Slovenija

Zdravstveno zavarovanje ne bo dražje

Ljubljana, 11. 05. 2009 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Miklavčič je zagotovil, da se zaradi dogovora z zavarovalnicami premije zavarovanja ne bodo podražile. Zavarovalnice bodo po eni strani plačevale več, po drugi pa manj, tako da bodo na istem.

Delež, ki ga prostovoljno zavarovanje krije za zdravila, predpisana na recept z vmesne liste, ter za storitve zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, naj bi se povečal. Na ta način bodo zavarovalnice prispevale toliko, kot bodo po drugi strani prihranile zaradi ukrepov za vzdržnost zdravstvenega sistema.

V okviru ukrepov za finančno vzdržnost zdravstvenega sistema se namreč zmanjšujejo tudi cene zdravil in zdravstvenih storitev, na ta račun pa so zavarovalnice, ki izvajajo prostovoljno zdravstveno zavarovanje (PZZ), nekaj prihranile.
Tako so se predstavniki treh zavarovalnic, ki izvajajo PZZ, skupaj z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samom Fakinom in ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem dogovorili, da se bo na dveh postavkah povečal delež, ki se plača iz PZZ. Pri zdravilih na recept z vmesne liste se bo delež obveznega zdravstvenega zavarovanja znižal iz 25 na 10 odstotkov, pri storitvah zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, pa s 40 na 15 odstotkov.

Miklavčič zagotavlja, da premije ne bodo višje.
Miklavčič zagotavlja, da premije ne bodo višje. FOTO: Dare Čekeliš

Gre za "kompenzacijo" – kolikor zavarovalnice, ki izvajajo prostovoljno zdravstveno zavarovanje, zaradi sprejetih ukrepov plačajo manj, toliko so se odločile, da na drugem koncu plačajo več, tako da je zanje bilanca "nula", je po podpisu izjave pojasnil generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Gre za 25 do 26 milijonov evrov na letni ravni, je povedal. Ukrep pa je po njegovih besedah začasne narave, čez eno leto ga bodo ponovno pretehtali.

Danes so podpisali tudi posebno izjavo, sklep o tem naj bi sprejemala skupščina ZZZS na torkovi seji, nato bo morala dodati soglasje še vlada. "S podpisom izjave zavarovalnice, ki izvajajo PZZ, sodelujejo pri zagotavljanju dolgoročne stabilnosti sistema zdravstvenega varstva v Sloveniji," je dejal predstavnik teh zavarovalnic Ivan Gracar. Minister pa je izrazil veselje, da so prostovoljne zdravstvene zavarovalnice imele razumevanje do ekonomske situacije, v kateri se nahajamo tudi v zdravstvu.

Zagotovil je, da se premije prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja zaradi tega dogovora ne bodo povečale. Mesečno bodo spremljali znesek znižanja stroškov prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic zaradi sprejetih ukrepov, zavarovalnice pa bodo spremljale povečanje stroškov zaradi spremembe deležev znotraj 23. člena.

Sicer pa je minister še povedal, da je nadzor prehoda na nov plačni sistem v zdravstvu v zaključni fazi. "Bil pa sem zelo vesel pobude Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na zadnjem sestanku, ko so zahtevali, da se znižajo plače v zdravstvu," je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
12. 05. 2009 10.06
Uporabnik113189
12. 05. 2009 09.53
Vse v redu in prav, ampak naslov je že v osnovi napačen. Zdravstveno zavarovanje NE BO DRAŽJE???? Ko vsak dan pregledam kakšno je stanje v grdem kapitalizmu, potem vidim, da se s krizo hkrati dogajajo tudi POCENITVE..Po tej logiki, bi morali danes videti naslov Zdravstveno zavarovanje bo cenejše. Ampak mi smo seveda še vedno v fazi prehoda iz kaosa v kapitalizem, pa je pri nas opravičljivo povečati cene, če so v evropi višje, če se pa znižajo, potem pa vse tiho je bilo..
m12
11. 05. 2009 22.35
le zakaj ne verjamem vašim lepim besedam?
Jože Pernek
11. 05. 2009 21.20
BOLHE PIJAVKE STENICE UŠI IN OSTALI ZAJEDALCI
Bolivar
11. 05. 2009 20.00
Bo pa zato kakovost slabša!