Slovenija

Že skoraj dva tedna šolanja na domu, vse družine pa primernih pogojev za to nimajo

Ljubljana, 26. 03. 2020 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Petra Čertanc
Komentarji
17

Za 260 tisoč učenci in dijaki sta skoraj dva tedna šolanja na domu. Šole so sistem hitro vzpostavile, tako učitelji kot otroci pa so se spremembi morali prilagoditi čez noč. Še vedno pa ni jasno, koliko staršev prebere elektronska sporočila, ki jih pošiljajo šole po vsej Sloveniji in koliko otrok šolsko snov zares predela – vse družine namreč nimajo enakih pogojev za šolanje na domu. Ko se bodo učenci vrnili v šolske klopi, bodo zato razlike v znanju najverjetneje velike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SleepyHollow
27. 03. 2020 20.31
+3
Glede branja komentarjev me res zanima zakaj toliko parov sploh ima otroke, vsi delajo cele dneve in ne morejo nic narediti z njimi, drugi delajo od doma in so jim lastni otroci napoti, ker kao to ni dobro za njih niti za nje same. Cemu potem sploh imeti otroka ce nimas casa da prezivis z njem ko pa si omejen da si v istem prostoru si zelis svobode od njih. Zgleda da vecina ima otroke samo zato ker vsi drugi jih imajo in zato morajo imeti tudi oni. Mislim da ta kriza je bolj razkrila krizo druzine da vecina ima otroke da jim placujejo vzgojo in ne da bi imeli veselje biti skupaj.
SleepyHollow
27. 03. 2020 21.06
-2
In potem ko odrastejo se taisti starsi cudijo kako se je lasten otrok odtujil oziroma nima obcutka povezanosti z starsi in tudi tisti rek da imas otroke na da na stara leta nisi osamljen v the primerih odtujenost otrok od prvih let na vas bodo res videli samo kot potencialni dobicek ko se vas resijo v dom upokojencev
orcus
27. 03. 2020 19.55
+6
Kaj pa recimo ko starsa delta v zdravstvu. Skozi sluzba, kdo jih bo ucil????
flojdi
27. 03. 2020 19.21
+2
.. mi je pa nekaj zelo zanimivo. mama miš , mama medvedka , mama volkulja , mama sinička , mama muca , etc mame ….lahko zlahka Vzgojijo , in jim povedo vse , vse svoje mladičke … Pri večini ljudeh pa ne rata ne mami , ne atu , ne učitelju...
anzetia
27. 03. 2020 18.23
+5
Prvo je vse odvisno od opreme, ki je na razpolago. Je pa v današnjih časih skoraj neverjetno, da še kdo reče da nima pogojev, ker je takšnih zeloooo malo. Pametni telefon imajo skoraj vsi. Veliko je odvisno, kako se pri predmetih dela. Res da je naša že srednješolka in moram reči, da se učitelji in učiteljice zelo trudijo pri posameznih predmetih. Imajo npr. pri matematiki točen potek na videu, kako se rešujejo enačbe. Pri določenih predmetih imajo celo videoklice. Tako, da so tudi učitelji pri vsem tem delu na daljavo zelo aktivni. Potem na oddane domače naloge, vedno dobijo komentar. Je pa naša že od prvega razreda naprej samostojna. Nikoli nismo z njo sedeli in z njo ali za njo reševali nalog. In tako je bilo veš čas osnovne in srednje šole. O tem kdaj pridejo in kdaj odhajajo domov učitelji v "normalnih" razmerah pa ne bi, ker TO je pa že druga tema. Kar se tiče pa zdaj trenutno šole na daljavo, pa je SUPER.
nitiminimalnaplaca
27. 03. 2020 15.56
+10
Oba delava v zdravstvu jaz v avstriji žena v sloveniji. 2h na dan se vozim 13h delam. Ona se 1h vozi dela 12h. Imava 2 otroka kje naj tukaj najdem cas da ucim otroke. Vsak dan pa dobivam navodila kaj naj delata. Sta pa v prvem razredu
mmickica
27. 03. 2020 16.59
+20
Ne se sekirat zaradi tega, zdravje je na prvem mestu in pomoc drugim prav tako! Lahko bi sel kateri od vaju v bolnisko, ali pa bi zena izbrala moznost 50% place zaradi varstva otrok in ostala doma, pa se nista odlocila za to, kar je nadvse pohvalno in sta lahko ponosna nase! Otroci bodo v najslabsem primeru izdelali razred z nekoliko slansim uspehom, pa nic zato. Bodo ze nadoknadili v naslednjih letih. Ostanite zdravi!
Vrednote?
27. 03. 2020 18.54
+4
In potem pisejo ankete kaj pocnemo v prostem casu... tisti ki delamo ga nimamo in velika vecina tega ne razume. To je zalostno!!!
janko jereb
27. 03. 2020 15.54
-6
Učitelji itak živijo v svojem svetu peturnega delovnika po 45 minut, za boljši vtis tarnajo o nenormalnih obremenitvah in hkrati mislijo in koristijo na kupe takih in drugačnih počitnic . Tudi otroci bi bili bolje poučeni o vsem, če bi se taisti tako kot večina ob prihodu in odhodu lepo štempljali na uri . Pokazale bi se realne ure njihovih priprav , ki jih lahko delajo v šoli in vzporedno še komu kaj svetujejo od učencev v varstvu, tako pa jih je oh in sploh eno samo jamranje za lep denar tistih v gospodarstvu od jutra do večera.
pa kaj še
27. 03. 2020 17.11
+10
To je sprevržena in populistična slika, ki jo učitelji imajo v javnosti že dolga leta in velja za "splošno veljavno resnico", in jo mati država veselo podpira. Žal pojma nimaš kaj nakladaš, najlaže je udrihati čez učitelje, če pa bi vedel koliko butastih nonsensev zahteva od njih država, bi držal jezik za zobmi. Si že slišal kdaj za ure doprinosa (beri izkoriščanje človeka po človeku), gorah papirologije, neustreznih pogojih, razvajenih starših in njihovih prav tako ali pa še bolj razvajenih otrocih..no, če nič ne veš o tem, se pozanimaj, tudi o dejanskem številu dni dopusta (ko konča pouk, učitelji ostanejo v šoli!) Ne sodi o tem česar ne veš, ker to ni lepo, ker zveni bedno in že prav dolgočasno. Doma imaš najbrž dva mulca, ki sta te v teh dveh tednih že živega požrla, pomisli, da jih ima učitelj vsaj 25 takih v enem prostoru celih 10 mesecev. Prišel je čas, ko boste učitelje še spoštovali, verjemi.
RamzesII
27. 03. 2020 10.57
-2
"Ko se bodo učenci vrnili v šolske klopi, bodo zato razlike v znanju najverjetneje velike." Seveda to bo jasno po testih po prvem tednu. Sedaj veste kaj še učitelji delajo doma, v kolikor teh še niso imeli od prej.
borec91
27. 03. 2020 10.36
-8
tu se gre zopet samo ,da bodo ucitelji meli izgovor za svoje bajne place kako so oni oh in sploh vse to kvazi solanje po netu bi bilo treba prepovedat in vse zamrznit ko bo t sranje mimo pa nadaljevat se bo pac vse zamaknilo za pol leta naj pa pol ukinejo en kup pocitnic
RamzesII
27. 03. 2020 10.58
+7
Ukinejo, si bodo pa otroci jemali dopust kot starši, namreč do tega so upravičeni.
mptour
27. 03. 2020 08.37
+75
Končno se vam je posvetilo, kaj vam že dva tedna govorim. Že tako so razlike med otroki, zdaj bodo pa še večje. Nimamo vsi starši enakih pogojev. Midva oba delava dopoldne. Domov prideva ob 16. Kje so ta čas otroci, ne smem povedat, ker boste socialno poslal. Sami ne smejo bit, ker so še premladi. Naloge potem rešujemo do devetih desetih zvečer. S tem, da hočejo učitelji še videokonference, posnetke otrok, kako recitirajo, pojejo, telovadijo.... A se to šolstvo sploh zaveda kaj počne? Mi že Dva tedna nimamo privat življenja. Že tako je omejeno zaradi virusa, pa še za tisto nimamo čas, kar bi lahko. Pa ne mi zdaj govorit, da naj eden od staršev ostane doma, ker pri nama to ni možno. Imava pač tako delo. Gospodarstvo ni javni sektor in brez gospodarstva ne bo javnega sektorja od kje plačevat. Pa nimam nič proti njemu, samo v tej situaciji nas je malo na cedilu pustil. Pa ne ves, da se ne bo spet kdo vžigal. Eni so v isti godlji (policija, medicina...)
Heretik1
27. 03. 2020 10.27
+19
Nekateri mislijo, da lahko tovarniško proizvodnjo namestiš v domači kopalnici in delaš od doma.
Moncsa
27. 03. 2020 14.03
+17
@mptour res je... mi sicer delamo od doma, ker srečoma narava dela je taka, tako da otroke ni potrebno odlagati... ampak kakšno so pogoji ko te skoz kakšn tamali zmoti ker bi nekaj rad. Se stepejo med videokonferenco od tate, vriskajo v ozadju ko sem na telefonu, otroci pač. In so ubogi, ker jim dajemo kakšen nalog (šola ali drugo) mimogrede, sicer so prepuščeni sam sebi. So ubogi. Pogrešajo vrtec, igre s prijatelji. Meni se smili jih poganjati proč, da mama dela, ne more zdej, ker je "v službi"... Še dobri so, da toliko zdržijo. Upam da situacija ne bo dolgo trajala, ker ni to dobro nobenemu.
Nimasmisla
27. 03. 2020 08.09
+11
zopet delajo razlike