Slovenija

Zemlja ima rojstnodnevno zabavo kot že dolgo ne. Ko udari kriza, se 'ustavi' onesnaževanje. Kaj pa potem?

, 22. 04. 2020 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
38

Čeprav smo se morali zaradi pandemije soočiti s tragičnimi izgubami, je svet tudi pridobil. Iz ozračja se je zaradi zmanjšane gospodarske aktivnosti v veliki meri 'razkadil oblak emisij', kar je s seboj prineslo čistejši zrak, obnovo nekaterih ekosistemov ... In čeprav se bo svet verjetno kmalu vrnil na stare tirnice, ima Zemlja, kot pravijo Ekologi brez meja, letos prav posebno rojstnodnevno zabavo. Nevladne organizacije pa pozivajo, da nikar ne ponovimo napake iz prejšnje krize, ko so emisije zaradi reševanja te strmoglavo narasle.

Obeležujemo 50. obletnico zaznamovanja prvega svetovnega dneva Zemlje, s katerim na svetovni ravni opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Z ozaveščanjem o pomenu zdravega okolja, ki se ga v času epidemije še toliko bolj zavedamo, se praznovanju svetovnega dneva Zemlje pridružujemo tudi v Sloveniji, so sporočili na ministrstvu za okolje.  

Ekologi brez meja: Najhujše je, če se iz te krize ne bomo nič naučili

Koncentracije črnega ogljika iz prometa so se v Ljubljani v drugi polovici marca, po uvedbi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa, zmanjšale, so ugotovili raziskovalci. Tako je tudi na globalni ravni. Obnavljajo se ekosistemi, med drugim beneški kanal, kjer so ujeli čisto vodo. Na Hrvaškem so ta konec tedna v bližini otoka Šolta opazili kite. Nebo nad Kitajsko se je v času, ko je veljala stroga karantena, očistilo. In letošnji dan Zemlje je posvečen prav podnebnim spremembam in njihovemu blaženju. 

Čista voda v Benetkah
Čista voda v Benetkah FOTO: Twitter

"Ko udari kriza, se 'ustavi' onesnaževanje. Tako je bilo v obdobju finančne krize in tako je tudi danes. Po prvi so emisije pričele strmo naraščati. Najhujše, kar se nam lahko zgodi, je, da se iz tega ne bomo nič naučili in krize ne bi izkoristili za reorganizacijo gospodarstva, ki bi delalo v dobro ljudi in okolja," opozarjajo v društvu Ekologi brez meja. 

Na vprašanje, kaj če se uresniči črni scenarij za Zemljo, in sicer, da bodo gospodarstva, ko bo šok minil, v zelo kratkem času poskusila nadomestiti prekinitev obratovanja in s tem v kratkem času povzročiti val masovnih emisij, pravijo: "Koronavirus bo nekoč minil, (plastično) onesnaževanje pač ne, vsaj ne tako hitro. Krizo moramo izkoristiti kot priložnost za resetiranje sistema. Epidemija dokazuje, da je možno ustaviti svet in ga spremeniti v zelo kratkem času. Trenutno okoljsko in covid krizo lahko razumemo kot zadnji test in priložnost naše zavezanosti za ohranjanje planeta. Če bomo racionalni, bo 2020 leto, ko bomo končno nehali obravnavati Zemljo kot nekaj samoumevnega."

A realnost? Takoj ko je vlada sprostila nekatere ukrepe, so se pred trgovinami in nekaterimi restavracijami že vile dolge kolone čakajočih, pred nekaterimi restavracijami kolone vozil: "Upamo, da je bila to le začetna evforija nad delnim normaliziranjem stanja. Tako kot so bili navali v trgovskih centrih ob začetku epidemije. Pozitivne posledice lahko občutimo že sedaj vedno več posameznikov prisega in sploh spoznava lokalno pridelano hrano in verjamemo, da bo vsaj nekaj te zavesti ostalo tudi v bodoče. Kot se je izrazila naša dolgoletna prostovoljka Jana: Zemlja praznuje. Tako dobre rojstnodnevne zabave že dolgo ni imela."

Kot poudarjajo v društvu za trajnostni razvoj Focus: "Onesnaženost zraka je v Evropi po nekaterih ocenah vzrok za 400.000 predčasnih smrti letno, za Slovenijo so ocene od 1400. Za onesnaženost zraka je kriv predvsem promet in pa individualna kurišča. Ko se bo situacija s korona virusom umirila moramo zato najti načine, kako preprečiti večja onesnaženja zraka, ki povzročajo veliko obolelih in ogromno predčasnih smrti. Pri prometu je odgovor v prvi vrsti v zmanjšanju prometnih tokov. Potniki se bodo morali več posluževati hoje, kolesarjenja in javnega prevoza, osredotočati pa se bomo morali tudi na zmanjšanje tovornega prometa na cestah ter z uporabo alternativnih goriv (ne bencin, dizel ali plin), npr. elektrifikacijo prometa. Pričakujemo, da bodo slovenska mesta v boju z onesnaženim zrakom sprejela konkretnejše in vidnejše ukrepe na področju prometa in oskrbe gospodinjstev z energijo in se odmaknila od fosilnih goriv. Takojšnje opuščanje fosilnih goriv bi moral biti nujen ukrep.Epidemija nam je pokazala, da so hitre in korenite spremembe mogoče. Naš odziv na trenutno situacijo pa je tisti, ki bo oblikoval podnebno prihodnost v naslednjih desetletjih. Vzorci, po katerih smo živeli so na dolgi rok nevzdržni in netrajnostni, zato bo potrebno poiskati nove. "

Greenpeace poziva: Ne ponavljajmo napak iz leta 2008

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace so tako danes vlado pozvali, naj pri reševanju gospodarske ne zanemarja podnebne krize. V pismu so ministrski zbor pozvali, naj zagon gospodarstva uskladi z ukrepi, ki bodo vodili k nujnemu zniževanju emisij toplogrednih plinov in nas zaščitili pred grožnjami, povezanimi s podnebnimi spremembami.

V naslednjih mesecih bo vlada za vnovičen zagon gospodarstva namenila več milijard javne finančne pomoči, t. i. mega paketi pa bodo po navedbah organizacije Greenpeace določili smer našega razvoja še za desetletja vnaprej ter odločili, ali bomo v boju s podnebno krizo uspešni. "Podpora ukrepom, ki rešujejo samo ekonomsko krizo, s tem da zanemarijo, morda celo pospešujejo podnebno, bo nedvomno pomenila izgubljeno možnost zajezitve rasti povprečne globalne temperature pod 1,5 stopinje Celzija," so opozorili.

 "Ne smemo ponoviti napake iz leta 2008, ko je svet finančno krizo reševal tako, da je pozabil na segrevanje ozračja in degradacijo ekosistemov. Četudi podnebna kriza poteka v drugačnem časovnem razponu, lahko njene posledice zamajejo svet tako kot trenutna epidemija. Priložnost imamo, da usmerimo investicije v ukrepe, ki bodo hkrati reševali ekonomsko krizo in pospešili prehod od fosilnih goriv. Obenem bodo zaščitili kmetijske površine in ključne naravne ekosisteme," je ob pozivu dejala vodja pisarne Greenpeace v Sloveniji Katja Podbevšek.

Tudi majhna dejanja štejejo: Kaj lahko naredimo sami?

Medtem ko so ob svetovnem dnevu Zemlje običajno po vsem svetu potekali shodi, čistilne akcije, izobraževalni dogodki in delavnice, pa bo letos drugače. Številne države so z namenom omejitve širjenja novega koronavirusa prepovedale množične dogodke. Tako so se okoljevarstveniki letos zatekli k drugačnim akcijam za spodbujanje zaščite okolja – prek aplikacij, spletnih seminarjev in digitalnih kampanj.

Vpliv posameznika na podnebne spremembe ni zanemarljiv, so prepričani tudi v društvu Focus: "Z vsakodnevnimi navadami in odločitvami oblikuje tudi povpraševanje na trgu. Ljudje so v času epidemije bili prisiljeni marsikatere navade na hitro spremeniti. V tem času se bo pokazalo tudi, kaj je tisto, kar res šteje in čemu se lahko odpovemo tudi po epidemiji, da pomagamo v boju proti podnebni krizi. Seveda pa so sistemski ukrepi in spremembe tisti ključni. Pri tem ima ključno vlogo država. Ukrepi in investicije v fazi ponovnega zagona gospodarstva bi morali biti takšni, da bi vzporedno naslavljali tudi podnebno krizo in bili usmerjeni v trajnostno prihodnost. Gre za investicije v čisto energijo, infrastrukturo javnega potniškega prometa, prehranske samooskrbe z ekološko pridelano hrano pretežno rastlinskega izvora , ukrepi v smer zmanjšanja porabe energije. Navsezadnje imamo tudi priložnost, da se odcepimo od ideje neskončne gospodarske rasti, kot ključnega elementa blagostanja in politik. Potrebna je pravična porazdelitev obstoječih virov, upoštevajoč omejitve planeta, ob nujnem spoštovanju človekovih pravic za vse."

Trenutna situacija kaže, da so spremembe ravnanja, ki koristijo planetu, naravi in vsem živim bitjem, mogoče (na primer smotrno ravnanje z viri, kot je hrana in ravnanje z odpadki). Naravo Slovenije, njeno bogastvo in veliko raznolikost lahko ohranimo, če to podpira večina prebivalcev in če k temu prispevamo tudi osebno, poudarjajo na ministrstvu. Svetovni dan Zemlje ni samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji, za kar vam bodo hvaležne naslednje generacije in Zemlja,  pa pravijo  na ministrstvu za okolje in prostor.  

Ekologi brez meja bralce vabijo, da se odpravijo na sprehod, opremljeni z vrečko in rokavicami ter poberejo odpadke ob poti: "Odpadke pa najdemo tudi v digitalnem svetu. Globalna mreža Let’s do it! je tako za današnji dan pozvala k digitalni čistilni akciji. Ogljični odtis naših digitalnih aktivnosti namreč prispeva k 3,7 % globalnih emisij toplogrednih plinov to je toliko, kot jih prispeva globalna letalska industrija, opozarjajo. Sicer pa imamo prebivalci zelenega planeta to srečo, da lahko izbiramo med plejado aktivnosti, ki bodo dobrodejno vplivale na naš dom. Nekdo bo pobiral odpadke, spet drugi se bo odločil za brezmesno prehrano, tretji pa bo nakupoval le še oblačila iz druge roke. Čisto vsak lahko naredi en tak korak."

Pomagate lahko tudi s čim manjšo  uporabo agresivnih čistil, ponovno uporabo, popravilom pokvarjene pipe ... 

Center ponovne uporabe je medtem pripravil nekaj praktičnih nasvetov, ki jih lahko v okviru spremenjenega življenjskega sloga izvaja vsak in tako pripomore k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki veljajo za glavni razlog podnebnih sprememb.

Med njimi so usmeritev k lokalnim ponudnikom in trgovinam brez embalaže, zamenjava plastične vrečke s košaro, torbo ali vrečko za večkratno uporabo, izogibanje izdelkom za enkratno uporabo, popravilo pip in kotličkov, ki puščajo, čim manjša uporaba kemikalij in agresivnih čistil, uporaba javnega prometa ali kolesa namesto avtomobila, premišljeno nakupovanje hrane in oblačil, ponovna uporaba izdelkov ipd.

Na vnos in širjenje tujerodnih vrst so ob dnevu Zemlje opozorili partnerji v projektu Life Artemis. Med drugim so pripravili opozorilni seznam tujerodnih vrst v gozdovih; skoraj vse vrste so bile prvotno prinesene kot okrasne rastline. "Če želite narediti nekaj dobrega za naravo, se odpovejte gojenju (potencialno) invazivnih tujerodnih rastlin in jih nadomestite z drugimi okrasnimi vrstami," so pozvali.

V Mestni občini Maribor so občane povabili, da danes med sprehodi v naravi v bližini svojih domov izvedejo individualne čistilne akcije. Snaga bo v vsaki mestni četrti in krajevni skupnosti zagotovila zbirne točke, na katerih bodo na ta dan občani lahko pustili v naravi pobrane manjše odpadke, na mariborskih tržnicah pa bo tudi brezplačno delila biološko razgradljive vrečke.

V Mestni občini Velenje pa so angažirali zaposlene v občinski upravi, ki zaradi epidemije koronavirusa večinoma delajo od doma ali so na čakanju. Od petka naprej vsak dan zaposleni iz enega ali dveh uradov občine izvajajo čiščenje ob državnih cestah, sprehajalnih poteh, okoli jezer in podobno.

Letošnji svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je naš svet primeren za bivanje. Pri blaženju podnebnih sprememb je pomemben zaveznik ohranjena narava. Če je ohranjena pestrost vrst rastlin in živali, če imajo vrste vitalne populacije in je genetska raznovrstnost visoka, so ekosistemi bolj odporni in se na spremembe lažje prilagajajo, poudarjajo na ministrstvu.  

Na ministrstvu za okolje in prostor pa podpirajo številne aktivnosti za varovanje okolja, ki prispevajo k uspešnemu soočanju s podnebno in biodiverzitetno krizo. Slovenija se je pridružila skupni pobudi 13 držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa. Zeleni dogovor (Green Deal) je v središču oz. med pomembnejšimi vidiki okrevanja evropskega gospodarstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
23. 04. 2020 10.28
Na vprašanje: Kaj pa potem, moramo odgovoriti. Odgovor:' Plently of nothing ali polno ničevosti.' Zemlja, ki jo obrača kapital, gre že desetletje po stopnicah navzdol do pekla. Le za tiste, ki so ubogi na duši, je odprto božje kraljestvo. #Raj
hotchilipoper
23. 04. 2020 09.29
+12
Če bi po tem virusu hoteli kaj naredit za zemljo je,da so ob sobotah in nedeljah vse trgovine zaprte,in da se uporablja čim manj prevoznih sredstev na goriva.Letalski promet pa naj tudi prepolovijo,ker to kar je bilo do zdaj v zraku presega vse meje.
RamzesII
23. 04. 2020 11.08
+0
Znanost ima rešitve za vse, tudi tehnologija je na voljo, a se to vse skriva, avtorje preganja. Zakaj, presodite sami.
anakondabox
23. 04. 2020 08.36
+7
Pozitivne pridobitve covida-19: izčistila se je atmosfera, v zraku ni več toliko izpušnih plinov, ljudje lažje dihamo pa čeprav skozi maske, očistili so se kanali v Benetkah, da se vidijo ribice, zbistrili so se oceani, saj je nedavno rubrika Znanost poročala o 46m veliki pošasti, ki prebiva v globini oceana ob Avstraliji. Ljudje so se začeli solidarno povezovati in si pomagati, tudi tistim od katerih ne dobijo povračila. Znova imamo na vidiku geostrateške cilje držav, ki so Covid -19 'povzročile.' Te se bodo povezale v 3. bio-kemični vojni ( EU je že na kolenih). Druga plat medalje: znova so se lotili raziskav in po njih rezultati ne bodo prirejeni na ukaz naročnika (naročnik plača samo v primeru, če so rezultati takšni kot jih je sam naročil). Glede na neprestane mutacije virusa, bodo zelo previdni, da bo cepivo ali zdravilo pomagalo milijonom ljudi. Pri kraji (pre)potrebnega materiala (maske, razpršila, respiratorni pripomočki) bodo navedeni imena in priimki ter ustanova v katero dotični lopov hodi v službo. Zvedeli bomo veliko podrobnosti o Kitajski, da bo 'sovražnik' končno razkrinkan; kot tudi 'strici iz ozadja' (S Koreja, Amerika, Japonska.). #enotnost nasprotij
TistoPravo
22. 04. 2020 21.49
-1
Kot vidite, vas prav vsi naslobi člankov in vsebine le-teh vodija stran od vas...namreč, vi ste zemlja.,,vi ste trenutek, ki je lahko večen...a z vami srečen, če si brez garancije ne nalagate novega in novega. Tukaj zdaj pa je vedno prav tako kot je...ker tako planiranje, da bi bilo optimalno za celoten ekosistem....si zemlja sama kot planet v celotnem svojem delovanju nikoli ni splanirala...kako bo ravno ena reka speljana tko kot je. Torej je tudi za zemljo trenutek bolj pomemben od celote, pač kakor se voda znajde pa pride do doline...in kaj če vmes odlomi to in tisto...v trenutku le trenutku je tista prava sreča.
DaVinci
22. 04. 2020 20.50
+2
Kdo ve zakaj je danes dan zemlje? :)
Koronavirusovec
23. 04. 2020 08.25
+1
Ne vemo, ampak jaz vem, da je danes dan žemlje, ki jo bom zmazal z kekec pašteto
gasper111
22. 04. 2020 19.04
+3
Jaz ne pravim, da ne rabimo biti ekološko osveščeni je pa treba sprejemati določene kompromise. Teli ekologi bi imeli pa kar oboje, na eni strani neonasnežen zrak in vodo na drugi pa vse ugodnosti in dobrine, ki jih prinaša sodobno življenje. Tako pač ne gre in se je nečemu pač treba odpovedati v korist drugemu.
majmun11223344
22. 04. 2020 18.16
+2
Ma koga to briga, iz tega ni denarja, mi rabimo denar. Po zagat, poseka, pozret, poda it vse medvede, riše, opice netopire, svinje krave, zajce, želve... Vse.... Ta virus ja se je pač zgodilo, pol pa na pune naprej..... In ja nekega dne bo naše zanamce to pokopalo, samo to pa nas ne zanima... Žalostno...
felix59 drugič
22. 04. 2020 16.36
+2
Ja , rad bi videl tistega , ki bo staro pokvarjeno pipo odmontiral in spet dal nazaj drugo staro pipo , ki še malo tesni. Po možnosti polno kamna.
First Last
09. 01. 2021 21.30
Saj boš kmalu imel prepognjeno cev namesto pipe in to eno na vasi.
DaVinci
22. 04. 2020 16.27
+9
Upam,da se virusa nebo dalo ustaviti in bomo vsi ostali v svojih drzavah.Nic vec letal na nebu,ki pa najbolj onesnazujejo.Bo lepsi planet,cistejsi zrak.
gasper111
22. 04. 2020 19.06
+2
Najboljše, da gremo kar nazaj v jame živet a ne?
DaVinci
22. 04. 2020 20.13
+3
Ne,lahko pa iscemo resitev za onesnezevanje,ane?
crazymoto
22. 04. 2020 20.51
+0
Koronavirusovec
23. 04. 2020 08.26
+2
ateistek
22. 04. 2020 16.19
+6
Oh, hebe se Zemlji za nas ali kogarkoli drugega. Ona se bo še vedno vrtela okoli Sonca, z naj i ali brez nas. Ne razumem, zakaj onesnaževanje razumete kot da ima to zveze s planetom. Nima. Ima le zveze z nami samimi.
Kuku456
22. 04. 2020 16.12
+6
Draga Zemlja vsaj letos lahko dihas..
nik500
22. 04. 2020 16.11
+12
Mene zanima kje je dež ?
mmickica
22. 04. 2020 18.46
+6
hotchilipoper
23. 04. 2020 09.24
+3
smeh37
22. 04. 2020 15.44
+13
Prominentni profesor Eric Pianka je leta 2006 imel predavanje na eni teksaških univerz kako bi lahko v ozračje izpustili airborne ebolo in počistili 90-95% prebivalstva zemlje. Kar tako kot da se gre za muhe in ne ljudi. Dobil je huronski stoječi aplavz. Potem uradno dokazano, da recimo samo že 4G pobija čebele poleg seveda pesticidov v kmetijstvu itd. In ljudje s svojimi pametnimi telefoni, wi-fi, tablicami, pripomorote k temu skupinskemu samomoru in ko to tu in tam omenim, vam je kratkomalo vseeno in se delate norca. Nočete se odrečti svojim igračkam, ki bodo povzročile kolaps prehrambene verige in sploh si nočete nič prebrati o tem in nočete verjeti. V zadnjem mesecu sem nekaj pisal o tem tu in tam in v večini se mi ljudje samo posmehujejo, me imajo za norca, pa je to uradno objavljeno na internetu. Tako da "elita", vi kar izpustite ebolo ali karkoli že namarevate v zrak. Ljudje so itak butalci. Useless eaters kot jim pravite. Potem se bomo pa mi smejali, ki vemo.
Nova Gorica
22. 04. 2020 21.07
+3
Kaj ti si imun na ebolo? Na tvojo žalost se okužite lahko tudi tisti, ki "veste".
Odrešenik666
22. 04. 2020 15.43
+16
Zemljo onesnasezenje ne skrbi. Cloveka bi moralo. Zemlja svoj cas meri v milijonih ali milijardah let. Clovek je samo delcek zemeljske zgodovine... Skoraj neopazen. Cloveka en dan ne bo in tudi spomin na to bitje bo izginil, ko bo zemlja se vedno tukaj. Ta kratki cas, kateri nam je zemlj dodelila bomo pac med smetmi preziveli. Smo pametni, ni kaj.
smeh37
22. 04. 2020 15.36
+18
Vse to hinavsko jamranje čez onesnaževanje in plastiko... a mi lahko kdo iz industrije, gospodarstva in politike pove zakaj ne začnemo proizvajati 100% bio razgradljivo plastiko iz konopljinega olja? Vsaj za trgovinske namene, da bi bila hrana in sokovi v tej konopljini plastiki, če ne drugega. Če tega ne storite, potem bodite raje tiho in točiti krokodilskih solz glede zemlje, ker vam je v resnici vseeno. Vso odgovornost pa prelagate na nas potrošnike, ki ne moremo storiti nič. Vi ste tisti, ki držite škarje in platno v rokah, hinavci.
Andrej Volaj
22. 04. 2020 14.53
+19
Vse najboljše draga Zemlja. Za rd si že predčasno dobila Koronco 🥳
Millady
22. 04. 2020 16.06
+4
Ajjdemipopushi
22. 04. 2020 14.52
+19
Na žalost vsi slinarji ki se slinijo okrog brade,to nezanima.Normalni ljudje ki razmišljajo drugače pa tega ne morejo preprečit.Ko grem v trgovino,kar koli kupim je več al manj v plastiki zavito,pridem do blagajne mi pa ponudijo eko vrečko pa še to zaračunajo.
kr_en_moz
22. 04. 2020 14.44
+24
Ni se ustavilo onesnaževanje, samo zmanjšalo se je na razumnejšo raven. Upam, da se iz vsega tega nekaj naučimo.
motorist_mb
22. 04. 2020 14.42
+18
V tednu dni bo spet isto!
Wolfera
22. 04. 2020 14.30
+39
Za zemljo bi morali skrbeti vsak dan, ne samo ko je dan zemlje! In ne samo ko je epidemija!