Slovenija

Nadomestilo plače tudi za tiste poslance, ki funkcijo opravljajo zgolj en dan

Ljubljana, 09. 10. 2019 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
115

Poslanke in poslanci bodo, kot kaže, dobili nove privilegije. Na eni strani povračilo kilometrine in nadomestilo plače tudi za tiste poslance, ki funkcijo opravljajo zgolj en dan, na drugi strani pa bi se črtalo določilo, ki se nanaša na samodejno prenehanje mandata v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije. Mandatno-volilna komisija je namreč po žgoči razpravi prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Privilegiji poslancev
    03:31
    Iz SVETA: Privilegiji poslancev
  • Iz 24UR: Poslanski privilegiji
    03:15
    Iz 24UR: Poslanski privilegiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslanski privilegiji
    05:01
    Iz 24UR ZVEČER: Poslanski privilegiji

Mandatno-volilna komisija DZ je danes po žgoči razpravi o statusu poslancev ob nasprotovanju Levice in NSi prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih. Zavrnili so tako dopolnila koalicije kot opozicije - štiri so se nanašala na nezdružljivost poslanske funkcije in prenehanje mandata. Novela te postopke prenaša na protikorupcijsko komisijo.

Mandatno-volilna komisija DZ je prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih.
Mandatno-volilna komisija DZ je prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih. FOTO: Damjan Žibert

Glede nezdružljivosti poslanske funkcije bi po predlogu novele, o kateri bo odločal DZ, za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Tudi zato, ker ta ne predvideva prenehanja poslanskega mandata, pa sta bili do predloga novele že ob vložitvi v postopek kritični Levica in NSi.

Odvzem poslanske funkcije je še posebej aktualen zaradi primera poslanca Ferenca Horvata, ki je več mesecev sedel na dveh stolih, poslanskem in direktorskem podjetja Minta d. o. o., zaradi česar že lani več ne bi smel biti poslanec. A še vedno sedi v parlamentu.

Pomisleki so se porodili tudi v nekaterih drugih poslanskih skupinah. Z dopolnili, ki so jih danes kot dopolnila MVK predložili na mizo, so to vprašanje skušali urediti v Levici, NSi, LMŠ in SMC, vendar pa je nazadnje komisija vsa zavrnila, tudi zato, ker je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila na ustavno spornost. Sprva so se sicer nekatere stranke zavzele za to, da bi sprejeli enega od predlogov, s čemer bi člen ostal odprt, rešitev pa bi izpilili do odločanja na seji DZ. A se to ni zgodilo.

Do takih predlogov je bil kritičen zlasti vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, saj po njegovih besedah tega vprašanja pravno ni mogoče določiti v enem dopolnilu in na hitro. Zavzel se je za to, da novelo podprejo in v prihodnosti morda dopolnijo z rešitvijo, ki bo tudi pravno držala vodo.

Do novele je kritična tudi vlada, a so nekateri člani MVK danes ostro nastopili do vladnih funkcionarjev in nekaterih uradnikov na ministrstvih. Očitajo jim bonitete, tudi službene avtomobile, ki jih poslanci, ki so sicer neposredno izvoljeni, nimajo. To vprašanje se je razvilo zlasti ob določilu v noveli za obračunavanje stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine.

Za iskanje primernih rešitev glede prenehanja poslanskega pa sta se na seji zavzela med drugim tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec in državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Ta rešitev ter odprava pogoja šestmesečnega opravljanja poslanske funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače po prenehanju mandata sta zmotili Levico, a njeni dopolnili glede tega nista bili sprejeti. Prav tako je MVK zavrnil dopolnilo, s katerim je NSi želela poslankam omogočiti koriščenje porodniškega dopusta, predlagala pa je tudi rešitev za dolgotrajno odsotnost poslancev v primeru dolgotrajne bolniške odsotnosti ali dolgotrajnega zdravljenja.

Krivec je sicer v imenu predlagatelja novele uvodoma poudaril, da s predlogom zlasti urejajo pravice poslancev, ki so jih imeli pred uveljavitvijo varčevalnega zakona v času krize. V skladu s tem poslanci v DZ tudi niso enakopravno obravnavani z vidika prejemkov, je povedal.

Pomisleki

Po seji mandatno-volilne komisije DZ med poslanskimi skupinami ostaja nezadovoljstvo ob nerešenem vprašanju sankcij pri nezdružljivosti funkcije. Podpora na seji DZ zato ni gotova, tudi v SMC in SAB napovedujejo razmislek.

Poslanci pa pričakujejo iskanje rešitev, ki bodo ustavno vzdržne. Danes je bilo slišati predloge, da bi razmislili ne le o možnosti prenehanja mandata, ampak po zgledu nekaterih držav morda tudi možnosti odvzema glasovalne pravice in plače.

Komisija je sicer zavrnila dopolnilo SMC, s katerim so želeli določiti, da poslancu za čas do odprave morebitne nezdružljivosti ne bi pripadala pravica do plače in drugih prejemkov. Kljub temu, da so danes novelo podprli, pa vodja poslancev SMC Igor Zorčič napoveduje, da se bodo še odločili o podpori zakonu na seji DZ.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper se je pri glasovanju o noveli danes vzdržala, ker se je v razpravi nakazala možnost ustavno vzdržne sankcije, ki bi jo lahko uzakonili, še preden dobijo predlog ustavnih pravnikov - možnost odvzema glasovalnih pravic in plačila.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je po seji poudaril, da je novela šele prvi korak k temu, da pripravijo zakon, ki bo omogočal, da v primeru kršitve nezdružljivosti pride tudi do sankcije - prenehanja mandata, odvzema glasovalne pravice ali plače. Tako pričakuje, da bo predsednik DZ Dejan Židan po sprejetju novele sklical pravnike in pripravil rešitev za ta največji problem v zakonu.

Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat upa, da se bo pravna stroka poenotila o rešitvah v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije in bodo zakon, če bo sprejet, popravili. Strinjal se je, da glede tega novela pomeni korak nazaj.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je tudi po seji opozoril na privilegije, ki jih po njegovem mnenju novela prinaša poslancem. A dvomi, da bo prevladal zdrav razum in da novela ne bi bila sprejeta.

Ostre obsodbe

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije ostro obsojajo ravnanja poslanskih skupin, ki so v parlamentarni postopek vložile predlog zakona o poslancih, s katerim si skušajo svoj privilegiran položaj še dodatno nadgraditi. Kot so zapisali, so to storili kljub dejstvu, da v Sloveniji preko 880.0000 delavk in delavcev lahko uveljavlja denarno nadomestilo za čas brezposelnosti šele po devetih mesecih zavarovalne dobe v delovnem razmerju, pa so si parlamentarne poslanske skupine upale predlagati spremembo določbe, ki bi poslancem današnjo pravico do nadomestila plače po šestih mesecih od potrditve mandata določilo že takoj z nastopom funkcije. "In to celo ob dejstvu, da ima poslanec po šestih mesecih zasedanja v poslanskih klopeh pravico do nadomestila plač v trajanju šestih mesecev od prenehanja mandata, delavke in delavci pa smo po devetih mesecih do pet let zavarovalne dobe upravičeni do nadomestila plač v trajanju le treh mesecev," opozarjajo v sindikatu.

Prav tako obsojajo privilegije, ki se dotikajo izplačevanja kilometrine in dodajajo: "Zato vas s strani Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije pozivamo k treznemu razmisleku pri uveljavljanju ’vaših želja’, ki so vam s privilegiji, ki ste jih sicer deležni že vrsto let, popolnoma ušla iz nadzora zdravega razuma."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hasan
10. 10. 2019 15.50
+1
Pravijo,da ni denarja za dvakrat dnevno menjavo plenic onemoglim v domovih za starejše državljane in državljanke.
FAUSTOS1
10. 10. 2019 12.31
+3
Tudi v sloveniji bomo imeli kaste-previligirance,a žalostno ,da bodo v prvi vrsti ljudje ,ki smo jih mi izvolili ,da nas zastopajo a le mislijo nase in na svoje žepe in to prav vsi-naj gremo na referumdum kakjti ti bodo sami sebi še več ugodnosti si vzeli dokler bo šlo,čeravno bomo mi ki smo jih izvolili umirali od lakota ter postali brezdomci,saj bodo naši izvoljenci pobrali ves državni denar.
zmago56
10. 10. 2019 09.14
+5
Pa prav oni Židan se najbolj razburja zaradi niske plače, če bi bil sposoben od svojga dela živet, bi sedaj svojo veterinarsko postajo imel in tam svojim sposobnostim primerno služil namesto, da se pri korito brez dela za boljši delež bori.
komarec
10. 10. 2019 10.51
+5
Pri koritu brez dela jih je cel kup, ki ne obvladajo ne veterine ne drugega razen bla bla bla. Naprimer Grims, Lisec, Mahnič................ Namenoma sem to napisal, ker tu so poslanci res enotni, ko se gre za njihovo zadnjo plat.
Tibi74
10. 10. 2019 08.48
+3
Toplo priporočam poslancem,da spremenijo svoj status v profesionalne športnike,da ustanovijo svojo navijaško skupino,ki bo skakala za njih in promovirala,da se poslanci borijo za Slovenijo. Potem pa lahko dvignejo svoje plače v milijonske zneske,pa ne bo več zgražanja,vrtoglavi sneski nekaterih športnikov itak nobenega ne motijo. Glavno,da se 'boriš" za Slovenijo.
NA LEVO ni OK
10. 10. 2019 08.30
+4
Dragi Slovenci -NIKOLI VEČ NA VOLITVE. Edino kar nam še ostane. Vse kar volimo je samo skrb za lastni interes, svojo denarnico in vsemogoče privilegije. Poleg vsega jih sploh ni sram ,da pri ogromnem številu ljudi, ki nimajo za kruh in prav ti jim z odrekanjem sebi, omogočajo njihovo brezkončno razkošje in ugodje. Banda nikoli sita.
zmago56
10. 10. 2019 09.06
+7
@ OK....., Tisti, ki pravijo ne na volitve, delajo uslugo prav tem, ki sedaj v parlamentu stolčke grejejo. NA VOLITVE JE TREBA, kajti dokler bo dovolj, da gredo na volitve ti koritniki in sami zase volijo jih bomo še napre j v parlamentu gledali.
KavčStrokovnjak
10. 10. 2019 11.08
+4
Če ne bomo šli na volitve nam bodo na veke vladali svečkarji s svojim kalimerom na čelu. Volit nove obraze in nove stranke. Ne pa starih ventilatorjev.
vinogradnik33
10. 10. 2019 08.26
+3
Ko gledaš razprave v Slovenskem parlamentu , se zdi , kot da razpravljavci govorijo sami sebi ali duhovom , ker v parlamentu ni poslancev , da o vsebini razprav in replik ne govorim so pod nivojem gostilniških pogovorov ! In ti si ustvarjajo nemogoče privilegije !
rottwailer
10. 10. 2019 07.57
+8
ZADNJI ČAS DA SLOVENCI GREMO NA CESTE IN TE SKORUMPIRANE TER OBREMEJENE LJUDI S PRETEKLOSTJO ZA VSELEJ ODSTRANIMO IN MLADE STROKOVNO SPOSOBNE
rottwailer
10. 10. 2019 07.52
+2
SRAMOTA OD SRAMOT ljudje ki ostanejo brez dela ne po svoji krivdi pa ostanejo brez odpravnin poslanec ki samo obišče parlament ima pravico do plače
Tibi74
10. 10. 2019 07.32
+4
Zakaj vedno posplošujemo dejstva? Pa saj niso bili vsi poslanci za sprejetje novih privilegijev. Ko bi si le zapomnili,kdo je bil za in kdo proti. Zato pa bomo na naslednjih volitvah sper volili tiste,ki najlepše gobcajo,pozabljamo pa na njihova dejanja.
Nimasmisla
10. 10. 2019 07.27
+2
bog je najprej sebi ustvaril brado banda
Important notice
09. 10. 2019 19.38
+18
Plače poslancev bi morale biti enake povprečni plači v gospodarstvu. Zraven jim pripada še povračilo prehrane med delom in prevoza na delo (najnižja možna postavka, tako kot ima preostali javni sektor). Pa vsak dan štempljat v službi za 8 ur.
BORAND
09. 10. 2019 18.57
+12
Bog pomagaj sloveniji
nebel
09. 10. 2019 18.51
+28
Hvala za tako oblast. Sebi dodajajo privilegire in denar, državljanom pa samo jemljejo in ukinjajo že pridobljene pravice. Celoten parlament in sindikati so navadni pohlepneži z dvema obrazoma, enega zase in drugega za državljane. Kdo jim le še verjeme, ko pred volitvam obljjubljajo ravno obratno. In to vsakič in bodo tudi naslednjič.
cirenij
09. 10. 2019 18.53
+2
Pa na žalost se to dogaja in se bo dogajalo, kdorkoli bo na oblasti.
biggbrader
09. 10. 2019 18.44
-2
Lukčov mesec požegna vse, kar mu zasede prostor v malhi.
Toti glih
09. 10. 2019 18.34
+31
Najboljše, da po mandatu grejo v penzijo, pa ene 5000 ojrov penzije, a ne! To bi verjetno podprli vsi posranci. Pardon, poslanci.
zmago56
09. 10. 2019 18.31
+32
Poslanec, v Sloveniji sanjska služba, plača in privilegiji zagotovljeni, za kar ti ni trba niti v službo ( parlament ) hodit, če pa z plačo in privilegiji nisi zadovoljen si jih enostavno povečaš.
cirenij
09. 10. 2019 18.28
+26
Sami privilegiji. Že njihove plače so previsoke glede na delavca, sploh na minimalcu pa Bog ve kake bonitete še uživajo. Pa ustanavljajo neke komisije, ki se ukvarjajo s tem, kar je v pristojnosti policije in drugih organov. Samo, da se kasira. Toliko kratnik plače, kot danes poslanci, so imeli v prejšnjem sistemu direktorji državnih podjetij, pa je vse laufalo. Danes pa ..........katastrofa za delovnega, poštenega človeka na račun katerega in penzionistov živijo bataljoni "sposobnežev"
resslovenka
09. 10. 2019 18.28
+21
Kolk nas bo to stalo? Ej, sej niso normalni. Že tako imajo preveč privilegijev. Na eni roki lahko preštejem in naštejem poslance, ki jim je mar za ljudi, ki so jih izvolili. Vse ostalo je pluralisticno nakladanje. 😎
zmago56
09. 10. 2019 18.16
+32
Že večkrat sem zapisal, da bi bilo treba tudi poslance po delovni uspešnosti plačat, a kaj ko bi jih potem morala velika večina na plačilni dan položnice namesto plačila dobiti.
zmago56
09. 10. 2019 18.12
+31
Nekaterih stvari sploh ne razumem; poslanci jamrajo kako so v podrejenem položaju in kako nizke plače imajo, medtem pa v gospodarstvu delavcev primanjkuje. Zakaj ne gredo tja delat, namesto, da se pred volitvami na vse mogoče in nemogoče načine v parlament rinejo?
cirenij
09. 10. 2019 18.30
+15
V gospodarstvu je treba delat in se borit za vsakdanji kruhek in ne mešat megle.
Uporabnik1542745
10. 10. 2019 19.29
Sedaj vidmo kakšne smo volili.Moje osebno mnenje-dragi poslanci če Vam je plača in privilegiji premalo,pojdite na delo v proizvodnjo delati za 600 eurov na mesec,da boste znali ceniti svoje .