Slovenija

Nova uredba: krajšanje čakalnih dob in bolj dostopni prvi pregledi

Ljubljana, 15. 02. 2024 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., M.V., STA, K.K.
Komentarji
100

Vlada je sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto, ki naslavlja potrebe pacientov. "Osredotoča na krajšanje čakalnih dob in izboljšuje dostopnost čakajočih do prvih pregledov specialistično-ambulantnih obravnav, z uvedbo ambulant specializantov družinske medicine in vzpostavitvijo novega standarda ambulante pa prinaša tudi večjo dostopnost do osebnega zdravnika," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Vlada je sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Uredba predstavlja ključni dokument ministrstva za zdravje, poudarja ministrstvo. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je povedala, da uredba določa, kaj in po kakšnih cenah se bo letos financiralo iz zdravstvene blagajne. Poudarila je, da je uredba pripravljena v sodelovanju z ZZZS in Združenjem zdravstvenih zavodov.

"Uredba poleg tega, da skrbi za stabilnost sistema in zagotavlja izvajanje programov, zasleduje tri cilje: dostopnost, vzdržnost in kakovost zdravstvenega sistema. Ukrepi so usmerjeni na tri področja: na primarno raven, da ima vsak pacient na razpolago osebnega zdravnika, na specialistično ambulatno dejavnost, v okviru katere zmanjšujemo število nedopustno čakajočih in na področje t.i. prospektivnih programov, kjer optimiziramo obseg programa," je povedala Prevolnik Ruplova.

Pri pripravi uredbe so upoštevali več kot 200 predlogov, ki so jih prejeli s strani Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Večja dostopnost do izbranega osebnega zdravnika

Uredba na primarni ravni naslavlja problem neopredeljenih in spodbuja večjo dostopnost do izbranega osebnega zdravnika. Med drugim se tega loteva z uvedbo 15 ambulant specializantov zadnjega letnika študija, ki bodo delovale pod enakimi pogoji kot ambulante specialistov družinske medicine. 

"To omogočamo s tem, da specializantom družinske medicine v zadnjem, četrtem letniku, ki že lahko opredeljujejo paciente, dajemo svoj tim. Ta je popolnoma enak tistemu, ki ga imajo specialisti družinske medicine. S tem jim nudimo enako kakovost dela in prostor. Verjamem, da bodo s tem specializanti motivirani, da opredeljujejo svoje paciente," je povedala ministrica. Na takšen način bi dostop do osebnega zdravnika omogočili tudi do 16.000 dodatnim ljudem. 

V uredbi predvidevajo tudi dodatna sredstva, ki jih na podlagi poziva lahko prejeme do 100 ambulant družinske medicine, ki se bodo odločile za dodatno opredeljevanje pacientov in nov standard dela, po katerem bo v tim vključena ena diplomirana medicinska sestra. "Z novim standardom ambulante želimo doseči celovito timsko obravnavo po protokolih za obravnavo bolnikov."

Ministrica za zdravje in direktorji zdravstvenih ustanov
Ministrica za zdravje in direktorji zdravstvenih ustanov FOTO: Luka Kotnik

Spodbude za večjo dostopnost do prvih pregledov

Glede ukrepov za zmanjšanje nedopustnega števila čakajočih in za skrajšanje povprečne dobe čakanja je dejala, da je ključen ukrep spodbujanje izvajanja prvih pregledov, kjer so za vsako specialnost določili minimalno število pregledov na osnovi podatkov iz preteklih let. "Prvi pregledi so tisti, ki pacientom omogočajo vstop v zdravstveni sistem."  Tako je v uredbi pri vsaki zdravstveni dejavnosti določeno najnižje število prvih pregledov, ki jih bo morala vsaka ambulanta opraviti v letošnjem letu. Za ginekologijo je predvideno najmanj 2100 pregledov, za infektologijo 4085, za okulistiko 2615, za ortopedijo pa 3254.

Ministrica sicer priznava, da je možno je, da se bodo v okviru tega sicer podaljšale čakalne dobe na ostale posege, kontrolne preglede in nadaljnje obravnave. "Ampak pomembno je, da vsak pacient čimprej pride do prvega pregleda. To je bistvenega pomena za hitro in učinkovito zdravljenje. V kolikor bo izvajalec doseg minimalno število prvih pregledov, bomo ceno prvih pregledov dvignili za 30 odstotkov."  Če zahtev ekipa ne bo dosegla, bodo izvajalcu odvzeli delež programa v višini deleža neopravljenega minimalnega števila prvih pregledov, vendar do največ 10 odstotkov.

Vzpostavitev sistema nedopustno čakajočih

Uredba uvaja nov način obravnave čakajočih, in sicer bo izračunan faktor relativno čakajočih oz. razmerje med dejanskim številom dni čakanja in najdaljšo dopustno čakalno dobo glede na stopnjo nujnosti. Na podlagi tega bo vzpostavljen seznam najdlje nedopustno čakajočih, oskrba pa bo najprej ponujena tistim, ki čakajo relativno najdlje glede na stopnjo nujnosti. Za obravnavo pacientov iz tega seznama bodo izvajalci tudi dodatno stimulirani.

Z uredbo se krepi tudi samostojnost direktorjev javnih zavodov pri upravljanju tistih programov, ki imajo vsaj enega nedopustno čakajočega. S tem jim ministrstvo izkazuje zaupanje, izvajalcem pa prepušča, da samostojno zastavijo program skrajševanja čakalnih vrst. Pri izvajanju teh programov bodo lahko uporabili ves razpoložljivi kader in ga nagradili v okviru zakonskih predpisov.

Zagotovitev večje dostopnosti nujne medicinske pomoči

V prihajajočem obdobju bo preoblikovana tudi mreža nujne medicinske pomoči, pravijo na ministrstvu. Z vzpostavitvijo satelitskih urgentnih centrov bodo akutno bolni prejeli hitrejšo oskrbo, po drugi strani pa na ta način razbremenjujemo urgentne centre, ki so namenjeni življenjsko ogroženim pacientom. Satelitski urgentni centri bodo kadrovsko in tehnično opremljeni za zagotavljanje hitre in kakovostne nujne obravnave pacientov bližje domu.

Z uredbo bo uveden tudi t. i. srečevalni sistem, s katerim zagotavljamo takojšnje, hitre odzive nujnih reševalnih vozil in hkrati razbremenjujemo dežurnega zdravnika, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom, v vozilu urgentnega zdravnika. S tem bo večja tudi njegova razpoložljivost v ambulanti.

Plačilo urgentne dejavnosti po realizaciji 

Uredba predvideva plačilo urgentne dejavnosti po realizaciji - torej vseh opravljenih storitev na urgenci. Plačilo po realizaciji je predvideno tudi za zobno protetiko in zobozdravstvo za otroke in mladino ter tudi vse druge zdravstvene storitve za otroke in mladostnike. Vse opravljene storitve bodo plačane tudi na področju gastroenterologije in celostne rehabilitacija za slepe in slabovidne.

Predvidena je širitev ambulant družinske medicine z 7,1 ekipo, pa tudi fizioterapije z dodatnimi 28 ekipami, dispanzerjev za mentalno zdravje z dodatnimi sedmimi ekipami, pri zobozdravstvu za odrasle pa je predvidena širitev z dodatnih 21,2 tima.

Na ministrstvu ob tem načrtujejo tudi merjenje efektivne obremenitve nosilcev zdravstvene dejavnosti s strani izvajalcev. Hkrati želijo vodstvom zdravstvenih zavodov omogočiti samostojnost pri izvajanju programov.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Bobo

Ministrstvo bo odločanje o tem, za kateri program lahko direktor sklepa podjemne pogodbe z lastnimi zdravstvenimi delavci, s sklepom preneslo na direktorje zavodov, ministrstvo pa bo v posebnem sklepu določilo kriterije, in sicer pozitivno poslovanje na programu in skrajševanje dobe čakanja oziroma števila nedopustno čakajočih. Programe, ki so v uredbi imenovani kot nacionalni prioritetni programi, bodo potrdili sveti zavodov.

Bodo pa na ministrstvu od vodstev zahtevali pripravo akcijskih načrtov za obvladovanje čakalnih vrst po posameznih oddelkih in izvajalcih.

Združenje zdravstvenih zavodov pozdravlja sprejem uredbe o programih storitev obveznega zavarovanja

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije pozdravljajo sprejem uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Še posebej podpirajo vključitev predlogov izvajalcev, ki se nanašajo na povečano dostopnost do osebnega zdravnika, je sporočilu za javnost poudarila v. d. direktorice združenja Tatjana Jevševar.

V združenju po njenih besedah podpirajo tudi izboljšano dostopnost na področju duševnega zdravja ter zmanjšanje čakalnih dob pri fizioterapiji. Na sekundarni ravni zdravstva pa podpirajo ukrepe za zmanjšanje čakalnih dob in povečanje dostopnosti, s poudarkom na večji realizaciji perspektivnih primerov.

"Izjemno nas veseli, da se začenja urejati tudi področje nujne medicinske pomoči na primarni ravni, kar bo razbremenilo preobremenjene urgentne centre v bolnišnicah," je poudarila Jevševarjeva. Z zadovoljstvom v združenju ugotavljajo tudi, da je ministrstvo v uredbo vključilo plačilo programa urgentnih centrov po realizaciji, kar je bila večkratna pobuda in opozorilo združenja.

Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so sporočili, da uredbe še ne morejo komentirati, saj z njeno vsebino še niso seznanjeni. Načeloma pa zavod pozdravlja vse ukrepe, ki krepijo javni zdravstveni sistem v Sloveniji in zagotavljajo boljšo dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni corone
16. 02. 2024 10.00
bla bla prazne obljube za 20 let nikoli nič od njih
crestor
16. 02. 2024 09.58
+1
To so drobtinice od vlade za naivno in butasto rajo, ki vse pozegna.
nopino
16. 02. 2024 09.42
+1
Familija Dimnik je tudi odprla zasebno kliniko. Javnosti sporočajo, da bodo storitve "PREDVSEM" samoplačniške. Napaka, pisati mora, da bodo zdravniške usluge "SAMO SAMOPLAČNIŠKE" in nikakor drugače. Namesto, da počasi uzpostavimo red v javnem zdravstvu istega s takšnimi "predvsem" samo poglabljamo. Dobili smo samo še eno pridobitniško točko za "dvoživke". Prav me interesira, ali ima Dimnik že pogodbo z ZZZS, za katere storitve in v kakšni višini. Golob ne uničuj javnega zdravstva, ne delaj to, kaj je delal tvoj odstopljeni zdravstveni minister, govoril je kako je treba reševati javno zdravstvo, delal je, in to zelo pridno v rušenju javnega zdravstva. Takoj blokirajte privatnikom in določenim koncesionarjem dostop do javne blagajne ZZZS.. In še nekaj, g. Jenul, ni zadosti odpoklic dovolenj za popoldansko delo samo strajkašem ker ko bodo prekinili stavko bodovolenje spet veljavno in bo dodatna legalizacija dela na črno. Zdravniki naj imajo na izbiro ali-ali brez ZZZS.
mackon08
16. 02. 2024 09.36
+0
Eni ste pametni, da boli. Pa predlagajte če tako vse veste.
trgft
16. 02. 2024 08.46
-2
Ste slišali, kaj od Goloba zdaj zahteva Jenull? Pozivajo vlado naj stavkajočim zdravnikom v času stavke ne izplača plač.
MladInPerspektiven
16. 02. 2024 09.50
-1
Kdor ne dela nima plače to bi bilo pravilno. Isto je pri privatniku če ne delaš ne dobiš plačano ali pa greš stran. To je pošteno.
zmerni pesimist
16. 02. 2024 08.08
gremnamorje
15. 02. 2024 21.26
+1
zgodbice. specializant v 4 letih 2 leti oddela po bolnisnicah in ukcjih. torej ponujate zdravnika, ki ga v 4 letih 2 leti ne bo. dejansko v casu klinicnega krozenja je le 1 dan v ambulanti, 4 dni na teden pa v ukc.
periot22
15. 02. 2024 21.26
+2
Prazno nakladanje!
Pika005
15. 02. 2024 19.42
-3
jutri_pa_res
15. 02. 2024 19.33
+10
Mene so v očesno ambulanto naročili za maj 2025. Pa saj ni čudno, v večini javnih ambulant je tako, da se pacienti naročajo recimo na pol ure, pa če je pregled v 15 min končan, se ekipa do naslednjega čoha po riti, ker je čakalnica prazna. Enako, če kakšen pacient odpove. Pri koncesionarju pa receptorka en dan prej preveri, ali boš prišel, pol šihta pa potem klicari paciente in jih prerazporeja, da napolni luknje...Čisto drugačno delo je tam...
jutri_pa_res
15. 02. 2024 19.38
+1
Pri zasebnem zobozdravniku so me od 10 terminov 8x telefonsko pozvali, ali lahko pridem (običajno) kako uro-dve prej. Enkrat sem pa recimo imel srečo pri koncesionarju, ki je imel sicer en mesec čakalno dobo, da so me poklicali za naslednji dan, ker je eden odpovedal.
Covid 19
15. 02. 2024 19.25
+3
A to piše na tik toku.. Vsak naj pritisne enega všečkota in zgodba končana. Bolje nikoli ne bo..
slayer2
15. 02. 2024 19.23
+2
Zadnji naj ugasne luč in zaklene za sabo!!!
Nelyy
15. 02. 2024 19.15
+3
Sami partizani, ki bi z dekretom, komando in nasiljem urejali čakalne vrste. Ja tem pa v r edu špila..
Tomy1
15. 02. 2024 19.15
+2
Pa vi se resnično norčujete iz nas državljanov ! Kakšna uredba , če vam dohtarji stavkajo ne nas je..bt!
ArkaMast
15. 02. 2024 19.10
+5
Še učiteljem 5.000 €. ... vsak dohtar gre čez šolo, državno.
txoxnxy
15. 02. 2024 19.07
+2
Kdaj bo pa časovnica.
Levcekk
15. 02. 2024 19.06
+2
Najbolje gre politiki/oblasti zloraba institucij.Med drugim so tako zoper mene zlorabili tudi zdravstvo,da bi me zastrahovali,ppgojevali in utišali.Tako so med drugim tako dolgo namerno v UKCL prelagali biopsijo transplantirane ledvice in postavitev diagnoze(skoraj 2 leti) ter zdravljenjem,da je prišlo do odpovedi.Vzporedno pa je politika/oblast in država zlorabila prav tako institucijo psihiatrijo,da bi me prikazali kot neveredostojnega hovorca oz.pricevalca ter bi me tako politika oz.država utisala.Za razliko od biopsije so mi diagnozo psihoza oz shizofrenija po transplantaciji ledvice postavili precej hitro,ker se nisem strinjal z obravnavo.Res pa je,da si politika oz.oblast in država že dolgo prizadeva,da bi me spravili ob pamet,ker se očitno preveč glasen,iskren in kritičen do politik istrahovanj ter zlorab institucij in drugih nečednih zadev politike.Glej moj Facebook Instagram Borut Zabret.
lokson
15. 02. 2024 19.02
+0
200 milijonov ste zagonili za zdravstveni eksperiment. Butale. Ko pa rečeš kakšno upravičeno čez vlado, pa kolesariat takoj v luft, komentar pa brisat.
mucki
15. 02. 2024 21.52
+1
Lažje bi bilo če bi se že na začetku vladanja znebili vseh gnilih jajc.
MaLi_BoG
15. 02. 2024 18.55
+7
Vsak človek ki uporablja vsaj malo kmečke pameti in zna razmišljati ve da te čakalne vrste so umetno narejene.Zadnje 4 vlade so delale nad tem da se javno zdravstvo čimbolj okrni in se presedla na privat zdravstvo ki bi ga upravljali več ali manj isti ljudje kot upravljajo sedaj javno zdravstvo,le da bi marže bile večje in seveda manj drobnogleda pod prste ker pač se ne bi več napajali iz javnega korita z denarjem nas davkoplačevalcev.Ambulante pa vsi vemo da so prazne.Čakalne vrste nabiti do konca da se čim več ljudi obrne na privat zdravljenje.S tem zmanjšajo stroške in posledično ta denar ostane njim in druga zadeva je da se rajo počasi po obrokih navaja na privat zdravstvo.Pika.Amen!
mentos12
15. 02. 2024 20.08
+3
To jaz že ves čas pravim.Čakalne vrste so umetno ustvarjene.To pa zato,da pacienti hodijo v privat ambulante na obravnave/seveda če nočejo čakat po več mesecev ali let/.
ZDENKO 1
15. 02. 2024 18.54
-1
Ta nesposobna ministrica misli, da če nekaj napise na wc papir, da bo proces deloval, malo morgen.