Slovenija

'Slovenski delodajalci so med najbolj inovativnimi kršitelji'

Ljubljana, 02. 05. 2019 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Laura Štraser
Komentarji
177

Slovenski delavci se navkljub dobrim ekonomskim kazalcem v zadnjih letih še vedno prepogosto srečujejo z napadi na že pridobljene pravice. "Delovno aktivnemu prebivalstvu je torej treba zagotoviti dostojno plačilo, zdrave in varne delovne pogoje ter spoštovanje osnovnih človekovih pravic, ki so mnogokrat kršene," so prepričani sindikalisti, ki opozarjajo na dejstvo, da so slovenski delodajalci med najbolj inovativnimi kršitelji delavskih pravic.

"Kar opažamo, je to, da so se pritiski kapitala oz. gospodarstva na delavce izredno povečali. Strah, ki ga kapital naseljuje v možgane ubogih delavcev, se je izrazito povečal. Ta predstavlja  paralizator uma in iz tega naslova je zadeva enostavna – delavci so prestrašeni, bojijo se pridobiti informacije o kakršnikoli delovno-pravni zakonodaji, se pravi, da nas delodajalci prehitevajo po levi in desni, poleg tega pa poskuša država z zadnjimi ukrepi omogočiti, da bodo bogati še bogatejši, revni pa še revnejši. Ustvarja se sistem, v katerem bo največ revežev, ki so izrazito vodljivi, to pa je popolnoma v interesu tistih, ki obvladujejo kapital," o trenutni situaciji na relaciji med predstavniki kapitala in delavci razmišlja generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90, Damjan Volf. "Spomnim se, da so nam starši govorili, da če bomo delali, bomo živeli kvalitetno. Ampak to, kar se nam dogaja sedaj, je, da imamo 7500 ljudi, ki se s svojim lastnim delom ne morejo več preživeti, ne morejo se izogniti pragu revščine. Sistem torej ustvarja nove reveže," opozarja sogovornik. 

Na trend občutnega krčenja delavskih pravic opozarja tudi sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. Kljub temu da se delavske pravice že dve desetletji le krčijo, se čudi dejstvu, da večina gospodarstvenikov zatrjuje, da jih je še vedno preveč oz. da sindikati zahtevamo preveč. "Pravijo, da imajo premalo fleksibilen trg dela oz. da so delavske pravice ena glavnih ovir za njihovo konkurenčnost in gospodarsko rast. Pravijo, da je za večjo konkurenčnost treba trg dela narediti bolj prožen. In kakšen je v njihovih očeh bolj prožen trg dela? Česa si želijo? Želijo si, da bi delali več in dobili manj, želijo si še več prekarnega (negotovega) dela – delavk in delavcev, zaposlenih za določen čas preko različnih agencij, različnih "gazd" ali prek sp-jev. Želijo si delavk in delavcev, ki jim je prva misel služba in le služba ter ki so pripravljeni delati prek polnega osemurnega delovnika po deset, enajst, dvanajst ur na dan," je kritičen Švarc.

Na trend občutnega krčenja delavskih pravic, opozarja tudi Švarc.
Na trend občutnega krčenja delavskih pravic, opozarja tudi Švarc. FOTO: Kanal A

Kljub poglabljajočim kršitvam delavskih pravic pa Ana Jakopič, sekretarka Sindikata vzgoje, izobraževanja in raziskovalnih dejavnosti (VIR), opaža, da je prišlo v zadnjem obdobju, kar zadeva boja za omenjene pravice, v slovenski družbi do pomembnih sprememb. "Atraktivna retorika o tem, da je kriza oz. da smo tik pred novo krizo, v ozadju katere je kapital, in da je trend delavske pravice še bolj izkoriščati, je v javnosti začel popuščati, ljudje so začeli malo bolj kritično gledati na to, kar se dogaja v družbi, da se delavce tlači dol in da se elita dviga v višave." Po besedah sogovornice smo prišli tudi do pomembnega spoznanja, da nas ne bo odrešil nekdo od zunaj, ampak da se vračamo nazaj k preizkušenim metodam boja. "Da se organiziramo, povežemo delavci, upokojenci, za katere vemo, da večinsko živijo v revščini, kljub temu da so prispevali svoje družbi, in mladi, ki ne morejo priti do služb oz. do spodobnih služb, ki bi jim zagotavljale socialno varnost."

Kot je spomnila, je prav sindikalni boj omogočil, da so se zgodili popravki oz. zvišanje minimalne plače in da je prišlo do izboljšanja plač v javnem sektorju. V zasebnem sektorju pa ti boji še vedno potekajo in še niso dosegli vrhunca. "Ob tem pa še vedno vidimo zelo žalostne primere, zadnji z Gorenjem, ko se pod pretvezami optimizacije, reševanja minusov iz preteklosti, obremenjuje in odpušča delavce, ki so prekurjeni, ki so delali preveč, na pa premalo," opozarja Jakopičeva. 

Slovenski delavec v družbi 'najbolj iztrošenih'

Na naraščajoče število izgorelih in žrtev delovnih nesreč – lani je bilo tako več kot 9600 delovnih nesreč, od tega skoraj 500 s težjimi poškodbami in 15 nesreč s smrtnim izidom – opozarja tudi Volf. "Vedno več je tudi tistih, ki trpijo zaradi absentizma, da o prezentizmu ne izgubljamo besed," dodaja. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v Sloveniji dnevno na bolniški 40.000 ljudi. "To je velikanska ledena gora, ki jo lahko trenutno vidimo nad vodo, bistveno večja se skriva pod njo. Ta sistem neoliberalizma je socialno politiko postavil v funkcijo optimalnega delovanja trga in zagotavljanja, da se v Sloveniji delavec uvršča med najbolj iztrošene."

Kar zadeva aktualno stanje področja delavskih pravic, je po njenih besedah zaskrbljujoče, da se te ne dvigajo, temveč tonejo. Poslabšuje se področje varnosti in zdravja pri delu, pri tem pa že skoraj ni zasebnega oz. državnega podjetja, ki ne bi imel zraven še invalidskega podjetja. 

"Delavce delamo invalidne, po drugi strani pa svet govori o podaljševanju delovne dobe, o zaostrovanju pokojninskih pogojev, sicer z nekimi po mojem mnenju neokusnimi bonbončki." Javne blagajne, ki si jih je izborilo delavstvo oz. so posledica zgodovinskega boja, so po njenem pod hudimi pritiski, če ne že v vojnem stanju. "Vlade dajejo všečne odpustke, kot je razbremenjevanje regresa in dohodninske lestvice za najpremožnejše, istočasno pa imamo vpitje kapitala, da je treba zaostriti pogoje za upokojitev, invalide, brezposelne. Če bodo te blagajne izpraznjene, bo argument ponovno na strani politike, da je treba reformirati pokojninsko reformo, zaskbljujoče je, kar se dogaja v zdravstvu."

"Podaljševanje delovne dobe, zviševanje upokojitvene starosti ter izčrpavanje delavcev in delavk ni rešitev za dostojne pokojnine – ni rešitev, za katero bi stali mladi, ki ne verjamejo več, da bodo pokojnino sploh imeli. Rešitev so pravičnejša razmerja – pravičnejša porazdelitev ustvarjenega bogastva," k temu dodaja Švarc, ki obsoja sprenevedanja delodajalskih organizacij, ki se jim zdi povsem normalno, da so, denimo, osnovne bruto plače poklicnih gasilcev v Petrolu le nekaj čez 900 evrov, direktorjeva pa znaša prek 27.000 evrov. 

Sistem neoliberalizma je socialno politiko postavil v funkcijo optimalnega delovanja trga in zagotavljanja, da se v Sloveniji delavec uvršča med najbolj iztrošene.
Sistem neoliberalizma je socialno politiko postavil v funkcijo optimalnega delovanja trga in zagotavljanja, da se v Sloveniji delavec uvršča med najbolj iztrošene. FOTO: Miro Majcen

Na naraščajoče število izgorelih in žrtev delovnih nesreč – lani je bilo tako več kot 9600 delovnih nesreč, od tega skoraj 500 s težjimi poškodbami in 15 nesreč s smrtnim izidom – opozarja tudi Volf. "Vedno več je tudi tistih, ki trpijo zaradi absentizma, da o prezentizmu ne izgubljamo besed," dodaja. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v Sloveniji dnevno na bolniški 40.000 ljudi. "To je velikanska ledena gora, ki jo lahko trenutno vidimo nad vodo, bistveno večja se skriva pod njo. Ta sistem neoliberalizma je socialno politiko postavil v funkcijo optimalnega delovanja trga in zagotavljanja, da se v Sloveniji delavec uvršča med najbolj iztrošene."

Slovenski delodajalci med najbolj inovativnimi kršitelji

Ko je govora o konkretnih kršitvah aktualne delovno-pravne zakononodaje, Volf pritrjuje besedam nekdanje glavne inšpektorice za delo Nataše Trček, ki je ob neki priložnosti javno obelodanila, da slovenski delodajalci pri kršenju omenjene zakonodaje spadajo med najbolj inovativne. To pomeni, da zadeva deluje po principu, "kar ni napisano, ni prepovedano". Kot poudarja Volf, poskušajo delolodajalcem z močno prodelavsko držo poslati impulz, da ne morejo početi, kar si želijo. To so jim potrdila tudi slovenska sodišča – v primeru zaposlenih v Kobilarni Lipica in voznikov avtobusov v dejavnosti cestnega potniškega prometa. 

Po besedah sindikalista so kršitvam še posebej izrazito izpostavljeni zaposleni v delovno intenzivnih dejavnostih (npr. gostinstvo, varovanje) in v tistih dejavnostih, kjer ni kolektivnih pogodb. Poleg nizkih plač, ki ljudem ne omogočajo osnovnega preživetja, so zaskrbljujoči tudi pojavi nadurnega dela – osemurni delovnik za marsikoga še danes predstavlja zgolj črko na papirju – in trenda izkoriščanja delovne sile, izjemno veliko število samozaposlenih ter drugih oblik prekarnega dela in zlorab agencijskih delavcev.

"Pogrešamo preventivno zakonodajo, ki bi delodajalca odvračala od kršitev. Sinidkati že dolgo časa govorimo tem, da je nadzornih institucij, ki bi nadzirale delodajalce, premalo." A konkretnih izboljšav na tem področju še vedno ni, zgolj lepotni popravki, čeprav se je število poslovnih subjektov v državi lani povečalo za več kot 44.000. Kot so pred dnevi pojasnili na Inšpektoratu RS za delo, število zaposlenih inšpektorjev navkljub kadrovskim okrepitvam v preteklem letu temu ne sledi. Leta 2008 je bilo zaposlenih 87 inšpektorjev, konec lanskega leta pa poleg vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja le še 81. Ti so lani opravili nekaj manj kot 13.000 inšpekcijskih pregledov, pri tem pa ugotovili nekaj manj kot 24.400 kršitev ter izrekli za 3,83 milijona evrov glob. "Kljub nekoliko manj ugotovljenim kršitvam z ravnjo spoštovanja predpisov še ne moremo biti zadovoljni," je ugotovitve komentiral glavni inšpektor Jadranko Grlić.

Pritiski kapitala oz. gospodarstva na delavce so se po mnenju sindikalistov izredno povečali.
Pritiski kapitala oz. gospodarstva na delavce so se po mnenju sindikalistov izredno povečali. FOTO: Miro Majcen

Vedno večji pritiski na sindikalne zaupnike

V sindikalnih vrstah nastavljajo tudi ogledalo lastnemu delovanju. Volf opaža premalo stika s članstvom, po njegovem je vse preveč izgovorov, zakaj se določena stvar ne more zgoditi. Težav v vsakdajem delovanju predstavljajo tudi primeri rumenega sindikalizma, ko si delodajalci podredijo sindikat izključno lastnim interesom. Vedno več je tudi pritiskov na sindikalne zaupnike. "Pravi sindikalist ne sme kloniti, iskati parcialnih interesov, mora delovati v smeri, da štejejo izključno dejanja," poudarja Volf. Po njegovih besedah bi morali sindikati  v slovenskem prostoru narediti korak naprej v medsebojnem sodelovanju oz. povezovanju.

"Le združeni bomo lahko delovali veliko močneje, ne govorim samo v kontekstu zaščite napada na delavske pravice, ampak zagotavljanju osnovnega človekovega dostojanstva. Želimo si kakovostnih delovnih mest brez drobnega tiska, ki je vedno znova prisoten – vsako zahtevo delavcev v kontekstu boljšega delovnega časa, delovnih razmer se zatre v kali z besedami, da so lahko zadovoljni z obstoječo plačo, da ne bodo nikjer dobili boljše," še poudari Volf. Nujnost tega, da sindikati še bolj stopijo skupaj in da se povežejo v boju za socialno državo, pa izpostavlja tudi Jakopičeva. "Več moramo delati na sodilarnost tam, kjer je treba zaščititi celoten sistem. Upanje daje to, da se sindikalisti v podjetjih in v javnem sektorju aktivirajo s svojimi matičnimi, manjšimi sindikati, ki delujejo znotraj večjih, in da se med seboj povezujejo ter si nudijo podporo – to se je že izkazalo za zelo učinkovito. Posledica tega je, da so se začeli izvajati hudi pritiski na sindikaliste s tožbami, ustvarja se novo krilo proaktivnih sindikalistov, pri katerih so si delodajalci ustvarili cilj, da se jih utiša."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 05. 2019 16.13
-3
Stara navada iz socializma, tam so skoraj vsi obrtniki imeli dve službe, pa goljufije vsepovsod. Čez dan je folk lenaril na delovnih mestih, popoldne pa pridno fušal. Pa švercanje čez mejo, pa inflacija, pa bencinski boni, pa podkupovanje..., večji lopov si bil, bolj sise znajdel, ne bomo kar čez noč pošteni kot Švicarji. Se spomnim v Švici že 30 let nazaj, kupil si karto, šel na vlak, pa nobene kontrole, z nobenim nisi imel stika, verjetno so pa imeli kakšnega kontrolorja.
Frane Šajn
03. 05. 2019 15.28
Vse kaže, če ne bo šlo drugače . Kot da pokličite Trampa kar preko Melanije naj vojaško posreduje v Sloveniji. In naj skalpira te naše oderuhe in pošlje svoje da spoznate še njih in njihov pristop?? Oh teleta moja upognjena!!
Frane Šajn
03. 05. 2019 15.12
+3
Ne to pa ni res so le; "UMNI SLOVENSKI HOSPODARJI!" porečejo starosta samoosmoditve ata OMAN!
Transformerji
03. 05. 2019 14.27
-2
Slovenski delodajalci so med najbolj aktivnimi kršitelji - kaj pa je s tem narobe? Dokaz, da se zavedajo, da je naša državica leglo korupcije in mafije!
vsevid
03. 05. 2019 14.06
+5
TO je najbolj PREKLETA in HLAPČEVSKA dežela v tej EU !!
Nimasmisla
03. 05. 2019 13.54
+5
čimmanj delavcu in državi to je moto sl.podjetnikov
User792410
03. 05. 2019 11.45
+3
Se bojim, da dokler pri nas država ne bo poskrbela, da lako razni državni in občinski uradi, ter inštitucije, podpisujejo pogodbe le z tistimi zaposlovalci, ki tudi v praksi, ne le teoretično, 100% spoštujejo delovno pravno zakonodajo, ne bo bistveno bolje!
Frane Šajn
03. 05. 2019 15.20
+1
Za podpisovalce vem kdo so, le za tisto teto državo pa ne le kako izgleda tale TETA država, a ni ta teta v vsakemu imed nas se vam ne zdi?? Država, ki je dejansko dajajla in odrejala je bila nekoč Yugoslavija s svojimi aparatčiki. Danes je pa pri nas le samoosmojena tvorba kriminalnih združb z lokalnimi apsolutisti in z idiotizmi v vsponuki , si lastijo tisto nevidno lojtro do samega vrha, spodrezat pa je žal nima kdo . S takimi zlomnjenimi heroji ,ki jih molzejo in hranijo z neumnostmi in drobtinami na vsakem koraku ,bodo še dolgo prosperirali! Apre roma!
Bojan-F
03. 05. 2019 10.41
+8
Nobelov nagrajence Krugman Paul ugotavlja, da mnozicnost sindikalnega organiziranja ni odlocilna za raven zascite odvisnih delavcev ampak odnos, ki ga ima "druzba" do sindikatov ... z drugimi besedmi - grse kot se pise o sindikatih, nizja je raven zascite ...
JApajaDAja
03. 05. 2019 09.31
+6
slo zakonodaja je bila spisana "na kožo podjetnikom iz regije", ki jo znajo uspešno prebrati!
Morana7
03. 05. 2019 09.19
+5
Ali bomo kdaj brali tudi kaj o opazkah nepotizma, zaposlovanja brez strokovnega izpita in mobinga v Vzgoji in izobraževanju gospa Kopačeva? A bo kak predstavnik sindikata že izustil, da je problem nedelovanja delovne inšpekcije? Kaj ima sploh za omenjat Gorenje? Za svoje področje naj pove, če si upa kaj razen teh floskul, ki jih flanca v tem prispevku...
hotchilipoper
03. 05. 2019 09.19
+9
Našo generacijo so nategnil,vašo bodo pa še bolj
KAPIBARA
03. 05. 2019 08.55
-3
Pa kva jamrate male plače ?? Pa saj mate za to dan več frej v maju..
hotchilipoper
03. 05. 2019 08.48
+1
Vse je že zmešano kot kurji drek
Franci Luzar
03. 05. 2019 08.44
+8
če bi imeli Vlado? Sodstvo ki nedela razlika med revežem in bogatašem teh problemov nebi imeli.dokker pa bo negdo ki je ukradel kilo kruha dobil tri mesece zapora, drugi pa za več milijonov preneverjenega ali ukradenega denarja,se mu odpiše njega - njo, pa postavi na višji stolček to je Slovenska zakonodaja in Slovenska demokracija
Frane Šajn
03. 05. 2019 15.24
+1
Luzar le kje se kupi tako Vlado? kaj jih ne prodajajo več na Ponterosu ali na Avstrijskem??? Ta vlada Francel, ki jo ti omenjaš je v meni in v tebi ne se jemat ven! Kako zlajnano zveni ta tvoja modrost!
Bigbadjohn
03. 05. 2019 08.24
+5
Za začetek minimalno urno postavko, pa vse opravljene ure plačat...
Tomvojo
03. 05. 2019 08.09
+14
Pri skorumpiranem sodstvu in idiotski zakonodaji ni težko biti inovativen(pokvarjen)
User300173
03. 05. 2019 07.12
+31
Največja cokla pravnemu sistemu so šlampasto napisani zakoni in pristranskost sodišč. Težko bomo našli državljana, ki ne bo potrdil, da je država skorumpirana, z zakoni pisanim na kožo lopovom in prevarantom. To se odraža v vseh porah družbe. Nimamo politikov sposobnih voditi državo, ali pa delajo zgolj za svoj interes.
Kollerik
02. 05. 2019 21.59
+22
ja res, pr nas so v resnici najbolj bogi delodajalci.... Balkan pač....
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 05. 2019 07.12
+19
Res je in kar je naj huje ,da jih politika ščiti in sodstvo !! Hvala banana republjik .
FAUSTOS1
02. 05. 2019 21.58
+13
sds in nsi se gresta teških kapitalistov saj ti stranki stalno pljujeta po delavcih in poveličujeta privatni sektor,ki je po njihovem najboljši ter nezmotljiv-zato hočejo sprivatizirat vso zdrastvo in šolstvo-torej kapital in totalni kapitalizem kjer so ljudje le delovne številke.
Dagros
02. 05. 2019 21.52
+10
Kakšne komentarje berem tukaj.A vas ni sram, da vas sindikalisti in mediji razdvajajo. Sam imam podjetje, plačilo dostojno, 8 urni delavnik, pa vendar nikogar ne dobiš za delo.Sam delam od jutra do večera, družino zelo malo vidim. Tisti, ki tako udrihate po delodajalcih ustanovite podjetje in pričnite z delom. Res, da nekateri delodajalci izkoriščajo, ne morete pa vseh metati v isti koš.Če niste zadovoljni s svojim delodajalcem pojdite drugam. Povsod pišete v Avstriji to, v Avstriji ono. V Avstriji delodajalec tudi dobi večje plačilo za izdelek, delo je več plačano,večji trg,... Tudi v Avstriji ni vse tako rožnato,kot si kdo misli. Dajte malo premisliti, preden pričnete napadati vse delodajalce. Nimam ne jahte, ne vikenda.Ker tega ne potrebujem.Zaradi tega še nisem nesposoben, če tega nimam. 1500,00 € plače kot nekateri pišete? Ok, ni problema. Prepričajte stranko, da bo za neko montažo proizvoda plačala cca. 1000 €. 1.Se bo nasmejala in šla drugam 2. Ne more, ker so plače premajhne, da bi si lahko to privoščila. Vidim po svojih strankah, ki skoraj že zbija ceno preden vstopi. Skratka, dokler bodo nekateri ljudje proti podjetnikom(ki mimogrede dajejo ljudjem delo) in dokler država na področju dela ne bo nič naredila, ne bo nič bolje.
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 05. 2019 07.14
+14
Ja OPROSTI SI PA POTEM REDEK ,KI RAD PLAČUJE DELAVCE ZA TISTO KAR JE NAREDIL !!!!!!!!!!
yaxscdvf
03. 05. 2019 07.24
+14
V Avstriji so cene v trgovinah, material, gorivo,..... take k pri nas ali še nižje. Ja, v Sloveniji stranke res mogoče niso pripravljene za neko storitev plačati tok kot v Avstriji ampak to samo zato, kot si pravilno ugotovil, zaradi premalih plač. Premale plače pa spet dajejo delodajalci.