28°C

Madžar Csanyi po združenju bank SKB in NKBM največji bankir pri nas

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Marko Gregorc /
KOMENTARJI
165
"Ne zaradi politike, v Slovenijo smo prišli zaradi posla," ob obisku Ljubljane sporoča eden najbogatejših Madžarov Sandor Csanyi. Izvršni direktor OTP banke bo z novim letom, ko bo pod svojim okriljem lahko začel z združevanjem bank SKB in NKBM, postal največji bankir pri nas. Milijarder, ki je med drugim tudi vpliven delničar v naftni družbi MOL, ne skriva, da ga v naši državi zanimajo tudi drugi posli.

Milijarderja pri nas fascinirajo naravne danosti, očitno pa tudi poslovne priložnosti, s poudarkom na bančništvu, kjer bo v kratkem postal največji igralec na našem trgu. Nova ljubljanska banka po bilančni vsoti trenutno dosega približno četrtino tržnega deleža med vsemi bankami v Sloveniji. Po desetletjih jo bo s primata izrinila skupina OTP, ki bo z združitvijo NKBM in SKB dobila skoraj 30-odstotni tržni delež.

"Vedno je najbolje imeti razumen ekonomski obseg. Izkušnje s SKB banko so zelo dobre, a potencial za rast je omejen, ker ni največja banka v Sloveniji, in mislim, da bi lahko obe banki (SKB in NKBM) bili bolj učinkoviti," je povedal Sandor Csanyi. Nakup NKBM naj bi Csanyja stal okroglo milijardo evrov, 343 milijonov je pred dvema letoma odštel še za SKB banko. Skupina OTP ima sicer bilančno vsoto dobrih 66 milijard evrov, zgolj lani so ustvarili 884 milijonov evrov čistega dobička.  

Nakup NKBM naj bi Csanyja stal okroglo milijardo evrov, 343 milijonov je pred dvema letoma odštel še za SKB banko.
Nakup NKBM naj bi Csanyja stal okroglo milijardo evrov, 343 milijonov je pred dvema letoma odštel še za SKB banko. FOTO: Bobo

NKBM so poizkušali kupiti že pred šestimi leti, ravno tako so se potegovali za nakup Abanke, a so zanju ponujali preprosto premalo. "Za napake, ki smo jih naredili, smo plačali visoko ceno, ampak dosegli smo cilj," še dodaja Csanyi.

In dobri politični odnosi med Slovenijo in Madžarsko pri tem niso igrali vloge, poudarja Csanyi. "Prepričan sem, da smo dobrodošli v Sloveniji, in prepričan sem, da je banka vedno boljši lastnik in boljši partner za državo kot sklad na dolgi rok," meni. 

OTP ima skupno kar v enajstih državah 1498 poslovalnic, zaposlujejo 33.418 ljudi in imajo kar 16 milijonov komitentov. Poleg bančništva bodo v Sloveniji investirali tudi v infrastrukturo. OTP bo prispeval 250 milijonov za projekt Emonika. Csanyi ne zanika, da ga zanimajo tudi druga sodelovanja z državo. Na Madžarskem vlaga predvsem v prehrano in energetiko.  

Koronavirus pasica nova