Slovenija

'Če v politiki še naprej ne bo posluha, ni mogoče izključiti niti stavke'

Ljubljana, 24. 07. 2021 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednica zbornice zdravstvene nege Monika Ažman opozarja, da v zdravstveni negi že zdaj manjka ogromno kadra in da dovolj varne in kakovostne zdravstvene nege ne bodo več mogli zagotavljati. Prav zato je zbornica pripravila predlog prenovljenih kadrovskih standardov, o katerih že tečejo pogovori z resornim ministrstvom. "Če v politiki še naprej ne bo primernega posluha za problematiko, ni mogoče izključiti niti stavke," je dejala.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so kot predstavniki stroke pripravili predlog kadrovskih standardov in normativov, preračunali so tudi, koliko denarja in dodatnega kadra bi v Sloveniji potrebovali za njihovo uresničitev. Pogovori z ministrstvom za zdravje na to temo potekajo. Nazadnje so se dogovorili, da bodo pripravili oceno, v kakšnem času bo treba ta kadrovski primanjkljaj zapolniti, je pojasnila Ažmanova.

Predsednica zbornice zdravstvene nege Monika Ažman opozarja, da v zdravstveni negi že zdaj manjka ogromno kadra in da dovolj varne in kakovostne zdravstvene nege ne bodo več mogli zagotavljati.
Predsednica zbornice zdravstvene nege Monika Ažman opozarja, da v zdravstveni negi že zdaj manjka ogromno kadra in da dovolj varne in kakovostne zdravstvene nege ne bodo več mogli zagotavljati. FOTO: Bobo

Predsednica zbornice opozarja na hudo podhranjenost zdravstvene nege v Sloveniji. Da je treba kadrovske standarde dvigniti, v zbornici in sindikatih opozarjajo že leta. Ob tem je Ažmanova spomnila, da skoraj 20 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi, ki so odšli, v zdravstvenih zavodih niso nadomestili, a vseeno dobijo plačilo od ZZZS za te kadre.

"Že zadnjih 30 let razpravljamo o tem, ali v Sloveniji res primanjkuje medicinskih sester. Prepričevali so nas celo, da nas je preveč. Medicinske sestre smo se morale ves čas zagovarjati. Izračuni, ki jih pripravljamo za kadrovske standarde in normative, pa potrjujejo, da je zdravstvena nega vsa leta zaostajala, da ni bilo sistemskega pristopa in posluha za vsa naša opozorila," je dejala Ažmanova.

"Slovenija pri zagotavljanju kadra ne more biti samooskrbna"

Da je število kadra zdravstvene nege v Sloveniji takšno, kakršno je, je dejala Ažmanova in pojasnila, da so tudi možnosti povečanja vpisa na fakultete omejene. Opozorila je, da naša država zaradi staranja populacije preprosto ne more biti samooskrbna pri zagotavljanju kadra. Slovenija pa je zadnjih 30 let zanemarjala tudi uvoz negovalnega kadra. Kot je nanizala Ažmanova, podatki OECD kažejo, da države uvozijo v povprečju 17,3 odstotka zdravnikov in 5,9 odstotka medicinskih sester. Slovensko povprečje uvoza zdravnikov pa je 17 odstotkov, medtem ko uvozimo komaj 0,4 odstotka medicinskih sester.

Ažmanova je opozorila, da naša država zaradi staranja populacije preprosto ne more biti samooskrbna pri zagotavljanju kadra.
Ažmanova je opozorila, da naša država zaradi staranja populacije preprosto ne more biti samooskrbna pri zagotavljanju kadra. FOTO: Shutterstock

V bivši državi se je po besedah predsednice zbornice več bolnišnic, tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana, "odprlo z uvozom kadra z Balkana". "Te migracije z juga na sever še vedno obstajajo, a obvozijo Slovenijo, ker jim nimamo kaj ponuditi," meni Ažmanova. Da bi ta trend obrnili, bo treba negovalne poklice v zdravstveni negi narediti cenjene. To pa bo možno le, če bodo ustrezno plačani, je dodala.

Če v politiki še naprej ne bo primernega posluha za problematiko, ni mogoče izključiti niti stavke, pravi Ažmanova. Poudarila je, da zbornica kot regulatorni in strokovni organ v zdravstveni negi ne more nagovarjati k stavki. "A če se bodo začele kakšne aktivnosti, jih bomo v stroki podprli, zlasti, ker enostavno ne bomo več mogli zagotavljati dovolj varne in kakovostne zdravstvene nege," je pojasnila.

Po navedbah Ažmanove so razmere občutljive in bodo v drugi polovici avgusta potekali pogovori s sindikati v zdravstveni negi glede morebitnega enotnega nastopa.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silva-d
25. 07. 2021 09.33
-2
vse to treba ukinit če je zdravnik v rednem delovnem razmerju ne more imeti še potem privat ambulante pa se bodo čakalne vrste zmanšale,za tako razmišljanje ne rabiš fakultete
silva-d
25. 07. 2021 09.30
+1
in katera vlada je to krivec sam vprašam
Destra
25. 07. 2021 08.56
+2
Zdravniška nega je samo en segment kjer škriplje. Prebivalstvo se stara, državne blagajne pokajo po šivih. Za našo državo je rešitev SAMO ena; agenda, ki omogoča okolje podjetjem z izrazito visoko dodano vrednostjo.
PrettyBird
24. 07. 2021 20.47
+7
Kdor je že ležal v bolnišnici ve, da medicinske sestre držijo pokonci vse štiri vogale. Izjemno težavno delo, ki ga večina vseeno opravlja z nasmehom. Zaslužijo si spodobno plačilo.
sinhron
24. 07. 2021 20.05
+12
Vladajoči ne razumejo ali nočejo razumeti , da je medicinska sestra del zdravniške ekipe med posegi in kot negovalno osebje in jih je potrebno obravnavati skupaj z zdravniki , ki so nemočni brez njih . Če kje drži , da je dobro plačan delavec zadovoljen delavec in da od takega lahko pričakuješ le najboljše , potem to velja za medicinske sestre . Ker pa so pri nas medicinske sestre slabo plačane odhajajo v tujino , kjer jih sprejemajo z odprtimi rokami ker , dobijo brezplačno visoko usposobljen kader !
Netajkun
25. 07. 2021 13.37
-1
Pred leti so takratni vladajoči finančno in strokovno degradirali srednje medicinske sestre . . . in so začele odhajati . Po nekaj letih jih pa manjka , tudi tiste iz južnejših " kompatibilnih " država Slovenijo preskočijo in gredo V Avstrijo , Nemčijo , Švico , . .
NIKO112
24. 07. 2021 19.50
-7
Cudno da vsi stavkajo zadnje lwti ko je JJ na onlblasti. Kje ste bili prej vsi ko je blo še 100x slabše?? Kaj ste folk res tako naivni?
slovenec12
24. 07. 2021 19.26
+5
Hoces do osebnega zdravnika ga ne dobis , gres do specialista ce ga docakas te na hitr odpravi...gres v klinicni center vec k pol sestr kadi na balkonih ob 12 zaspijo in se ob 6 zbudijo popijejo kavice in konec sihta...Place zmanjsat ne pa povisat ,da o kovid dodatkih sploh ne govorim!! SRAMOTA da si upajo se pritozevat!!!
Sokril
24. 07. 2021 16.58
+1
Če bodo naši koruptivneži uvedli še obvezno cepljenje bo potem kadrovski kolaps.
Sajeta5
24. 07. 2021 16.46
+3
Primanjkuje jim kadra, pa se pol od tega kar imajo bodo nagnali s prisilnim cepljenhem in testiranjem.... ce pa za zdravstvene delavce ne bo obvezno, tudi za noben drug poklic ne more biti cepljenje obvezno...
akmt
24. 07. 2021 15.55
+6
Boljse nas placajte, pa bo. Ker GARAMO, ker nas je premalo. Moj urnik:14ur,12 ur, 12 ur, 8ur,8ur in prost vikend... Za 1100neto,dipl.med.sestra
Jožajoža
24. 07. 2021 15.35
+8
Janšisti so uničili vse.ne preostane nam drugega,kot da vseh 1.9 miliona slovencev gremo na ulice ,in ta protislovenska vlada bo odstopila,bo kazensko ovadena kaznovana in končala bo v zaporu
Luka64
24. 07. 2021 17.33
-3
Pol bo pa tebi svizec še zavil Milko, dupli joža, da boš res srečen...
NIKO112
24. 07. 2021 19.47
-6
Pa a si tok zabit al se samo delaš. Ta vlada je dvignila place zdravsvenim delavcem in jim faje boljse pogoje za delo prejsne vlade pa niso naredile nič. Nehaj razmisljat o tem da sovrazis Janšo in glej dejstva.
Rudolf Maister
24. 07. 2021 15.06
-1
Vidite zato pa bil naš sindikat proti povišanju plač. S Štrukljem za domovino naprej.
murglpal?ek
24. 07. 2021 14.59
-1
v zdravstvu so lahko plače tudi 10x višje, pa ne bo nasitilo posameznikov in bodo zahtevali še........
slim386
24. 07. 2021 15.06
+6
Tudi ti blekaš na pamet po naređenju velikog vođe. Preveri plače negovalk in potem blebetaj.
akmt
24. 07. 2021 15.56
-3
Negovalka ima samo osnovno solo, kaj ji jaz morem. Menjuje plenice
starcov
24. 07. 2021 14.56
-5
in stavka bo rešila kadrovski primanjkljaj
knap11
24. 07. 2021 14.55
+8
Kadar zagledam tole žensko, mi takoj pride na misel, kako malo delajo nekatere medicinske sestre. Ne vse, a mnoge se skrivajo po kopalnicah in še kje drugje bolnišnic in domov upokojencev, kjer skrivoma kadijo. Ko sem bil 11 dni v bolnišnici, sem tudi doživel, kako so se v nočni izmeni izmeni krohotale v sestrski sobi in na nekem delu hodnika, kmalu po polnoči pa je vsako noč vse potihnilo, ko so zaspale. Pogosto slišim, da izgorevajo, a to je predvsem takrat, ko so primorane delat in kadar se borijo za višje plače. Žal po mnogih domovih upokojencev ni nobenega reda. Starostki niso niti približno primerno oskrbovani, so dehidrirani in lačni, a ne zato, ker bi primanjkovalo hrane, pač pa zato, ker jih medicinske sestre in bolničarke ne nahranijo. Vsa odgovornost in krivda pa je tu na vodstvu domov upokojencev, njih direktorjih in glavnih medicinskih sestrah in šele potem na vseh ostalih zaposlenih. 40 let sem delal v takšnih javnih ustanovah in žal veliko, veliko preveč slabega slišal in videl o tah zadevah.
akmt
24. 07. 2021 16.01
+2
Res je. Potrdim iz 1.roke.Povem za taksne nepravilnosti sefom in mi nihce NE VERJAME.... Zdravstveni tehniki na oddelkih jejo bilnisko hrano, gledajo turske nadaljevanke in so vsakih 5min na ciku. Blazno radi delajo nocne in popoldanske, za nedelje se TEPEJO. Ket ni sefov in takrat se nic ne dela. V delo posljejo tistega, ki dela na napotnico preko servisa. Kaksen faliran z nedokoncano srednjo solo, sajuga....
knap11
24. 07. 2021 16.24
+7
akam..... Žal je točno tako, kot si napisal pa ne bi smelo biti. Vem za veliko, nešteto primerov, ko so sorodniki starostnikov prinesli delavcem v domu opokojencev razna darila, kavo, bonbonjere in še kaj, a ne zato, ker bi bili zadovoljni ali hvaležni za njihovo delo, za skrb za mamo, očeta, temveč zato, da bi mogoče negovalno osebje vsaj malo bolj "pogledali" na njihovega dragega, da ta vsaj žejn in lačen ne bi bil, če že mora biti skoraj cel dan moker, ker mu na soboto, nedeljo in praznik le 2x zamenajo plenico.
medus
24. 07. 2021 14.35
-10
evtanazija za 80+
Delavec_Slo
24. 07. 2021 14.29
+16
Ja če denar od zdravstva gre v neprave roke-igralcem golfa, pa na sociali imate 100000 ljudi, ja gremo ne!
Don Jr.
24. 07. 2021 14.05
+4
Vprašanje nagradno se glasi, kaj sploh je kakovostna zdravstvena nega. SPet so se lotili simptomov, ne pa vzroka.... kot ponavadi v medicinskem fahu...
slim386
24. 07. 2021 14.22
+4
Kaj imajo negovalci s tem? Malo si preberi kaj negovalci sploh počnejo preden blebetaš o stvari o kateri nimaš pojma
Tako pac je
24. 07. 2021 14.52
+5
Pomeni vec ljudi,bolj kakovostno delo bo opravljeno na cloveku,manj ljudi v negi pomeni,ce ti bodo sploh rit obrisali,kapis?
cini?no
24. 07. 2021 13.58
+6
plače urediti nekateri zdravniki imajo preveč,,, naj se uskladijo... sestre delajo skoraj isto kot nekateri doktorji več vedo in so bolj sposobne,,, zato njihove plače gor,,, zmanjšati razmerja med doktorji in ostalim osebjem in seveda plačni sistem izvzeti iz skupnega.. in zavodza zdravstveno zavarovanje naj plačuje ljudi in material (skupni sistem nabave) in ne izvedbe zdravljenja... in seveda določit minimalno kaj mora kdo narediti.. prizadevne pa nagraditi... nič več dovoljenj za delo pri drugih. oziroma ko naredi svboje bi morda lahko delal tudi pri kakem zasebniku. paziti pa da se ne prenaša pacientov iz javnih ustanov.. visoke kazni za kršitelje in nič več koncesionarjev v javnih prostorih...
Delavec_Slo
24. 07. 2021 14.30
+7
Začnimo pri kpl javni upravi-plače-to uredite, pa bo mir
akmt
24. 07. 2021 16.02
-2
Sestre NE DELAMO ISTEGA ALI SKORAJ ISTEGA KOT ZDRAVNIKI. HAHAHAHAHA NI SANS. CE TAKO MISLIS, SE V PRIMERU BOLEZNI OBRNI NA ZDRAVSZVENEGA TEHNIKA S PPDEZELJA
tripron
24. 07. 2021 13.57
+7
30 let se je v zdravstvo malo oziroma skoraj nič vlagalo, zdaj pa bi radi nadoknadili in investirali vanj v enem letu. Z še več denarja bi radi vse pokrpali, tako čakalne vrste in opremo, ki je itak iztrošena. Da ne govorim o stanju infrastrukture v zdravstvu. Ne gre to čez noč. Sicer mislijo to narediti v roku 10 let, ampak vseeno. Vsa leta se je kradlo na veliko, zdaj pa pridejo posledice.
Delavec_Slo
24. 07. 2021 14.31
+10