Slovenija

Zelena luč priključku Kranj-sever, a do izgradnje je še dolga pot

Kranj, 05. 10. 2021 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marijana Lisjak
Komentarji
0

Župani sedmih gorenjskih občin, ki so pozivali ministrstvo za infrastrukturo k čimprejšnji izgradnji avtocestnega priključka Kranj-sever, so prejeli pozitivno mnenje Darsa za ta projekt. Postopki za gradnjo se bodo po napovedih Darsa začeli v letu 2025. Priključek bi razbremenil promet za 30 odstotkov.

Prejšnji teden so župani Mestne občine Kranj in občin Škofja Loka, Šenčur, Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor ter Jezersko prejeli odgovor Darsa. Gradnja avtocestnega priključka Kranj-sever je izvedljiva in upravičena iz tehničnega in prometno-varnostnega vidika, ugotavlja prometna študija. Nov priključek bi razbremenil promet od priključka Kranj-vzhod proti Kranju za 30 odstotkov. Gre za enega najbolj obremenjenih odsekov v Sloveniji, nov priključek pa bo posledično razbremenil tudi promet na glavnih vpadnicah v Kranj, Cesto Staneta Žagarja bo na primer razbremenil do 16 odstotkov. 

Avtocestni priključek Kranj-sever
Avtocestni priključek Kranj-sever FOTO: Mestna občina Kranj

Dars ugotavlja, da bo nov priključek glede na obstoječe stanje prinesel ekonomske in prometno-varnostne koristi. Razmere bi se naj še izboljšale v kombinaciji z ostalimi načrtovanimi ukrepi v pristojnosti DRSI – rekonstrukcijo državne ceste od krožišča Primskovo do Supernove (Qlandia) in ceste med Hipermarketom Kranj Primskovo in krožiščem v Šenčurju v štiripasovnico, gradnjo novega odseka državne ceste na relaciji Britof–Hotemaže in izgradnjo severne obvoznice Kranja.

Dars namerava zaradi navedenega pristopiti k drugi fazi naloge, k izdelavi pobude za sprejem sklepa vlade o izvedbi državnega prostorskega načrta (DPN) za AC priključek Kranj-sever.

Če bo vse potekalo po načrtih, na Darsu ocenjujejo, da bi bila uredba za nov avtocestni priključek sprejeta v letu 2025. Temu potem sledi faza podrobnejšega projektiranja in pridobivanja dokumentacije, odkupi zemljišč, pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnja, sporočajo iz Mestne občine Kranj.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.