Slovenija

'Že najmanjša napaka bi pomenila smrtonosni padec'

Kranj, 09. 08. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V četrtek je na območju Skute potekalo zelo zahtevno gorsko reševanje. S poti sta zašla dva Slovenca, ki sta se znašla v nemilosti gore. Na višini okoli 2.200 metrov sta zašla na izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat. Še zadnji hip jima je na pomoč prišla ekipa gorskih reševalcev.

Ekipa policijskega helikopterja je ta teden dvakrat posredovala na isti gori, na istem mestu, v enakih zelo nevarnih okoliščinah, sporočajo s PU Kranj. V obeh primerih je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 metrov visoke Skute v Kamniško-Savinjskih Alpah. V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, dan pozneje dva Slovenca, ki sta se znašla v nemilosti gore. Na višini okoli 2.200 metrov sta zašla na izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat, na roko pa jima ni šlo niti vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo, pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla. To so bile zelo težke razmere, ki so zahtevale izjemno veliko previdnost.

V zgolj nekaj dneh kar dve reševanji planincev, ki so zašli s poti in obtičali na istem mestu, in sicer na poti med Malimi podi in Slemenom v Kamniško-Savinjskih Alpah.
V zgolj nekaj dneh kar dve reševanji planincev, ki so zašli s poti in obtičali na istem mestu, in sicer na poti med Malimi podi in Slemenom v Kamniško-Savinjskih Alpah. FOTO: Matjaž Šerkezi
Mesto, kjer so reševali slovenska planinca.
Mesto, kjer so reševali slovenska planinca. FOTO: PU Kranj

Izkušeni policist gorske policijske enote Robert Kralj, ki je bil v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno najbolj nevarnih reševanj, saj bi že najmanjša napaka pomenila okoli 300-metrski smrtonosni padec.

Da ni šlo za običajno reševanje, je kriv predvsem teren, kjer sta obtičala pohodnika, močno pa je nagajalo tudi vreme. Planinca sta sicer sporočila ekipi reševanja precej natančno lokacijo, a ko so se jima s helikopterjem približali, so ugotovili, da so razmere za reševanje prezahtevne, zato so najprej odleteli v Kamniško Bistrico, kjer so odložili tovor in zdravnika iz ekipe ter se nato lažji vrnili k ujetima mlajšima planincema. Kralj se je nato po jeklenici spustil 50 do 60 metrov globoko do planincev in ju s težavo privezal v reševalni sedež, saj planinca nista imela plezalnega pasu, kar bi olajšalo reševanje. To je bil zelo nevaren trenutek, saj je bil takrat vetrovni piš, kar bi lahko bilo usodno za vse tri, je dejal Kralj.

Ko so s helikopterjem pristali na tleh, se je vreme tako poslabšalo, da reševanje s helikopterjem ne bi bilo več mogoče, poudarja Kralj, zato sta imela planinca, ki sta bila sicer ustrezno opremljena za pot, po kateri sta prvotno šla, res srečo, da so ju še pravočasno rešili, dodaja Kralj.

Imejte v mislih, da v gorah ni enostavnih situacij in ni enostavnih reševanj. Vsako je drugačno, vsako zahtevno. Bodite zbrani in pozorni. Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov.

Konkretne so bile tudi besede rešenih planincev, še navajajo na PU Kranj, saj sta reševalcem dejala: "Hvala, danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla."

Ker so v nekaj dneh na tem istem mestu zašli kar štirje planinci, Kralj domneva, da bi lahko bilo nekaj narobe s samo potjo oziroma oznakami na poti, zato bodo o tem obvestili tudi Planinsko zvezo Slovenije. Na Planinski zvezi Slovenije so dejali, da po njihovih informacijah ni šlo za pohodnika, pač pa za reševanje plezalcev, ki sta se zaplezala v steni. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Dežan
03. 09. 2019 11.37
Vam čeAStitke , onim pa VELIKE KAZNI ---Do 5000€
tornadotex
11. 08. 2019 19.41
+4
Mogoče bi res lahko narisal kakšen krogec več,pa svarilo,kolk težka je smer,ker itak že vsi rinejo povsod...
setisfekšn
10. 08. 2019 13.08
+12
Korajzni ste! Vsa cast vam!!!
setisfekšn
10. 08. 2019 13.10
+11
Resevalce mislim ki reskirajo svoje zivljenje da bi resili tiste ki precenjujejo sebe!!
Infraping
09. 08. 2019 19.08
-4
tepci pa še kr rinejo v gore
yokerxdinterfan
09. 08. 2019 16.29
+23
Zadnjič bral zanimiv članek. Motorist zdrsne v ovinku v katerega je šel z normalno hitrostjo. Ker cestna podjetja bankine tako radi utrjujejo pesek se je ta zardi manjše nevihte pooči znašel na cesti. Vglavnem motor imaš zbit sam si polomljen in noben drug nima škode, pa kljub temu te v bolnici obiščejo vrli možje postave in ti izstavijo račun za "nepreliagojeno" hitrost. Planince je pa treba tedensko reševati smrtnih žrtev tudi ni malo pa se nihče ne zgane.....spominja me na alkohol vs cigareti, slednji delajo manj škode ostalim ki ne kadijo a država izvaja lov na čarovnice tud.
detect
09. 08. 2019 15.44
+9
na področju malih pohov je rada megla in postane kar zahtevna orientacija.
Tretja Švica
09. 08. 2019 13.58
+41
Je pa res, da so markacije na Malih podih pomanjkljive in že sam teren zelo zahteven, tudi v jasnem vremenu, da o megli ne govorim. Sem taprav hribov od otroštva, prehodil vse, pa sem zalutal v jasnem vremenu z malih podov na Skuto, na sredi poti ugotovim, D grem na Kranjsko Rinko, tak da, da ne obsojate, je pa res, zakaj sta včeraj v tako slabem vremenu lezla gor...
Pametnkolesentc
09. 08. 2019 13.11
+64
Nobenga računa jima ni treba izstavit. Po podatkih, ki jih beremo sta bila primerno opremljena, sklepam da tudi v fizični kondiciji. plezalni pas pa pač ne vzameš na Skuto po markirani poti ( naslednjič ga bosta). Torej komentarji v smislu izstavitve računa naj se mal umirijo......
hondica
09. 08. 2019 13.15
-9
PZS je verjetno zamočil z markacijami, se pa že izmotavajo v odgovorih.
Brcavrit
09. 08. 2019 13.43
+25
Plezalni pas ti ne vzame veliko prostora v nahrbtniku. PZS se pa dejansko res izgovarja, saj na tem mestu, kakor tudi ne v bližini, ni nobenih plezalnih smeri. In nekdo izkušen v planinarjenju se gotovo ne bi lotil plezanja čez tiste gladke plošče, ki jih tam kar mrgoli. Torej, PZS naj pošlje kakšnega markacista pogledat dejansko stanje, preden kogarkoli obtožuje. Fantom iz GRZ pa spet kapo dol.
Tretja Švica
09. 08. 2019 13.54
+13
Tretja Švica
09. 08. 2019 14.00
+3
Lej, jaz kjer nimaš pasu kaj rabi, ga ne jemljem s seboj...
borec91
09. 08. 2019 15.20
+10
ne gre za iztavitev racunov bi blo pa potrebno ,da se take zadeve dodatno zavaruje ,da pol tega ne placujejo slovenski garaci na minimalcih ,ki se nimajo it moznosti taki avanturistov
Tretja Švica
09. 08. 2019 15.37
+12
Glede markacije pa sledeče, poti je preveč, markacistov pa premalo, ker malajo prostovoljno. Bo morala države PZS kaj primaknil zraven za plačilo, pa bo zadeva rešena...
oga1
09. 08. 2019 16.23
+12
Res je markacisti delajo zastonj. Občine pa tudi v planinskih kočah pobirajo turistično takso. Bo to potrebno dati za urejanje poti. Vsi bi kar kasirali, naredili pa nič. Če poti ne bo urejenih bo kar štala nastala po planinah
oježeš
09. 08. 2019 16.25
+1
Imaš pa na voljo gorske vodnike. In ko nekaterim uspe, se vedno najde kdo, ki se mu nekaj ponesreči. Zato ne sklepati po sebi, kaj kdo rabi in kaj ne. V gore je treba iti primerno opremljen, sploh če veš, da greš v skale. Če bo vse markirano, boš naslednjič našel kup ljudi v sandalih in brez kakršnekoli opreme. Z izgovorom, saj je pot markirana in zato lahko prehodna. Ljudje so pač različni, kar je za nekoga samoumevno, da je lahko, je za drugega lahko usodno, kar se dokazuje večkrat. Tudi tisti, ki se hvalijo kako je enostavno imajo večkrat srečo kot lahko pot. Ampak, po bitki je lahko biti pameten, marsikdo pa spravlja tudi reševalce v življenjsko nevarnost. V takih predelih je le nekaj korakov dovolj, da se pride iz običajne poti v neprehodno, kjer se niti obrniti ne moreš in oditi nazaj od koder si prišel.
arbajter_
10. 08. 2019 16.09
Poskusi tole svojo "filozofijo" uveljavljat pri helikopterskih reševanjih v Avstriji, Švici... Tam ni nobene "sociale", zgolj kruti "kapitalizem" - Plačaj reševanje. Gora ni nora, nor je tisti ki gre gor. In na tem mestu bi s morali tisti, ki tvegajo helikoptersko (ali drugo) gorsko reševanje tega zavedati in si urediti zavarovanje za take slučaje.
hondica
09. 08. 2019 13.03
-5
Da nista slučajno pozabila ba selfi ob dvigu v helikopter.
SkokecPokec
09. 08. 2019 12.58
-8
Gora ni nora, bor je tist k gre gor. In če rata je heroj če ne rata, bi bil pa najrajši z glavo v pesku kot noj
oježeš
09. 08. 2019 16.26
+1
Če izpustiš prvi stavek, bo kar držalo.
ni_mi_vse_eno
09. 08. 2019 12.56
-26
Na vsakem koraku markacije, na vsakem zavoju rdeče puščice, pa se mnogi izgubijo. Razumem, nikoli vozil s helikopterjem, pa bi bila to odlična izkušnja, da me enkrat brezplačno prepeljejo.
Tretja Švica
09. 08. 2019 14.01
+13
Pejt na Male pode in to v jasnem, pa boš pol povedal, tako da ne bluzi...
marzo
09. 08. 2019 14.10
+4
Tudi meni ni jasno, kako se tam lahko izgubiš, pa sem bil gor tudi v megli, dežju in snegu. Mogoče je problem v tem, da se nobenemu ne da zaviti strmo v hrib kot zelo nazorno kažejo markacije in iščejo bližnjico po opuščeni stari poti, ki pelje naravnost.
oježeš
09. 08. 2019 16.28
+2
Če pomisliš, da se je v gorah že ubilo kar nekaj svetovno znanih in zelo izkušenih alpinistov, potem ti je hitro jasno, da lahko rekreativni obiskovalci gora, še hitreje zaidejo v težave.
oga1
09. 08. 2019 12.45
+43
Vsa čas fantom iz GRS. Skuta in Mali in Veliki podi so v megli kar orientacijsko zahtevni. Vse je sivo, pot se bolj slabo vidi, pa še markacije so kar zelo zbledele. V tem predelu pa se tudi megla kar naenkrat od nekod privleče, pa se razmere v trenutku spremenijo. Res je, gore ni kar tako lahko za jemat.
santamaura
09. 08. 2019 12.38
+85
Kot prvo - Gorski reševalci pri na so itak najbolj srčni ljudje. Enako velja za prostovoljne gasilce. Vsak to ne more biti, saj imajo za sabo na tisoče ur usposabljanja treninga in prakse, pa za svoje delo ne dobijo plače ali penzije. Kot drugo: Dva slovenska planinca, ki sta se znašla v nemilosti gore ni potrebno kar po čez obsojati in nakladati, kako bi jima morali zaračunati reševanje. To, da zgrešiš markacijo se vsakemu zgodi, tudi izkušenemu gorniku. Potem te reši nek instinkt, nek čut, da nisi na pravi poti in se vrneš nazaj do zadnje markacije, ki si jo videl. Če se pa vreme spremeni skoraj v trenutku, kar se v gorah dogaja pa stvar ni več tako enostavna. V gosti megli ne vidiš nič in ne veš kje si. Nastane panika in borba za življenje. Kot tretje: Takim, ki mislijo, da so naše gore lunapark, bi morali pač prodajati vstopnice
marzo
09. 08. 2019 12.43
-27
Če bi se "planinca" pred turo vsaj malo pozanimala, bi zlahka ugotovila, da se je pot čez Sleme zaradi podora pred leti premaknila nekaj 10 metrov višje. In ne bi zgrešila ter povzročala stroškov državljanom.
Kristof19
09. 08. 2019 13.07
+7
arbajter_
10. 08. 2019 16.24
+1
Res je, da pa ne bo pomote, nisem proti reševanju v obliki kot je, pa vseeno - ko bi se denimo planinci zavedali, da bodo ob reševanju morali le tega deloma ali v celoti plačati, bi bilo tudi reševanj nekaj manj. Tako pa, ko vsak ve, da bo reševanje plačala skupna malha, sta tudi neodgovornost in tveganje nekoliko večji.
Thinc25
09. 08. 2019 12.37
+6
Gora ni nora, nor je tisti, ki gre nepripravljen v gore!
CRNALUKNJA
09. 08. 2019 12.46
+12
LazniviZares
09. 08. 2019 12.37
-16
Upam da joma banka odobri posojilo za placilo te avanture
srecnii
09. 08. 2019 12.26
+23
V gorah je neizmerno lepo, če jih spoštuješ. Gledam na internetu nekoga, ki se hvali kam je splezal. Na sliki pa se tudi vidi kri na delu telesa v dolžino 20cm....vse samo za objavo na internetu, vse samo zato da se taki osebki postavljajo pred drugimi, da zmorejo več. Pozabljajo pa na svojo lastno varnost, predvsem pa tudi na GRS, ko mora take hodit reševat. Koliko reševalcev je že nastradal zaradi takih !!!!
Cmrlj3
09. 08. 2019 12.45
+16
se načeloma strinjam s tem, kar si napisal, ampak sem se pa tudi sam že opraskal na popolnoma nenevarnih delih. ali na kaki ostri skali, na katero sem se naslonil, ali pa na kaki veji, ki je nisem videl.
srecnii
09. 08. 2019 13.09
+4
opraskat ali met krvavo nogo je razlika kot dan in noč.
fairplayy
09. 08. 2019 12.23
-9
Gora ni nora...
CRNALUKNJA
09. 08. 2019 12.47
+7
ti nimaš najbolj poštimano , kaj se tiče fernikul v glavi...
marzo
09. 08. 2019 12.23
-50
Zakaj že je bil reševalec v nevarnosti? Ali ni ves čas privezan na jeklenico helikopterja? s potjo sicer ni nič narobe. Markacije so tako na gosto, da jih normalen človek težko spregleda.
marzo
09. 08. 2019 14.03
-6
Namesto minusov naj mi prosim kod pojasni, kako naj bi bil "vetrovni piš lahko usoden za vse tri", se pravi tudi za reševalca. Ali se reševalec v takšnih situacijah torej odveže z jeklenice, ki visi iz helikopterja?
vrtnar01
09. 08. 2019 12.22
-4
saj ni panike, račun jima je treba izroči
srecnii
09. 08. 2019 12.30
+29
Če ne hodiš v gore tega ne boš vedel, zadnja leta je vedno več vzvišenih egoistov, šminkarjev, selfičev, prav bo**ano vse skupaj zgleda. Turizem je pravo planinstvo pahnil v eno skrajnost.
Frigo
09. 08. 2019 12.18
-28
Jaz bi jih gor pustu