Slovenija

Zelena luč: MNZ odpravil prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru

Maribor/Ljubljana, 04. 06. 2020 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, 24UR ZVEČER, STA
Komentarji
669

Marko Perkovič Thompson, kontroverzni hrvaški pevec, ki mu očitajo poveličevanje ustaštva, bo lahko imel koncert v Mariboru. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč odpravilo odločbo upravne enote Maribor, ki je dvakrat, nazadnje pred tremi tedni, prepovedala njegov koncert. Odločba notranjega ministrstva temelji na stališču upravnega sodišča, da je organizator poskrbel za vse ukrepe, ki bi preprečili potencialno vzbujanje nestrpnosti, sovražni govor ali provokacije. Zato so umaknili prepoved koncerta, so poročali v 24UR ZVEČER.

Dva tedna po vnovični prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, je odločba notranjega ministrstva, ki ga vodi Aleš Hojs, ustavila prepoved koncerta, so poročali v 24UR ZVEČER. Organizator Milan Trol bo od države terjal odškodnino, saj naj bi imel zaradi prepovedi koncerta škode za več kot sto tisoč evrov. 

Prepoved Thompsonovih koncertov je s strani mariborske upravne enote utemeljena z njegovim poveličevanjem ustaške ideologije, sovražnosti do drugih narodov in promoviranjem nestrpnosti. Na drugi strani organizator koncerta Marjan Trol trdi, da je pevec le domoljub. Thompsonove koncerte so poleg Maribora odpovedali tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici ter celo v Pulju. 

Hrvaško visoko sodišče: Vzklikanje "Za dom spremni" ni prekršek

Medtem pa je hrvaško visoko sodišče za prekrške prav danes odločilo, da zloglasno ustaško geslo "Za dom spremni" na začetku pesmi Bojna Čavoglave ni prekršek. Današnja odločitev naj bi določila sodno prakso v morebitnih novih podobnih primerih zoper Perkovića. 

Na današnji seji visokega sodišča za prekrške je 20 sodnikov med drugim odločalo o nepopolnih in različnih pojasnilom pravnih norm v primeru izvedbe sporne pesmi glede na hrvaški zakona o prekrških zoper javni red in mir. Hrvaška sodišča za prekrške so v preteklih nekaj letih različno odločala o spornih izvedbah Perkovićeve pesmi, ki je nastala med vojno na Hrvaškem.

Na visokem sodišču za prekrške so danes razpravljali o načelu zakonitosti kot tudi o uravnoteženosti sodne prakse glede na stališča o spornem geslu v pesmi Bojna Čavoglave, ki so izražena v primerih ovadb proti Perkoviću na hrvaških sodiščih za prekrške, so zapisali na spletni strani sodišča.

Marko Perković - Thompson (vir: Thompson.hr)
Marko Perković - Thompson (vir: Thompson.hr) FOTO:

Med glasovanjem je 15 sodnikov menilo, da Perkovićevega vzklikanja gesla na začetku pesmi ni možno obravnavati, kot je opisano v 5. členu hrvaškega zakona o javnem redu in miru. Gre za člen, ki določa, da "tisti, ki na javnem mestu z izvajanjem, predvajanjem pesmi, skladb in besedil ali s posedovanjem ali izpostavljanjem simbolov, tekstov, slik, risb, kali javni red in mir".

V današnjem sporočilu na spletni strani sodišča niso podrobneje pojasnili svoje odločitve. Dodali so, da so odločali zgolj v primerih dveh ovadb šibeniške policije proti Thompsonu zaradi koncertne izvedbe pesmi leta 2016, ki sta lani dobili sodni epilog z oprostitvijo Perkovića. Stališče sodnikov naj bo smerokaz tudi za morebitne podobne primere, ki so povezani s spornim uvodnim vzklikom v Perkovićevi pesmi. Tako bo lahko Thompson na svojih koncertih še naprej nemoteno vzklikal "Za dom spremni", navajajo hrvaški mediji.

Odločitev sodišča je pozdravil Perkovićev odvetnik Davorin Karačić, ki v geslu ne vidi nič spornega. Trdi, da gre za bojni klic, ki ga je uporabljala hrvaška vojska v nedavni vojni, je poročal hrvaški radio. Hrvaško ustavno sodišče je večkrat odločilo, da je "Za dom spremni" nedvomno ustaško geslo, ki je v nasprotju s temeljnimi določili hrvaške ustave.

Thompsonov koncert so prejšnji mesec znova prepovedali v Mariboru, tako kot so bili koncerti ikone hrvaške desnice odpovedani tudi na Nizozemskem, v Švici, Avstriji, Nemčiji in Kanadi. Hrvaški izvajalec je znan po svojih skrajnih desničarskih političnih stališčih in poveličevanju ustaškega režima nekdanje Neodvisne države Hrvaške.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (669)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
07. 06. 2020 21.56
Tavaršči ne se jezit Hojs,Janša in Thompson mako vas radi,jutri je nov dan Janša vam vlada,sedaj pa spančkat-"nočka".
Walter Pravicek
06. 06. 2020 16.51
-1
AUER STOJAN z FESTIVALSKO dvorano na Lentu,ki bi ali bo gostil Thompsona,je bil v ZAPORU RADI UTAJITVE DAVKOV,izpuščen,BAJE JE BIL LE POISKUS UTAJITVE,TORAJ NI VSEGA PRIJAVIL-NI BILO ZADOSTI DOKAZOV,ter je v 2019 letu"KASIRAL "253000€,a PO POPLAČILIH DOLGA IZ PREJŠNJIH LET MU JE OSTALO MANJ KOT 2000(DVA TISOČ)€---FESTIVALSKA DVORANA GOSTI KDOR HOČE ZABAVO,OHCETI,RAZNE MITINGE,TUDI TAKŠNE USTAŠKE"NAŠEMLJENE" HRVATE, JE PRIVATNA,TER AUER DELA ON KOT HOČE.Bil JE v NADZORNEM SVETU PIVOVARNE LAŠKO,MALO NA TEJ ALI ONI TV POSTAJI IMA SVOJO RADIJSKO POSTAJO(NIKOLI SLIŠAL),SEDAJ JE SVETNIK V MESTNI OBČINI MARIBOR.KANDIDIRAL NA LISTI SDS 2011,ko ni uspel,POZNEJE PODPORA ZA MARJANA ŠARCA?!"BIL JE TUDI V NADZORNEM SVETU SNAGE MARIBOR,(PRAVI,DA JE DOBIVAL DROBIŽ ZA 6 SEJ)JE PODJETNIK-KOLEGA OD MILANA TROLA,KI BI TAKO SILNO RAD PRIPELJAL THOMPSONA V MARIBOR-V FESTIVALSKO DVORANO,KER KOT ŽE POVEDANO V OBČINSKE DVORANE IN POVRŠINE NE BI NIKOLI DOBIL PRIVOLITVE LASTNIKA.TO JE MESTNA OBČINA MARIBOR.JE PREDSEDNIK STRANKE LPR.=LISTA ZA PRAVIČNOST IN RAZVOJ.RAZVOJ V MARIBORU JE BIL,JE IN BO BREZ AUERJA,PRAVIČNOST?KO POISKUŠAŠ UTAJITI PRIHODKE,NI PRAVIČNOST?JE GOLJUFIJA!NUJNO POTREBUJE DENAR KOT INKASO OD PRIREDITVE PERKOVIĆA-THOMSONE,TUDI PERKOVIČ,KER JE ATA 5 OTROKOM,TUDI Milan TROL IZ PTUJA,KI GA ŽE DOLGO POISKUŠA "UVOZITI"V TO FESTIVALSKO DVORANO.TORAJ VSI,A VPRAŠANJE JE:KOLIKO KATERI DOBI?KOLIKO BO USTAŠEV,PRIVRŽENCEV,POTOMCEV.ALI "ZIJAL" KAR TAKO,DA VIDIJO IKONOGRAFIJO USTAŠTVA.POTISKANE MAJICE ZA 5-6 EVROV,STARE KAPE,ZNAKI "U",ITD,ITD,VSE DO BAJONETOV,MOREBITI ŠE KRATKOCEVNOM OROŽJE.A VE SE:KDO JE KANDIDIRAL NA LISTI SDS V DRŽAVNI ZBOR ,pa četudi 2011,je za JANŠO NAŠ.NI TORAJ NITI SLUČAJNO PRESENEČENJE,DA SO MU "ODOBRILI"TA FESTIVAL V NJEGOVI FESTIVALSKI DVORANI.-JAZ SEM BIL TAM PRED več,kot 60 leti!KO ŠE NI BILO TISTE ČRNE STAVBE.V FESTIVALSKO SE VSTOPA OD STRANI.
01xxy
05. 06. 2020 20.01
+1
Prav zanima me mnenje g. Pivec! Bo premislila. In potegnila gate gor.
Rok Karantanski
05. 06. 2020 18.41
-7
Ojej. Poglejte, živimo v demokraciji. Vsak naj posluša in hodi na koncerte, ki so mu všeč in blizu. Kot vidimo je v Sloveniji velik interes za koncert Thompsona kar je razvidno iz prodaje kart. Meni ni všeč zato tudi ne bi pomislil, da bi šel. Komu paše pa naj gre, ne vem kje je problem. Če lahko eni "kulturniki" organizirajo koncert pod rdečo zvezdo, ki je pomorila miljone ljudi ne vidim problema zakaj ga ne bi tudi on. Ta dvojna merila mi gredo počasi že na živce.
Blond James
05. 06. 2020 16.46
+1
Verjetno mu bojo naložili polno kokaina v montažno opremo zvocnike
Cervantes Saavedra
05. 06. 2020 13.43
+2
Ko toliko komentatorjev kaže naklonjenost do pevca Thompsona, ki v svojih pesmih slavi tudi ustaške množične pokole Srbov, lahko samo sklepamo, da so komunajzarji, ne pa desnica. Slednji so prepričani katoliki in kot taki strogo spoštujejo božje zakone, tudi "Ne ubijaj" in podobne.
MENS
05. 06. 2020 13.09
+19
Tomphson poje o Jasenovcu in Stari gradiški kjer so pod komando ustaša Maxa Luburiča masovno klali zaprte Srbe. Poje o klavnici v Čapljini in poklanih Srbih ki so jih zmetali v Neretvo, in v tem refrenu poziva publiko naj dvigne roke! Ali bo slovenska javnost reagirala? Ali bo kdo povedal tistemu ki je koncert dovolil da so Ustaši in slovenski kolaboranti poraženci II. svetovne vojne! Ali se eventualni udeleženci tega koncerta zavedajo da se bojo s tem legitimirali kot pristaši oživljanja fašizma in nacizma?
pravisprehajalec
05. 06. 2020 13.34
-5
ne trosi tukaj jasenovaškega sovraštva. To sovraštvo je sprožilo vojno 91-95 in nikakor ne spada v Slovenijo. lepo ga doma trosi, ni ti ga pa treba javno trositi, še najmanj pa v sloveniji.
Cervantes Saavedra
05. 06. 2020 13.49
+10
za nepripravi: Seveda spada v Slovenijo. To je udarna Thompsonova pesem, ki jo bo javno trosil tudi v Mariboru. Ki ni še najmanj v Sloveniji.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 20.13
-3
Sančo, Broz ni nikoli šel položiti venec v Jasenovac? je kaj več vedel?
Karlo
05. 06. 2020 12.31
+11
@pravisprehajalec Zakaj zavajaš, MNZ pod Hojsom je odpravila odločbi kar piše v tem članku. oni so dali samo mnenje. Pač se ve da gre pri Janševih za profašistično stranko. Samo za opomin, v Google vtipkaj "pismo generala Luzana Musoliniju", pa ti bo vse jasno. Če ne pa zavrti predzadnjo oddajo »Prime Time« na Hrvaški N1 TV, kjer pogumen novinar pove, da so ustaši še tedne po brezpogojni kapitulaciji 8. 5. 1945 morili po Sloveniji. Boš videl spomenik na Štajerskem ko so 14. 5. umorili 10. in 13. letni slovenski deklici!
pravisprehajalec
05. 06. 2020 13.27
-13
Lažeš karlo, odkod tebi podatek, da gre pri janševih za "profashistično" stranko in kot ponavadi se to "ve". Saj nismo na nekem sestanku ZZB Karlo. Mussolinijevi fashisti so bili socialisti, levičarji. Stranka Ivana Janeza je pa desna stranka vseh domoljubov slovenije. In ne nekih internacionalistov levičarskega tipa.
Zmaga Ukrajini ...
05. 06. 2020 14.27
+7
pohajalček,.... hehehehehe, .... zato, ker pač vsi normalni vemo, da gre za profašistično stranko. In spet se brez veze spotikaš levo-desno, socialistično-kapitalistično,.... Dejstvo je, da mnogi jajotovo sekto dojemamo kot fašistično,... kar se vsakič znova dokazuje, med drugim tudi s tem prispevkom. Vsak, ki je pismen, bo znal prebrati, kaj se je dogajalo s prepovedjo Thompsonovega koncerta in KDO je tisti, ki je tipu, ki je poznan po prepevanju fašističnih besedil, prižgal zeleno luč in mu s tem omogočil prireditev fašističnega koncerta tudi na ozemlju Republike Slovenije.
13klu?
05. 06. 2020 12.26
+3
Naš MNZ s tem tiho podpira tudi zločine ki so jih tomsonovi somišljeniki storili v operaciji oluja po hrvaškem in v vojni po bosni
Malinha
05. 06. 2020 12.18
+9
Ibro Sprehajalćići je dejansko še kako 'gladek', brez možganskih vijug. Naprošam ga, v korist vseh sokomentatorjev, če lahko objavi pripravljen tekst, tisti, ko se bo, kakor je sam zapisal "ob zadnji uri pogovarjal z Bogom". Še enkrat ga lepo naprošam, sokomentatorjem pa zagotavljam krohotanje in valjanje po tleh od smeha. Hvala.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 13.28
-8
Miško, slovenski Pol Pot, ha, ha, ha. Majhen, švoh filozofek s cvikerji pa krvoločen....
Malinha
05. 06. 2020 13.37
+4
Ibro, blebetaš. Nikoli nisem v svojem pisanju omenjal Pol Pota, med tem je pa tvoj citat "se bom jaz ob zadnji uri pogovarjal z Bogom" resničen. Ne bodi nesramen, kajti Bog te opazuje in objavi svoj pripravljen tekst za "pogovor z Bogom". Se počutiš tako švoh, da bi ga objavil? Vidiš, to pa pride zaradi sovraštva, ki ga gojiš do sebe in svoje okolice. Piše se namreč 21. stoletje, ne pa 15. stoletje.
Millady
05. 06. 2020 13.46
+5
Odlicna dijagnoza, brez MR možganov se vidi, da ima sprehajalec gladke možgane, brez vijug
Malinha
05. 06. 2020 14.09
+4
O ledeni, spolzki, gladki poljani vladanja piše Dominik Smole v svoji različici Antigone, o kateri izvemo prav iz ust Kreona. Ibro pač dnevno drsi, kjer pa ne gre za končni zdrs, padec, temveč za (dnevno) drsenje.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 20.16
Veliko je bilo tukaj napisanega Miško o pobijanju meščanskega dela prebivalstva Slovenije in posebnih užitkih, ki ti vzbujajo misli na to pobijanje. Pa starem fotru, eksekutorju v teharjah, s katerim si bahal. In njegovimi nedeli.
SmiselZivljenja
05. 06. 2020 12.07
+8
mene je sram, da sem slovenski državljan, če temu izmečku ljudskega roda moja država dovoli nastop v njej. Pika!
pravisprehajalec
05. 06. 2020 13.28
-6
Še vedno imaš verjetno staro državljanstvo v predalu. Po očetu....
mpk2
05. 06. 2020 13.28
-3
Imaš prav, ampak če so dovolili Ceci ter mali knindži, morajo še njemu.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 16.59
Kopriva60918022
05. 06. 2020 12.06
+8
glede na fašistično SDS oblast, lahko tovrstnih "koncertov" spodbujanja in širjenja sovraštva pričakujemo še več ..
Nidani
05. 06. 2020 12.07
+7
roten
05. 06. 2020 11.26
+5
a bo tudi slovensko himo pel na športnih prireditvah
Bofur
05. 06. 2020 11.35
+5
če mu boš plačal, bo pel tudi Marš na Drinu ali Magnificovo Pukni zoro
Mariborcan1970
05. 06. 2020 11.21
+8
Najboljši komentar o ZDS: "Treba javiti Nijemcima da je pozdrav "Heil Hitler" sasvim OK".
Petur
05. 06. 2020 11.14
+8
to je predstavitev aktualne mizerne zdruzbe ki nam vlada.
blackwizard
05. 06. 2020 11.13
-8
kaj dela levakom zaradi thompsona,ko pa je ceca v ljubljani pa vse vredu..... v bistvu ne poslušam tega balkana saj je za nič muzika to. vsi vemo kdo je ceca in od koga je bila pa to levičarje nič ne moti,zanimivo
Bofur
05. 06. 2020 11.16
+11
Ceca ima vsaj joške, čeprav umetne, no saj Thompsom jih ima tut, ahahaha
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.36
-7
Kombinatke pa imajo naravne joške, pa je kljub temu dovoljeno prepevanje totalitarističnih pesmi....
Bofur
05. 06. 2020 11.43
-1
ti niti ne veš, kaj je to "totalitaristična" pesem, ahahahahahahaha. Najbolj vidni predstavnik so ... Laibachi. Pa jih lahko brez težav poslušam. Kombinatke tudi. Kruha in vrtnic, Bella Ciao
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.48
-4
Laibachi ne vegetirajo na proračunu. To loči levega umetnika od desnega. levi brez proračuna ne more živeti in ustvarjati...
Cervantes Saavedra
05. 06. 2020 13.27
+3
Desnih umetnikov (skorajda) ni. Umetnik rabi in hrepeni po svobodi.
Cervantes Saavedra
05. 06. 2020 13.29
+5
ZA black: A ti možgani res onemogočajo opaziti razliko? Zanimivo. Thompson poje o svojih klavcih, polnih strugah rek ustaških žrtev... Ceca nima zveze s tem.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 17.02
A jih ni že 3x menjala?Silikon mislim!Številka 5!
Uporabnik1110355
05. 06. 2020 11.04
+8
Bomo pa šli s kolesom še v Maribor. Hojs gre lahko z nami, v klanec mu bomo pomagali...
Walter Pravicek
06. 06. 2020 17.04
Pa nadaljujte do SVETEGA JURIJA v Slovenskih Goricah /nekoč Videm ob Ščavnici/tam je polno Hojsov!
Bofur
05. 06. 2020 10.58
+25
"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara. Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure.U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila...Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića" Evo to je to Thompsonovo "evropsko sporočilo miru in prijateljstva med narodi" in sporočilo nam Slovencem, ki mu po mnenju ministra Hojsa mora prisluhniti Maribor.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.06
-13
Če boš karto kupil, boš pač šel na koncert. če seveda bo, kajti vse skupaj je s temle člankom vred nov napad na Slovensko Vlado.
Rade 74
05. 06. 2020 11.08
+9
Šetać-šupčino, te navija kaj, si pa ponosen na svoje minuse, ni kaj? IQ na nivoju.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.10
-8
Radenko, s teboj smo uvozili očitno tudi balkansko izrazoslovje...
Bofur
05. 06. 2020 11.19
+7
Sama vlada JJanše je najprej na zdravo pamet in na Slovensko Vlado. Hojs s tem koncertom podtalno ruši kredibilnost vlade ... Ta Hojs mi je vedno deloval nekako kot da gre za podtaknjenca Murgelj, prikrito Kučanovega človeka, saj dela vse, kar mora narediti, da Slovenci res zasovražimo to vlado JJ. Imaš prav, đonivoker
Bofur
05. 06. 2020 11.20
+3
torej ... najprej napad na ... izpustil, moja napaka
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.24
-8
Pa sloh zastopiš, zakaj se gre pri vsem skupaj? 1. Predlani želi nek organizator imati koncert v Mariboru. 2. Uprvna enota prepove koncert. 3. Organizator se pritoži na prepoved. 4. Upravno sodišče mu ugodi in ugotovi sa je bila prepoved neupravičena. - Sedaj kje ti vidiš Thompsonov koncert v Organizaciji Slovenske Vlade in Hojsa? Daj da vidim.
Bofur
05. 06. 2020 11.27
+10
Ne se delati neumnega, ker nisi. Toliko te pa spoštujem. Janša je napovedal, da bo na koncert pripeljal kar svojo družino ... Torej gre za vladni projekt. MNZ ima možnost prepovedati koncert, zaradi ZJRM. To je diskrecijska pravica MNZ ! Hojs se je odločil, drugače.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.34
-6
Kdaj in kje je napovedal, ker da je napovedan kakšen koncert, mi ni znano. Iščem po objavah prireditev na strani Policije, pa ne najdem nobenega koncerta Thompsona. Tukaj pa že veš, da bo Janša tam skupaj z familijo? Kaj ni iz članka jasno, da je Upravno sodišče odločalo o zadevi in ne Hojs? Praviš v tem primeru neodvisnost sodstva odpade ali kaj?
Rade 74
05. 06. 2020 11.40
+4
Šetać-šupćino, tako je, ker tvoji ne morejo poštimat, so uvozili. Uvožen si tudfi ti, samo da še ne veš tega!
Bofur
05. 06. 2020 11.46
+7
joj. ti se pa res delaš butastega. verjetno si pa samo trol in sem ti "nasedel" :))) Upravno sodišče je vrnilo v ponovno odločanje. Koncert je prireditev, ki je lahko odpovedana, zaradi ... ZJRM, splošne nevarnosti, epidemije in drugih vzrokov in razlogov.
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.50
-4
Ti samo povej bofur kdaj bo koncert. datum?
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.52
-4
Radenko, tudi ti samo na roko lahko, zato se ne sklicuj na te stvari....
Walter Pravicek
06. 06. 2020 17.06
1.NAPAD NA MILANA TROLA(UVOZNIK THOMPSONA)---2.NAPAD NA PODJETNIKA AUER STOJANA,LASTNIKA FESTIVALSKE DVORANE V MARIBORU,KJER BI SE TA KONCERT NAJ ODVIJAL.NAPAD NA ŽEPE TEH DVEH,NE RAVNO BLESTEČA PODJETNIKA STA.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 17.10
TAM KJER JE HOJS MINISTER SO ODOBRILI TA KONCERT!TO JE MNZ!MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE,MILAN TROL IMA 3 DNI ČASA,DA SE IZJASNI,KDAJ BI KONCERT NAJ BIL.NIHČE GA NOČER,.NITI ŠEKA NA LIVADI,AUER PA BI GOSTIL KAR SI IZMISLIŠ ZA DENAR!
Walter Pravicek
06. 06. 2020 17.13
Bofur
05. 06. 2020 10.51
+7
nekdanji natakar in samooklicani pevec :))) Pravi material za sagasse-ja in podobne
pravisprehajalec
05. 06. 2020 10.52
-8
Bofur
05. 06. 2020 10.54
+8
izkoristil je priliko, lahko bi tudi rekli, da je vojni dobičkar. v bistvu mu ne gre zameriti. pač zdaj bolje služi, kot takrat, ko je bil "kelner"
pravisprehajalec
05. 06. 2020 10.57
-2
Tako je v vojnah. Tudi Maček Matija je iz pekarskega vajenca postal Minister za gospodarstvo....
pravisprehajalec
05. 06. 2020 10.58
+2
In ključavničar Joško 3x Maršal in dosmrtni predsednik.
Bofur
05. 06. 2020 10.59
+5
in pohodnik v Jajce premier SLO vlade :))))
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.02
-8
Ta ima vsaj Faks in častni doktorat. Šlosar je imel pa šlosarsko....
Bofur
05. 06. 2020 11.05
+8
saj na koncu je bil maršal, kar je tudi častni doktorat vojaških znanosti, torej po činu višje od tvojega poglavnika
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.08
-6
Višje kot on ni mogel biti nihče, saj je Jugoslovanska vojska ukinila čin Maršala, da nihče ne bi dosegel Broza. Tako kot je imela Libijska najvišji čin Polkovnika...
Đekson
05. 06. 2020 11.08
+8
Častni doktorat iz Prištine.. S tem se je pa za hvalit, ja...
samuray1
05. 06. 2020 11.08
+8
Sprehajalnik, svoje zahrbtne namere poskušaš udejanit skozi podtalne laži. Niti 100 let ni od tega ko so Slavonci sporočili hrvatom" zaman se trudite,Slavonoja nikoli ne bo Hrvaška".
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.13
-6
Stari Slavonci so bili kajkavci, Slovenci, Samurajčino. Z bežanjem štokavcev iz juga, se je spremenil jezik in kasneje nastopijo tvoje nacionalne igrice. Ampak Slavonija in Slovenija sta bili nekoč eno in isto. Kajkavci.
samuray1
05. 06. 2020 11.23
+5
Ni oni stari ampak stvarni,sprehajalče. In ne Sloveni,današnji Slavonci niso nikoli kajkali.
Bofur
05. 06. 2020 11.24
+7
Ne bi rekel. Je pa res, da Zagrebčani, prebivalci območja ob Sotli, Medžimurje, Čakovec ... govorijo izvorno slovenščino, "kajkavščino". Hrvaščina kot jezik ne obstaja. Štokavščina, tako jekavica kot ekavica, je v osnovi proto srbski jezik ...
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.43
-3
Seveda so kajkali, do zemuna Samurajčino. Zato pa se imenuje Slavonija in ne Srbinija. Vso Slavonijo so skupaj z madžarsko in do Slovensko na severu pa pol Avstrije in današnja Slovenija ter Istra ter primorje z otoki ter hrvaško zagorje poseljevali Slovinci. In so govorili jezikom slovinskim. Mirkovci, Beltinci, Križevci, Vinkovci, to je vse en narod tal takšna imena. Panonski Slovenci. Štokavci in Vlahi ste pribežali tja čez Savo pred turki iz kosova....
pravisprehajalec
05. 06. 2020 11.53
-3
V ta kontekst spada tudi vojvodina, ki je bila ukradena Slovincem, ko so tja navozili đođoše iz hercegovine in kosova.
samuray1
05. 06. 2020 12.22
+4
Vem vem, zato so že kot starslovinci vsi koristili srbinijski jezik in kulturo. Da ne govoriš še o Cirilu in Metodu,čigar cerkve so jezuitski vatikanci predelali v katoliške ali pa o hrvaških zagorcih in belokraincih,primorcih, prekmurcih...
pravisprehajalec
05. 06. 2020 13.32
-3
Nikjer ni zdodovinskih zapisov o starorbijanskem jeziku. O jeziku slovinskem pa polno. Srbijanski jezik je naredil Vuk karđić v začetku 1800 s Kopitarjevo pomočjo. Cirli in metod sta uporabljala Glagoljico, staro slovensko pismo.
kr_en_moz
05. 06. 2020 10.49
+1
Umetnik kot umetnik, služi si pač svoj kruh. Umetniki so pri nam dojilje psov, nageci pred ministrstvom...... Pa še bi lahko našteval
pravisprehajalec
05. 06. 2020 10.49
+1