Slovenija

'Želimo si, da bi mali Urban lahko čim prej naredil korake brez opore'

Ljubljana, 04. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER, Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
6

Poleti košarkarji, v petek pa bodo za dečka Urbana moči združili hokejisti ljubljanske Olimpije. Celoten izkupiček od prodanih vstopnic za tekmo proti Avstrijcem bodo namenili fundaciji za nakup zdravila, ki ga triletni Urban nujno potrebuje zaradi izjemno redke genske okvare, zaradi katere ima težave v razvoju govora in hoje. Pred tekmo sta z nami Urbanova mama, ki k nam prihaja z dobrimi novicami, in glavni trener hokejistov Olimpije Mitja Šivic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma
    06:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma
  • Iz 24UR ZVEČER: Dobrodelna hokejska tekma
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: Dobrodelna hokejska tekma

"Urban ob opori prvič dela svoje korake, na svoj poseben način," je vesela Urbanova mama Špela Miroševič, ki dodaja, da jih napredek zelo veseli, vendar da jih čaka še dolga pot. "Vemo, da ko bo prejel zdravilo, se bo proces pohitril in takrat bo lahko naredil korake tudi brez opore," je optimistična Miroševič. 

Zdravilo razvijajo že leto in pol, podatki pa so zelo obetavni. "Končne študije so načrtovane za januar, zato bi do takrat potrebovali denar, da bi lahko takoj začeli z zdravljenjem," pojasnjuje Urbanova mama. 

Manjka jim še 700 tisočakov. "Želeli bi si jih zbrati čim prej, saj bijemo stalni boj," je pojasnila mama in se zahvalila hokejistom, ki so sedaj priskočili na pomoč. "Vsi v klubu čutimo, da moramo pomagati. To je naše poslanstvo, poleg zmag in porazov, je poslanstvo vseh nas, ki smo v športu, tudi to, da pomagamo drugim," razloge za sodelovanje v akciji opiše glavni trener hokejistov Olimpije Mitja Šivic.

Razvoj zdravila, ki traja že leto in pol, poteka v Avstraliji, a je v proces aktivno vključena tudi Slovenija. "V projektu sodelujejo Kemijski inštitut, pod vodstvom Romana Jerale in pediatrična klinika pod vodstvom Damjana Osredkarja. Ta projekt postaja svetovno znan in nas že vabijo v tujino," je ponosna Miroševič. 

Pred kratkim so imeli pomemben sestanek tudi na evropski agenciji za razvoj zdravila, kjer bodo zdravilu prižgali zeleno luč za klinično študijo. "Podpirajo nas in vse raziskovalne ter nam dali zeleno luč, da peljemo projekt naprej," je še pojasnila Miroševič. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
04. 11. 2022 10.52
+0
Kako simpatičen mi je tale fantek, prav tako je mamica tako umirjena kar zelo dobro vpliva na malega junaka! Večkrat sem že donirla in SRČNO želim, da se ta denar čimprej nabere!!!
čokolino23
04. 11. 2022 10.38
-4
Za Ukrajince in orožije je denar za bolane slovenske otroke pa ga ni. SRAMOTA !
Biker 333
04. 11. 2022 10.12
+4
Kar zmrazi me ko berem članke kako se zbira denar za naše naslednike, kljub plačevanju vseh mogočih zavarovanj in davkov. Sramota za vso slovensko politiko in prej in zdaj.
Geres
04. 11. 2022 09.25
+3
Morda bi dopolnili članek s podatkom, kako lahko pomagamo tisti, ki na tejmo ne bomo šli. npr. SMS donacija, paypal nakazilo ipd. Urbanu seveda želim vse dobro. Ima tudi enormno srečo, da je njegova mama zaposlena kot mlada raziskovalka na Medicinski fakulteti. Če kdo, potem ima ona povezave.
Draža
04. 11. 2022 09.06
+7
Zdravilo se ne razvija čez noč ali dan, vsaj trideset let je potrebno, da se potrdi učinkovitost, sploh zdravilo za viruse.
BroNo1
04. 11. 2022 08.29
-2
Ljudje, pojdite danes na tekmo. Lep je občutek, če nekomu lahko kakorkoli pomagaš!