Slovenija
Oglas

Zelena svetovalnica za vaše zdravo življenjsko okolje

Ljubljana, 22. 03. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zelena svetovalnica, neodvisna in brezplačna pravna svetovalnica, je namenjena dajanju pravnih nasvetov vsem, ki vam je mar za naše skupno okolje.

Zelena svetovalnica
Zelena svetovalnica FOTO: Arhiv ponudnika
Zelena svetovalnica je neodvisna pravna svetovalnica, namenjena dajanju brezplačnih nasvetov vsem, ki se aktivno ukvarjate s problemi varstva okolja, ohranjanja narave in prostorskega načrtovanja, predvsem pa zainteresiranim posameznicam in posameznikom, civilnim iniciativam ter nevladnim organizacijam.

Se s sosednjega zemljišča k vam vije dim ali smrad, ki ga morate trpeti vsak dan in škodi vašemu fizičnemu in psihičnemu zdravju? Morda nekdo v bližini vaše hiše ali stanovanja kuri zelenje ali celo strupene odpadke ali povzroča nevzdržen hrup? Vas zanima, kako so urejena področja umeščanja večjih industrijskih obratov v okolje, katere predpise morajo spoštovati upravljavci velikih naprav, ki imajo vpliv na okolje, pod katerimi pogoji je dovoljeno odlaganje odpadkov in gradbenega materiala v okolju, kaj storiti v primeru prekomerne razsvetljave, sevanja, nepravilnega gnojenja, nesmiselnega sekanja dreves v urbanih in drugih okoljih, povzročene okoljske škode, degradacije zavarovanih območij, in še in še bi lahko naštevali…? 

Krnsko jezero
Krnsko jezero FOTO: Arhiv ponudnika

Za vas je tu Zelena svetovalnica, neodvisna in brezplačna pravna svetovalnica, namenjena dajanju pojasnil in nasvetov vsem, ki se aktivno ukvarjate s problemi varstva okolja, ohranjanja narave,  urejanja prostora in prostorskega načrtovanja – svetujemo tudi civilnim iniciativam in nevladnim organizacijam. 

Zeleno svetovalnico na PIC izvajamo že slabi dve leti. Postala je nepogrešljiv del naših prizadevanj. Odgovorili smo na že več kot 350 posameznih pravnih vprašanj

Pokljuka
Pokljuka FOTO: Arhiv ponudnika

Področje varstva okolja, ohranjanja narave in urejanja prostora je namreč zelo obsežno in kompleksno. Čeprav predpisi nudijo možnosti za vključevanje širše javnosti v sprejemanje odločitev in uporabo pravnih sredstev zoper ukrepe in odločitve, ki niso v skladu s predpisi, pa se posamezna fizična oseba zaradi povsem razumljivega pomanjkanja znanja težko spopade s to materijo. Zato si v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC že dolgo prizadevamo za to, da pravice, ki jih imamo ljudje pri uveljavljanju naše skupne, ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja, zaživijo v praksi in da jih lahko prav vsi uveljavljamo v našem vsakdanjem življenju – za zdravo življenjsko okolje, za čisto in neobremenjeno naravo, za naše zdravje, ter za zdravje in kakovost bivanja naših potomcev.

Imate tudi vi okoljsko težavo, pa se je ne znate lotiti? 

Pišite nam preko spletnega obrazca Zelene svetovalnice, ki je dostopen na tej povezavi. Vse kar morate storiti je, da vpišete vaše ime in  elektronski naslov ter da jasno zapišete opis vašega problema. Brez skrbi; v kolikor bomo potrebovali več informacij za smiseln odgovor na vaše vprašanje, vas bomo naknadno kontaktirali. V okviru svetovanja skrbimo za vašo popolno anonimnost. Na vaše vprašanje bomo odgovorili v roku 5 delovnih dni.

Pokljuka
Pokljuka FOTO: Arhiv ponudnika

Brezplačnost pravnih nasvetov znotraj svetovalnice omogočata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.  

Za vas smo pripravili tudi seznam pogostih vprašanj in odgovorov. V tem trenutku seznam sestavlja že 44 pogostih vprašanj s posplošenimi odgovori, ki so vam lahko  v pomoč, preden nam pišete – pa tudi da boste tudi lažje razumeli, glede česa vsega vam nudimo svetovanje! 

Lepo vabljeni, da nam pišete!

 

Naročnik oglasa je Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3