Slovenija

Zelena luč za montažne objekte za tuje delavce v Orehku

Orehek, 16. 09. 2021 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Postojnski občinski svet je na seji z 11 glasovi za in enim proti potrdil lokacijsko preveritev za omogočanje začasne rabe prostora na območju Orehka za potrebe začasnega nastanitvenega centra za zaposlene pri gradnji drugega tira, je povedal župan Igor Marentič.

Orehek
Orehek FOTO: Kanal A

Nastanitveni center, ki ga bodo sestavljali montažni objekti, je predviden za obdobje do zaključka gradnje drugega tira, toda ne več kot za pet let. Umeščen bo na robu naselja, na degradiranem območju zapuščenih hlevov nekdanje kmetijske zadruge, obsegal pa bo slaba dva hektarja. Ker na območju ni zgrajene fekalne in meteorne kanalizacije, bo za fekalne in odpadne sanitarne vode predvidena mala komunalna čistilna naprava, izhaja iz gradiva k seji.

Območje je bilo po občinskih prostorskih načrtih predvideno za gradnjo individualnih hiš oziroma doma upokojencev, z lokacijsko preveritvijo pa investitorju začasno dovoljujejo, da lahko za pet let postavi začasno naselje. Po koncu tega obdobja bodo znova veljali dosedanji občinski načrti, je navedel Marentič.

Gradnja naselja tako lahko zdaj steče. Turški investitor za enostavne objekte (bivalne kontejnerje) ne potrebuje gradbenega dovoljenja, ki pa ga bo moral pridobiti denimo za malo komunalno čistilno napravo. Kot je pri tem poudaril župan, so vsi nosilci urejanja prostora podali pozitivna mnenja k projektu.

Kot so v sredo poročale Primorske novice, je investitor Yapi Merkezi na omenjenih zemljiščih sicer že odstranil propadajoče stavbe nekdanje farme in tudi že začel z gradbenimi posegi.

Nameščanje turških delavcev sicer razburja že vse od prve napovedi. Kot je pred časom poročala oddaja SVET, so največ razburjenja povzročile prve informacije, da bodo "delavci živeli kot moderni sužnji, s 24-urnim nadzorom in prepovedjo izhoda". 

Na pravice tujih delavcev pri nas je takrat opozoril tudi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice, ki pravi: tudi delavci migranti so ljudje. "To niso delavci, ki imajo funkcijo, da se prižgejo ob šestih ali ne vem kdaj in se ugasnejo ob dveh. To so ljudje, ki imajo vso pravico, da živijo svoje življenje tudi po drugi uri, ko odvržejo svoja delovna oblačila in gredo pač v svoje domove oziroma nastanitve," je poudaril. 

Kampus bo povsem samooskrben, delavci bodo imeli svojega zdravnika in kuharja. Je pa za precej razburjenja poskrbelo dejstvo, da bodo živeli milo rečeno popolnoma izolirani od civilizacije. Toda župan je takrat zatrdil, da lokalna skupnost ni zahtevala nadzora nad delavci: "Oni opravljajo osem ur svoje delo, verjetno kasneje tudi počivajo, seveda pa imajo vso pravico, da si tudi ogledajo oziroma izkoristijo svoj prosti čas za kaj drugega.

Da vaščani turške delavce sprejemajo z odprtimi rokami in se ne bojijo njihovega prihoda, je poudarila tudi predstavnica krajevne skupnosti. "Pri vaščanih praktično ni bilo nobenega upora. Bilo je sicer nekaj pomislekov glede števila nastanjenih delavcev, kar se tiče drugih zadev pa ne. Tako, da je bilo večinsko mnenje izraženo pozitivno." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
16. 09. 2021 15.15
+0
Ne morem verjeti, da so v Dolini Šentflorijanski pripravljeni sprejeti tujce. Lepo! Mogoče, pa počasi vendarle dozorevamo.
Jun2
16. 09. 2021 11.13
+1
Našim se nesplača bodo pa Turki.Postojna bo dobila tudi nekaj turške kulture.Kebap Postojna bo zmagu.
obožeobože
16. 09. 2021 11.08
+6
Zavod za zaposlovanje spraznite na ta račun, ne Turkov uvažat!
Rade 74
16. 09. 2021 11.06
+11
Kaj se vžigate zaradi turških delavcev?Pa morajo nekje bivati medtem ko nam gradijo drugi tir.Raje se vprašajte koliko lenuhov sposobnih za delo imamo pri nas na borzi dela plus zapornikov ,ki fitnesirajo v Koprškem zaporu .Kramp in lopato jim dati v roke in marš na delo,ne da se vlačijo na naših hrbtih,banda pokvarjena!!!
Pepe Bolcev
16. 09. 2021 10.49
+1
Jansa dnevno uvaza muslimane
MMIRKO
16. 09. 2021 10.45
+2
Islamizacija Slovenije
MMIRKO
16. 09. 2021 10.43
+1
prikrita ISLAMIZACIJA Slovenije !!
Roxy79
16. 09. 2021 10.42
+1
Zadnjič ko je bil en možakar po TV-ju in se je bunil nad delavci itd..... Naj se razišče to zgodbo.... Človek je iz Ljubljane... v Orehku ima vikendico..... pri banki ima pa za 400.000€ dolga. In ta človek je največja seronja po Orehku..... Samo galamo dela....
Rde?a barva
16. 09. 2021 10.23
+0
Kaj pa džamija bo tudi montažna, ali bodo preuredili tamkajšnjo cerkev?
Korintos11
16. 09. 2021 10.22
+9
Mi pa 70 000 ljudi na zavodu za zaposlovanje. Sramota.
marakeech
16. 09. 2021 10.24
+6
Ja cel kup brezdelnezev ampak za tole bomo pa delavce uvozili. jaz ne vem kaj vladi ni jasno. Jaz bi vse sockarje, ki cele dneve visijo na fb poslala delat tole. Groza.
Rožice so zacvetele
16. 09. 2021 11.06
+5
Korintos11, ti ljudje na zavodu nočejo fizično delati, zato pa, žal, uvažamo delavce od drugod. Bolje na zavodu brez dela, kot pa fizično delo za enak ali še manjši denar, si mislijo brezposelni. Tako je s tem v Sloveniji.