Slovenija

'Obstoječi zdravstveni sistem škoduje bolnikom'

Ljubljana, 17. 10. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politika v zadnjih desetih letih ni zmogla urediti javnega zdravstvenega sistema z učinkovitimi sistemskimi rešitvami za izboljšanje položaja bolnikov. Zdravstveni sistem je zastarel, slabo organiziran in neučinkovit, denar bolnikov pa se uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov. To trdijo tisti, ki so v središču tega sistema - zdravniki.

V zdravniških vrstah ob današnjem posvetu Sistemske napake slovenskega zdravstva in kako jih odpraviti ugotavljajo, da obstoječi zdravstveni sistem škoduje bolnikom in da so prišli v nasprotje z etičnimi in strokovnimi načeli poklica. Zato zahtevajo spremembe trenutne ureditve, med drugim tudi reformo upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Zahteve zdravnikov so jasne. Pa bodo naletele na odprta ušesa?
Zahteve zdravnikov so jasne. Pa bodo naletele na odprta ušesa? FOTO: Dreamstime
Pod izjavo so se podpisali Matej Beltram, Erik Brecelj, Matic Jurij Kališnik, Gorazd Kalan, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Igor Muževič, Marko Noč, Andrej Robida, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

Kot so zapisali v skupni izjavi, politika v zadnjih desetih letih ni zmogla urediti javnega zdravstvenega sistema z učinkovitimi sistemskimi rešitvami za izboljšanje položaja bolnikov. Zdravstveni sistem je po njihovih navedbah zastarel, slabo organiziran in neučinkovit, denar bolnikov pa se uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov.

Zato od politike zahtevajo spremembe, ki bodo "ukinile organiziran kriminal, uvedle ničelno stopnjo tolerance do korupcije in klientelizma ter privarčevani denar vrnile v zdravstvo".

Med zahtevami so izpostavili pravico bolnika, da prosto izbere zdravnika. "Bolniki trpijo in včasih tudi umirajo na čakalnih listah. Zato je treba izkoristiti vse slovenske zdravnike in bolnikom ponuditi javno zdravstveno oskrbo, ki si jo kot zavarovanci zaslužijo in jim po ustavi pripada," so zapisali. Ob tem pa za bolnika ne sme biti razlike, ki izhaja iz zaposlitvenega statusa zdravnika.

Zahtevajo tudi reformo upravljanja vseh javnih zdravstvenih zavodov, še posebej bolnišnic in odpravo njihovega monopola. Kadrovanje nesposobnih ljudi, korupcija, slabo upravljanje bolnišnic in zdravstvenih domov ter netransparentna poraba javnih sredstev se odvijajo pod zaščito vsake aktualne politične večine, posledice pa po oceni podpisnikov občutijo bolniki v obliki slabe obravnave. Zdravstvene storitve, ki jih ponujajo javni zdravstveni zavodi, morajo biti dovolj kakovostne, da z zasebnimi lahko konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji in EU, so pozvali.

Kritični so do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je, kot so ocenili, politično vodena ustanova, ki s svojo pasivnostjo vzdržuje obstoječe stanje in pripomore k daljšanju čakalnih vrst. "Zahtevamo, da se vzpostavi zavarovalniški sistem, v katerem si bo bolnik sam izbral zavarovalnico in v katerem se bodo zavarovalnice borile za svoje stranke," so navedli.

Zavarovalnica, pri kateri je bolnik zavarovan, naj bolniku krije stroške zdravljenja. Dolžnost države pa je, da v tako postavljenem sistemu zagotavlja učinkovit nadzor nad izvajanjem storitev, da preprečuje zlorabe in da zagotavlja dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev tudi najranljivejšim slojem prebivalstva, so prepričani.

Nagovarjajo tudi vse zdravnike, naj se uprejo zdravstveni ureditvi, ki da škoduje osnovnemu odnosu med bolnikom in zdravnikom. Kolege tudi nagovarjajo, naj se vprašajo, ali v obstoječem zdravstvenem sistemu svoj poklic lahko opravljajo v skladu s svojo vestjo in strokovnim znanjem.

Pod izjavo so se podpisali Matej Beltram, Erik Brecelj, Matic Jurij Kališnik, Gorazd Kalan, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Igor Muževič, Marko Noč, Andrej Robida, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
18. 10. 2019 12.52
+1
NAPAKE SE DELAJO VELIKE IN MALE, TISTE KI ŽE LETA TE NAPAKE DELAJO IN POPRAVLJAJO JE TREBA ODSTRANITI, JIM DATI KNJIŽICE IN GLEDE NA NJIHOVO SPOSOBNOST NE BO TEŽKO JIH ZAPOSLITI V PRIVATNEM SEKTORJU. TI IMAJO IMENA NA DAN Z NJIMI, DA VEMO, KJE BODO DELALI IN DA SE JIH ŽE NA DALEČ IZOGIBAMO. NO DRŽAVA JE POSKRBELA ZA NJIH, DA BODO LEPO ŽIVELI ŠE DOLGA LETA Z NAKRADENIM.
Transformerji
18. 10. 2019 11.18
+3
Bom popravil naslov članka: Desetletja trajajoča korupcija in mafijski posli so škodovali zdravstvenemu sistemu in posledično bolnikom.
ROMELS
18. 10. 2019 09.08
+4
Plače so se podelile, sedaj pa ni več volje do dela in tudi ni denarja za oskrbo bolnikov in bolnišnic.
123soba
18. 10. 2019 07.33
+10
Bela mafija. Odkrita mi je bolezen srca. Prvi pregled pri kardiologu pa čez pol leta. Sramota.
Timy15
18. 10. 2019 07.21
+11
Da obstoječi zdravstveni sistem škoduje bolnikom vemo že od kar smo samostojna država,le v zdravstvu tega ne priznavajo.Vedno hočejo le več denarja za slabšo in čimkrajšo oskrbo.
vinogradnik33
17. 10. 2019 21.49
+1
Nakazali so nekaj smeri za urejenost zdravstvenega sistema , zamolčali pa so krivdo , ki jo nosijo zdravniki ob tem kaosu v zdravstvu !
Nobodyreadsthis
17. 10. 2019 21.38
+9
Ne bom rekel da je sistem pri nas super, normalno da se ga izboljšati, ampak pri nas so za čakalne dobe krive zavarovalnice.. Da pojasnim, zavarovalnica da na mesec denar za 200 nekih pregledov, ko se ta kvota izpolni ljudje čakajo in maš čakalne dobe 2 leti, zato pa prideš takoj na vrsto če sam placas.. Torej bo treba iz zavarovalnic prvo kej vn stisnat pol pa da vidimo kk sistem deluje ne pa da sploh osnov nima za dobro delovanje
Erik Zupanec 1
17. 10. 2019 21.18
-7
Čaki mal oni bi ves sistem prestavili v zasebni sektor, pa te niso normalni... tak sistem imajo v ameriki in je katastrofalen!
Kruh+sol!
17. 10. 2019 20.54
+14
Sarec pravi, da imamo dober zdravstveni sistem. Serpentina ze ve, ker je strokovnjak na tem podrocju. Tudi drzava je varna, zato pa sprejema ustavno sodisce tako azilno zakonodajo, ki daje vse ugodnosti ilegalcem. A ne, Rok Ceferin, novi ustavni sodnik. Mafija komunisticna. Podn.
bikoborec69
17. 10. 2019 20.52
+17
Madona za to izjavo ste potrebovali 30 let. Mi smo res mrtvi, samo še ne vemo.
Ramzess
17. 10. 2019 20.46
+11
Pod tem naslovom bi se pa dalo pisati. Članek se resda dotika samo birokracije, kje je še vse ostalo, glede na to, da je vedno več bolnih in mrtvih zaradi medicine, namesto obratno. Mnoge bolezni so posel.
bojer
17. 10. 2019 20.44
+17
Verjamem, da imajo dobre predloge kot stroka in naj bojo deležniki pri prenovi.
Merhabap
17. 10. 2019 20.28
+12
Pobudo smo čakali