Slovenija

Brez prave strategije: nekateri železniški tiri še iz Jugoslavije

Ljubljana, 20. 08. 2019 04.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
274

V zadnjih mesecih se je zgodilo kar nekaj nesreč na železniškem omrežju, v Hrastovljah in nato še dvakrat v Rimskih Toplicah, ki so bile zelo podobne in povzročile več škode, na Primorskem bi zaradi uhajanja kerozina lahko ostali brez vira pitne vode. Razlog pa je zastarelo železniško omrežje, na katerega je država pozabila in vanj vlaga le toliko, da ne pride do kolapsa, čeprav je zemljevid prog zelo podoben tistim, ki ga je izdelala še nekdanja skupna država Avstro-Ogrska.

Država se je po osamosvojitvi odločila, da bo svojo pozornost preusmerila v avtoceste, in v dvajsetih letih je večino tudi zgradila, končna cena je po nekaterih ocenah visoka kar šest milijard evrov, če upoštevamo današnje cene. V tem času se je za investicije v železniško omrežje vložilo zelo malo, večinoma le nujna investicijska dela, nadgradnja in razvojna usmeritev pa sta bili zamrznjeni. Resne investicije se začnejo šele po letu 2014, pred tem pa, naši sogovorniki trdijo, ni bilo na voljo dovolj denarja, ki bi lahko zagotavljal resen razvoj in konkuriranje cestnemu prometu.

Tipičen primer tega ignoriranja, ki lepo ponazori stanje železnic v Slovenije, je primer tipa samih železniških tirov. V Sloveniji je še iz časa Jugoslavije bil uveden standard UIC S49, medtem ko je danes v veljavi UIC 60, ki je tudi standard v Avstriji. Oznaka 49 pomeni, da ima tir na meter 49 kilogramov teže, standard 60 pa 60 kilogramov. Na železniških straneh opazimo, da so v Nemčiji recimo standard S 49 uporabljali za starejše in ozkotirne regionalne proge, nikakor pa ne za glavne tovorne linije. Zamenjava tira iz standarda S49 v UIC 60 se zabeleži kot investicijski strošek in vlaganje, ker pa je država leta varčevala ravno na investicijskih stroških na železniški infrastrukturi, se pogosto zgodi, da je tudi na najbolj obremenjeni progi Koper–Ljubljana–Maribor na tramovih nameščen ravno tir manjše nosilnosti. In ravno ta manjša nosilnost je po mnenju naših sogovornikov najverjetnejši razlog za iztirnjenja v zadnjem času.

V nekaterih primerih iztirjenj v v zadnjih petih letih so te lokomotive imele menjano "podvozje", a po mnenju sogovornikov to ne bi smel biti razlog za ta iztirjenja.
V nekaterih primerih iztirjenj v v zadnjih petih letih so te lokomotive imele menjano "podvozje", a po mnenju sogovornikov to ne bi smel biti razlog za ta iztirjenja. FOTO: Kanal A

Kretnice iz prejšnjega tisočletja

Leta 2012 se je pri Rimskih Toplicah iztiril vlak na kretnici številka 1 (ta kretnica je vzrok nesreč leta 2019). Ministrstvo za infrastrukturo oziroma glavnega preiskovalca železniških nesreč smo prosili za končno poročilo o tej nesreči. Razlog, zakaj nas je zanimalo to poročilo, je dejstvo, na katerega so nas opozarjali številni sogovorniki, da je bila nesreča zelo podobna nesrečama na isti kretnici leta 2019. 

Kot vidimo v poročilu, gre za kretnico tipa S 49 (z manjšo nosilnostjo), ki je bila izdelana leta 1980 in vgrajena leta 1981 kot nova. Ob 14.34 se je vlakovna kompozicija umikala na stranski tir, ko se je zgodilo iztirjenje vlakovne lokomotive 363-002 oziroma, kot ji v Slovenskih železnicah radi rečejo, Brižitka. Te lokomotive so bile, z izjemo Hrastovelj, vedno udeležene v vseh primerih iztirjenj v zadnjih petih letih, v Ljubljani, Kranju in tudi trikrat v Rimskih Toplicah. Železnice so med letoma 1975 in 1977 nabavile 39 teh tovornih lokomotiv, ki so jih tudi redno obnavljale. V nekaterih primerih iztirjenj v zadnjih petih letih so te lokomotive imele menjano "podvozje", a po mnenju sogovornikov to ne bi smel biti razlog za ta iztirjenja.

Če so bile leta 1980 povprečne  teže tovornih vlakovnih kompozicij okrog 1000–1100 ton, se te danes pogosto približajo 2000 tonam.
Če so bile leta 1980 povprečne  teže tovornih vlakovnih kompozicij okrog 1000–1100 ton, se te danes pogosto približajo 2000 tonam. FOTO: M.Š.

V poročilu nikoli niso našli tehtnega razloga za iztirjenje in kot zapišejo, je bil neposredni vzrok naplezanje levega kolesa vlakovne lokomotive zaradi delovanja povečanih tornih sil med tirnico in kolesi, ki je posledica "upora proge zaradi konfiguracije in vlečnih lastnosti vlakovne kompozicije, ki potuje s predpisano nizko hitrostjo". Lokomotiva je pred vstopom na kretnico morala zmanjšati hitrost, nato pa je zaradi terena strojevodja bil primoran pospeševati, kar je povzročilo to iztirjenje. Podobno se je zgodilo dvakrat leta 2019, čeprav uradni razlogi niso še predstavljeni, naši sogovorniki trdijo, da so vse težje kompozicije in večje torne sile med razlogi za iztirjenja, in da bi večja, težja in primernejša kretnica standarda UIC 60 verjetno zdržala povečane sile.

Tovorni vlaki so danes težji in veliko bolj pogosti, kot so bili pred 40 leti, ko so načrtovali te proge. Namreč, če so leta 1980 bile povprečne teže tovornih vlakovnih kompozicij okrog 1000–1100 ton, se te danes pogosto približajo 2000 tonam, in tudi dolžine kompozicij so daljše, kar zahteva dodatne vlečne elemente in tudi večje bočne sile pri vleki. Leta 1980 ni bilo niti približno toliko vlakovnih kompozocij na dan, kot jih je danes, in dejstvo v pogostosti in večji teži se kaže v tem, da sta slovenski železniški promet in predvsem infrastruktura na robu zmogljivosti. Določeni odseki so bili projektirani, da bodo prevažali okrog 2 milijona ton tovora na leto, se pa že bližajo 14 milijonom tonam, medtem pa država ne vlaga niti približno dovolj.

Po nesreči so na Slovenskih železnicah namignili, da prvi izsledki kažejo, da je kretnica popustila zaradi napake v materialu, a kako je možno, da je ta delala brez večjih težav 15 let, nato pa je počila?
Po nesreči so na Slovenskih železnicah namignili, da prvi izsledki kažejo, da je kretnica popustila zaradi napake v materialu, a kako je možno, da je ta delala brez večjih težav 15 let, nato pa je počila? FOTO: Bobo

SŽ-Infrastruktura, ki skrbi, da je železniško omrežje operativno, sicer menja stare S 49 tirnice z novejšimi standarda 60, a to po mnenju naših sogovornikov poteka prepočasi, saj denar za zamenjavo v obliki investicijskega vzdrževanja vsako leto odmeri ravno ministrstvo za infrastrukturo. Tako so že v letih 2014 in 2015 nekateri opozarjali, da so določene kretnice, predvsem te starejše izdelave, neprimerne za težje kompozicije. V Rimskih Toplicah smo videli, da je v poročilu o nesreči leta 2012 zapisano, da je sama kretnica iz leta 1980 in svoje poslanstvo izvaja do konca predpisanega življenjskega roka, ki je približno 30 let. To ne pomeni, da kretnica ni bila vzdrževana, saj v poročilu piše, da je bil opravljen redni nadzor in popravki, dvakrat na leto je bila tudi preverjena s strani neodvisnega nadzornika iz tujine, a dejstvo je, da je kretnica, narejena s tirom S 49 v mislih, prestara. Vzrokov za nesrečo niso zapisali, predlagali so le spremembe v predpisanem delovanju kompozicij pri uporabi teh kretnic.

V Hrastovljah je zgodba rahlo drugačna, saj je bila kretnica narejena leta 1993 in je prav tako bila tipa 49. Izdelana je bila v Avstriji in po zapisnikih, ki smo jih pridobili v uredništvu, tudi redno vzdrževana. Po nesreči so na Slovenskih železnicah namignili, da prvi izsledki kažejo, da je kretnica popustila zaradi napake v materialu, a kako je možno, da je ta delala brez večjih težav 15 let, nato pa je počila? Viri nam trdijo, da bo v naslednjih tednih bolj jasno, kaj je bilo skupnega vsem šestim nesrečam, v katerih se je zgodilo iztirjenje. 

Pogosto se zgodi, da je tudi na najbolj obremenjeni progi Koper–Ljubljana–Maribor na tramovih namontiran ravno tir manjše nosilnosti.
Pogosto se zgodi, da je tudi na najbolj obremenjeni progi Koper–Ljubljana–Maribor na tramovih namontiran ravno tir manjše nosilnosti. FOTO: Miro Majcen

Denar, ki zadostuje le za vzdrževanje trenutnega stanja

Glavni izvajalec, ki vzdržuje in obnavlja slovensko železniško omrežje, je podjete SŽ-Infrastruktura d. o. o., ki je bilo preoblikovano iz holdinga v družbo z omejeno odgovornostjo v kriznem času, leta 2011. Glavno poslanstvo je "vzdrževanje javne železniške infrastrukture in vodenje železniškega prometa, gospodarjenje z javno železniško infrastrukturo ter druge naloge upravljavca (nadzor nad investicijskimi deli zaradi zagotavljanja varnosti železniškega prometa". SŽ-Infrastruktura ima letne prihodke, po podatkih Gvina, večje od 140 milijonov, ki pa se iz leta v leto spreminjajo. Tako so leta 2017 imeli celotne prihodke v višini 145 milijonov, leta 2018 pa že 179 milijonov. A pozor, financiranje vzdrževanja in investicije v železniško omrežje sta v domeni države oziroma ministrstva za infrastrukturo. 

Na družbi je zaposlenih 2157 ljudi, od tega železniške proge vzdržuje 665 delavcev, na področju elektro, signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav je zaposlenih 559 delavcev, so nam sporočili iz družbe. 933 ljudi pa je zaposlenih v vodenju železniškega prometa. Viri v Slovenskih železnicah, ki so želeli ostati anonimni, so nam povedali, da sredstva za vzdrževanje zadostujejo za to, da proge ostajajo odprte, a je sama infrastruktura ponekod zastarela, kar pa se pozna pri nižanju hitrosti vlakovnih kompozicij pa tudi pogostih vzdrževalnih delih, ki predvsem v nočnem času zapirajo proge.

Država se je po osamosvojitvi odločila, da bo svojo pozornost preusmerila v avtoceste in v dvajsetih letih je večino tudi zgradila, končna cena je po nekaterih ocenah visoka kar šest milijard evrov, če upoštevamo današnje cene.
Država se je po osamosvojitvi odločila, da bo svojo pozornost preusmerila v avtoceste in v dvajsetih letih je večino tudi zgradila, končna cena je po nekaterih ocenah visoka kar šest milijard evrov, če upoštevamo današnje cene. FOTO: Miro Majcen

Iz SŽ so nam priznali, da "sredstva, ki so namenjena za redno vzdrževanje zadoščajo za obratovanje prog. Sredstva za investicijsko vzdrževanje pa se z leti povečujejo. V primeru nadaljevanja tega trenda in vsemi nadgradnjami železniških prog, ki se načrtujejo, se bo stanje železniške infrastrukture bistveno izboljšalo". Sredstva za redno vzdrževanje prog so se skozi leta povečala, v zadnjem desetletnem obdobju so bila najnižja leta 2010, in sicer malo manj kot 60 milijonov evrov, leta 2019 pa se predvideva, da bodo sredstva dvignili na 74 milijonov evrov, kar pa, zaradi zastarelega omrežja, ki v nekaterih delih izhaja še iz 80. let prejšnjega stoletja, zahteva več sredstev. Prav tako nas enotno opozarjajo viri, bo treba vlagati več denarja v obnovo in ne zgolj v vzdrževanje trenutnega stanja.

Odobrena sredstva za investicijsko vzdrževanje v zadnjih desetih letih kažejo ravno to, kar so nas opozarjali sogovorniki. V zadnjih desetih letih se je za vzdrževanje prog porabilo 720 milijonov evrov, za nove investicije v obstoječe proge pa 94 milijonov. Treba je dodati, da je kriza te investicije leta 2010 oklestila na vsega milijon evrov na leto, medtem ko je leta 2019 ta znesek narasel za več kot 18-krat, kar je po mnenju naših sogovornikov odločno premalo, čeprav pozitiven premik, a ministrstvo za infrastrukturo se za večje investicije ni pripravljeno resno pogovarjati, prave strategije razvoja tega omrežja pa še vedno ni.

Resno bomo morali razmisliti o prihodnosti prometa, tako na cestah, kot na železnicah, ki danes še vedno potekajo na trasah, ki so bile zgrajene še v času Avstro-Ogrske monarhije.
Resno bomo morali razmisliti o prihodnosti prometa, tako na cestah, kot na železnicah, ki danes še vedno potekajo na trasah, ki so bile zgrajene še v času Avstro-Ogrske monarhije. FOTO: Miro Majcen

Slovensko železniško omrežje ne izpolnjuje več svoje misije

Slovenske železnice so sicer res najboljše v jugovzhodni Evropi, a se ne morejo primerjati z železniško infrastrukturo v zahodnih državah, kot sta Švica in Nemčija, in to predvsem zaradi dejstva, da Slovenija v primerjavi s temi državami v to omrežje vlaga zelo malo, dolgoročne investicijske strategije pa nima. Če primerjamo Nemčijo, je položaj v Sloveniji naravnost alarmanten. Nemški upravljavec Deutsche Bahn se je pred slabim mesecem dni z nemško vlado dogovoril za kar 86 milijard evrov, ki jih bodo namenili posodobitvi v naslednjih desetih letih. Za primerjavo, če preračunamo namenjena sredstva v Nemčiji na kilometer in pomnožimo s kilometri slovenskega železniškega omrežja, je ta znesek za Slovenijo več kot 3,1 milijarde evrov. Pomembno je poudariti, da so omrežje v Nemčiji v zadnjih 30 letih že posodobili in gre za nadaljnjo nadgradnjo, ki bi omogočala, da bi se bi se potniški promet podvojil in hitrost bistveno poveča.

V Sloveniji razen milijonskih zneskov, ki omogočajo nadgradnjo starih prog v modernejše standarde, pa še to zelo postopoma, pravzaprav ni. Obnova proge Pragersko in zdaj Celje–Maribor je uspela po mnenju naših virov le zato, ker so bila na voljo evropska sredstva, lastnih proračunskih sredstev, ki bi omogočali takšne projekte, pa ni. Med zadnjimi študijami, ki jih je dobilo tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, je zapisano, da bi lahko za štiri milijarde evrov bistveno skrajšali potovalni čas med Koprom in Ljubljano. Tako bi namesto današnjih 150 minut, po do Ljubljane iz Maribora prišli v 115 minutah, kar pa je že več kot primerljivo z avtomobilom, ki je danes neprimerno hitrejši od večine poti z železnico. V načrtu se predvideva, da bi med Pragerskim in Grobelnim, pa tudi med Celjem in Kresnicami, naredili nove dvotirne odseke, ki bi dejansko omogočali hitrosti do 160 kilometrov na uro, kot jih zmorejo že današnje lokomotive. Po študiji bi povprečna hitrost znašala blizu 100 kilometrov na uro.

Resne investicije se začnejo šele po letu 2014, pred tem pa, naši sogovorniki trdijo, ni bilo dovolj denarja na voljo, ki bi lahko zagotavljal resen razvoj in konkuriranje cestnemu prometu.
Resne investicije se začnejo šele po letu 2014, pred tem pa, naši sogovorniki trdijo, ni bilo dovolj denarja na voljo, ki bi lahko zagotavljal resen razvoj in konkuriranje cestnemu prometu. FOTO: Miro Majcen

Še večji prihranek na času bi bil na progi Ljubljana–Koper, kjer danes vlak potuje 220, hitrejši nagibni vlak pa 201 minuto, čeprav po njej potuje občasno. Študija predvideva izgradnjo drugega tira, Divača–Koper, nato pa izgradnji vzporedne dvotirne proge Borovnica–Postojna in Postojna–Divača, ki bi omogočale hitrosti do 160 kilometrov na uro. V tem primeru bi v Koper prišli v 57 minutah, kar je v hitrejši izvedbi kar 64 minut prej. Nekateri sogovorniki so nas opozorili, da bi za milijardo evrov lahko tudi posodobili smeri proti Kranju, Grosuplju in Kramniku, kjer bi proge dogradili, da bi izpolnjevale nove evropske direktive, predvsem kar se tiče prehodov čez tire, ki recimo na progi Ljubljana–Kamnik zelo upočasnijo hitrost vlakov.

Po enih od teh študij bi tako za podobno ceno, kot smo jo porabili za izgradnjo slovenskega avtocestnega križa, dobili tudi sodobno železniško omrežje, ki bi bilo primerljivo avstrijskemu ali pa celo švicarskemu. S pomočjo kohezijskih sredstev iz EU bi ta znesek lahko tudi zmanjšali, a dejstvo je, da bi bil potreben tudi večji vložek države oziroma državljanov, ki bomo morali razmisliti o prihodnosti prometa, tako na cestah kot na železnicah, ki danes še vedno poteka na trasah, ki so bile zgrajene še v času Avstro-Ogrske monarhije.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
21. 08. 2019 08.13
+7
Ko berem prispevek se vprašam kdo koga goljufa. Zadnjič je MES javno govoril, da je infrastruktura ( TITI) v brezhibnem stanju. Pri iztirjenju potniškega vlaka je obtožil kar MADŽARE, da so krivi njihovi vagovni. Sočasno pa dobiš občuutek, da je z tem hotel prikriti prekanaliziranje denarja iz vzdrževanja v druge kanale. Zato se resno sprašujem ali je smiselno financirati nekoga, ki javno potrdi, da frizira poročila in goljufa z sredstvi namenjeni za vzdrževanje. KOt vidimo so vsi na Železnici vedeli za to, da so določeni deli postaj problematični in so sami sebi proizvajali meglo in povzročili to, kar smo priča danes. Še bolj smešno pa je, da naj bi bil tisti del proge star več kot 35 let in po njem so vozili vsaki dan. Pa ljudje božji mar se tako dela, da misliš, da bo neka stvar večana. Tukaj moramo biti realni in pošteni, da če uporabljaš stalno isto vodilo pri vratih se zrabi. Ko preideš na drugi del vodila z istimi vrati boš imel hude probleme in imel boš kaj hitro večjo okvaro. Ti dve nesreči sta pokazali, da je na železnici resni problem z strokovnim znanjem kar je lepo pokazal MES, k oje tako vehementno trdil, da so krivi tuji vagoni. Očitno je hotel prikriti goljufanje z sredstvi za vzdrževanje. Če gremo po zakonu fizike in delovanja sil se resno sprašujem kaj je potem krivda za izstirjenje madžarskih vagonov in sedaj kar lokomotive. Pa to je neverjetno, da vsi vse vedo in nihče ne ukrepa nič in denar prekanalizirajo v osebno porabo.
mucek4
21. 08. 2019 07.28
+8
A ni šel ves denar od cestnega sklada v železnice?
setisfekšn
20. 08. 2019 21.43
+6
Jaz nikoli ne bom razumel ljudi da pluvajo po socializmu mehkem socializmu kjer je veljala vecja demokracija in svoboda kot sedanj poJugoslaviji ki je zgradila vso to infrastrukturo podjetja ki jih zal ni vec zaradi katerih lahko mi sploh zivimo nismo pa sposobni vseto nujno za obstoj vzdrzevat kaj sele obnavljat!!
Komendator
21. 08. 2019 08.36
+1
Mogoče zato, ker je 90% teh podjetij nastalo v AO in kraljevini Jugoslaviji in so bila samo nacionalizirana?
bucko1975
20. 08. 2019 21.34
+8
ko smo se osamosvojili ste vedeli od kdaj so ceste mostovi železnice in vse ostalo kaj ste vlagali v to nič ko se nekaj naredi potem pa panika vlak most avtocesta itd itd tk da ne galamite ampak nekaj naredite prej kot smrtna žrtev ali katastrofa prosim hvala
disorderliness
20. 08. 2019 21.24
+1
Kaj nam desničarji pobrateni z 24ur vse delajo?!
papi1
20. 08. 2019 21.21
+11
Važno je, da ima direktor in ekipa več deset tisoč evrov plače!
extradeluxe
20. 08. 2019 21.16
+15
popovič pluva po bržanu da je kriv za vse. bogi bržan je tu par mesecev niti ne ve kaj dogaja. Bolj bi se popo lahko vprašal kako je on izboljšal tire v 16 letih? Aja govoril je. Bravo. Od govoričenja ni nič.
disorderliness
20. 08. 2019 20.47
+6
Ma zakaj ne bi vse obdavčili, nabrali 100 milijard evrov in jih spičkali. če gre, gre.
Yokte
20. 08. 2019 20.34
+4
V jugi niso pokradli v Slo. samo žel. tirov, tudi tramvajske tire iz Ljubljane so pokradli in jih prenesli v Osjek!
RobespierreWithGuillotine
20. 08. 2019 20.31
+11
A Šarec z veliko podporo in njegova vlada se ni lotila niti ene reforme ali investicije. Le delili so denar proračunskega presežka. Slovenci z nami je nekaj hudo narobe...
disorderliness
20. 08. 2019 21.40
+4
Šarec pa res ne, teslo nesposobno. Je pa uni Jajo za svoje slavne dneve nastavil železnico, ki jo še 100 let ne bo uspelo skenslati.
SkokecPokec
20. 08. 2019 20.27
+5
Bravo! Dobro napisan članek. Marsikaj drži. V Nemčiji se lahko grejo invseticije, saj so tudi njihove prevoznine višje. Primerjajte lokalne cene pri nas z njihovimi. Enako tudi v Švici... za 1,28 EUR se pri nas peljete prvih 10 km. Za koliko pa v Nemčiji, Avstriji, Švici in drugje? No, za teh 1,28 EUR je treba pokriti vzdrževanje prog, vozil, pa še za plače mora bit...
Maribor?an 1
20. 08. 2019 20.09
+13
Še zapornic nimamo vsepovsod kje so šele tiri na 100 mestu. Treba je še več nepremičnin kupit in porazdelit med člane uprave. Cres ni daleč
RobespierreWithGuillotine
20. 08. 2019 19.37
-4
Imamo pač večinoma leve socialistične vlade brez koncepta, strategije in nujno potrebnih reform. Že dolgo sem mnenja, da bi nas morala Avstrija prevzeti in začeti gospodariti. Šlo bi nam bolje in še nemško bi se naučili govoriti.
disorderliness
20. 08. 2019 21.45
+4
Lahko se naučiš tudi mijavkati, ako te dober pes zahvata. Aja, pa Avstrijci ne znajo nemško niti približno. Enako kot bi Ljubljančane slovensko učil, ali 24ur šlovcenštine.
c00kies
20. 08. 2019 19.01
+14
Letalski promet v klincu, železniški promet v klincu, še navaden cestni promet je v klincu. Kdo za vraga že skrbi za vso to infrastrukturo? Retorično vprašanje. Sicer pa sedaj itak ne morejo kaj veliko, če se od časa osamosvojitve ni vlagalo v infrastrukturo kaj dosti.
Tomvojo
20. 08. 2019 18.34
+18
Ajzenponarji so na nivoju ozkotirne železnice iz BIH
Red Baron
20. 08. 2019 17.48
+16
Sramota za drzavo……......
Mirjiam90
20. 08. 2019 16.56
+2
V Jugoslaviji so samo demontirali tračnice in jih vozili v Albanijo in Srbijo, komunisti lastno ročno. Franc Jozef, se še danes v grobu obrača, kaj so komunisti naredili iz železnice. Nula koma jozef..
korintos23
20. 08. 2019 17.29
+7
RAZOČARAN2
20. 08. 2019 18.21
+12
Takrat vlaki in vagoni niso iztirjali vsaki teden. Od kar ima SDS glavno besedo pri sindikatih železnice, pa iztirjajo kot po tekočem traku. No važno je , da kljub vsakoletnim izgubam delijo božičnice.
Red Baron
20. 08. 2019 18.46
+11
Dobro da mas Srbijo in Albanijo...To smo sami sfuckali ker mamo take ljudi na oblasti...…….
KladivoSi
20. 08. 2019 16.48
+7
Ali je res proga tolk načeta, da jih iz ovinkov meče v zadnjem obdobju.?!? Če se prav spomnem je bil celo prispevek, da so malenkost povečali hitrost na nekaterih odsekih.
Tomvojo
20. 08. 2019 18.35
+5
Pri 600 nanuro bi še šinkanexpres ven zletu
desirous
20. 08. 2019 16.30
+25
Če začnejo odgovorni danes planirati investicije v nove in obstoječe proge, bo izvedba prišla na vrsto čez 15-20 let. Seveda bodo načrti po večletnem sprejmanju aktov in pridobivanju dovoljenj že zastareli. Enako se je zgodilo s pomursko avtocesto, ki je večji del brez odstavnega pasu in dimenzionirana za petino trenutnega prometa. Temu sledi večletno izbiranje izvajalcev del (primer Karavanke in vsi večji projekti), nato pa skrbno preusmerjanje denarnih sredstev v lastne žepe in podpisovanje aneksov za pridobivanje dodatnih sredstev. Če je realen znesek za posodobitev 3,1 milijarde (izračun na primeru Deutsche Bahn), bi naši zaračunali vsaj 4,9 milijard, ki bi jih razdelili po sistemu 70% vsi priskledniki in sorodniki, ostalo investicija v najcenejšo opremo. Zaključek je, da če želimo imeti karkoli dobro in ugodno narejeno, bi morala celoten postopek od planiranja do izvedbe voditi druga država ali evropska unija.
lodz68
20. 08. 2019 21.19
+5
kratko in jedrnato,ampak vseeno sta se najdla dva pacienta ki tvojega komentarja nista razumela..
disorderliness
20. 08. 2019 21.53
-4
Najbolj smešno pri tem je, da ste se najdli celih 13, ki ste komentar celo razumeli. Hahahhaha.
conkord
20. 08. 2019 16.19
+7
morda pa bomo kmalu dobili novi vlak in kompozicijo ... ozkotirnega ČIROTA.. le ta bi morda še prišel iz točke A do točke B da tračnice in pragovi nebi pokali.