Slovenija

ZD Ljubljana ostro nad ministrstvo: Svetovanje članov ministrske ekipe je neokusno

Ljubljana, 20. 01. 2022 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zdravstveni dom Ljubljana se je odzval na poziv Ministrstva za zdravje, naj v prestolnici zaradi zastojev vzpostavijo vsaj dve mesti za PCR-testiranje. V odzivu so priznali, da je na testirnem mestu v Stanežičah gneča in da bolniki dolgo čakajo na odvzem brisa. A ob tem so žogico vrnili ministrstvu za zdravje, češ da se to ne zaveda pomanjkanja kadra oziroma družinskih zdravnikov, ki naj bi po predlogu ministrstva pomagali izvajati PCR-testiranje. Na ministrstvu pravijo, da razumejo razmere in obremenitve celotne primarne ravni, ki v teh težkih trenutkih izvaja enormen napore, da zagotovi tekoče izvajanje cepljenja proti covidu-19 in testiranja na okužbo s koronavirusom ob izvajanju svojega osnovnega poslanstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predlog vladi o skrajšanju karantene
    04:07
    Iz 24UR: Predlog vladi o skrajšanju karantene
  • Iz 24UR: V Ljubljani na testirni točki brez gneče
    03:07
    Iz 24UR: V Ljubljani na testirni točki brez gneče
  • Iz SVETA: Testiranje v Stanežičah
    02:48
    Iz SVETA: Testiranje v Stanežičah

 

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v ZD Ljubljana, zdravstveni domovi o skrajno obremenjenem kadru in njegovem pomanjkanju na primarnem nivoju tudi sprotno obveščajo Ministrstvo za zdravje, ker tako želi: "Žalosti nas, da Ministrstvo za zdravje poročanih podatkov o pomanjkanju kadra ne prebira in se ne zaveda resnosti kadrovskega deficita v osnovnem zdravstvu oziroma družinski medicini ter brezglavo predlaga dodatno obremenjevanje družinskih zdravnikov, kar kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer. "

 "Dejstvo je, da je vstopna točka ZD Ljubljana za odvzem PCR-brisov še posebej v zadnjih dneh, ob enormnem povečanju števila obolelih, izredno obremenjena, saj ne pokriva le Ljubljane, ampak tudi njeno okolico in primestne občine. Dodatno obremenitev so v zadnjih dneh povzročili tudi nekateri drugi odjemalci brisov, ki so ljudi zaradi pomanjkanja PCR-testov na svojih lokacijah usmerjali na našo vstopno točko, ti pa so na testiranje prihajali nenaročeni," poudarjajo v ZD Ljubljana in dodajajo,  da se je treba na odvzem PCR-brisa zaradi izjemno zahtevne logistike in organizacije dela na največji vstopni točki v državi naročiti. Izjema so dijaki in šolarji, ki so pozitivni ob samotestiranju. 

Testiranje v Stanežičah
Testiranje v Stanežičah FOTO: Luka Kotnik

Težava ni lokacija, ampak pomanjkanje osebja

Kot pojasnjujejo v ZD Ljubljana, potrebuje vstopna točka ob trenutnih potrebah za odvzem brisov veliko število ljudi, tako zdravstvenih delavcev kot logistično-podpornega in IT-osebja, da lahko tekoče izvaja testiranje: "V razmerah, ko kadra v osnovnem zdravstvu že tako ali tako primanjkuje, Ministrstvo za zdravje izkazuje nepoznavanje razmer, ko predlaga vzpostavitev dodatne točke za testiranje. To je tako, kot bi predlagalo, naj ZD Ljubljana zgradi še dodatno stavbo, da bodo imeli ljudje lažji dostop do družinskih zdravnikov, teh pa ni. Dejstvo je, da omejitev za odprtje dodatne vstopne točke v tem kontekstu predstavlja osebje, ki izvaja testiranje, in tega v osnovnem zdravstvu preprosto ni več mogoče najti. Če Ministrstvo za zdravje meni, da je treba državljanom pomagati s krajšanjem čakanja na PCR- teste, lahko organizira dodatna odvzemna mesta kjer koli v Sloveniji, vendar pa ZD Ljubljana kadra žal ne more prispevati. Lahko pa se seveda odloči tudi za kakšne drugačne ukrepe za zmanjšanje števila PCR-brisov."

 ZD Ljubljana je do zdaj in bo tudi v prihodnje sledil vsem odredbam in hitro spreminjajočim se odločitvam Ministrstva za zdravje s ciljem čimprejšnje omejitve epidemije, ne glede na (ne)smiselnost in (ne)realnost določenih usmeritev, poudarjajo v ZD: "'Svetovanje' članov ministrske ekipe primarnemu nivoju je neokusno in pove več o njih samih, ki naj bi skrbeli za primarni sektor, kot o tistih, ki odredbe tega istega sektorja izvajajo že več kot dve leti – požrtvovalno, z veliko nadurami in delom na dodatnih covidnih deloviščih poleg rednega ambulantnega dela ter pod drobnogledom številnih inšpektorjev, katerih nadziranje usmerja to isto ministrstvo." 

ZD Ljubljana ljudi ne bo zavračal, a treba bo počakati na storitev 

Ob tem poudarjajo, da ZD Ljubljana ljudi, ki so naročeni na odvzemno mesto ZD Ljubljana, ne bo zavračal ali jih preusmerjal drugam. Opravil bo vsa testiranja, ki jih bodo ljudje potrebovali, s kadrom, ki je na razpolago ob izvajanju redne ambulantne dejavnosti, obolevnosti in karantenah osebja ter v skladu s številom PCR-gojišč, ki jih bo ZD Ljubljana imel na voljo: "Seveda pa bo treba na storitev počakati v vrsti." 

Kot izpostavljajo, vstopna točka ZD Ljubljana za odvzem brisov sicer ni edina lokacija, kjer je možno opraviti PCR-testiranje. Kot so navedli, so dodatne lokacije v Ljubljani, kjer poteka odvzem PCR-brisov, med drugim tudi Medicinski center Ljubljana, Vilharjev podhod 1; Tivoli; Kongresni trg; Hofer Ljubljana – Celovška; Hofer Ljubljana – Chengdujska in ostali, ki jih je za to pooblastilo Ministrstvo za zdravje. 

Kot še dodajajo v ZD Ljubljana, bi osnovno zdravstvo potrebovalo konkretno pomoč Ministrstva za zdravje za ureditev sistemskih razmer, kajti to je resnični problem in dolgoročno veliko bolj ogrožajoče stanje za zdravje populacije kot pa čakanje na bris za PCR-test: "Preusmerjanje pozornosti, ki ga izvaja Ministrstvo za zdravje, v tem kontekstu postaja prozorno in je nekonstruktivno. ZD Ljubljana predlaga, naj Ministrstvo za zdravje v tej izredno zahtevni situaciji s svojimi neresničnimi in zavajajočimi informacijami ne razdvaja in razburja državljanov, temveč naj povezuje, umirja in usmerja ukrepe, prilagojene razmeram in ljudem. Ob trenutnih povečanih potrebah po storitvah so potrebni strpnost, solidarnost, sodelovanje in seveda žal tudi čakanje. Potrebna sta tudi razumevanje in podpora, ki jo morajo odločevalci nuditi izvajalcem, saj ti vlagajo izjemne napore v skupno dobro na vseh nivojih našega zdravstvenega sistema, tudi na primarnem. Ne nazadnje vljudno prosimo, da Ministrstvo za zdravje predaja relevantne in verodostojne informacije medijem, saj smo sicer v tem kontekstu dodatno obremenjeni še z novinarskimi vprašanji."

Ministrstvo: Razumemo razmere in obremenitve

Na ministrstvu so v odzivu na izjavo ZD Ljubljana, kot piše STA, zapisali, da razumejo razmere in obremenitve celotne primarne ravni, ki v teh težkih trenutkih izvaja enormen napore, da zagotovi tekoče izvajanje cepljenja proti covidu-19 in testiranja na okužbo s koronavirusom ob izvajanju svojega osnovnega poslanstva.

"S pomočjo pri organizaciji gremo po svojih najboljših močeh nasproti vsem izvajalcem, tudi ZD Ljubljana. Tako je minister za zdravje že v sredo popoldne kontaktiral direktorico ZD Ljubljana in ji ponudil pomoč in podporo pri vseh aktivnosti za zagotovitev ustreznih kapacitete za zagotavljanje testiranja na novi koronavirus na območju Ljubljane," so navedli.

Ministrstvo se je posledično povezalo tudi z ostalimi izvajalci na območju Ljubljane in se že za danes dogovorilo za povečan obseg jemanja brisov na novi koronavirus, so še navedli.

Na ministrstvu sicer spominjajo, da mora skladno s pravilnikom o izvajanju mikrobioloških preiskav iz meseca novembra izvajalec hitrega testiranja v primeru pozitivnega rezultata osebi takoj odvzeti še PCR-test. V kolikor izvajalec brisa za PCR-test ne izvaja, bolnika najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu naroči na odvzem brisa pri drugem izvajalcu, ki omenjeno izvaja, o terminu pa obvesti bolnika. "S tem zmanjšujemo število stikov med prebivalci, posebej s tistimi, ki že imajo pozitiven hitri test," so pojasnili.

Janković podpira stališče ZD Ljubljana

Iz Mestne občine Ljubljana pa sporočajo, da župan Zoran Janković v celoti podpira sporočilo Zdravstvenega doma Ljubljana, ki ga zelo uspešno vodi prof. dr. Antonija Poplas Susič: "K sporočilu dodajam, da sem tako osebno kot po Združenju mestnih občin Slovenije že pred tremi meseci pozval Vlado RS, naj uzakoni obvezno cepljenje. Obenem predlagam, da se v Vladi RS dogovorijo o vzpostavitvi potrebne dodatne enote za odvzem PCR-brisov v Ljubljani poleg že obstoječih na različnih lokacijah in sprejmejo predlog ministra Mateja Tonina, da lahko testiranje organizirajo v Vojašnici Edvarda Peperka, ki ima enostaven dostop z obvoznice. Prepričan sem, da imajo v Slovenski vojski tudi dovolj kadra za testiranje. Glede gneče na parkirišču P+R v Stanežičah, ki se je pojavila, pa sporočamo, da je na dan odvzetih tudi do 2000 brisov. Na Mestni občini Ljubljana smo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana zagotovili najboljšo možno lokacijo za jemanje brisov na odprtem, kajti lokacija v parkirni hiši Stožice se je zaradi nekaterih nevestnih voznikov, ki med čakanjem niso ugašali vozil, izkazala za neustrezno. Sicer pa je za urejanje pretočnosti prometa na državni cesti, ki vodi do P+R Stanežiče, pristojna Policija."

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anica drevensek
21. 01. 2022 19.00
Neokusno in nestrokkvno
to je kr neki
21. 01. 2022 17.34
Kaj pa je bilo v njegovi izjavi ne okusnega?
enakatalena
21. 01. 2022 09.51
+4
Po moje s cepljenjem niso ravno hudo obremenjeni....;-)
ElectroVoice
21. 01. 2022 08.58
+5
Članek je po nepotrebnem mnogo predolg. To se da povedati tudi s četrtino napisanega.
1918
21. 01. 2022 08.00
svetuje dr.Ščurk, on je sposoben
Pobrita srnica
20. 01. 2022 21.28
+4
Kaj pa ce tisti taljanski prostovoljci prletijo nazaj, vruu vruum ✈️, pa 4 slo vojaki k so potem cel kc resil 😅, ni vrag, da neb tud tole zagato 💪
magic touch
20. 01. 2022 21.17
+9
...samo nekaj: - nikomur ne bom govorila naj se gre cepit ali pa, da naj se ne gre, svobodna odločitev, vendar vse skupaj zares postaja ena velika tragikomedija...vse delajo kontra in družinski zdravniki so že lani pozabili na svoje poslanstvo pod Hipokratovo prisego...čakalnice so prazne, torej grejo lahko brez problema delat v testirne centre... vse skupaj je en velik show za ljudstvo, ki pa tudi ni več naivno - nekoč sem tebe, Janković spoštovala...še do nedavnega...naredil si veliko za Ljubljano...zdaj pa je prišel skrajni čas, da greš županovat kam drugam (Beograd te snubi) skupaj s temi idejami o obveznem cepljenju...me prav zanima, če bi ti tam prikimali ...
Uporabnik1921539
20. 01. 2022 21.01
-7
In zakaj te maske motijo?In zakaj te delo od doma moti?Takaj te pcr moti?Meni je to zelo vsec,vsaj ne rine vame vsak,ki ima 3sekunde casa,manj gnece je pivsod in nasploh mi je vsec
Artechh
20. 01. 2022 21.07
+10
Imam P ampak, pa se mi zdi bolano, da je treba tist kazat na vsakem vogalu. Maska je pa itak moteča, moja 86 let stara mama, temu reče nagobcnik
Artechh
20. 01. 2022 20.58
+17
Kdaj bo članek, da v veliki Britaniji umikajo VSE ukrepe, PCT, maske, delo od doma, VSE. Ljudje to vemo tudi če ne napišete.
wizeman
21. 01. 2022 08.43
+1
To so že enkrat storili, če se malo spomnimo nazaj. Zakaj misliš, da so ukrepe uvedli znova?
trollolll
21. 01. 2022 09.35
+1
Z omikronom gre pricakovat, da bo to sledlilo tudi drugje. Pocakaj se malo... Nic se ne skriva, saj je bilo objavljeno. Al bi ti rad, da ta clanek vsak dan znova objavijo
fikidindija
20. 01. 2022 20.54
+14
Bejž no bejž... Cepilni centri so bili pred novim letom lahko odprti tudi ponoči, a za testiranje je pa problem ali kako ?
defodil
21. 01. 2022 08.37
hahaha, poznavalec, tisti, ki so v Lj cepili ponoci, so bili itak dezurni popoldne, ponoci, saj so cepili v UKC, kader je bil tam, ce se je kdo cepil ali ne, v Stanezicah moras pa posebne ljuti tja poslat, samo za brise, ni tam njihovo delovisce
Christi Miles
20. 01. 2022 20.51
+15
Kaj zdaj? Ni testov ali ni kadra? Se niso oboji hvalili koliko imajo zdravnikov prostovoljcev, celo zobarjev, na voljo za brise. Nikoli ni nobeden od njih pri nas za ničesar kriv, vsi pa lahko zajebavajo folk v glavo
predator999
20. 01. 2022 20.45
+5
#GradijoSlovenijo💩💩🤣
Covid 19
20. 01. 2022 20.35
+11
Testiranje na 24 ur je preprosto idiotizem glede na vse druge dejavnike prenosa okužb.Številka 10.000 to še kako potrjuje..
vax-o-mat
20. 01. 2022 20.22
+14
---Ustavite TESTIRANJE---
Bebo2
20. 01. 2022 20.31
-13
Tako je, obvezno cepljenje, kakšno testiranje neki.
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2022 20.20
+0
Na tem mestu bi rad pohvalil ministrstvo. Dva dni gužve in ministrstvo takoj reagira, urgera, hoče rešiti težavo tudi do te mere, da ZD Ljubljana čuti "neokusne" pritiske, hehe. Kje so časi, ko so zaposleni na ministrstvu samo prišli v službo se poštemplati? Sedaj pa urgerajo. Čeprav se sluši čudno, saj večina nas na delovnem mestu dela, so mi še kako jasne razmere na ministrstvih, ko sem kot študent delal na selitvi. Najbolj zaposlen na ministrstvu je bil včasih kavomat, pred njim pa vrsta, hehe. Očitno se časi spreminjajo.
Luka Zagrajšek
20. 01. 2022 21.27
+3
za_tebe_mi_je_vseeno - Recitiranje sektaških pamfletov po forumih in nastavljanje danke šefom v vaši sekti, ni delovno mesto.
JokatPejt
20. 01. 2022 20.09
+8
Neokusne so tut vaše izbire lokacij za testiranje… in da nemorte zagotovit več kot 2 ki jemljeta bris da se čaka več ur v vrsti…
Endless
20. 01. 2022 20.08
+19
Sem prebolel in cepljen, ampak pct v teh razmerah z to blago varianto virusa, res ni več potreben. Pamet v glavo, pandemije je konec, ostala je samo še nepotrebna norija in paničarjenje.
Primius
20. 01. 2022 20.07
+12
Obvezno testiranje tako kot obveznih 10% pri vsakem poslu. Delam v zavodu v Lj, ki je bil delezen energetske sanacije in obnove. Narejeno zanic, voda zaliva kjer prej ni, balkonska vrata ne tesnijo...in se in se. Napak nihce ne odpravlja, nekdo je pa fajn pobasal. Tako da Jankovic...ne hvala.
Primius
20. 01. 2022 20.07
+1
pozzo
20. 01. 2022 20.02
+7
Tipično pri nas, da na ministrstvih pametujejo ter nimajo blage veze z realnostjo in stanjem na terenu.
pozzo
20. 01. 2022 20.01
+2
Pomaga tudi, da je njihov premier na tnalu in sedaj kupujejo politicni mir.