Slovenija
Oglas

Zdravstvo po meri človeka

Ljubljana, 11. 12. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sistemske spremembe v zdravstvu in moderen, učinkovit in vzdržen sistem lahko dosežemo s sodelovalnim pristopom, enotno vizijo in ustreznim vodenjem.

Za Slovence je zdravje temeljna vrednota. Kadar potrebujemo zdravstveno oskrbo, pričakujemo, da bomo deležni čim hitrejšega vstopa v sistem in čim hitrejše diagnostike in obravnave. Da bo sistem postavil v središče nas, pacienta.

V zadnjih desetletjih smo priča številnim izzivom, ki so vplivali tudi na zdravstveni sektor. Družba se sooča s staranjem prebivalstva, kar predstavlja povečan pritisk na zdravstvene sisteme. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi pojavnost kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes in nekatere oblike demence. Vse to zahteva povečano osredotočenost na preventivo, zgodnje odkrivanje in dolgoročno upravljanje teh bolezni. Temu lahko prištejemo še pandemijo covida-19, ki je razkrila kar nekaj pomanjkljivosti v pripravljenosti na izredne razmere in pomanjkanje števila zdravstvenega osebja.

Roche

Preventiva, zgodnje odkrivanje in dolgoročno upravljanje bolezni so ključni za zdravje prebivalstva in zdravstvenega sistema.

Za spopadanje z vsemi temi izzivi je ključen sodelovalni pristop zdravstvenega sektorja, državnih institucij, strokovnih organizacij, organizacij pacientov, industrije, akademske sfere in drugih deležnikov.

Rokohitrske rešitve se nikoli ne izkažejo za dolgoročno vzdržne. Zato je nujna temeljita analiza preteklega in sedanjega stanja, skupaj z vzpostavitvijo novih ciljev, ki bodo odgovorili na sodobne izzive.

S tem namenom smo v podjetju Roche Slovenija opravili vrsto poglobljenih intervjujev z osrednjimi deležniki v slovenskem zdravstvenem ekosistemu (združenja bolnikov, zdravstveni delavci, vladne in javne ustanove, akademski krogi in neodvisni svetovalci), ki so pokazali na kar nekaj danih možnosti in priložnosti za prihodnost. Cilj pobude je bil spodbuditi sistemske spremembe, ki presegajo postopne in posamezne izboljšave.

Vse vpoglede, mnenja in predloge deležnikov smo zbrali v knjižici Soustvarjanje prihodnosti slovenskega zdravstva.

Štiri glavna področja za moderen zdravstveni sistem

Intervjuvani deležniki so identificirali štiri ključna področja za gradnjo modernega, učinkovitega in vzdržnega slovenskega zdravstvenega sistema.

Najprej potrebujemo enotno vizijo zdravstvenega sistema. Pomanjkanje enotne vizije vodi v oteženo načrtovanje in usklajevanje pri uvajanju inovacij ter izboljšav. V Roche Slovenija menimo, da je skupna vizija vzpostaviti trajnostni, na podatkih temeljec zdravstveni sistem, ki bo izpolnjeval potrebe Slovencev, spodbujal sodelovalno reševanje težav in izzivov in uvajal inovacije.

Nujno je zadovoljevanje raznolikih potreb prebivalstva, vključno z odzivom na starajoče se prebivalstvo ter osredotočenostjo na paciente.

Za vse to potrebujemo ustrezno vodenje oziroma vzpostavitev učinkovitega vodstva, ki bo sposobno koordinirati in izvajati potrebne spremembe.

Zadnja, a hkrati tudi najpomembnejša je gradnja celostnega sistema namesto krepitve silosov oziroma povezanost različnih delov zdravstvenega sistema.

Roche

Za ucinkovito zdravstveno varstvo, ki se osredotoca na pacienta, je treba pospešiti napredek pri sodelovanju in ustvarjanju temeljev.

Pet glavnih izzivov za pozitivne premike

Tudi izzivi so nam vsem splošno znani, rešijo pa se lahko le z iskrenim sodelovanjem vseh deležnikov v slovenskem zdravstvenem sistemu. Intervjuvani deležniki so se strinjali, da bodo brez ustreznih rešitev in sodelovanja ti izzivi še naprej naše osrednje težave oziroma prepreke.

Kot najpomembnejši izziv so deležniki ocenili spopadanje s pomanjkanjem dolgoročne vizije za zdravstveni sistem in ustrezne komunikacije, zaradi česar je oteženo načrtovanje in usklajevanje pri uvajanju inovacij ter izboljšav.

Ker ni ustreznega sodelovanja in je preveč "negovanja lastnega vrta" in premalo zaupanja med deležniki je to še ena ovira za učinkovito uvajanje inovativnih rešitev. Izziv je tudi zaupanje v zdravstveni sistem, ki pa je ključno za uspeh. Pomanjkanje zaupanja pacientov lahko zmanjša učinkovitost preventivnih ukrepov in sodelovanja v zdravljenju. Pri tem je ključna rešitev enakega dostopa do primarnega zdravstvenega varstva.

Potrebujemo tudi več doslednosti in kontinuitete neprekinjenega vodenja. Potrebujemo vodje, ki imajo znanje in pravo miselnost, s katero lahko pristopijo k sistemskim spremembam. Vzgajati moramo vodje, ki bodo znali soustvarjati dolgorocno in trajnostno in delovati v korist pacientov ter celotnega zdravstvenega sistema.

Zadnji, vendar nič manj pomemben izziv je nagrajevanje izhodov zdravljenja, ki so resnično pomembni za paciente, in ne količine dela. Ta izziv daje poudarek rezultatom zdravstvene oskrbe, kot so izboljšana kakovost življenja, zmanjšanje zapletov in boljše dolgoročno zdravje, namesto zgolj številu opravljenih posegov ali storitev. S tem se spodbuja učinkovitejša, personalizirana obravnava, ki zadovoljuje specifične potrebe posameznega pacienta, ter obenem zmanjšuje nepotrebne stroške in povečuje celotno zadovoljstvo pacientov. Ta paradigma premika poudarek od količine h kakovosti, kar prispeva k boljšemu zdravstvenemu izidu za posameznike in širšo družbo.

Rešitev teh izzivov bi lahko opazno pospešila napredek pri sodelovanju in ustvarjanju temeljev za ucinkovito zdravstveno varstvo, ki se osredotoca na pacienta.

Roche

S prenovljeno vizijo lahko slovenski zdravstveni sistem postane referenčen sistem zdravstvenega varstva v Evropi.

Soustvarjanje prihodnosti

Družba Roche Slovenija je s svojimi globalnimi viri in strokovnim znanjem pripravljena sodelovati pri nadgrajevanju in razvoju slovenskega zdravstvenega sistema. Verjamemo, da s skupno vizijo in sodelovanjem lahko postane slovenski zdravstveni sistem referencen sistem zdravstvenega varstva v Evropi. Za njegov razvoj v smeri trajnostnega, prožnega in v pacienta usmerjenega modela, ki bo koristil Slovencem in širši družbi, so bistvena skupna prizadevanja.

Za dosego tega cilja sta ključna razumevanje stališč vseh udeležencev v zdravstvenem ekosistemu in uspešna vzpostavitev dialoga.

Stabilni zdravstveni sistemi so jedro močnih in odpornih gospodarstev. Rdeča nit naših skupnih ambicij kot soudeležencev v ekosistemu – biotehnoloških zagonskih podjetij, industrije, akademske sfere, vlade in civilne družbe – mora biti sodelovanje. Samo tako lahko namreč resnično spremenimo skupnosti, ki jim služimo.

M-SI-00001076 (v1.0)
Informacija pripravljena v decembru 2023.

 

Naročnik oglasa je Roche d.o.o.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0