljenja.... in polnili zepe.... vlada&co.... 😂
jg57
05. 06. 2020 11.02
+47
Zavnitev okuženih oskrbovancev DSO Ljutomer s strani bolnice Ptuj pa kao ni problem. Temu pa mediju ne posvečajo nobene pozornost, nobene tarče, nič.
AlternativeFacts
05. 06. 2020 11.11
+4
Mogoče pa so bili na "spisku za odstrel"? Saj veste na spisku, ki je povsem normalen....
mackon08
05. 06. 2020 11.35
+16
jg57 Ja samo to je bilo že po tem ko so v Ljutomeru delali po domače. Direktor bi zdavnaj moral leteti iz službe.
RamzesII
05. 06. 2020 11.40
+8
Če ne bi zavrnili, bi sedaj bili verjetno tudi sami predmet inšpekcijske preiskave, kdo ve kaj vse se je dogajalo v DSO v Ljutomeru.
matej1111
05. 06. 2020 11.01
-6
Tak, zdaj pa še levi fašisti samo mrtve ven potegnejo pa so zmagali. Včeraj so jih že vlačili po Tarči. Svašta. Da nimajo levi fašisti niti malo sramu.
periot22
05. 06. 2020 15.49
-2