Slovenija

Inšpektorat zaradi kršitev v času stavke uvedel dva prekrškovna postopka

Ljubljana, 01. 03. 2024 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstveni inšpektorat je od začetka zdravniške stavke do prejšnje srede izvedel 135 inšpekcijskih nadzorov, od tega 96 na podlagi prejetih prijav, druge pa brez prejete prijave. Zaradi ugotovljenih kršitev zakona o pacientovih pravicah, ki določa obvezne oblike naročanja, je inšpektorat uvedel dva prekrškovna postopka, ki še potekata.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Shutterstock

Trem izvajalcem zdravstvene dejavnosti je Zdravstveni inšpektorat RS izdal ureditvene odločbe zaradi nezagotavljanja vseh oblik naročanja, enemu izvajalcu zdravstvene dejavnosti je bila izdana ustna odločba na zapisnik zaradi nespoštovanja zakona o zdravniški službi in pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dob, so pojasnili za STA.

Zaradi nezagotavljanja vseh oblik naročanja je bilo izdanih še 59 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in štiri opozorila po zakonu o prekrških.

V času stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides v obdobju od 15. januarja do 28. februarja so zdravstveni inšpektorji nadzore opravili v 74 javnih zdravstvenih zavodih, od tega v eni bolnišnici in v 73 zdravstvenih domovih. Nadzore so opravili tudi pri 60 zasebnih izvajalcih s koncesijo, in sicer na področju družinske medicine (pri 31 izvajalcih), pediatrije (pri šestih izvajalcih), ginekologije (pri sedmih izvajalcih) in zobozdravstva (pri 16 izvajalcih).

Na inšpektoratu poudarjajo, da vse prijave obravnavajo prednostno, njihova vsebina pa se je nanašala na odpovedi že določenih terminov zdravstvenih obravnav, nedosegljivost ambulant za naročanje (predvsem telefonsko in elektronsko), neizdajo receptov in napotnic ter na (ne)končevanje bolniških dopustov, tudi za nego otroka in spremstvo. Od vseh 96 prejetih prijav se jih je 56 nanašalo na neizdajo potrdila o upravičeni zadržanosti z dela oziroma bolniških listov.

V okviru nadzorov inšpektorat izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki ne izdajajo potrdil o upravičeni zadržanosti z dela, seznani s stališči ministrstva za zdravje ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki se nanašajo na dostopnost ambulant, izvajanje zdravstvenih storitev v času stavke in uveljavljanje začasne zadržanosti od dela v času stavke, so pojasnili.

Zavezanca inšpektorat seznani tudi z dolžnostjo izdaje bolniških listov do konca vsakega koledarskega meseca, čeprav zadržanost od dela še traja, kot to določa navodilo ZZZS.

Sindikat Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
04. 03. 2024 16.34
+1
Kup inšpektoratov, ki so neučinkoviti, kljub vsemu je kilavo zdravstvo. V času korona tiranije so vsi služili z nadzorom nad zdravimi na vsakem koraku. Denarne kazni so deževale v škodo nedolžnih ljudi. Politika zdravstvenega zastraševanja je delovala. Posebno so sramotili necepljene, vsevprek nevedni ali skorumpirani poslusneži. Vsi so dobro služili na nedolžnih žrtvah. To pošastno gonjo so izvajali vsak dan preko medijev prav zdravstveni delavci. Nikoli ne bomo pozabili, kako ste maltretirali šolarje, da so morali več ur pouka nositi isto masko.!!! Večina te bande zdaj štrajka. Ne zaslužite si visokih plač, glede na to kaj ste v zdravstvu počeli z nami.
Covid 19
01. 03. 2024 16.45
-1
Dva postopka, itak brez obtožb.. No potem vse deluje brez težav..!!!
Špinača
01. 03. 2024 16.43
+3
in kazen, javni opomin!? 🤣
Rast112
01. 03. 2024 16.12
+11
Petka, ti dam popolnoma prav. Vlada ima sedaj zadnjo možnost, da zdravstvo uredi, samo se mi zdi, da ne bodo, ker nima toliko j... Glede na to, da zdravnikom ni za delat se mi zdi edino prav, da jim vlada da možnost, ali delat ali knjiga. Tako mi to doživljamo navadni državljani. Pa že zdrava pamet mi pove, da moram it, če ni za bit. Samo nikjer na svetu ne bodo zdravniki tako uživali kot pri nas, nikjer, pa smo bili že v več državah in bivali tam, tako, da ne govorim kar vse v tri dni. Sram jih je lahko pri tako visokih prihodkih pa tako jamrajo, ko pa večina Slovencev živi pri minimalnih plačah. Sram jih je lahko, seveda jih ni, ker oni sploh ne živijo pri nas oni si predstavljajo, da so v Avstriji, ker zahtevajo avstrijsko plačo. So brez kakršnekoli ampetije, kakšni so potem do bolnikov.
minkica91
01. 03. 2024 16.08
+11
edino, kar se mi zdi vredu, od te vlade je da ne podleže tem zdravnikom, itak imajo najvišje plače, delo pa opravljajo poleg v javnem zdravstvu, kjer ga navadno ne opravljajo, še v privat firmah, kjer zaslužijo še dodatno najmanj 2 plači. nikoli jim ni dovolj. UPam da jim vlada ne bo nasedla.
Sixten Malmerfelt
01. 03. 2024 15.48
+2
gizmo49
01. 03. 2024 15.02
+11
nehajte ze stemi zdravniki.place majo ze nekaj lez kot bogovi,kopa kaj zasustrajo noben kriv.ZELODEC
lolek12345
01. 03. 2024 15.26
-8
Pa si ti sploh prebral kaj je blo pri želodcu? Al kr tko mal bedarije pišeš.
Bombardirc1
01. 03. 2024 14.19
+17
Vsako ugotovljeno nepravilnost naj zdravnik plača iz svojega žepa.
Cmrlj3
01. 03. 2024 14.59
+1
Ker so zdravniki tisti, ki imajo naročanje čez, ne? Branje tega foruma je prav dovolj velk razlog za to, da človek vidi vse slabosti demokracije.
gizmo49
01. 03. 2024 15.05
-1
Trex
01. 03. 2024 14.19
+9
Resetirat cakalne vrste poslat bando domov, organizirat na novo zdravstvo, poklicat tiste ki padejo v novo organizacijo, ostale poslati domov, pa naj gredo delat v tujino. S tem da ce gre v tujino placa solanje v sloveniji. In bomo videli kdo je faca zdaj v nasi domovini
kokoskakokodaka
01. 03. 2024 14.21
-6
Vaši argumenti še za gostilniško debato niso.
spiderrrr
01. 03. 2024 14.19
+10
Kaj tile banditi počnejo je res nezaslišano. Da jih ni sram. Se požvižgajo na paciente in hipokratovo zaprisego! Sramota!
rogla
01. 03. 2024 14.14
+18
FideSS - banda pokvarjencev!
petka5
01. 03. 2024 14.12
+10
komaj dva? No evo zakaj imamo take razmere, ker očitno so bele halje nedotakljive. Njihova nedotakljivost se jasno vidi na recimo včerajšnjem primeru na javni rtv zdravnik javno osebnostno žali človeka, ki je v vlogi pacienta... pred tem je javno na družbenih omrežjih naredila to tudi zdravnica Ana iz Fidesa... se sprašujem kje je policija, ker gre za javne napade, žalitve... Če bi pacient kaj takega izrekel zdravniku, kot sta ta dva javno, dohtarji takoj klicejo policijo, ker gre za napad nanje... obratno si to oni celo javno privoščijo, ne samo za stenami ambulant (tam je še huje), pa policije nikjer, ne zgodi se nič. Ta država mora propasti tajko dvojna merila veljajo za določene skupine ljudi... in očitno pravo in zakoni veljajo samo za navadne državljane, za vse druge kaste na položajih pa ne... Še nekaj - non stop smo včeraj v tarči poslušali kako se vlada ne drži podpisa, in erika milijonskrat ponavljala a se bi še lahko zaupalo potem... NIhče prav nihče od novinarjev pa ne postavi ogledala zdravnikom in jih vpraša, če mislijo,da oni lahko še imajo zaupanje in se jim še lahko kaj verjame sploh - ker se že leta ne držijo nobenih pravic pacientov in jih kršijo in ne upoštevajo ničesar. S kakšno pravico oni potem komurkoli očitajo nedržanje podpisanjega... Zanje so pravice pacientov španska vas.
kokoskakokodaka
01. 03. 2024 14.18
-5
Propagandno trobilo petka5, odgovor imaš na dlani. Zdravniki med stavko večinoma normalno delajo. To ni stavka kot v npr. fabriki, kjer med stavkanjem preprosto ne delaš. Vlada je s tisto podpisano zavezo ustavila stavko, ki bi se sicer zgodila januarja 2023. Normalno, da jim zdravniki ne zaupajo.
petka5
01. 03. 2024 14.47
+10
nimaš prav - ti in bele halje imate zelo kratek spomin očitno - med covidom se je vse zapiralo - vse dejavnosti, ljudje so ostajali brez služb, brez dohodka za preživetje, termine za zdravljenje so odpovedovali - KAJ SO GOVORILI ZDRAVNIKI - imejte razumevanje, sočutje,daajte razumet, da zdaj ne gre... medtem ko so dohtarji v tem času tolkli mastne bogate dodatke, so prostovoljci hodili v bolnišnice delat ZASTONJ, gostilne, peki, picopeki, so jim kodila delali in nosili ZASTONJ NA LASTNE STROŠKE - kljub temu da so gagali na škrge, ker jih je vlada skupaj znajglasnejšim medicinskim diktatom zaprla in jim prepovedala delo, zaslužke - POANTA - VSI SO NAŠLI RAZUMEVANJE, CELO ZASTONJ DAJALI ZDRAVNIKOM... Zdaj la smo tukaj - v letu 2023 so se zgodile najhujše poplave - vsem je jasno kakšni stroški so - in vsi razumejo zakaj zamik dogovorov, ker denarja ni, vsi najdejo razumevanje in socutje v tej državi spet - VSI RAZEN ZDRAVNIKOV... TEH ISTIH ZDRAVNIKOV, KI SO SE MASTILI Z DODATKI NE DOLGO NAZAJ, KI SO ZASTONJ JEMALI OD drzgih dejavnosti v času covida, in na ves glas prosili vse nas za razumevanje in sočutje VSI TI DANES NE NAJDEJO NITI TROHICE ŠOČUTJA IN RAZUMEVANJA ZA ZAMIK FINANČNEGA DOGOVORA... PA NE BODO UMRLI ZATO, TUDI BREZ DOHODKA NE OSTALI (kot so številni med covidom, ko so dohtarji zahtevali sočutje)... TA ZAMIK DOGOVORA IMA RAZLOG, VSI GA RAZUMEJO, RAZEN POGOLTNIH DOHTARJEV NE, PA IMAJO TI NAJVEČ - IMAJO SEDAJ NAJVIŠJE PLAČE, MED COVIDOM SO SI BASALI ŽEPE NAJBOLJ, ŠE CELO ZASTNOJ HRANO SPREJEMALI BREZ SLABE VESTI, DANES TI ISTI NE NAJDEJO SOČUTJA NITI MALO za poplavljence in celotno situacijo, ti egoti VIDIJO VEDNO ZGOLJ IN SAMO SEBE IN SVOJO DENARNICO.
lolek12345
01. 03. 2024 15.35
-4
Pa sej je bil zamik, za celo leto? Kaj a kr so pa zdej brezplačno 2 kosa pice dobil med korono, naj bi se pa pustil v nedogled vladi nategovat ? Z koronskimi dodatki so se pa mastili vsi, ki so delali med korono v javni upravi , tako da to pa niso bili samo zdravniki.
petka5
01. 03. 2024 17.28
+1
nobenega zamika ni bilo- prav nobenega po nastopu te vlade so že dobili zvišanja plač in podpisali tol za začetek s 1.1.24... ker so se avgusta to je dobrega pol leta nazaj zgodile poplave, se prosi za zamik... po kakšni tvoji logiki naj bi bil zamik zaradi poplav že za celo leto, če so se poplave zgodile pred dobrega pol leta... LOL
lolek12345
01. 03. 2024 17.54
-1
Podpisan sporazum vlade in fidesa je bil z dne 19.10.2022. V njem je bilo napisano, da bo vlada izpolnila obljube do 1.4.2023. Nato so podaljšali do 1.1.2024, z obljubo da bo do takrat pa res. Tako da prosim preberi preden pišeš bedarije ... LOL
Jozaa
01. 03. 2024 14.12
+11
Vlada ima zgodovinsko priložnost, da uredi javno zdravstvo, če je ne bo izkoristil, sledi privatizacija po vzorcu NSi inSDD. Za večino bo manj dostopno?
ArkaMast
01. 03. 2024 15.04
+4
Podlesničar
01. 03. 2024 14.11
+12
Tako, tako... na prste stopit tem barabinom.