Slovenija

Zelena luč za dvig obrambnih izdatkov za Slovensko vojsko

Ljubljana, 22. 03. 2023 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci DZ so s 55 glasovi za in šestimi glasovi proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Dokument med drugim načrtuje dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda in določa financiranje vojaških investicij in raziskav. Poslanci koalicijske Svobode pa so s pomočjo opozicijske NSi izglasovali novelo Zakona o službi v Slovenski vojski, ki uvaja znižanje izobrazbenih pogojev za zaposlitev v SV pod pogojem, da pripadnik srednješolsko izobrazbo konča na delovnem mestu.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je med torkovo predstavitvijo resolucije spomnil, da jo prenavljajo zaradi spremenjenega varnostnega okolja po začetku vojne v Ukrajini. Po njegovih besedah Slovenija svojo obrambo zagotavlja v sklopu kolektivne obrambe zveze Nato.

Država se je zvezi Nato politično zavezala, da bo svoje obrambne izdatke dvignila na dva odstotka bruto domačega proizvoda, je dejal Črnčec. V resoluciji so ta dvig zastavili z jasno časovnico do leta 2030. Novosti so vzporedna in ne več zaporedna gradnja zmogljivosti srednje in srednje izvidniške bataljonske skupine, dvig obrambnih izdatkov za investicije na 20 odstotkov in dvig izdatkov za razvoj na dva odstotka. Črnčec je izpostavil še postopno menjavo flote helikopterjev in njihovo številčno krepitev.

Slovenska vojaška vozila
Slovenska vojaška vozila FOTO: Damijan Žibert

Med predstavitvami stališč poslanskih skupin je Jožef Lenart iz SDS napovedal soglasno podporo resoluciji in v njej predlaganim rešitvam. Kljub temu je izrazil pomisleke glede prepogostega spreminjanja resolucij in strategij, saj da je bila prejšnja resolucija sprejeta februarja lani.

Podporo je napovedal tudi Janez Žakelj iz NSi, ki pa v resoluciji pogreša bolj dorečeno vlogo rezervne sestave SV in tega, kako bodo dodatna finančna sredstva porabljena. Največjo kritiko imajo v stranki glede koncepta vzporednega razvoja obeh bataljonskih skupin, saj to pomeni, da bo ministrstvo hkrati kupilo približno 106 osemkolesnikov. Glede tega opozarjajo na nezadostne absorpcijske sposobnosti obrambnega sistema za vzpostavitev teh zmogljivosti.

Damijan Zrim iz poslanske skupine SD je dejal, da resolucija uvaja potrebne ukrepe proti dolgoročnemu razvoju in opremljanju SV. V stranki pričakujejo, da bo ustrezno naslovila tudi pomanjkanje kadra v SV, ob tem pa si želijo, da bi kadrovska politika v vojski razvila karierni sistem, ki privablja nove kadre in jih konsistentno usposablja, primerno nagrajuje in uspešno zadržuje. V SD so zadržani do predloga ustanovitve posebnega vojaškega visokošolskega zavoda, saj bi ta onemogočal šolanje vojaškega kadra po programih, ki so usklajeni s civilnim javnim šolstvom.

Poslanec Levice Miha Kordiš je dejal, da zapravljanje denarja za orožje pomeni izgubo omejenih virov za potrebe državljanov doma. Spraševal se je, zakaj se kupuje novo tehniko, če v vojski ni dovolj kadra za to, da bi jo uporabljali. Dodal je, da je vojska največji onesnaževalec, zato s to resolucijo sledijo politiki, ki stopnjuje podnebni zlom, kar po njegovem pod vprašaj postavlja njen cilj zagotavljanja večje varnosti državljanom.

Novelo Zakona o službi v SV koalicijska Svoboda izglasovala s pomočjo NSi

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je med včerajšnjo predstavitvijo novele spomnil, da se vojska sooča z močnim pomanjkanjem kadra, zato ministrstvo v noveli predlaga, da se izobrazbeni pogoji za zaposlitev v vojski znižajo na osnovno šolo in nedokončano srednjo šolo. Mlade, ki bi se na ta način zaposlili, bi spodbudili, da nadaljujejo šolanje in znotraj SV opravijo ustrezna usposabljanja.

Poslanka Svobode Andreja Rajbenšu je v predstavitvi stališč poslanske skupine dejala, da novela v svojih rešitvah ni revolucionarna, saj bo vojski omogočila, da pripadnike usmeri v izobraževanje za poklice, ki jih v vojski primanjkuje. Napovedala je podporo zakonu.

Anton Šturbej je v imenu poslanske skupine SDS napovedal, da zakonu ne bodo nasprotovali, ob tem pa opozoril, da bi moral bolj natančno opredeliti delovni čas v SV in na obrambnem ministrstvu v primeru povišane pripravljenosti, saj da raziskave kažejo, da delo v nočnem času in neurejenih časovnih presledkih neugodno vpliva na zdravje zaposlenih.

Janez Žakelj iz poslanske skupine NSi je dejal, da je najboljši promotor zaposlitve v SV zadovoljen vojak, za kar so pomembni dobri medosebni odnosi v vojaških enotah, krepitev ekipnega duha pa je odgovornost častnikov in podčastnikov. V NSi bi po njegovih besedah večji poudarek dali tudi promociji poklica in večji predvidljivosti kariernega razvoja vojaka. Z nižanjem vstopnih kriterijev po njegovih besedah pada nivo znanja in kompetenc pripadnikov SV, zato so do zakona zadržani, a ga bodo vseeno podprli, je dodal.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: 24UR

Poslanec SD Damjan Zrim je izpostavil, da morajo pripadniki SV na dnevni ravni ravnati premišljeno in preudarno, kar lahko pridobijo le skozi izobrazbo. Kot primer je navedel koncept kulturnega relativizma, ki ga pridobijo v okviru pouka sociologije v srednji šoli. Glede novele zakona imajo v SD pomisleke tudi, ker ni jasno, ali bodo pripadniki vključeni v javni ali zasebni srednješolski program izobraževanja.

Miha Kordiš je v predstavitvi stališča poslanske skupine Levica dejal, da so številke o kadrovskem pomanjkanju v vojski izmišljene. V SV bolj kot vojaki manjka domišljen koncept, kako naj brani domovino, je dejal. Teh 20.000 državljanov, ki imajo le nedokončano osnovno šolo, bi po njegovih besedah bolj potrebovalo pomoč in roko države, namesto tega pa jim ponujajo puško in maskirno uniformo. Takšni politiki v Levici absolutno nasprotujejo, je dejal.

Novelo Zakona o službi v Slovenski vojski so podprli poslanci Gibanja Svoboda, NSi, dva poslanca SDS ter poslanca narodnih skupnosti. Proti so bili v Levici, poslanci SD in večina poslancev SDS so se vzdržali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WD40
22. 03. 2023 20.01
+4
kaj dela pomočnik šarec v jedru balkana ??? da ni slučajno navigacije zgubil ???
WD40
22. 03. 2023 20.00
+3
kordiš,mesec , vatovac ,se že na trpalnice postavljajo pa nič iz tega oni imajo tistega maljavca ,ki stanovanja gradi in za starostnike skrbi
WD40
22. 03. 2023 19.58
+4
kaj čenčec reče tako je !!!! levaki pa na trpalnicah ,pomočnik šarec pa luta po jedru balkana
MTM AUDI
22. 03. 2023 18.22
-2
Hlapčevstvo iz roda v rod.. sramota da je ni večje.. vse se draži vse propada inflacija raste zdravstvo v rasulu totalnem a za Nato pa naciste 2% gor..še bo zanimivo kot zavezniki nata se bo treba kmalu odpraviti na bojišča v Ukraino o tem pa nič ne poročate pa je že bila razprava glede tega!!!
Klonraje
22. 03. 2023 18.25
+4
kar naj svojega Solkanskega jebača gor na bojišče pošlje naš elektrooligarh holob pa še on naj gre z njim da se jih rešimo čimprej
Klonraje
22. 03. 2023 18.21
-1
a bodo tudi naši kekci sedaj dobavljali ukrajinskim nacistom strelivo z osiromašenim uranom???....upam da bo Putin kmalu tam naredil mir in poslal na Kijev en ne preveč osiromašen izstrelek.....pol bo pa hitro mir in naši gobčni junaki v DZ se bodo hitro poskrili po luknjah 🤣
mijavci
22. 03. 2023 17.55
+10
Namesto teh 2% bi raje obnovili Rusko kapelico povabili Putina na zabavo, za povrh dali še eno Tino Gaber, pa ne bi rabil nobenega orožja. Bi bili varni kot Jankovič pred sodiščem.
zakotnik
22. 03. 2023 17.44
+0
Ameriski orozarski lobi ima veselico povsod po eu...bravo hlapci
detect
22. 03. 2023 17.38
+2
smo pač hlapci ameriki in natu,je imel Cankar kar prav.
drewq
22. 03. 2023 18.36
+3
Cankar je imel prav da smo hlapci Natu in Ameriki? Ti pa ga biksaš
Rains
22. 03. 2023 17.37
-1
Če ne bi bilo Rusije, tega ne bi bilo treba.
Ivar The Boneless
22. 03. 2023 18.59
-2
Treba ali ne. Zapravljali bi vseeno. Sicer pa tudi ce ZDA nebi bilo, tega nebi bilo treba, saj oni delajo po celem svetu vojne. Rusi so jo samo v UA.
Koroški Slovenec
22. 03. 2023 17.35
+4
Nižanje izobrazbenih pogojev??? Nekih izobražencev v vojski pa res ni. Vedeti moraš, da imaš puškino cev obrnjeno od sebe in, da se bežanju reče, strateško umikanje. Visoko izobražen vojak bo sedaj tisti, ki bo višji od 195cm.
Bolfenk2
22. 03. 2023 17.32
-1
Najprej nora golobova vlada pošlje orožje protiruskemu režimu v Kijevu. Nekoč prijateljski Rusi nas zato proglasijo za sovražno državo. Sedaj pa bomo 2% bdp plačevali za Nato, da nas bo branil pred Rusi. Kdaj bo naš narod zrušil to vlado, ki nas pelje proti 3 svetovni vojni predvsem pa na veliko zapravlja naš denar za Ukraino.
MTM AUDI
22. 03. 2023 18.23
-5
Ni sile vojne v svetu da te zaščiti pred Rusijo!!!
Anion6anion
22. 03. 2023 17.10
+5
Nato je dosegel svoje zahteve.
AVTOHTONsLOVEnc
22. 03. 2023 17.02
+7
Ker levaki pa lahko..... banda pokvarjena!!!
Ivar The Boneless
22. 03. 2023 16.53
+0
Zelene luči od ljudstva seveda ni. Naj ploskajo sami sebi. Dolgo tako ne bo šlo.
FaTa Albanka
22. 03. 2023 16.53
+4
Ploskate ukrajincem kot da so sami kaj dosegli , jutri da NATO zapre pipico so Rusi drug tedn na Moldavski meji.
gozdar1
22. 03. 2023 17.02
+1
Rusi si očitno še kar niso opomogli od ukrajinskih dosežkov.
Geniusslo
22. 03. 2023 16.34
+3
To je to. Ko bo večina držav dvignila vlaganja v vojaški proračun in tako premosorazmerno v ameriško vojaško industrijo se bo vojna v Ukrajini počasi ustavila. Nato nastopi ameriška okupacija z gradbenimi podjetji za obnovo Ukrajine... Zopet težke miljarde in miljarde $.... Ameriški potrčkoti vsi po vrsti
ivan res grozni
22. 03. 2023 16.50
+3
Ja, Putin dela za ZDA. Z napadom na Ukrajino je podprl ameriško vojno industrijo in ZDA omogočil ogromne zaslužke s prodajo energentov. Thank you, Putin.
xelA
22. 03. 2023 16.18
-7
Končno nekaj za vojsko, čeprav ste bili prej proti levačeki. Upam samo da nismo v Ukrajino poslali miljard, za svoje pa bomo dali drobiž...
ivan res grozni
22. 03. 2023 16.51
-7
Toooomi
22. 03. 2023 16.06
+4
Kok moras bit spran da se pridruzis ovcam v credo? Ne najdem 1 razloga da bi se kdorkoli pridruzil vojski...pa naj un politik prime kalaša če mu kaj ne paše...boge sprance posiljajo za kanonfuter
ivan res grozni
22. 03. 2023 16.51
-8
Ivar The Boneless
22. 03. 2023 16.54
+4
Vesso66
22. 03. 2023 16.05
+3
Kje ste zdej vsi levaki, če bi to sprejeli pod Janševo vlado bi bili že trikrat pred parlamentom
ArkaMast
22. 03. 2023 17.22
-2
Ne ne, sedaj bomo to podprli. Samo da se Janša spravi v pokoj bomo vse podprli. Še Jankoviča če bo treba.
Bartoreli77
22. 03. 2023 16.01
+8
Lahko govorijo kar hočejo. Vojske v dveh, treh letih ne bo več. Do 2026 jih odhaja v pokoj slabih 3000. Novih za vzorec. Zadnji naj ugasne luč.