Slovenija

V Kranjski Gori kljub številnim omejitvam odprli smučišče

Maribor/Kranjska Gora, 10. 12. 2020 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, STA, N.P.
Komentarji
339

V Kranjski Gori, kjer je v minulih dneh zapadlo precej snega, so prvi izkoristili zeleno luč za zagon žičniških naprav. Četudi lahko smučišče obiščejo le domačini, so v četrtek pognali vlečnico Mojca 1, danes pa še sedežnico Kekec. Delovanje smučišča je zaradi epidemije okrnjeno, a je možnost smuke izkoristilo že kar nekaj ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Smučali bodo "lokalci"
    02:18
    Iz 24UR: Smučali bodo "lokalci"
  • Iz SVETA: Odprli nekatera smuščiča
    02:54
    Iz SVETA: Odprli nekatera smuščiča

Rekreacijsko turistični center Žičnice Kranjska Gora je tako prvi v državi začel novo smučarsko sezono. Čeprav je delovanje smučišča zaradi ukrepov za preprečevanje okužb okrnjeno, spremljevalne dejavnosti pa onemogočene, to ni ustavilo smučarjev, ki so prve zavoje po progi delali že v četrtek.

Direktorju Turizma Kranjska Gora Blažu Vebru se ob takšnem začetku smučarskem sezone sicer poraja vrsta vprašanj in dvomov. "Dejansko smo vsi zmedeni, ker ne vemo, kaj je prav in kaj ne," je povedal in pojasnil, da so pričakovali sproščanje ukrepov v skladu z načrtom, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden.

Odgovore na vprašanja so iskali tudi v odlokih, a kot je povedal Veber, so si ti med seboj toliko nasprotujoči, da normalen zagon smučarije ni mogoč. "Dovoljen je zgolj zagon žičnic. To pa je premalo, da bi lahko kakršnokoli resno smučišče delovalo z neko ekonomsko upravičenostjo. Vendar smo se sedaj znašli v prav taki situaciji," je izpostavil Veber.

RTC Žičnice Kranjska Gora je tako zagnal svoje prve naprave in deluje pod navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prva dilema pa se pojavi že pri nakupu smučarskih kart, saj je prodaja blaga in storitev prepovedana, tako je verjetno dovoljen le nakup na daljavo, je pojasnil Veber in izpostavil tudi vprašanje obratovanja stranišč.

Rekreacijsko turistični center Žičnice Kranjska Gora je tako prvi v državi začel novo smučarsko sezono.
Rekreacijsko turistični center Žičnice Kranjska Gora je tako prvi v državi začel novo smučarsko sezono. FOTO: Damjan Žibert

Prav tako ni dovoljena nobena druga storitev na žičnicah. Onemogočena je denimo izposoja smučarske opreme. Glede tega se je na Žičnice Kranjska Gora in Turizma Kranjska Gora obrnila vrsta občanov, ki so trenutno tudi edini, ki lahko smučajo, saj prehajanje meja občin še ni dovoljeno.

"V bistvu si niti ne želimo, da bi se stvari na tak način odpirale. Vsi vidimo, kakšna je epidemiološka slika in veliko bolj pametno se nam zdi, da počakamo na umiritev razmer in nato, ko bo možno, startamo na polno," je še dejal Veber. Meni namreč, da takšno odpiranje nima ekonomskega smisla, hkrati pa lahko še poslabša zdravstveno situacijo.

"Ne vem niti, kdo bo tisti, ki bo na smučiščih preverjal, da bo vse teklo v skladu s pravili in odloki, ki so trenutno v veljavi," je dejal. Ob tem je posebej opozoril na prepoved zbiranja in druženja ljudi. "Tu je res veliko vprašanj, na katere nimamo odgovora," je izpostavil.

Začetek smučanja tudi na Pohorju

S smučarsko sezono v soboto začenjajo tudi na Mariborskem Pohorju. Najbolj zagnani smučarji bodo lahko do nadaljnjega na Pohorju smučali za 20 evrov na dan, vozovnice za mladino, študente in seniorje bodo na voljo po ceni 15 evrov, otroci in invalidi pa bodo lahko smučali za deset evrov.

V Marpromu ob tem dodajajo, da bodo začetek sezone zaznamovali ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije. V vrsti ob vstopu na sedežnice in med prevozom v njih bo ves čas obvezna uporaba ustrezne obrazne maske. Pri tem se bosta lahko na šestsedežnici Pisker naenkrat peljala največ dva potnika, na dvosedežnici Sleme pa en. Hkrati bodo morali smučarji v vrsti in med vožnjo na traku ves čas ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo vsaj metra in pol.

Na Mariborskem Pohorju so na Piskru z zasneževanjem s snežnimi topovi začeli že 20. novembra, v zadnjih dneh pa je zapadlo tudi veliko naravnega snega. Tako je na progah, ki jih bodo odprli, več kot dovolj snega za kakovostno smuko, ob tem pa iz veljavnih odlokov izhaja, da tako smučanje kot delovanje žičnic nista prepovedani. Izjema je za zdaj le krožna kabinska žičnica, ki trenutno še ne sme obratovati.

Ob začetku sezone bodo smučišča na voljo med 9. in 16. uro, za obiskovalce pa bosta odprti blagajni na Bellevueju in spodnji postaji Piskra. V Marpromu ob tem vse obiskovalce prosijo za spoštovanje zaščitnih ukrepov, saj bodo le tako lahko vsem zagotovili varno in prijetno smuko.

Čeprav je snega na vseh slovenskih smučiščih trenutno več kot dovolj za zagon žičnic, je največja težava ob prepovedi obratovanja gondol prepoved prehajanja med občinami. Mariborsko Pohorje ima v štajerski prestolnici očitno dovolj ljubiteljev smučanja, da se jim odprtje vendarle izplača.

Smučišča se pospešeno pripravljajo na sezono.
Smučišča se pospešeno pripravljajo na sezono. FOTO: Miro Majcen

Zagotovo ne bosta na voljo samo dve smučišči, tudi ostala se pripravljajo na odprtje, pa je v oddaji 24UR ZVEČER povedala predsednica združenja žičničarjev Manuela Božič Badalič. Kot prvi smučišči začenjata obratovati smučišče v Kranjski Gori, in sicer vlečnici Mojca in Kekec, ter smučišče na Mariborskem Pohorju, kjer bosta delovali sedežnici Pisker in Sleme ter oba trakova Bejbike. 

Pomembno pa je, da lahko zdaj obratujejo vsa smučišča, ki imajo dostop do odprtih žičniških naprav. Vsa ostala v tem trenutku še nimajo dovoljenja za obratovanje. 

"Če smo vsa prejšnja leta imeli problem s snegom, je letos prišla zima, ki smo si jo vedno želeli. Letos je tu epidemija, zaradi katere ne smemo obratovati," je povedala Božič Badaličeva in dodala, da so na NIJZ že naslovili tudi predlog za sprostitev ostalih smučišč. Velik problem, s katerim se soočajo, pa je seveda tudi prepoved prehajanja med občinami. Obratovanje velikih zimskih centrov je zato v tem trenutku neracionalno. 

Poudarila je, da bodo na smučiščih vestno pozivali k spoštovanju ukrepov, in izrazila upanje, da bodo tudi ostala smučišča lahko začela kmalu obratovati.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (339)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

btbslo
16. 12. 2020 18.53
Itak, da bojo ljubljancani lahko smucali :(((
1model
16. 12. 2020 13.04
+2
Elita bo smučala raja pa doma.
1236
13. 12. 2020 08.31
potem bo pa puklasti spet jokal da so poškodbe.
haad
12. 12. 2020 18.31
Španov vrh odprejo jutr.sam tok da se ve.
relos
12. 12. 2020 18.06
predenj sedež na sedežnico moraš policaju osebno pokazat, da vidijo če si domačin ali prekrškar ali kva?
F_1
12. 12. 2020 16.11
+7
Rad smučam in vse ampak a res?!..smučišča lahko obratujejo, a šole pa ostale stvari zaprte?!..pa še to ne za vse..ali odprite za celotno Slovenijo, ali pa NIČ..🤬
Kamena.spotika
12. 12. 2020 15.49
+3
Tip sedi sam na sedeznici pa mora imeti masko gor... bolano in brez kaksnega koli argumenta. Janosz Jansa, spokaj... ali naj ti povem v madžarščini?
sport5
12. 12. 2020 14.41
+3
In kdo lahko smuča na mariborskem Pohorju? Samo tisti,ki bo na vrh odšel peš.Sedežnica iz vznožja pohorja (arene) namreč ne deluje,na vrh pa se ne smeš peljat,ker greš čez druge občine.Seveda tudi iz Hoč ne smejo na vrh,saj bodo smučali v drugi občini.Smo sužnji pravil.
relos
12. 12. 2020 18.08
Lisec7
12. 12. 2020 13.35
+1
še dobro, da imam helikopter, drugače bi moral prečkati 50 občin
ZLATKO JAKLIN
12. 12. 2020 12.39
+2
vsnsvt, nikjer nisem napisal, da je kdo kriv. Izpostavil sem zgolj dejstvo, da na samih smučiščih ni sanitarij. Kje pa bodo smučarji opravljali malo in veliko potrebo? Prav, jaz si bom enga zrolal, ti si pa enga ofnaj. :)
Banion
12. 12. 2020 12.10
-5
Nič ne razumete ta vlada dela odlično, je Slovencem dana od Boga, pa kaj če ukrepi ne učinkujejo in vsak dan umre kopica ljudi, so menda že zračunali da lahko pokojninsko reformo odložijo za 10 let, še malo in spet bodo lahko izropali pokojninski sklad, nakupi opreme lepo tečejo, če ponudba ni prava (provizije) se razpis ponovi. Vidite kako lepo je vse usklajeno in kaj bi radi, raja je bila vedno zadnja v fevdalizmu, komunizmu in sedaj v demokraciji torej bodite tiho in hvaležni božji previdnosti
ni_mi_vse_eno
12. 12. 2020 12.03
+1
Baje, če greš čez gmajno na smučišče, te policija ne kaznuje, saj misli, da si iz iste občine. Samo po glavni cesti ne smete it, tam so kontrole, hehe.
ni_mi_vse_eno
12. 12. 2020 12.00
+1
Policija preverja ljudi, če so slučajno zapustili občinske meje. 400 EUR kazni vam ne uide, hehe.
štumbamfirer
12. 12. 2020 13.24
+1
amedeo
12. 12. 2020 11.36
+5
Odprite občine banda pokvarjena nesposobna!
vsnsvt
12. 12. 2020 11.42
-2
Ko se boš naučil kulturno obnašati bom dovolila, da odprejo občine.
mlenn
12. 12. 2020 13.24
+1
ZLATKO JAKLIN
12. 12. 2020 10.25
+5
Smučišča odprta, vse ostale dejavnosti, ki pritičejo poleg (restavracije, hoteli, bifeji...) pa zaprte. In kje so bo narod olajšal, opravil malo ali veliko potrebo? Najbolje kar tam na smučišču in ko se bo sneg stalil, bo vse to prineslo do nižin. Na to niso pomislili niti upravljalci smučišč. Joj, kaka greznica bo to.
vsnsvt
12. 12. 2020 11.43
-1
Zlatko, A SI SPLOH PREBRAL KAR PIŠE???? Nič niso krivi upravljalci smučišč, vse nam je zakuhala korona in ukrepi proti koroni. In folk, ki ne spoštuje ukrepov, tako da še vedno capljamo na mestu. Pomiri se, enega si zrolaj..
Sajeta5
12. 12. 2020 10.10
+8
Bravo država, smučišča so pa res pomembnejša kot šole...
vsnsvt
12. 12. 2020 11.44
+3
Glej ti.... jaz svojega otroka v šolo poslala ne bom, dokler ne bo število okuženih padlo pod 100!!!
mlenn
12. 12. 2020 13.28
+0
OTROKOM SE DELA KRIVICA. Odprite šole in uvedite pač potrebne ukrepe. Otroci imajo pravico do izobraževanja. Vsi otroci niso na istem in doma ne dobijo ustrezne podpore, znanja....HALO
DUCATY
12. 12. 2020 10.07
+4
Zaporo občin bodo spremenili v zaporo regije, tko da bodo smučal samo gorenjci,hehehe
vsnsvt
12. 12. 2020 11.45
+0
blindgirl
12. 12. 2020 12.49
+3
...sam nevem ce bo do skrtega Gorenjca kaka korist
piko3
12. 12. 2020 09.22
+9
Poleti vsi na Hrvaško, pozimi pa vsi na smučišča. Kje je tukaj logika? Potem pa naša Twit vlada zapira "nenujne" dejavnosti. Ma se delajo prav norca iz vseh nas.
blindgirl
12. 12. 2020 12.50
+2
ne pozabit golf igrisca katera so bila v prvem valu prva odprta!!!!!
mlenn
12. 12. 2020 13.29
+1
1model
16. 12. 2020 13.07
+1
Ja samo žogic mu je zmankal pa je odprl športne trgovine😀😀😀
hotchilipoper
12. 12. 2020 09.15
+4
Pol z maskami,pol brez,fino ni kaj
Maja Kajza
12. 12. 2020 09.06
+2
Kaj samo za fuzbalerje ali tudi druge državljane ?