Slovenija

Združitev Muzeja slovenske osamosvojitve: NSi ne izključuje interpelacije

Ljubljana, 07. 11. 2022 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odločitev ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod še naprej buri duhove. Opozicijska NSi tako ne izključuje vložitve interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Ta je v izjavi o usodi Muzeja slovenske osamosvojitve že poudarila, da se muzej ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in da so v prid združitvi podani strokovni razlogi.

Muzej slovenske osamosvojitve je vlada ustanovila marca lani. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra. Združitvi nasprotujeta opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi ter ZSVO. Na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve je pred dnevi opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je napovedal, da se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Na nujni seji odbora za kulturo so tako člani odbora na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali o "likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve". O usodi Muzeja slovenske osamosvojitve sta na novinarski NSi spregovorila poslanec NSi Janez Žakelj ter prvi predsednik slovenske vlade in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZSVO) Alojz Peterle.

Asta Vrečko in Lojze Peterle
Asta Vrečko in Lojze Peterle FOTO: Aljoša Kravanja

  Ustanovitev muzeja je je poslanec Žakelj na današnji novinarski konferenci označil za "častno, domoljubno in državotvorno dejanje". Po njegovih besedah Slovenija na tovrstni muzej čaka predolgo. V NSi tako v napovedani združitvi muzejev vidijo "ideološki projekt stranke Levica", ki si po njihovem mnenju na vse načine prizadeva za uničenje vrednot slovenske osamosvojitve. "Slovenska osamosvojitev ni bila projekt ene politične stranke ali peščice posameznikov, ampak dosežek enotnosti slovenskega naroda in plebiscitarne volje vseh Slovenk in Slovencev, da želimo živeti v samostojni Sloveniji," je ob tem dejal Žakelj. Interpelacijo lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi jih šteje osem.

Namero združitve je ob tem označil za slepilni manever, v ozadju pa je po njegovih besedah načrtna politika stranke Levica, ki da si prizadeva čim bolj zmanjšati pomen slovenske osamosvojitve in ustanovitve lastne države.

Peterle: To ni ideološki projekt

"Odločno nasprotujem temu, da bi se to zadevo videlo ali predstavljalo kot ideološki projekt. Ker če je to ideološki projekt, je plebiscit ideološki projekt, je vsa osamosvojitev ideološki projekt," pa je danes dejal predsednik prve slovenske vlade in predsednik ZSVO Lojze Peterle. Ocenjuje, da vnašanje ideologije v nacionalni in kulturni projekt prejšnje vlade v teh časih ni modro, saj bo nedvomno še hranilo polarizacijo.

Poudaril pa je, da je odločitev za ustanovitev muzeja politična, kaj bo v samem muzeju, pa je po njegovih besedah stvar stroke. Po njegovih besedah je treba tudi vedeti, ali je namera združitve muzejev točka koalicijskega programa ali zgolj "solo akcija" Levice.

 V kolikor ministrstvo ne bo odstopilo od namere združitve muzejev, v NSi napovedujejo vložitev interpelacije zoper ministrico Vrečko. "Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo z izjemo stranke Levica, podprle tudi stranke koalicije," pa je sklenil Žakelj.

Ministrica: muzej se ne ukinja, ampak se združuje 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi glede usode Muzeja slovenske osamosvojitve sicer  že poudarila, da se muzej ne ukinja, ampak združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Kot je še povedala, so bili v prid združitvi obeh muzejev podani strokovni razlogi. Muzej slovenske osamosvojitve je bil namreč ustanovljen kot samostojna ustanova, navkljub pozivom številne strokovne javnosti, da v Sloveniji že obstajajo ustanove in muzeji, ki zelo dobro pokrivajo področje slovenske osamosvojitve 90. let minulega stoletja ter da muzej sam nima lastne zbirke, tako da bi njegovo delo temeljilo na pridobivanju in ukvarjanju z zbirkami drugih ustanov. Na ministrstvu za kulturo so tako ocenili, da bi bil samostojen Muzej slovenske osamosvojitve neracionalen in so se odločili za združitev, je še povedala ministrica za kulturo. 

Asta Vrečko
Asta Vrečko FOTO: Bobo

Dodala je, da raziskovalno, kustosko, muzejsko delo ne bo trpelo, saj se bosta združili dve ustanovi. Zatrdila je, da bodo ohranjena delovna mesta kustosov in strokovnih sodelavcev v muzeju. Poudarila je še, da so bile ob sami ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve proti tudi veteranske organizacije.

"Z združitvijo obeh institucij seveda nastaja nov javni zavod, ki bo pokrival področje, ki ga sedaj pokriva Muzej novejše zgodovine, in področje Muzeja slovenske osamosvojitve, torej bo šlo za javni zavod, ki je nov javni zavod in bo pokrival širše področje, torej področje novejše zgodovine do sodobnosti," je še povedala ministrica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (428)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

echa
27. 01. 2023 08.58
Sramota, kaj si dovoli ta vlada. Očitno pa je že toliko neslovencev pri nas, da si to upajo storiti. Kajti kdor podpira to združitev in ukinitev muzeja osamosvojitve, si ne zasluži imenovati se Slovenec. Žal preveč jugo... pri nas
apodgra
26. 01. 2023 10.41
+1
Njega in še nekja samooklicanih osamosvojitelkjev je treba postaviti , kot izvirni eksonent v muzej slovenske osamosvojitve. S temi bi zapolnili dva prostor trenutnega muzeja Res se je moralo nabrati "ogromno" dokumentacije v 10-dnevni vojni. NIsem zasledil nti ene fotografije na terenu med to vojno od teh naših " zasluženih " vojnih vetranov. Cankarjev dom, kletni prostori in še nekja privatnih lokaci je bil dom teh bojevith osamosvojiteljev. Janša je bil celo pripravljen deliti svoja bogate izkušnje UKrajincem . UKrajinci , se ne borijo skriti po bunkarjih , oni so na terenu in tam kažaejo svojo pripadnost domovini in ne potrebuje vojaškega svetovanja Vsa obstoječa dokumnetacija je razpršena na lokalna območja .Imamo muzej sodobne zgodovine in v ta muzej sodi tudi ta ne preveč bogata dokumantacija . Prepoznavni samoklicami najbolj" zasluženi " si želijo postaviti sami sebi spomenik . Največji spomenik bo Slovenija dobila takrat , ko se boto vsi ti umaknili iz poltičnega življenj ali odšli v nesbesa, kjer jih čaka priporočeno posmrtno življenje
Belabreza
08. 11. 2022 21.07
+1
Orgličar je ostal brez besed. Mu jih je natresla prava za to vlogo - doktorica novejše zgodovine. Ma, boljše za mesto ministrice bi težko našli. BRAVO dr. ASTA VREČKO! 👌👌👌👏👏👏
Bofur
08. 11. 2022 15.38
+4
Spravna rešitev muzeja osamosvojitve bi morda lahko bila, da se ga nadomesti z muzejem osamosvojiteljev. Da bi bil čimbolj avtentičen, bi namesto voščenih figur lahko v njem eksponate predstavljali kar originali. Sloveniji bi to prineslo mir, osamosvojiteljem pa neminljivo slavo.
sinhron
08. 11. 2022 08.45
+7
Interpelacija za SDS sekto pomeni razdajanje veleumnih besedil iz hleva Trstenjakove v parlament ! Golo izživljanje in onemogočanje vladi , da normalno dela , ker ji z interpelacijami kradejo dragoceni čas in zaposlujejo ljudi in ministre za neumnosti ! Morda jim še ni prišlo , da nobena interpelacija ne bo uspela in bo izzvenela kot slaba melodrama !
Darko32
08. 11. 2022 08.42
-6
Kdor se spominja leta 1991 dobro ve, da so bili proti osamosvojitvi LDS, SD in ogromno na levi strani žal tudi Zveza borcev, saj so se vsi borili za KOmunistično partijo in nikoli za Slovenski narod. Pošteni, k iso se borili za SLvoenski narod pa so jih pozaprli in poslali na GOLI OTOK. Sedaj tudi Levica. Tako ves čas rovarijo proti Sloveniji in zastavi ter ustavi. Hočejo svoj socializem za katerega smo vsi videli, d ase ni obnesel, saj je temeljil na AVANGARDI DELAVSKEGA RAZREDA. aLI DRUGAČE POVEDANO. eNAKOPRAVNOST JE BILA NAPISANA SAMO NA PAPIRJU. V resnici pa je pomenilo, da so komunisti edini vidilni razred v delavskem razredu. Sedaj spet nekaterim diši ta parola in bi radi zgodovino prikrojili za svoje potrebe.
Darko32
08. 11. 2022 08.43
-6
Zato to potvarjanje in združevanje je samo jasna slika, da se gre za prikrajanje zgodovine. Ne more se nekdo sedaj sklicevati, da je bil za osamosvojitev, če pa je leta 1991 bil proti.
jahta
08. 11. 2022 08.10
+5
Ministrica je na redkih,ki strokovno obvlada svoj resor.Čestitke, in ne skreniti iz zadane poti!!!
VoxP
07. 11. 2022 20.32
+6
Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino - logično da se da združiti vse se je dogajalo v 20. stoletju in temu se reče novejša zgodovina. Mislim da tudi kralj Matjaž bi se strinjal sa je bil le nekaj stoletij prej aktiven. Drugače pa NSi lahko zbereš denar prostovoljcev in ustanoviš svoj muzej in ga financiraj z denarjem zbranem od prostovoljstva tako kot to počne Logar
Darko32
08. 11. 2022 08.47
-5
VoxP Tukaj je glavni problem, ker bi radi tisti, k iso leta 1991 bili proti osamosvojitvi sedaj se skrili za tem in se razglašali, da so bili za samostojno Slovenijo. NA tej točki je potrebno narediti red in jasno povedati in potegniti ločnice med dejstvi in tako tudi naj delujejo muzeji, ter prikazujejo tudi dejstva. Ne pa da se žali blečke in sočasno poveličuje poboje in morilce, kateri se hočejo sedaj skrivati za osamosvojitelji in zavednimi Slovenci.
Samo DESNO je pravo
07. 11. 2022 19.43
-8
Ta levica nima pojma..ta interspolna koalicija je čisto zavožena.. zavozili bodo tudi nas s svojo nevednostjo.
patogen
07. 11. 2022 19.35
-6
In kako bo Asta predstavila dogodka leta 91 in 45 v istih prostorih? Kaj je bilo okupacija in kaj osvoboditev? Ker če ne bi bila 45 osvoboditev, potem 91 nikakor ne more biti osvoboditev? Kaj praviš Asta, kaj pravijo na Metelkovi in radiator umetniki?
sinhron
07. 11. 2022 18.35
+15
Ja , hudo je , ko si nekateri želijo postavljati spomenike s potvarjanjem in polresnicami , drugi pa želijo te spomenike postaviti v konceptualni resničnostni okvir , kjer jim je mesto ! To jih boli !
patogen
07. 11. 2022 19.36
-6
Osvoboditev 45 in osvoboditev 91? Pred kom potem, če si bil že svoboden od 45tega?
simeoni
07. 11. 2022 18.06
+15
Asta, nalij jim čistega vina, sama osamosvojitelja naj pijeta brozgo, ki sta jo skuhala.
patogen
07. 11. 2022 19.37
-8
Asta izenačuje osvoboditev 45 in osvoboditev 91. 2 osvoboditvi zapored? Asta nas ima za norca.
vito
07. 11. 2022 19.56
+8
simeoni
07. 11. 2022 17.46
+13
Če bi ne bilo slovenskega ljudstva pri osamosvojitvi, bi Peterle in Janša danes imela mogoče marmorno ploščo na sebi (na svojih kosteh), ali pa bi Dežman s krampom iskal njihove kosti. Tako gospoda osamosvojitelja ! To, kar je bilo leta `91 glede smrtnih žrtev v 10 dnevnem boju je toliko, kot jih danes v Ukrajini umre v nekaj minutah. Ni primerljivo ! Če pa že hočejo muzej, naj si ga zgradijo in naj ga tudi Lojz in Janez vzdržujeta, saj nista Janez in Lojz novejša zgodovina, ampak skoraj celotna Slovenija, kar ona dva pozabljata. Demenca, pač, sploh pa Lojz.
MladInPerspektiven
07. 11. 2022 17.37
+10
Največji problem je ta, da "osamosvojitelji" ne bodo mogli sami pisati zgodovino in dvigovati nekih spomenikov.... uhhhh boliiiiii
Sokril
07. 11. 2022 17.11
+10
NSi naj to plača sama. Še prej pa naj plačajo izgubo, ki so jo pridelali z Boxerji in Andrijaničevimi digitalnimi boni. Mogoče za sredstva lahko zaprosijo sponzorja WEF Klausa Schwaba.
komarec
07. 11. 2022 17.03
+11
NSi a spet želite da se troši davkoplačevalski denar brez veze?
pekoči paradižnik
07. 11. 2022 16.56
+13
Muzej slovenske osamosvojitve (MSO) potrebujemo, je nujen. Kje bomo sicer hranili povelja iz tretje kleti CD za napad na kasarne, za sestrelitev helihopterja z oznako RK , v katerem je bil slovenski pilot in navodilo za izbris prebivalstva!?..
zibertmi
07. 11. 2022 16.49
+14
takega posebnega muzeja ni nikjer v svetu.pri nas smo v vsem unikum.hojs in sds so celo ustanovili paralelno zavezo vojnih veteranov..mogoče bi jo morali poimenovat kar kletna zveza cankarjevega doma
pekoči paradižnik
07. 11. 2022 16.43
+13
Konec sedemdesetih in na začetku osemdesetih, ko je bil kasnejši, prvi osamosvojitveni predsednik vlade še zaposlen na Urbanističnem institutu v Ljubljani, je mladi Peterle enkrat tedensko iz službe odhajal nekoliko prezgodaj. Mudilo se mu je na sestanke t. i. Črne internacionale. Beri: katoliški intelektualci in kleriki so tedensko tiščali glave skupaj. Vsi na Urbanističnem institutu so to vedeli. To je vedela tudi slovenska Udba. (RK Dnevnik)
prašek
07. 11. 2022 16.41
+10
Je pa dobra naša ministrica za kulturo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prav dopade se mi !!!
pekoči paradižnik
07. 11. 2022 16.43
+13