Slovenija

Gen-I: Zahteva za parlamentarno preiskavo je nezakonita in neustavna

Ljubljana, 20. 03. 2024 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Državni svetniki so na seji sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Na tajnem glasovanju je predlog zahteve za odreditev preiskave podprlo 19 državnih svetnikov, 15 jih je bilo proti. Gen-I je v odzivu zapisal, da je zahteva za preiskavo nezakonita in neustavna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mirko Bandelj in Andrej Poglajen o parlamentarni komisiji
    10:47
    Iz 24UR ZVEČER: Mirko Bandelj in Andrej Poglajen o parlamentarni komisiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Pod preiskovalno komisijo?
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Pod preiskovalno komisijo?
  • Iz 24UR: Državnozborska preiskovalna komisija
    03:26
    Iz 24UR: Državnozborska preiskovalna komisija

Pobudo za odreditev parlamentarne preiskave je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih interesov. Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, izhaja iz zahteve za odreditev parlamentarne preiskave.

Člani preiskovalne komisije bodo ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

V preiskavi se bo med drugim ugotavljalo tudi morebitno interesno ozadje ustanovitve in delovanja družb KCA in Media partner agencija oziroma izdajateljev medijev ter ali so bili ti zlorabljeni za domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022.

V javnosti in državnem svetu je bilo v zadnjih tednih mogoče slišati dvome o javnem pomenu odreditve takšne preiskave. "Zakonitost in preglednost financiranja volilnih kampanj sta nesporno v javnem interesu. Tudi pri različnih oblikah prikritega političnega oglaševanja, ki poteka preko različnih nevladnih struktur in različnih organizacijskih statusnih oblik, je potreben nadzor," je na današnji seji poudaril Poglajen.

Gen-i
Gen-i FOTO: Bobo

Preiskava je po prepričanju svetnika v javnem interesu tudi zaradi številnih informacij o domnevnem spornem financiranju predvolilne kampanje stranke Gibanje Svoboda in sumov o spornih poslovnih dejavnosti podjetja Gen-I, ki so se pred državnozborskimi volitvami leta 2022 širile v nekaterih medijih.

'Državni svet smo zapeljali v neko polje, iz katerega ni več rešitve'

Zahteve za odreditev parlamentarne preiskave niso podprli državni svetniki iz interesne skupine delojemalcev, je pojasnila vodja skupine Lidija Jerkič. Nasprotovali so tudi predlogu, da se o zahtevi glasuje tajno. Jožef Školč je v imenu interesne skupine negospodarskih dejavnosti opozoril na pripombe pravno-kadrovske službe državnega sveta, da v tej pobudi ni povsem jasno opredeljeno, na kakšen način gre v tem primeru za zadevo javnega pomena. "To je pomembno zato, da bodo tisti, ki bodo preiskovali to materijo, imeli okvir, v katerem bodo lahko deloval," je dejal.

Školč je predlagateljem predlagal, da pobudo umaknejo in jo predelajo v skladu z izraženimi pripombami, s čimer se je strinjal tudi državni svetnik Radovan Stanislav Pejovnik. "Ta predlog je napisan slabo in zato ne vidim druge možnosti, kot da se ga umakne in spiše bolje," je bil kritičen.

Pripombam Školča in pravne službe se je pridružil tudi državni svetnik Branimir Štrukelj. Ob tem je spomnil, da je stranka SDS v DZ že poskušala doseči odreditev te preiskave, a neuspešno. Takšne pobude so za Štruklja zato skrajno problematične, saj državni svet z njimi postaja "pomožna četa" politike v DZ.

"Državni svet smo zapeljali v neko polje, iz katerega, če bo to postala praksa, ni več rešitve za samo institucijo, in zdi se mi, da bi se morali vsi zavedati, da je tukaj doseženo dno, ki pravzaprav daje vsem tistim, ki že leta zagovarjajo ukinitev državnega sveta, tako rekoč kronske argumente za to, da se to zgodi," je dejal.

"Zavedam se, da sem tukaj v tem državnem svetu predvsem z razlogom kakovostnega dela v dobrobit skupine, ki jo predstavljam, in to se res ne dotika tega mojega področja in zato res mislim, da take pobude ne sodijo v državni svet," je bila medtem jasna državna svetnica Monika Ažman.

DZ o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo zahteva državni svet, ne glasuje, saj jo mora odrediti v skladu z ustavo.

Gen-I: Zahteva za parlamentarno preiskavo je nezakonita in neustavna

Zahteva za ustanovitev preiskovalne komisije je po prepričanju največjega trgovca z elektriko v državi nezakonita in neustavna. Njen cilj je pridobiti najširšo možno količino podatkov, ki bi jih lahko uporabili za diskreditacijo družbe, so prepričani.

"Cilj podane zahteve za parlamentarno preiskavo je z neustavnimi in nezakonitimi metodami ter kršitvijo nekaterih ključnih ustavno varovanih pravic, kot so pravice do zasebne lastnine in pravice do svobodne gospodarske pobude, pridobiti najširšo možno količino podatkov, tako poslovno zaupnih kot zasebnih, ki bi jih snovalci zahteve po potrebi selektivno plasirali v javnost in jih uporabljali za diskreditacijo družbe z namenom povzročiti ji nepopravljivo in nenadomestljivo poslovno škodo," so sporočili iz Gen-I.

Zahteva za parlamentarno preiskavo v takšni obliki, skladno z zaključki pravnih mnenj, ki so jih pridobili na Gen-I, lahko predstavlja le "ponoven primer zlorabe inštituta ustavne kategorije parlamentarne preiskave, hudo zlorabo državnega sveta kot državne ustanove in grob poseg v demokratično in ustavno ureditev". Gen-I bo o nadaljnjih korakih za zaščito svojih poslovnih interesov in z ustavo varovanih pravic javnost sproti obveščal.

V družbi so spomnili na argumente, ki so jih prek pooblaščenca Mirka Bandlja naslovili na državni svet. Zahteva za parlamentarno preiskavo tako po njihovem prepričanju ni le vsebinsko neutemeljena in z ničemer obrazložena, ampak je na ravni pamfleta. "Predmet obravnave ni opredeljen, opisani niso niti domnevni dogodki, ki naj bi bili sporni oz. niso niti navedeni, predvsem pa tudi ne časovno opredeljeni. Nekateri ključni podatki, na katerih temelji zahteva, so celo povsem neresnični," so zapisali.

Popolnoma nedoločen predmet preiskave po njihovi oceni pomeni, da bi lahko ta zajela poslovanje podjetja za obdobje 20 let nazaj. "S tem bi se ustvarila praksa, po kateri bi lahko politika na podlagi popolnoma nedoločenih ali celo izmišljenih navedb pridobivala poslovno zaupne in občutljive podatke katerega koli slovenskega podjetja, ki bi si ga katera od političnih strank zaradi različnih razlogov vzela za tarčo," so posvarili.

'Trenutni nosilci javnih funkcij niti teoretično niso mogli zlorabiti svojega položaja'

Da gre za nesmiselno in med seboj časovno povsem pomešane nedefinirane posle, po njihovem mnenju izhaja tudi iz dejstva, da trenutni nosilci javnih funkcij v povezavi z Gen-I niti teoretično niso mogli tudi zlorabiti svojega položaja, kot je razvidno iz zahteve. Predsednik vlade Golob je bil namreč, kot so spomnili, predsednik uprave do 17. novembra 2021, torej le še pol leta po tistem, ko je družba uradno pridobila status podjetja v državni lasti. "Tudi v tem obdobju ni bil politik, še manj nosilec funkcij državne oblasti," so navedli v Gen-I.

Zagotovili so tudi, da družba nikoli in v ničemer ni sofinancirala niti volilne kampanje niti kako drugače stranke Gibanja Svoboda, ki je bila ustanovljena po tistem, ko je Golob prenehal voditi podjetje. Po njihovem vedenju poslovanje družbe tudi ni predmet nobenih postopkov državnih organov, še najmanj postopkov, ki bi bili povezani z morebitnimi nepravilnostmi, prekrški ali celo kaznivimi dejanji. S posameznimi gospodarskimi subjekti, ki so predmet preiskave, pa družba po lastnih zagotovilih nikoli ni poslovno sodelovala.

Trditve o domnevnem finančnem izčrpavanju družbe in opustitvi skrbnosti dobrega gospodarja so medtem popolnoma izmišljene, so podčrtali. Poslovanje družbe je vsako leto predmet rednih revizij, Gen-I pa ima glede na kompleksnost poslovanja v mednarodnem okolju energetskih in finančnih trgov vzpostavljene vse najzahtevnejše instrumente presojanja skladnega in zakonitega poslovanja ter obvladovanja tveganj, so nanizali.

Kot popolnoma neutemeljenega so zavrnili tudi očitek namena finančnega oškodovanja družbe ob nameravani prodaji deležev Gen-I in Elektra Ljubljana v podjetju Gen-EL, 50-odstotnem lastniku Gen-I.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvoneti
21. 03. 2024 15.09
-5
Takoj je potrebno ukinit vsa podjetja in agencije v katerih desetletja gnezdijo razni "uspešni geniji", ki pišejo položnice za elktriko in preprodajajo za leta vnaprej našo elektriko za malo denarja, mi jo pa sedaj kupujemo po zasoljenih cenah iz tujine. Za vse to početje pa si gospoda še izplačuje milijonske nagrade za uspešnost, mater kako težko je pisati položnice in kot monopilist prodajati našo elektriko, da zato rabimo tako osebo proglasiti za genija. Vse to je nastavljeno s strani celotne politike kjer se vsi napajajo pri koritih, to je kriminal pri belem dnevu vsem na očeh.
smuuki
21. 03. 2024 14.21
-6
Ne vem kako bodo v vladi pojasnili 670 000 € porabe na službeni kartici ministra. V tej vladi so se zbrali sami prevaranti
yanay
21. 03. 2024 16.45
+9
Kako hitro se povzame novice z Nova TV 24. Očitno pa nihče od teh zaslepljencev ne bere drugih novičarskih portalov, kjer je bilo pojasnjeno, kdaj in kako se uporabljajo te plačilne kartice.
Tik Tak
21. 03. 2024 13.21
-6
Kdor ima čisto vest in transparentno poslovanje, se ne rabi bat nobene preiskave.
zoran pušenjak
21. 03. 2024 11.28
-5
Seveda ne pustijo preiskave, ker je vse poslovanje tako tako, bolj za lastne žepe
zoran pušenjak
21. 03. 2024 11.23
-5
Mafijski posli
peresni
21. 03. 2024 10.43
+7
Globoko je padla bivša ministrica, če mora pod marelo skrajnih desničarjev iskati pomoč.
smuuki
21. 03. 2024 10.42
-7
V bih sodišče deluje. Vse vojne hudodelce imajo sprocesirane. Pri nas še do ovadbe ni prišlo pa se je zgodilo 40 let prej kot pri njih
peresni
21. 03. 2024 10.38
+4
V BiH zaprli bivšega premiera v strogo varovan zapor za 4 leta, ker je služill z nedelujčočimi respiratorji med covidom. Janšisti, kaj bi rekli, če bi to delal g. Golob? Beri slovenske novice.
Frzenk
21. 03. 2024 10.25
-4
A jih je strah?
simc167
21. 03. 2024 10.23
+5
psiho je čestital trumpu mlajšemu za rojstni dan!? pa dj revež zlezi iz te najbolj ogabne riti na tem planetu. joj, kakšen ritoliznik. a je še na svetu kakšen politik, ki je tako blentav?
biggbrader
21. 03. 2024 10.21
-3
Golob naj odstopi, dokler se ne raziščejo njegove rabote v "sončni mafiji", pri Berišaju, v Bg - Gen, V Romuniji, nakazila na Necenzurirano,...in bogve koliko je še za kar ne vemo; tudi Litijska je ena posebnost, čeprav Alenka hara za vse !
zibertmi
21. 03. 2024 10.29
+8
berišaj,kot je izjavil janez sam ,je osebni mdružinski prijatelj tvojega šefa.lobisti iz juga balkana so potrdili,da se je edino janša sestajal z njim,
zibertmi
21. 03. 2024 10.30
+6
ker imaš pa spomin na nivoju človeške ribice,ti pa ni za zamerit
simc167
21. 03. 2024 10.31
+7
kr_en_moz
21. 03. 2024 10.21
-4
V Gen-i imajo vodilni tudi po Golobu zelo odgovorno delo, za odgovorno delo so odlično plačani. Če je delo odgovorno, naj še odgovarjajo, če so mutili.
smuuki
21. 03. 2024 10.17
-4
Preiskava je še kako na mestu. Rezultat raziskave,preiskave je predvidljiv. Tem dolgoprstnežem je treba stopiti na prste in jim tovrstno početje preprečiti. Vse meje dobrega okusa so prekoračene.
Dr. No
21. 03. 2024 10.13
-5
Ce se imas in se predstavljas, da si posten potem te pac ni strah nobene preiskave. Ce sem jz trezen in me policaj ustavi in rece, da bom pihal nimam nobene ovire, da ne piham saj sem strezen. Tu pa se vidi da ne zelijo preiskave ker nocejo, da se bo razkril ves kriminal v ozadju. PV govori, da nicesar ne skriva po drugi strani pa noce sodelovat na noben zaslisanju, noce pojasnjevat na vprasanja novinarjev in samo mucka in muti le zakaj saj je vse ok aaani ja pol pa nekaj ne stima. Drugace pa pojasnila glede PV bi ze zdavnaj bila resena samo Nova Slovenija je tle mela dogovor z vlado. Samo so toliko zamocl, da jih bo se kako bolela glava, ker bojo zaradi tega ponovno izpadl iz parlamenta, zato pa zdaj vsi kandidirajo za Evropski parlament. Matej Tonin the end kot Tanja Fajon game over. Imam obcutek, da bo narod ocistil Slovenski parlament na volitvah in to hard coor.
bodi
21. 03. 2024 10.02
-5
eni lahko počnejo kar hočejo
biggbrader
21. 03. 2024 09.59
+0
Zanimivo, sedaj jim ni več do plesa !
zdravkob
21. 03. 2024 09.59
+6
Če gre za domnevne nepravilnosti morajo biti domneve utemeljene. Zdi se da niso in tole bo samo dvigovanje prahu, uspeha pa ne be. Oziroma edini uspeh bo politično obmetavanje.
bodi
21. 03. 2024 10.03
-2
biggbrader
21. 03. 2024 10.17
-2
smuuki
21. 03. 2024 14.19
+3
Če so domneve se jih razišče. V kolikor je vse čisto se domneve ovrže. V kolikor ni se procesira vpletene. Kakšna huda znanost je zdaj to. Ne vem pa zakaj toliko prahu ob tej temi. Če je vse čisto bi se tega sam osebno veselil. Zdaj pa res kaže, da ni samo dimna bombica. Vsaj po reakciji sodeč. Mislum pa da bo zdaj plače sodstvu mnogo lažje urediti. Zna bit dobro za sodelujoče ali pa težko če sodniki ne dobijo svojega. Vse skupaj postaja zanimivo. Ko bo dal sodnikom ni druge kot umiriti tudi zdravnike itd, itd. Pogajalska moč mu hitro usiha. 😀😀😀😀
Groucho Marx
21. 03. 2024 09.57
+3
Noben predsednik vlade kjerkoli v Evropi nima popoldanskega fuša, s katerim iz državne vreče črpa milijonske zneske.
Jernej Sekirnik
21. 03. 2024 09.45
+5
Jaz bi še preiskoval razna poslovna kosila, večerje, potovanja, vemo da je šlo na kupe denarja, kao službeni stroški.
smuuki
21. 03. 2024 15.23
+1
Šarec jih ima na svoji službeni kartici 670 000€. Me prav zanima kaj si je kupoval. To je pa že nekaj hiš. V enem letu je poleg plače vseeno malo veliko. In zdaj bo to razložil dvojkar zdravnikom kako pomembne nakupe je imelm
zibertmi
21. 03. 2024 09.42
+0
zamegjljeni janez bi vse mimo zakonov,kot v covit vladi.Vprašanje na posvetovalnem referendumu se lahko nanaša samo na zadeve iz pristojnosti državnega zbora in izrekanje o razpisu predčasnih volitev v DZ. Kar predlaga SDS, ne ustreza merilom, opozarja ustavni pravnik Igor Kaučič.
Jernej Sekirnik
21. 03. 2024 09.56
-2
Ti tako braniš vse te mafijozete, ti si res njihov plačanec ali kaj?
zibertmi
21. 03. 2024 10.13
+5
to bražno braniš ti ne jaz.in to že 32 let.čas bi že bil da obiščeš okulista
zibertmi
21. 03. 2024 10.30
+7
spomini človeške ribice pri vas ni nič novega