Slovenija

Zdus: Predlog zakona o demografskem skladu odstopa od prvotnega osnutka

Ljubljana, 17. 09. 2020 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu po opozorilih Zdusa bistveno odstopa od prvotnega osnutka. Dogovarjali so se namreč o zakonu o demografskem rezervnem skladu, v sedanjem predlogu pa so opuščene pomembne navedbe, med njimi neodvisnost in oplemenitenje sredstev za pomoč pokojninski blagajni, so navedli.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik je v izjavi za javnost pojasnil, da je vlada zakon o demografskem rezervnem skladu, o katerem so se pogovarjali, zdaj spremenila in pripravila zakon o nacionalnem demografskem skladu. "Po našem mnenju gre za bistveno razliko o statusu tega zakona, ker so opuščene pomembne navedbe, kot je denimo: neodvisnost in rezervacija in oplemenitenje sredstev za kasnejša obdobja za pomoč pri izpolnjevanju pokojninske blagajne do bodočih upokojencev (čez dvajset let)," je zapisal.

Zdus po njegovih navedbah sicer ne razpolaga z vsemi informacijami za popolnejše oblikovanje stališča do predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu. "Izhodišča za oblikovanje sklada, ki so bila predstavljena na srečanju koalicijskih strank na Brdu pri Kranju, ne vsebujejo vseh pojasnil, zato v tem trenutku še ne moremo konkretnejše komentirati same vsebine predvidenega zakona. Je pa že zdaj jasno, da se z nekaterimi napovedanimi rešitvami naše članstvo ne bo strinjalo, kar smo izrazili že pri prvem predlogu zakona o demografskem rezervnem skladu iz leta 2017," je navedel.

Kot je pojasnil, so že leta 2017 "odločno nasprotovali prenosu sredstev Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja na novo ustanovljeno družbo v lasti demografskega sklada, saj mora ta ostati samostojna pravna družba, ker njegovo poslanstvo ni v nikakršni povezavi s poslanstvom nacionalnega demografskega sklada".

Vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu po opozorilih Zdusa bistveno odstopa od prvotnega osnutka.
Vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu po opozorilih Zdusa bistveno odstopa od prvotnega osnutka. FOTO: Shutterstock

Pomislek imajo tudi glede delitve dividende od kapitalskih naložb, saj je akumulaciji sredstev za bodoča pokojninska izplačila treba nameniti večji delež. "Nejasne so tudi informacije o pripojitvah ali prenosu v last nekaterih gospodarskih družb v demografski sklad, glede na strukturo lastnine v teh družbah (država in drugi delničarji)," je naštel Sušnik.

Prav tako se po njegovih navedbah porajajo tudi vprašanja sodelovanja drugih socialnih partnerjev pri upravljanju sklada, pri čemer jih temeljno izhodišče, da sklad temelji na neodvisnosti, zavezuje, da razmislimo o tem, ali je smiselno, da vlogo skupščine uresničuje vlada.

Koalicijski vrh je sicer o demografskem skladu razpravljal na torkovem srečanju na Brdu. Kot je takrat napovedal premier Janez Janša, bo vlada predlog zakona potrdila v kratkem in ga takoj predstavila Ekonomsko-socialnemu svetu, zvezi društev upokojencev in mladinskemu svetu. Nato bo z morebitnimi dopolnitvami iz teh razprav šel v DZ.

Kot je v torek v izjavi za medije pojasnil poslanec DeSUS Robert Polnar, bodo v osnovnem kapitalu nacionalnega demografskega sklada naložbe v lasti Slovenskega državnega holdinga, Družbe za upravljanje terjatev bank, Družbe za svetovanje in upravljanje, Kapitalske družbe, Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Modre zavarovalnice in naložba pokojninskega zavoda v Zavarovalnici Triglav. Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) ne bo v osnovnem kapitalu sklada, je pa možno, da bo še prišlo do spremembe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
17. 09. 2020 19.15
Pričakovati je bilo, da SDS z Janšo na čelu ne bo dovolila sklada, če ne bodo imeli v njem polne kontrole. DeSUS bo spet ostal z dolgim nosom, zato je skrajni čas, da koaliciji pomahajo v slovo.
riss
17. 09. 2020 16.27
+0
Sklad je kull. Samo v razmislek, da obstajajo ljudje, ki imajo neopravičeno zelo visoke pokojnine. Na drugi strani pa ogromno ljudi pokojnine na meji preživetja, ali pa jim celo pomagajo otroci, da lahko preživijo. Glede na to, da je komunizem uničeval vse, je pomembno zarezal tudi v pokojnine. Zaradi prehoda iz komunizma v demokracijo, bi MORALI IMETI VSI UPOKOJENCI ENAKE POKOJNINE, seveda za polno delovno dobo. Zakaj? V komunizmu so bile državne prioritete in so nekateri imeli neupravičeno visoke plače, ki smo jih morali plačevati vsi. S tem pa imajo tudi visoke neupravičene pokojnine. Po drugi strani, pa se je odstotek pokojnine vztrajno zmanjševal, delavci pa so morali delati dlje. Kakšna logika? Nobene! Takšna rešitev ne bi bila samo pri nas, ker poznamo države, kjer imajo vsi enake pokojnine. Tako bi pa res lahko prišli vsi do pokojnine blizu "Erjavčevih" 1.000€.
Jezerna_roža
17. 09. 2020 14.24
+9
ne razumem zakaj moramo imeti sklade. Saj gotovo bo nov prispevek oz. davek, ki naj gre samo v pokojninsko blagajno in nikamor drugam. Zakaj potrebujemo družbe, upravitelje, spet kup ljudi, ki bodo plačani za to da bodo kradli, upokojenec pa itak ne bo od tega dobil nič. Kakšen kapital in kakšne naložbe? Ja kolikokrat gre pa v Sloveniji osel na led? VSAKIČ.
SLObunkeljn
17. 09. 2020 14.05
+3
Ja kaj so pa mislili, da ne bo!? :)))))
martinov
17. 09. 2020 13.37
+10
Nova forma lastninjenja, po katarem bodo iz prejšnje sestave, pod drugim imenom, nekateri zopet služili, kot so pod predprejšnim imenovanjem, kakorkoli se je družba že imenovala. Lakomniki, tokrat so na vrsti vodilni iz DESUSA ! Če Vlada nekaj ukinja, naj ukine brez ODPRAVNIN !!
sinhron
17. 09. 2020 13.02
+11
Zakon o demografskem skladu ne bo videl luči v kolikor v SDS ne bodo videli lastnih koristi , to mora biti jasno vsem !
maverick
17. 09. 2020 12.58
+15
Enkrat so nam že vzeli denar za pokojnine!
JApajaDAja
17. 09. 2020 12.29
+17
se je že začelo...bitka za €! staknite glave, kadrujte strokovne, sposobne, poštene...ne oziraje se na "vaše-naše>"! tu je odgovornost za maso ljudi,na daljši rok!
INAZ
17. 09. 2020 12.32
-16
Bitka za demografski sklad bo huda in dolgotrajna. Levaki se ne bodo dali odstaviti od korita.
revirji
17. 09. 2020 12.51
+11
Bog ne daj, da imajo desničarji, janša, roko nad tem skladom. Vse kar so začeli se je končalo z aferami, krajo...
Tago
17. 09. 2020 12.55
+14
Pokvarjeni politiki samo iščejo kje pobrati. Denar, malo mar jim je za prihodnje generacije revnih upokojencev. Potem pa samo nakladajo o pokojninski reformi. Če samo kradeš blagajna ne more zadoščat za penzije.
martinov
17. 09. 2020 13.46
+3