Slovenija
Oglas

Zemeljskega plina bo dovolj za vsa slovenska gospodinjstva

Ljubljana, 24. 10. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V času energetske krize je nujno, da so energenti za ogrevanje premišljeno izbrani. Svetujemo uporabo zemeljskega plina, ki je zanesljiv, ugoden in varen.

S prihajanjem zime postaja ogrevanje vse bolj pereča tema, sploh zaradi energetske krize, s katero se spopada celotna Evropa. Cene energentov za ogrevanje se ne le povsod višajo, obstaja tudi bojazen, da jih bo zmanjkalo. 

Številni energenti za ogrevanje so trenutno nezanesljivi, dragi in nepraktični. Kako pa kaže s plinom? 

Gospodinjstva še posebej zaščitena

Evropska unija se zaveda pomembnosti zemeljskega plina, zato zanesljivi oskrbi z njim nameni veliko pozornosti. Leta 2017 je sprejela Uredbo o ukrepih za zagotavljanje zanesljivosti oskrbe s plinom – njen cilj je zagotoviti neprekinjeno oskrbo s plinom po vseh državah, ki so članice EU, če bi prišlo do motenj.

V Sloveniji so v skladu z uredbo sprejeli posebne ukrepe, katerih cilj je prioritetno zagotoviti plin za zaščitene odjemalce. Za tiste, ki sodijo v skupino zaščitenih odjemalcev, nikoli ne sme zmanjkati plina.

Med zaščitene odjemalce sodijo:

- vsa gospodinjstva in skupni gospodinjski odjemalci;

- vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi;

- distributerji toplote za daljinsko ogrevanje v napravah, ki ne morejo preiti na drugo gorivo ali vir toplote, kot je plin, v obsegu, kolikor dobavljajo toploto gospodinjstvom in osnovnim socialnim službam, razen izobraževalnim ali javnoupravnim službam;

- osnovne socialne službe, ki niso izobraževalne ali javnoupravne službe.

Zaščitenim odjemalcem mora torej biti plin vedno na voljo. Če bi bilo potrebno, bi drugi odjemalci (industrija, proizvajalci električne energije ...) morali znižati svojo porabo tako, da bi bilo zemeljskega plina dovolj za zaščitene odjemalce – med drugim tudi za vsa gospodinjstva.

Če bi torej slučajno prišlo do pomanjkanja, bi bili v industrijskih obratih zakonsko dolžni zmanjšati svojo porabo tako, da bi bilo zemeljskega plina dovolj za vsa gospodinjstva.

Evropska skladišča zemeljskega plina bolj polna kakor lani

Dobava zemeljskega plina je čedalje manj odvisna od Rusije, zaradi česar sankcije proti omenjeni državi nimajo tako velikega vpliva na zalogo zemeljskega plina in njegove dnevne pritoke v Evropo.

Skladišča zemeljskega plina se običajno polnijo v poletnih mesecih. V Evropski uniji so konec junija sprejeli uredbo, ki določa, da morajo biti skladišča plina do 1. novembra 2022 napolnjena do najmanj 80 %. 

Ta cilj jim je uspelo doseči že 29. avgusta. Še več – izkazalo se je, da so evropska skladišča zemeljskega plina polna bolj, kakor so bila lani. Danes je napolnjenih že več kot 90 % skladišč plina v EU, kar je po oceni strokovnjakov več kot dovolj za ogrevanje čez zimo.

Vedno več pritoka plina iz Norveške in transporta z ladjami s celega sveta

Struktura pritoka plina v Evropo po virih se je v zadnjem obdobju bistveno spremenila. Evropska unija je bistveno znižala odvisnost dobav iz Rusije in jih nadomestila z drugimi viri.

Največ plina v Evropo prihaja prek utekočinjenega zemeljskega plina (prevoz z ladjami z različnih delov sveta) Norveške in Alžirije.

Transport utekočinjenega zemeljskega plina
Transport utekočinjenega zemeljskega plina FOTO: Arhiv ponudnika
Dnevni pritok plina v Evropo
Dnevni pritok plina v Evropo FOTO: Arhiv ponudnika

Cena plina za ogrevanje ostaja nižja

Energenti za ogrevanje so se v zadnjih nekaj mesecih drastično podražili in dosegli rekordno visoke vrednosti. Ravno zaradi visokih cen se je Vlada RS odločila za regulacijo cen zemeljskega plina in druge ukrepe, ki bodo zniževali končno ceno za odjemalce plina. V praksi to pomeni, da bo kljub podražitvam cena plina za ogrevanje ostajala veliko nižja.

Zemeljski plin je zaradi reguliranih cen, pa tudi zaradi velike energetske učinkovitosti, zato nedvomno dobra izbira, če želite imeti nizke stroške ogrevanja. 

Druge prednosti uporabe zemeljskega plina

Poleg zanesljivosti in cene pa ima zemeljski plin še številne druge prednosti. Med drugim se s takšnim načinom ogrevanja v ozračje izpusti manj emisij kakor pri kurilnem olju, naftnem plinu, drvih ali peletih. Številni energenti resno ogrožajo zdravje ljudi, zemeljski plin pa sodi med okolju prijaznejše alternative.

Obenem je uporaba zaradi natančne, napredne in izpopolnjene infrastrukture zelo varna, praktična in udobna. Kondenzacijski plinski kotli so preizkušeni in zanesljivi, distribucija plina pa poteka nevidno in neslišno po plinovodnih ceveh.

Plinski kotel, ki je tih in zelo majhen.
Plinski kotel, ki je tih in zelo majhen. FOTO: Arhiv ponudnika

Plinski kotel je zelo majhen in ne potrebuje zunanje enote, ki bi lahko bila moteča za sosede. Lahko ga namestite kjer koli v stanovanju, njegovo upravljanje pa je možno prek preprostih funkcijskih gumbov ali na daljavo – npr. s pomočjo vašega telefona.

Če tudi vi iščete energent, ki je zanesljiv, varen, praktičen in finančno ugoden, je zemeljski plin nedvomno prava izbira tudi za vas.

 

Naročnik oglasa je GIZ DZP, g.i.z.