Slovenija

Združljivost štipendij: koalicija temu naklonjena, vlaga svoj predlog zakona

Ljubljana, 09. 05. 2023 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
26

Po trenutnem zakonu o štipendiranju vsi dijaki in študentje, ki so zaradi šibkega socialnega položaja upravičeni do državne štipendije, ne morejo hkrati prejemati še Zoisove štipendije za nadarjene, pa čeprav bi bili na osnovi uspeha in posebnih dosežkov do nje upravičeni. Eni se morajo odpovedati, kar je po mnenju poslancev SDS diskriminatorno, zato so v DZ vložili predlog novele zakona, ki to področje ureja. Koalicija pa je tik pred zdajci vložila svoj predlog, ki ukinja nezdružljivost, za razliko od opozicijske SDS pa ne vsebuje predloga za dvig štipendije za deficitarne poklice.

Spomladi so poslanci SDS pripravili predlog novele zakona o štipendiranju in ga poslali v obravnavo v DZ, in sicer po skrajšanem postopku, saj si želijo, da bi novela stopila v veljavo že s prihodnjim šolskim letom. Med drugim novela, pod katero je prvopodpisani poslanec SDS Andrej Hoivik, predvideva, da bi dijaki in študentje, ki prihajajo iz socialno šibkih okolij in so zato upravičeni do državne štipendije, zaradi svojih posebnih dosežkov in nadarjenosti pa so upravičeni tudi do Zoisove štipendije za nadarjene, lahko hkrati prejemali obe štipendiji. 

Namreč, po sedanjem zakonu o štipendiranju se štipendiji izključujeta in se mora upravičenec, ki je upravičen do obeh, opredeliti, katero bo prejemal oz. kateri se bo odpovedal. V SDS opozarjajo, da gre za diskriminacijo dijakov in študentov. "Socialno ogroženim moramo omogočiti, če so ob tem tudi nadarjeni, da imajo enaka izhodišča kot tisti, ki pač ne prihajajo iz tako socialno ogroženih okolij," je ob predstavitvi novele pojasnil Hoivik.

Štipendije so marsikateremu študentu v pomoč pri plačevanju bivanja v kraju študija, žal pa so še vedno precej nižje od dejanskih stroškov, ki jih imajo.
Štipendije so marsikateremu študentu v pomoč pri plačevanju bivanja v kraju študija, žal pa so še vedno precej nižje od dejanskih stroškov, ki jih imajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav tako si je SDS z novelo prizadeval za dvig štipendij za deficitarne poklice, s čimer želijo pridobiti zaposlitvene kapacitete tam, kjer jih močno primanjkuje, predvsem v turizmu in gostinstvu. Štipendija trenutno znaša 118,48 evra mesečno, vsako leto pa je podeljenih do tisoč štipendij. V noveli so predlagali, da se ta štipendija dvigne na 150 evrov mesečno.

Državni svet predlogu prižgal zeleno luč

Državni svetniki so predlog novele zakona o štipendiranju obravnavali na seji 12. aprila in ga podprli. Takrat so zapisali, da je predlagatelj finančne posledice novele zakona ocenil v višini od dva do tri milijone evrov v letošnjem letu in v nadaljnjih treh ali štirih letih v višini sedem milijonov evrov, kar predstavlja manj kot 10-odstotno povečanje izdatkov iz naslova štipendiranja.

Višina državne štipendije je odvisna od povprečnega mesečnega dohodka na osebo v evrih, torej od uvrstitve v dohodkovne razrede. Pa tudi od starosti prosilca, pri čemer je do višje upravičen tisti, ki je starejši od 18 let. Razpon osnovne državne štipendije je tako od dobrih 27 do dobrih 224 evrov mesečno. Zoisova štipendija je prav tako podeljena v razponu, in sicer za dijake, ki bivajo doma, je osnovna štipendija na mesec dobrih 142 evrov, tisti, ki so v najemu ali dijaškem domu, pa dobijo še dodatek slabih 95 evrov. Za študente je osnovna mesečna štipendija slabih 166 evrov, dodatek za bivanje pa prav tako slabih 95 evrov.

Vlada predlogu SDS nasprotuje

S predlogom SDS pa se vlada Roberta Goloba ni strinjala. Kot so zapisali v obrazložitvi, so mu nasprotovali iz treh razlogov. Ker predlog določa istočasno prejemanje Zoisove in državne štipendije, pri čemer prvo dodeljuje Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, drugo pa dodeljujejo pristojni centri za socialno delo, ocenjujejo, da bi prenos podeljevanja državnih štipendij s 64 centrov za socialno delo na javni sklad pomenil zahteven in dolgotrajen postopek prenosa pristojnosti z enega organa na drugega. "Takšna izvedba predstavlja tudi korenit poseg v informacijski sistem tako centrov za socialno delo kot javnega sklada. Dodajamo, da je informacijski sistem centrov za socialno delo – IS CSD največji informacijski sistem Vlade Republike Slovenije in da je za tako veliko spremembo potrebno dalj časa. Takšna sprememba tako nikakor ne bi bila mogoča z začetkom naslednjega šolskega oz. študijskega leta, kot predvideva predlog," so navedli v obrazložitvi.

Kot drugo so predlogu očitali, "da je pomanjkljiv, saj ne vsebuje podatkov o tem, kakšno bi bilo število štipendistov, ki bi na letni ravni prejemali obe štipendiji hkrati, prav tako ne vsebuje izračuna finančnih posledic za državni proračun oz. je navedeno, da predlog ne bo vplival na odhodke iz državnega proračuna."  Kot tretje pa navedli, da predlog ne predvideva dodatnih sredstev, ki bi bili potrebni za hkratno prejemanje Zoisove in državne štipendije ter za povišanje mesečnega zneska za deficitarne štipendije.

Številni dijaki in študentje so hkrati upravičeni do državne in Zoisove štipendije, a so se morali eni odpovedati. Nekateri so na leto tako ostali brez dobrih 1440 evrov, kolikor bi dijak, ki biva doma, dobil lani štipendije za nadarjene.
Številni dijaki in študentje so hkrati upravičeni do državne in Zoisove štipendije, a so se morali eni odpovedati. Nekateri so na leto tako ostali brez dobrih 1440 evrov, kolikor bi dijak, ki biva doma, dobil lani štipendije za nadarjene. FOTO: Adobe Stock

Koalicija tik pred zdajci s svojim predlogom, v njem ni višjih štipendij za deficitarne poklice

Vsebino koalicijskega predloga so še pred današnjo sejo parlamentarnega odbora predstavili na skupni novinarski konferenci prvopodpisani Miha Kordiš (Levica), Sara Žibrat (Svoboda) in Damijan Zrim (SD). 

Kot je dejal Miha Kordiš, so vložili predlog zakona, ki uresničuje eno od koalicijskih obljub, ki so jih dali študentom in študentkam - to je združljivost Zoisove in državne štipendije. Če bo študent upravičen do obeh štipendij, bo po novem lahko hkrati prejemal obe, zagotavljajo. "Študenti, ki prihajajo iz depriviligiranih okolij, hkrati pa beležijo nadpovprečne rezultate, bodo lahko hkrati prejemali državno in Zoisovo štipendijo," pojasnjuje Kordiš in dodaja, da so predlog zakona že vložili v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku, saj predvidevajo, da bi nova ureditev zaživela že pred začetkom novega šolskega leta. Kasneje pa so iz stranke sporočili, da gre za napako, saj bo zakon v veljavo stopil šele s študijskim letom 2024/2025.

Poslanka Svobode Sara Žibrat je opozorila, da gre za nesmiselno izključevanje prejemanja državnih in Zoisovih štipendij, podporo predlogu zakona pa so izrazili tudi SD. "Odločili smo se, da popravimo napako, ki dijakom iz socialno ogroženih družin ne omogoča prejemanja obeh štipendij," je dejal poslanec SD, Damijan Zrim.

Na vprašanje, zakaj svoj predlog, če je podobnega že vložila SDS, pa Kordiš odgovarja, da so se za svoj predlog zakona odločili, da bi "tehnične anomalije", ki jih vsebuje predlog SDS, odpravili. Hkrati gre za vsebinsko razhajanje. "Odpravljamo zgolj nezdružljivost štipendij, ne ukvarjamo pa se z zvišanjem štipendije za deficitarne poklice," opozarja Kordiš in izpostavlja, "da se jim zdi vprašanje štipendiranja deficitarnih poklicev mejno z vidika družbene koristi." Predlog SDS namreč vključuje tudi dvig višine štipendije za deficitarne poklice, in sicer na 150 evrov.

Kordiš je še ocenil, da bodo finančne posledice predloga zakona znašale slabe tri milijone evrov, pri čemer zagotavlja, da so sredstva zagotovljena.

Novela zakona o štipendiranju končala zakonodajno pot na matičnem odboru DZ

Vlada predloga po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Igorja Feketija ne podpira iz treh razlogov. Ker predlog določa istočasno prejemanje Zoisove in državne štipendije, pri čemer prvo dodeljuje javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, drugo pa centri za socialno delo, na vladi ocenjujejo, da bi prenos podeljevanja državnih štipendij s 64 centrov za socialno delo na javni sklad pomenil zahteven in dolgotrajen postopek prenosa pristojnosti z enega organa na drugega.

"Takšna izvedba predstavlja tudi korenit poseg v informacijski sistem tako centrov za socialno delo kot javnega sklada," je dejal po poročanju STA in dodal, da je predlog pomanjkljiv, saj ne vsebuje podatkov o tem, kakšno bi bilo število štipendistov, ki bi na letni ravni prejemali obe štipendiji hkrati, prav tako ne vsebuje izračuna finančnih posledic za državni proračun. Predlog po njegovem mnenju ne predvideva dodatnih sredstev, ki bi bili potrebni za hkratno prejemanje Zoisove in državne štipendije ter za povišanje mesečnega zneska za deficitarne štipendije.

Direktorica sklada Barbara Leder je opozorila, da je treba razmisliti, pri katerih štipendijah se bo dodatek za bivanje dodelil, da ne pride do dvojnega financiranja. V zvezi z deficitarnimi štipendijam pa je menila, da štipendist ni obvezan, da se v deficitarnem poklicu, za katerega se šola, tudi zaposli.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Simon Trussevich je izpostavil, da je sedanji zakon o štipendiranju diskriminatoren, ker izključuje možnost prejemanja državne in Zoisove štipendije kljub temu, da sta namena povsem različna. Poudaril je, da mladinska in dijaška organizacija to problematiko naslavljata že dlje časa, a se žal ni nič spremenilo na tem področju. S tega vidika jih skrbi, kako se bo zadeva odvijala naprej, če zakon ne bo sprejet. Vse pa se lahko spremeni, če je politična volja, je prepričan Trussevich.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozdravljajo vse ukrepe v predlaganem zakonu za izboljšanje socialnega položaja dijakov in študentov, je povedal Rasim Čehić iz ŠOS. Tudi v Mladinskem svetu Slovenije na zakon o štipendiranju in na združevanje štipendij po besedah Nadje Emeršič opozarjajo že nekaj časa. Omenila je, da je koalicija medtem vložila svoj predlog, ki pa ga niso imeli časa preučiti.

V opozicijskih vrstah sicer potezo koalicije vidijo kot "politično opredeljevanje in nabiranje političnih točk". Karmen Furman (SDS) je menila, da bi njihov predlog lahko koalicija popravila z dopolnili. Prepričana je, da gre za politične manevre, in spomnila, da v predlogu koalicije ni zviševanja štipendij za deficitarne poklice, medtem ko ga njihov vsebuje.

Koalicijski predlog novele zakona o štipendiranju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El pi5tolero
09. 05. 2023 18.50
+0
Nesposobna vlada podpira predlog opozicije ki je bajduvej dober! Lol
El pi5tolero
09. 05. 2023 18.48
+0
Itak! Sds predlaga, oni to podpirajo samo bojo naredili po svoje tako da bo zih slabs! Lol
Houdre
09. 05. 2023 18.05
+2
Naša vlada je lahkk celemu svetu zgled kako v enem letu bankrotirati.Iskrene čestitke!
devote
09. 05. 2023 17.50
-1
se en kup anomalij je npr. pri dodatkih na delo na praznik, ki pade na nedeljo. za nekoga, ki ima neenakomeren delovni cas bi moralo biti delo na nedeljo, ce je hkrati praznik placano z vsemi dodatki enako kot delo na praznik na delovni dan, ne pa, da za praznik, ki pade na nedeljo ne dobis dodatka. praznik in dodatki so vezani na delo , ne na dan v tednu. se to uredi Mesec, bo slo??
mackon08
09. 05. 2023 19.14
+3
devote ni res če delaš v nedeljo dobiš vse dodatke za nedeljo. Pa nima veze kako imaš razporejen delovni teden.
SamoPovemMojeMnenje
09. 05. 2023 17.15
+2
najboljse da dobijo 500e namesc za ne delat nic
Mnogo
09. 05. 2023 16.36
+1
Le enim vse, enim kot so upokojenci, kateri so delali vso zivljenje in placevali v drzavno ZPOZ blagajno nic, sedaj ponujajo evtanazijo, kot olajsanje!!!!
Mnogo
09. 05. 2023 16.36
-1
Makalunga
09. 05. 2023 15.55
+2
Dejte nehat štipendije za srednjo šol ali Ljubljančanom in ostalim, ki jum je faks pred nosom, vs so doma Slovenijo peš prehodiš v enem dnevu pa sama neka potuha..Sam žurirajo i teh nič ne bo, nič pametnega..
Makalunga
09. 05. 2023 16.35
-3
Pa zastojn hrano in šenkane ocene v osnovni šoli. v Srednji pa samo na sprehod. Pod sloganom vsi drugačni, vsi enakopravni vsi odlični.
Makalunga
09. 05. 2023 16.36
-1
Pa stanovanje zastojn, socialno, sofinancirana elektrika, tv zastojn internet in socialna podpora..
Valkidžija
09. 05. 2023 15.52
+7
Joj, ko zagledam tegale kordiša.....
St. Gallen
09. 05. 2023 15.36
+6
jedrna evropa, 30 dn do specialista, zdr reforma, pokojninska reforma..sem se kaj pozabil?
Mister iks
09. 05. 2023 17.09
+2
Si ja. Svobodna RTV , 30000 stanovanj, ...
Delavec_Slo
09. 05. 2023 15.28
+15
Država propada, prehitevajo nas po levi in desni dežele tretjega sveta, a vlada se ukvarja z nepomembnimi stvarmi!
Valkidžija
09. 05. 2023 15.21
+6
Tule nekaj smrdi že na daleč. A ni malce nenavadno, da kadar je s strani opozicije predstavljen kakšen koristen predlog, takoj ažurno priletijo pred mikrofone kalibri iz koalicije in predstavijo svoj predlog podoben opozicijskemu?? Sigurno imajo v vrstah opozicije vohuna, pa še tega niso spregledali.
St. Gallen
09. 05. 2023 15.21
+0
v Avstriji npr je potreba po 25.000 gostinskih delavcev. Stanovanje in hrana zagotovljena, placa od 2500-3000 brez napitnine. Ne oklevajte...izgovor "ne znam nesmko" ne akceptiram.
_endrug
09. 05. 2023 14.41
+11
Zakaj pa študij medicine ali računalništva nista deficitarna. Mora biti res kuhar ali natakar deficitaren?
Mucamjau
09. 05. 2023 15.23
-2
Mucamjau
09. 05. 2023 15.24
-1
Slavko BabIč
09. 05. 2023 14.37
+18
pravice, na pravice! in nič obveznosti!
kr en 123
09. 05. 2023 13.15
+19
Zoisova je bila včasih huda.. 2x cene dijaškega doma na mesec, republiška pa je bila enaka mesečni oskrbnini v dijaškem domu.. mislim, da sta obe varianti nazadovali..
jodr
09. 05. 2023 13.06
+6
Bo bo, zagotovo; za tiste najbolj leve.
MojsterSplinter
09. 05. 2023 15.10
-3
Trdiš torej, da večina nadarjenih ljudi voli leve stranke?
Quatflow
09. 05. 2023 15.23
+2
Trdi, da so levi na CSD jih in na oblasti in se spilajo bogove komu jo bodo dali in komu ne
jodr
09. 05. 2023 15.48
+0