Slovenija

Zelena luč za gradnjo novega doma starejših v Izoli, vselitev predvidena 2027

Izola, 16. 04. 2024 13.29 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
5

Predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost, občine Izola in Doma upokojencev Izola so podpisali pismo o nameri za izgradnjo novega doma starejših v Izoli, ki bo zrasel ob Prešernovi cesti. Minister Maljevac je ob tem napovedal selitev v novo stavbo leta 2027. Kapaciteta bo sicer nekoliko manjša kot v dotrajanem obstoječem domu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi prostori za dom upokojencev Izola
    02:20
    Iz 24UR: Novi prostori za dom upokojencev Izola
  • Iz SVETA: Dostojno bivanje za starejše
    03:00
    Iz SVETA: Dostojno bivanje za starejše

Letos bodo preverili lokacijo, nato pa izvedli natečaj za projekt, je na današnjem slovesnem dogodku v Izoli pojasnil Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost. Vrednost projekta okvirno ocenjujejo na 20 milijonov evrov, vendar poudarjajo, da bo cena znana šele po razpisu.

Novi dom bo stal na zdaj nepozidanem občinskem zemljišču ob drevoredu, med nakupovalnim centrom in inštitutom Innorenew. Lokacijo je med tremi, ki jih je ponudila občina, izbralo ministrstvo. Izolski župan Milan Bogatič in direktorica doma upokojencev Romina Zajc sta zadovoljna z izbiro. Poudarila sta, da je dovolj blizu središča mesta, predvsem pa na ravnini, tako da je starejšim dostopna.

V obstoječi neprimerni in zelo dotrajani stavbi bi lahko zdržali kvečjemu še nekaj let, je danes dejala direktorica. Zdaj ima Dom upokojencev Izola 196 stanovalcev, sprejme pa jih lahko 205. Koliko jih bodo lahko sprejeli v novo zgradbo, po njenih besedah še ni dokončno določeno. Župan pa je dejal, da glede na nove standarde očitno ne bodo mogli preseliti vseh. Pred selitvijo bodo postopno zmanjševali nove sprejeme, je pojasnila Zajčeva.

O usodi stavbe, v kateri je dom starejših zdaj, se na ministrstvu še odločajo. Kot je dejal minister Maljevac, je ena od možnosti preureditev v javna neprofitna ali oskrbovana stanovanja. Župan Bogatič se je strinjal, da bi bilo to koristno za lokalno skupnost.

Pogovori med občino in ministrstvom so trajali skoraj eno leto. Maljevac je dejal, da je po lanskem obisku izolskega doma starejših zelo hitro ugotovil, da je to dom, ki je v najslabšem stanju v državi, zato je potrebno takojšnje ukrepanje.

Minister je izrazil prepričanje, da lahko zagotovi izvedbo projekta v napovedanih rokih. Ob pripombi, da so v Postojni že pred leti podpisali pismo o nameri, a se ni zgodilo nič, pa je zatrdil, da so v Izoli razmere drugačne, ker za projektom stoji konkretna ekipa.

V Postojni je težava nastala, ker občina ni sprejela podrobnega prostorskega načrta. V Izoli je treba takšen načrt le malo spremeniti, kar občina namerava storiti čim prej, je zatrdil župan Bogatič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni Ov?ar
16. 04. 2024 17.39
Leta 2027 bodo šele začeli (če) gradit
Jožajoža
16. 04. 2024 16.41
+0
to boli janšiste, da niso zraven. 35% provizija je šla.pa posel ne bo dobil kak podpornik in financer janeza janše.joj,to janšiste boli.
zdravkob
16. 04. 2024 14.07
+1
haha, brez besed.
Grma53
16. 04. 2024 14.28
+2
Saj bodo denar dali naši bratski narodi, ker Slovencev na obali skoraj ni več. Je pa kup napisov: "Ljubljančani pejte domov!"
smuuki
17. 04. 2024 11.09
Ja sem opazil. Ljubljančanov nihče ne mara. Kjerkoli se pogovarjamo o tem povsod enotno mnenje. Nezaželjena bitja tam bivajo. Nekaj imajo v sebi da so vsi veseli ko odidejo